Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiany...?
Forum PSX Extreme > Niezależni > UNDERGROUND
Stron: 1, 2
Obsolete
Swego czasu under byl tak maly i martwy, ze przypominal aktualny grupowiec cafe kultura. Sila rzeczy narzucilo to taki, a nie inny sposob zakladania tematow - maksymalne skondensowanie tresci w kilku topicach, by sie zbytnio nie rozdrabniac.
Jak sadze, aktywnosc w underze jest juz na tyle duza, ze wykroczyla nieco poza ramy takiej dzialanosci, robi sie niekiedy balagan, wiec czas imo pomyslec o zmianach.
Oddzielnego forum robic nie ma sensu, raz, ze to za duzo roboty, dwa, ze az takich ambicji nie mam, trzy - nie chce mi sie oraz milion innych powodow, miedzy innymi to, ze tu mamy zapewniony mocny byt (nikt nam nie skasuje serwera/nie wlamie sie itp).
Konstrukcja subforow zapewnia elegancki podzial dzialu na kilka podkategorii i glownie o to mi chodzi.
Aktualnie dzial zyje glownie linkowymi tematami i na tym sie potencjal konczy. Gdyby nie zalozono oddzielnego tematu o takim DevilDriverze to pewnie calosc dyskusji zamknieto, by w 5 postach, typu "thx", "fajne" etc. Oddzielenie automatycznie wygenerowalo troche wiecej tresci (nie twierdze, ze duzo ambitniejszej, po prostu stwierdzam fakt).
Poza tym zaczelo to przypominac smietnik, mamy multi tematy z dobrymi zespolami i oddzielne tematy, w ktorych o ironio glowny prym wioda zespoly slabe i roznorodne gatunkowo. Az strach zakladac temat o zespole dobrym. Nie wybitnym, uber fantystycznym, a wlasnie dobrym, bo w tej konwencji forum od razu przychodzi na mysl pytanie "dlaczego wlasnie ten zespol ma miec oddzielny temat?"
Poza tym zaczyna mnie powoli irytowac marnowanie potencjalu, stagnacja i ograniczanie sie do wymiany linkow i podziekowan.
Kto nic nie zmienia ten sie cofa;]

Co planuje:

arrow.gif Podzial wszystkiego na subfora:
- na pewno o stoner rocku, bo ma on tu silna pozycje. Nastapi pewne uporzadkowanie tresci. Kazdy zespol bedzie mial swoj temat, nie trzeba bedzie szukac wszystkiego w jednym topicu, wywiaze sie cos wiecej niz tylko "thx dobra muzyka". Ta uwaga odnosi sie do calosci zmian.
- subforum bedace odpowiednikiem "linkow do szatanowej muzyki", bez rozdzielania na oddzielne dzialy "black metalu", "death metalu", bo az tak wielu userow w underze nie bawi, by skutecznie zapelnic wszystkie gatunki postami, skutkiem czego z wielu by walilo trupem.
- subforum o hardcore/punk/crust/etc - prawdopodobnie byloby to najmniej aktywne subforum, ale nie mam pomyslu gdzie, by to mozna wrzucic - do tego dzialu powyzej nie pasuje. Poza tym dzialow musi byc kilka, by ladnie wygladalo;]
- subforum o alternatywie, czyli wszelkich fantomasach, pattonach, dziwnych rzeczach. Tu nadal mysle nad tym jak pogodzic alternatywe "metalowa", post-rock i inne rodzaje eksperymentalnej muzyki (ciezka wixa, jazz etc), czy dac to w jedno subforum, czy w dwa.
- na stronie glownej pozostana tematy ogolne;] Typu - kacik antyfana, koncerty, news, twoje ulubione.., bla bla bla

arrow.gif Sila rzeczy nastapi lekkie rozszerzenie muzyczne - tzn byloby subforum do wrzucania wszelkiego rodzaju innej, dobrej muzyki. Bo gdzie niby wrzucic Bohrena, Kilimanjaro darkjazz ensemble, Ice i jakies inne rzeczy, ktore sie tu pojawialy?
Nie widze problemu z wchodzeniem w parade innym dzialom forum (xtc, cafe kultura itp). Skoro nie potrafia rozkrecic interesu, to ja na tym tracic nie bede;] Poza tym jak podkreslilem, bedzie to lekkie rozszerzenie, profilu nie zmieniamy.

arrow.gif Under staje sie bardziej przejrzysty dla nowych. Osoba tu wchodzaca, jak bedzie sie jej chcialo, moze przejrzec ostatnie strony kilku tematow, gdzie non stop bedzie sie przewijalo 1. link i 2. thx. Moze trafi na zespol, ktory lubi, moze nie.
Wskutek nowego podzialu, od razu zobaczy temat o swoim ulubionym zespole, zacznie pisac i przybywa nam nowa osoba, ktora moze byc dobrym nabytkiem.

arrow.gif Under staje sie bardziej przejrzysty dla starych. Impulsem do sciagniecia albumu moze byc wszystko, ale na pewno osoba przegladajaca sobie z nudow w nocy forum, gdzie ma do dyspozycji wyselekcjonowane tematy o zespolach i linki do ich muzyki, predzej cos sciagnie, niz jak ma grzebac w multitemacie, w zeszlotygodniowych postach.

Z minusow:

- czuje w kosciach, ze wraz z rozszerzeniem wolnej przestrzeni, zwiekszy sie natzenie spamu, ale z tym sobie jakos poradzimy, pokojowo, lub nie. To akurat maly problem.

- skoro beda oddzielne subfora, o szerokim pojeciu gatunkowym, mozliwe ,ze zaczna sie pojawiac tematy o zespolach, ktorych nie lubimy;] Pozostaje otwarta kwestia, czy od razu zamykamy niczym faszysci, czy dajemy temu pokoj. Do tej pory to dzialalo chyba tak, ze wobec ogolnego skondensowania tresci w tematach ogolnych, patrzylo sie krzywo, gdy jakis slaby zespol dostal swoj wlasny temat, jakby niby byl wyrozniony. Wobec ogolnej reguly zakladania tematow w undergroundzie 2.0 mozemy po prostu na to zlewac i tam nie pisac, albo ograniczac sie do lekkich, klasycznych dla tego dzialu "zj eb". Mysle, ze dobrym zalozeniem byloby napisanie z gory, ze zespoly heavy/power metalowe i emo nie maja tu miejsca. Chce rozszerzyc undera, ale nie do tego stopnia, by stracil swoj klimat i zakorzenienie wokol pewnych gatunkow.
Nie zamierzam robic milego forum o kazdym gatunku, bedacym workiem na sperme dla kochajacych hejwi metal (choc w sumie mamy tu jeden temat o ironach;]).

- co z trescia juz napisana? Ano chyba bedzie trzeba w miare mozliwosci przeniesc co sie da, w tematy o konkretnych zespolach - ale to juz moj problem;]]]

Podsumowujac, trzeba dac ujscie tresci tu sie pojawiajacej, bo jej ilosc i potencjal dawno przekroczyly natezenie dla tego typu rozwiazan. Oznacza to zakladanie tematow o zespolach, a dla uporzadkowania, oznacza to rowniez utworzenie kilku poddzialow.

Wszelkie sugestie, glownie dotyczace poddzialow, bo to jest kluczowe, mile widziane icon_twisted.gif
szczurek
czy ja wiem, czy odzielne subfora to dobry pomysl? Napewno jakis pomysl, ale mozna to rozwiazac na pare sposobow - tagami w nazwach tematow (np. [stoner]). Wiec trzeba nad tym pomyslec.

Nowych, dluzszych postow jest jak na lekarstwo [syndrom exordium?] i juz od jakiegos czasu, gdy prawie wszyscy znaja znane zespoly zadko pojawia sie tu cos nowego i swiezego, co jednoczesnie zmusiloby userow do napisania czegos dluzszego od 'dzieki'. Chociaz zaraz pewnie Milan oderwie sie od skladania dlugopisow i wyjedzie mi tu z Zappą...

za pozno na myslenie jest;f

daj mi moda xD
Obsolete
CYTAT(szczurek @ 18 06 2007, 02:03) *
czy ja wiem, czy odzielne subfora to dobry pomysl? Napewno jakis pomysl, ale mozna to rozwiazac na pare sposobow - tagami w nazwach tematow (np. [stoner]). Wiec trzeba nad tym pomyslec.

Niby tak tez mozna, ale wtedy mamy dwie opcje wygladu forum:

a) subfora i ogolne uszeregowanie
b) tagi, gdzie temat nad tematem beda bardzo roznorodne wzgledem siebie zespoly, jak kogos interesuje dany gatunek muzyki to bedzie musial wszystkie podpisy pod topicami przeczytac, a tak mialby oddzielny dzial ze swoim gatunkiem

Poza tym imo tagi nic nie zmienia jesli chodzi o brak dyskusji na tematy ogolne, no i bedzie balagan, for example: temat o NIN, wyzej ogolna dyskusja o the best stonerowym kawalku, wyzej temat o devildriverze i jeszcze wyzej temat o kolejnym post-rockowym zespole. Z subforum sa wedlug mnie same plusy. Przeciez to nic nie zepsuje, a tylko polepszy.

Dlaczego nie powstaly tematy o najbardziej elo stonerowym kawalku/zespole, innych rozkminach na ten temat? Bo ludziom sie nie chce w tym ogolnym burdelu takich rzeczy zakladac, zwazywszy, ze jest juz ogolny temat "Stoner rock", a jeden temat to za malo, jak na wiele roznorakich dyskusji. Gdyby powstal dzial stonerowy gwarantuje, ze nagle, by sie pojawily jakies nowe tematy, ktorych dziwnym trafem teraz brakuje;] Aktualna forma undergroundu ksztaltuje marazm.
ghost.
Z post-rockiem to mysle, ze mozna zrobic tak jak napisałes, tzn subforum typu "alternatywa", a juz wewnatrz mogą byc tematy do post-rock'a, experimentala, jazzu (w sumie to chyba nie ma sensu jazzu i experimentala rozdzielac...), cieżkiej wixy itd...

Jest jeszcze jeden problem - takia struktura sub forum bądź co bądź narzuca jakieś szufladkowanie, nie wiem czy to dobrze, ale moze da sie to jakoś ogarnac...

A moze zrezygnowac z tematu "lnki do szatanowej"? tylko kazdy by wrzucał to gdzie to pasuje/mogłoby pasować (do stoner'a, dooma czy gdziekolwiek), albo do "co polecacie" - jak juz bawimy sie w szyfladki to niech sie one do czegos przydadza...
Obsolete
Szufladkowanie nie bedzie sprawialo problemow, bo bedzie mocno ogolne, ale na tyle dobre, by dawalo przejrzystosc. Do wszystkich mocnych rzeczy, bedzie jeden dzial "Szatanowa muzyka". Jak ktos napie rdala ostro, to znajdzie sie w tamtym dziale i wio, czyli wszelkie deathy, blacki, pig destroyery, slipknoty etc. Wszystko co stricte metalowe.
Druga obszerny dzial, stoner/sludge/fuzz rock, tez problemu nie sprawi.

Nie sadze, by ktos mial problem z wyborem, gdzie co wrzucic/szukac w tych dwoch aspektach.

No wlasnie z ta alternatywa to nie wiem, niby jest ta alternatywa metalowa i alternatywa z innych gatunkow muzycznych. Kwestia taka, ze z jednej strony warto to oddzielic, bo nie kazdemu pasuje obok topicu o red sparowes, topic o Bohrenie, Stanko, Pattonie, Primusie i Dog Fashion Disco i bylaby jasnosc, ze w jednym dziale sa eksperymenty zwiazane z ciezsza muza (Neurosis, Isis itp), post rock i inne dziwactwa, a w drugim taki smietnik roznogatunkowy dobrej , mocno wyselekcjonowanej (zeby uniknac wrzucania tam prostackiego h-h, trance, czy bog wie czego) muzyki. Kazdy jak sie znudzi lekko riffami, bedzie mial swiadomosc, ze w underze jest przystan, by eksplorowac inne gatunki i ze zespoly, ktore tam znajdzie beda dobre w tym co robia;]

Jak widze undera to mnie po prostu troche ch uj strzela, 1 wrazenie jest fatalne. Wchodzi sie do dzialu, a tu jakies tam linki z moze i dobra muza, a obok oddzielne tematy o slipknotach, comach itp. Burdel. Tak zaczynaja prawie wszystko fora, by sie utrzymac i sprawiac wrazenie "zycia". Osiagnelismy wyzszy level i czas na zmiany.

Poza tym dzialy na tym forum, ktore maja po 2 tysiace odwiedzin, maja dla uporzadkowania rzeczy, wlasne podfora, a chcialbym zauwazyc, ze under to najwiekszy dzial muzyczny na tym forum, ktory w ilosci odwiedzin niedlugo lyknie dzial stricte konsolowy Nintendo;] Teraz czuje w underze jakiegos rodzaju "zaduch", po rozbiciu na subfora, zrobi sie ogromna przestrzen, wrecz multum wolnego miejsca do zapelniania i rozwoju. Wszystko przyspieszy i bedzie jeszcze lepiej.
kat_robert
no ja ogolnie malo sie tu udzielam, ale wydaje mi sie, ze obsolete dobrze to wykombinowal i czekam na zmiany
golab
rób, co masz robić

ewentualnie w trakcie się popoprawia

propozycja podziału:

stoner/sludge (zaliczając twory isiso- i neurosisopodobne)

alternatywa/experimental (pattony, bohreny, triphopy itd)

metal/rock (tu jeszcze subforum post rock
i industrial)

wszelkie core'y

we wszystkich z tych subforach można jeszcze ustalić pomniejsze
Colio
W sumie jestem za wszystkimi zmianami i ulepszeniami, najwyżej będzie na Obso:p Tylko mam wrażenie, że będzie ładnie 'przygotowany' dział z subforami, który będzie wiał pustką, bo ludzie tak czy siak nie zaczną się rozpisywać. Będzie tylko rozdrobnienie i zdawkowy support tematów. Do tego już widzę to zamieszanie, jak jakieś misie się zaczną kłócić do którego subforum jaka muza bardziej pasuje:f Ale nic, trza zaryzykować, ja postaram się ostro oblegać nowe tematy, jak więcej ludu tak zrobi, to może wsio się rozkręci. Jeszcze przydałoby się rozreklamować jakoś undera, coby więcej bydła znającego się na rzeczy przybywało (rozpuścić wici na exordium albo last.fm przykładowo).
szczurek
CYTAT

albo zamiast sludge = post-metal? Termin na maksa chu jowy, ale zawsze cos tam bedzie oznaczac w glowach czytajacego. Bo wiadomo, ze nie kazdy alternatywny metal to sludge;]

anyway, jestem za subforami, zeby nie bylo. No i na glownej wreszcie zmienic nazwe dla 'Linkow do' na 'Nowosci' czy cos w ten desen
golab
tyle, że post metal to bardziej w moim podziale pasuje obok post rocka

i to jest problem z szufladkami przy robieniu podziałów gatunkowych, żeby wszystko dobrze posegregować, należałoby zdefiniować do każdego subforum jeszcze pomniejsze

tk
pomysł fpyte bo tu sie warez jakiś robi. ogólny zarys jest dobry, ja bym to widział tak:

główne forum:

tematy przyklejone: "newsy", "koncerty"; reszta tematów: okołomuzyczne czyli "wtyd się przyznać", "audioscrobbler" itp

subfora:

w każdym przyklejone tematy: nowości (linkacze do premier, najlepiej bez żadnych komentarzy typu "niech ci szatan w kozach wynagrodzi" czy innych e-buziaków), linki (tutaj jakieś ciekawe albumy okraszone małym komentarzem, jeśli ktoś miałby coś do powiedzenia to tworzy odzielny temat), ew. ogólny temat o danym gatunku, ale to już trochę naciągane. subfora to już jak tam sobie chcecie, ale

CYTAT
- subforum o hardcore/punk/crust/etc - prawdopodobnie byloby to najmniej aktywne subforum, ale nie mam pomyslu gdzie, by to mozna wrzucic - do tego dzialu powyzej nie pasuje. Poza tym dzialow musi byc kilka, by ladnie wygladalo;]

musowa ma być wink.gif myślę, że taka forma wymusiła by w pewien sposób jakieś ciekawsze dyskusje, nie zatracając przy tym swojskiego kilmatu tego miejsca, o!
RoL
Mysle, ze moznaby mimo wszystko zrobic tez subforum dla ludzi sluchajacych lagodniejszej muzyki, np. wspomnianego Iron Maiden, bo biedaki nie maja sie gdzie podziac. W Kulturze wieje trupem, a stosownego dzialu na forum brak. Gdyby powstalo takie miejsce, to ci ktorych skreca na sama mysl, o tego typu muzyce nie musieliby tam zagladac. Proste. Przypuszczam, ze zainteresowanie by bylo, bo jednak troche wiecej ludzi wchodzi do undera niz do kafejki.
Pomysl uporzadkowania tego wszystkiego jest dobry, bo rzeczywiscie jest tu lekki chaos. Moim zdaniem najlepiej byloby po tych porzadkach zaczac zakladac oddzielne tematy dla poszczegolnych wykonawcow, bo latwiej byloby w ten sposob znalezc to, czego sie szuka.
Colio
CYTAT(RoL @ 18 06 2007, 12:44) *
Mysle, ze moznaby mimo wszystko zrobic tez subforum dla ludzi sluchajacych lagodniejszej muzyki, np. wspomnianego Iron Maiden, bo biedaki nie maja sie gdzie podziac. W Kulturze wieje trupem, a stosownego dzialu na forum brak. Gdyby powstalo takie miejsce, to ci ktorych skreca na sama mysl, o tego typu muzyce nie musieliby tam zagladac. Proste. Przypuszczam, ze zainteresowanie by bylo, bo jednak troche wiecej ludzi wchodzi do undera niz do kafejki.
Pomysl uporzadkowania tego wszystkiego jest dobry, bo rzeczywiscie jest tu lekki chaos. Moim zdaniem najlepiej byloby po tych porzadkach zaczac zakladac oddzielne tematy dla poszczegolnych wykonawcow, bo latwiej byloby w ten sposob znalezc to, czego sie szuka.

etam, zero litości, won z tym, to szkodzi marce Undera icon_twisted.gif chyba, że jakieś wyklęte subforum "siarowa muzyka" z podklejonym tematem "wstyd się przyznać" ;] ale ogólnie to się może przekształcić w jakieś siedlisko dla brudasów dyskutujących na serio o nowej płytce Manowara, a tego ja myślę większość w Underze by nie chciała.

grupę by można utworzyć jeszcze, zżyna z XTC ;]
ghost.
CYTAT(Colio @ 18 06 2007, 12:53) *

ototo, dobre dobre
kat_robert
CYTAT(RoL @ 18 06 2007, 12:44) *
2 posty wyzej

post wyzej

ja tam jednak popieram RoLa, sam Iron Maiden slucham raz na ruski rok, ale wiecej jest takich zespolow ktore znajduja sie na mojej playliscie i w temacie wstyd sie przyznac. nie bylbym tylko takim optymista co do tego, ze nikt sie nie bedzie wbijal do tego dzialu, by zgnoic te zespoly i ich sluchaczy

z grupa dobry pomysl
Royal
CYTAT(Obsolete @ 18 06 2007, 01:35) *
subforum bedace odpowiednikiem "linkow do szatanowej muzyki", bez rozdzielania na oddzielne dzialy "black metalu", "death metalu", bo az tak wielu userow w underze nie bawi, by skutecznie zapelnic wszystkie gatunki postami, skutkiem czego z wielu by walilo trupem.

Za. Jedno subforum dla metalu sensu stricte tj. death, thrash, black styknie na bank.

Mysle, ze dobrym zalozeniem byloby napisanie z gory, ze zespoly heavy/power metalowe i emo nie maja tu miejsca.

...a za każdy link warn, tudzież permanentny zakaz wstępu do UG.
mord00k
Co planuje:

arrow.gif Podzial wszystkiego na subfora:

Ten punkt ma moje największe poparcie wink.gif

Ten punkt ma moje największe poparcie wink.gif (zresztą reszta podobnie)
CYTAT
Podsumowujac, trzeba dac ujscie tresci tu sie pojawiajacej, bo jej ilosc i potencjal dawno przekroczyly natezenie dla tego typu rozwiazan. Oznacza to zakladanie tematow o zespolach, a dla uporzadkowania, oznacza to rowniez utworzenie kilku poddzialow.

Wszelkie sugestie, glownie dotyczace poddzialow, bo to jest kluczowe, mile widziane icon_twisted.gif

Za. A nawet przeciw.

Ogólnie pomysł bardzo mi się podoba. Myślę ,że pomoże zarówno w rozwoju forum jak i poprawy jego przejrzystości. Choć jak dla mnie to i tak jak jest teraz źle nie jest ;f.

CYTAT
CYTAT
(Obsolete @ 18 06 2007, 01:35) *
Mysle, ze dobrym zalozeniem byloby napisanie z gory, ze zespoly heavy/power metalowe i emo nie maja tu miejsca.

...a za każdy link warn, tudzież permanentny zakaz wstępu do UG.

Z tym także zgadzam się. Jak najbardziej ;]

A i grupa to fajny pomysł.
_Milan_
Obso ma wielkie plany, ale bardzo latwe do wykonania.
Sadze ze dzial odzyje dzieki takim dzialaniom pod warunkiem ze ktos bedzie pisal, bo jest mozliwosc ze to nie ilosc i podzial tematow, ogolna forma terazniejszego undera powstrzymywala ludzi od pisania dluzszych postow i zakladania topicow o zespolach,mozliwe ze ludziom po prostu wystarczaja linki ktore tutaj znajda i komentarze, a reszte uzyskaja sami w internecie.

Ja osobiscie przyznam ze chetnie bym czasami porozmawial o jakies plycie, ale... no nie widze za bardzo pomyslu na dyskusje, ktora wiadomo ,skoncza sie na ostrej klotni, przyjdzie np. Diabeu i sie spyta po co to pedal,stwo ktos wrzucal ;]
MI tam under taki jaki jest nie przeszkadza, bo i nie jest raczej dla mnie glownym dostawca nowych kapel, choc przyznam ze zawdzieczam obecnosci 1,5 rocznej na underze pare swietnych zespolow ;]
Under oswiecil duzo osob, by szerzyc prawde dalej potrzebujemy nowej jakosci.

Zmiany sa potrzebne, jestem za.
Niestety mam ostatnio malo czasu i rzadko mam czas cos wrzucic, tym bardziej zakladac tematy, ale sprobuje pomoc, Ale wiadomo, under jest Obsa, niech on decyduje.

szczurek wie co chcialem napisac ;]
mord00k
a wie ktoś co ze Specem się dzieje ;]? On do oświecania jest dobry.

Milan ma rację, mnie co do muzyki właśnie under oświecił i wskazał kierunek.
janol
CYTAT(mord00k @ 18 06 2007, 15:34) *

Ostatnio chyba w Holandii był jeśli mnie pamięć nie myli. Możliwe że już nie żyje.
Ölschmitz
CYTAT(golab @ 18 06 2007, 11:19) *
i to jest problem z szufladkami przy robieniu podziałów gatunkowych, żeby wszystko dobrze posegregować, należałoby zdefiniować do każdego subforum jeszcze pomniejsze

a to zdecydowanie odpada, komu sie bedzie chcialo odpalac 15 stron zeby wszystko przejrzec?

moim zdaniem mozna zrobic te kilka podgrup, ale tez nie za duzo.
_Milan_
i nie colio, nie dostaniesz moderatorki. Nie potrzeba na razie wiecej modow.
mord00k
CYTAT(janol @ 18 06 2007, 16:05) *

Ostatnio chyba w Holandii był jeśli mnie pamięć nie myli. Możliwe że już nie żyje.

Zafajczył się już na śmierć pewnie.
Obsolete
CYTAT(ghost_spike @ 18 06 2007, 02:18) *
Z post-rockiem to mysle, ze mozna zrobic tak jak napisałes, tzn subforum typu "alternatywa", a juz wewnatrz mogą byc tematy do post-rock'a, experimentala, jazzu (w sumie to chyba nie ma sensu jazzu i experimentala rozdzielac...), cieżkiej wixy itd...

No i chyba jednak jeden dzial-zbior dla post-rocka, jazzu, ciezkiej wixy itp to lepszy pomysl. Po prostu wyjatkowo w tym dziale bedzie obowiazek dac opis-tag, nie jakis dokladnie precyzujacy muzyke, ale ogolnie dajacy sygnal co to za gatunek, bo subforum bedzie miszmaszowe (czyli po prostu napisac pod tematem "trip-hop", "post-rock" itp zeby byla jasnosc). Takie tagi to fajna sprawa u ruskich, bo jeszcze stanowia one odnosnik, bo wejsciu, w ktory otrzymuje sie liste wszystkich zespolow tak stagowanych. No u nas tak sie nie uda;]

CYTAT(golab @ 18 06 2007, 09:34) *

alternatywa/experimental (pattony, bohreny, triphopy itd)

metal/rock (tu jeszcze subforum post rock
i industrial)

Mi chodzilo bardziej o sludge ze stonerowym zacieciem, by byla jednorodnosc gatunkowa, a te wszystkie doom metale, by sie wrzucilo do eksperymentow, ale rownie dobrze moze byc jak mowisz. Wtedy sie robi podpis, ze to doom i tyle, bo dla mnie to roznica iedzy Neurosis, a Sleep, czy Fistula to jest spora i nie chcialbym, gdy sciagam jakas muzyke godzine, w zamierzeniu uslyszenia stonerowych brzmien, natknac sie na stricte doomowy zespol;]

Subforum od subforum robic nie bedziemy, bo przekombinujemy. Industrial raczej do eksperymentalnych na zasadzie, ze wszystko co nie jest pure metalem, albo stonerem, czy hc, leci do dzialu alternatywnego. Czyli NIN, KMFDM, Bile, Skinny Puppy itp moga znalezc tam miejsce.

Z dzialem rock jest o tyle zle, ze raczej musi cos takiego powstac. NIe bedziemy wrzucac wszystkich noisowych, albo nieco lzejszych kapel do alternatywy. Problem w tym, ze jak juz powstanie takie subforum, to na pewno wylegna sie tematy o nirvanie, creed, rhcp itp (no i caly ten temat o Comie, by sie tam wrzucilo). Skoro jednak cale forum bedzie elegancko podzielone na dzialy, to po prostu kto nie bedzie chcial o tym dyskutowac, to nie bedzie tam wchodzil. Mozna tez w ogole z tego zrezygnowac, ale uwazam, ze 1 opcja jest lepsza. Sporo osob slucha takiej muzy, wzgledna mainstreamizacja undera bylaby bezbolesna, bo tyczaca sie tylko jednego dzialu. A jak choc jedna osoba wejdzie i zacznie pisac tutaj z powodu tematu o nirvanie, a potem jednak napisze cos sensownego w innych dzialach, no to sama korzysc.
Poza tym serio bedzie problem z umieszczeniem niektorych zespolow bez dzialu rock.

CYTAT(Colio @ 18 06 2007, 10:41) *
mam wrażenie, że będzie ładnie 'przygotowany' dział z subforami, który będzie wiał pustką, bo ludzie tak czy siak nie zaczną się rozpisywać. Będzie tylko rozdrobnienie i zdawkowy support tematów.Jeszcze przydałoby się rozreklamować jakoś undera, coby więcej bydła znającego się na rzeczy przybywało (rozpuścić wici na exordium albo last.fm przykładowo).

Wiem, ze nikt tego teraz nie robi, ale spojrz na strone 2 albo 3. Masz wlasnie taki rozdrobniony support tematow. W nowej wersji dzialu, nawet majac rowniez taki sam slaby support, to jednak bedzie on ulozony w jakas sensowna calosc.

Fakt istnienia undera na forum konsolowym ogranicza jego popularnosc, nie da sie ukryc, trudno przekonac kogos, by sie zarejestrowal na forum o tematyce go nieinteresujacej, po to by pisac w jednym tylko dziale;] Jak ktos moze kogos pozyskac, to niech to robi oczywiscie.

CYTAT(tekA @ 18 06 2007, 12:13) *
w każdym przyklejone tematy: nowości (linkacze do premier, najlepiej bez żadnych komentarzy typu "niech ci szatan w kozach wynagrodzi" czy innych e-buziaków), linki (tutaj jakieś ciekawe albumy okraszone małym komentarzem, jeśli ktoś miałby coś do powiedzenia to tworzy odzielny temat), ew. ogólny temat o danym gatunku, ale to już trochę naciągane. subfora to już jak tam sobie chcecie, ale

Temat z linkami do plyt, w kazdym podforum tematycznym to dobre ujscie dla zespolow, ktore sa zbyt malo popularne, by robic o nich topic. Nie bedziemy przeciez zakladac tematu o kazdym bandzie;] Idea jest taka, by byly oddzielne tematy o tych najwiekszych i jeden jako zbior pomniejszych kapel - jezeli jakas ma potencjal na oddzielny temat, to sie go utworzy.

CYTAT(ghost_spike @ 18 06 2007, 12:58) *

Jezeli chodzi o tworzenie wlasnego logo, to odpada;] Mam zle wspomnienia po poprzednich undergroundach, poza tym nie wydaje mi sie to potrzebne.
Colio
CYTAT(_Milan_ @ 18 06 2007, 16:24) *
i nie colio, nie dostaniesz moderatorki. Nie potrzeba na razie wiecej modow.

to szczurek pytał ślepoto ;]
tk
a no i jeszcze mi się przypomniało jak już sobie będą te podfora ogólne to zakładanie topiców mogło by polegać na takim schemacie jak na exo:

łeb prosiaka [goregrind/beka/antigama members/etc]
ogqozo
No, jakieś dokładniejsze określanie przydałoby się. Tak, żebym chociaż po podpisie tematu wiedział, czy zespół ma normalne piosenki, czy na 50 sekund, czy na 11 minut. Czy ma standardowy skład, czy gitara+klawisze+skrzypce+fletnia pana.

No i najbardziej mi brak jakiegoś wyróżnienia dla najlepszych zespołów. Ja poza elektroniką słucham praktycznie wszystkiego, co jest w Underze, ale sam gatunek mi nie starczy, żeby stwierdzić, czy warto coś słuchać.
szczurek
CYTAT
No i najbardziej mi brak jakiegoś wyróżnienia dla najlepszych zespołów.

no, ale dla kazdego ta lista by sie troche roznila, nie sadzisz?
Manor
zmiany jak najbardziej fajne i potrzebne, prawda jest taka że to co jest teraz to w zasadzie niezły burdel, człowieka nie będzie parę tygodni na forum i w dziale "co polecacie" czy w temacie z post rockiem tworzy się z 5 stron wypełnionych linkami od jego nieobecności. Ciężko to czasem ogarnąc (chociaż ostatnio lekki zastój w całym dziale jest więc takich problemów za często nie ma)

trochę zastanawia mnie dział z "szatanową muzą". Wiadomo, death black, ale np. thrash też się do tego zalicza? Czy ten dział będzie zawierał ostrą napier**lankę, czy muze z wiadomym przekazem? Takie kapele jak np. Gorija jakoś średnio mi do szatanów pasuje, a to też w zasadzie death

chciałem napisac, że ciężka wixa powinna miec oddzielny dział, bo elektronika to jednak przeciwny biegun od instrumentalnego grania i wypadało by to jakoś oddzielic, ale z drugiej strony zbyt wiele działów / subfor może powodowac zbyt mocne rozdrobnienie. Niech Obso zdecyduje co lepsze
Obsolete
CYTAT(tekA @ 18 06 2007, 18:06) *
a no i jeszcze mi się przypomniało jak już sobie będą te podfora ogólne to zakładanie topiców mogło by polegać na takim schemacie jak na exo:

łeb prosiaka [goregrind/beka/antigama members/etc]

No wlasnie o takie tagi mi chodzi i o to mialem na mysli, odnoszac sie do rosyjskich site'ow, bo exo i to od nich zerznel, podejrzewam, ze wiekszosc nawet na zasadzie kopiuj-wklej ;] ale zwykle post-rock itp wystarczy, bo lepiej uniknac sytuacji, gdy ktos chce cos wrzucic i nie wie jak to nazwac itp;]

CYTAT(Manor @ 18 06 2007, 18:15) *
trochę zastanawia mnie dział z "szatanową muzą". Wiadomo, death black, ale np. thrash też się do tego zalicza? Czy ten dział będzie zawierał ostrą napier**lankę, czy muze z wiadomym przekazem? Takie kapele jak np. Gorija jakoś średnio mi do szatanów pasuje, a to też w zasadzie death

chciałem napisac, że ciężka wixa powinna miec oddzielny dział, bo elektronika to jednak przeciwny biegun od instrumentalnego grania i wypadało by to jakoś oddzielic, ale z drugiej strony zbyt wiele działów / subfor może powodowac zbyt mocne rozdrobnienie. Niech Obso zdecyduje co lepsze

Szatanowa muzyka to bedzie odpowiednik aktualnych "linkow do...". Po prostu dzial na wszelkie normalne gatunki metalu, death, black, grind, thrash - nazwe mozna zmienic, nie chodzi o ideologie. Chodzi po prostu o metalowa, tradycyjna napie rdalanke.

Nie wiem, czy samotny dzial elektronika, by byl dosc pojemny. Mysle, ze najpierw wszystko pojdzie do dzialu alternatywnego, a potem najwyzej sie dorobi subforum.

Czyli tak:

Dzial o szatanowej muzyce, a tam:

Behemoth, Samael, Devildriver, Sepultura, Pig Destroyer, Vader, Nile itp itd

Dzial stonerowy:

kyuss, pharaoh. fuzz rock itp itd, ja jednak bym oddzielil takie kapele jak Neurosis, czy Isis od tego dzialu i dal do alternatywy, ale zawsze mozna w sumie przeniesc tematy.

Alternatywa:

wsio inne

Hard-core/punk itp:

tez raczej sprawa prosta, metalcore raczej bedziemy wrzucac do szatanowej muzyki, dla porzadku.

Z rzeczy niepewnych:

Dzial rock? ;f Grozi niebezpieczestwem pojawienia sie tematow o, mowiac delikatnie, chu jowych kapelach;] Z drugiej strony niektore zespoly beda potrzebowaly takiego dzialu (np Coma), poza tym takie otwarcie undera na cos pospolitego bedzie o tyle dobre, ze:
- bedzie zamkniete w jednym dziale, kto nie chce gadac o nirvanie, czy czym innym to tam nie bedzie wchodzil.
- pozyskiwanie pokemonow. Zaloze sie, ze nagle dziwnym trafem dosc sporo nowych osob zacznie pisac, gdy pojawi sie topic o red hotach, pearl jamie itp (oczywiscie racjonalnie, topicu o jamesie blunt'cie, czy budce suflera chyba nie zdzierze), a takie osoby moga przy okazji interesowac sie czyms ciekawszym, albo moga sie tym dopiero dzieki underowi zainteresowac (zreszta niektorzy przyznaja tutaj, ze tak bylo). Wedlug mnie taki wabik bedzie in plus.

5 dzialow, kazdy bardzo ogolny, a jednoczesnie mocno odrozniajacy sie od innych, dzieki czemu nie bedzie zbyt meczacego szufladkowania i dzielenia wszystkiego co sie da. No i oczywiscie strona glowna, gdzie znajda sie newsy, koncerty, wstyd sie przyznac, gitara itp.
szczurek
dzial 'post-rock/metal' zamiast wrzucania wszystkiego do alternatywy;] Tych zespolow przeciez od groma jest i ciut ciut.

IMO
golab
ta, ino wtedy podział sludge na ten stonerowo-doomowy i ten ala Isis, Neurosis, Cult Of Luna czy Pelican
Mejm
CYTAT(Obsolete @ 18 06 2007, 19:21) *
Z rzeczy niepewnych:

Dzial rock? ;f Grozi niebezpieczestwem pojawienia sie tematow o, mowiac delikatnie, chu jowych kapelach;] Z drugiej strony niektore zespoly beda potrzebowaly takiego dzialu (np Coma), poza tym takie otwarcie undera na cos pospolitego bedzie o tyle dobre, ze:
- bedzie zamkniete w jednym dziale, kto nie chce gadac o nirvanie, czy czym innym to tam nie bedzie wchodzil.
- pozyskiwanie pokemonow. Zaloze sie, ze nagle dziwnym trafem dosc sporo nowych osob zacznie pisac, gdy pojawi sie topic o red hotach, pearl jamie itp (oczywiscie racjonalnie, topicu o jamesie blunt'cie, czy budce suflera chyba nie zdzierze), a takie osoby moga przy okazji interesowac sie czyms ciekawszym, albo moga sie tym dopiero dzieki underowi zainteresowac (zreszta niektorzy przyznaja tutaj, ze tak bylo). Wedlug mnie taki wabik bedzie in plus.

Jako ze obsolete tu rzadzi to rozumiem ze "tylko isis". Ok, niech i tak bedzie. Ale moim zdaniem dzial rock by sie przydal bo nie kazdy slucha tej fajnej muzyki ludzi inteligentych i madrych (bez napinek). Jesli bylby wydzielony to kto nie mialby potrzeby to by sobie nie wchodzil tym samym nie kalalby swoich oczu wywodami o rocku. No chyba ze prestiz calego undergroundu by przez wrowadzenie tego dzialu ucierpial.
Obsolete
Dobra, na 99% zrobie tak, jak ktos ma sugestie to szybko. Dzialy i tagi do nich sa bez dziwnych nazw i opisow, ma byc przejrzyscie. Wyglada to tak:

1. Rock
Rock, Alt.Rock, Hard rock, Hejwi metal, new tones

Do tego wlasnie dzialu dodaje hejwi, tak jak pisalem;]

2. HardCore
hc/punk/crust/garage/psychobilly

Wiadomo.

3. The Pit (nie bede dziallu nazywal metal, ani rzeznia 666, pure szatan, bo jakos mi to niedobrze wyglada;] Tak jest w porzadku)
death, grind, black, thrash, klasycznie, ostro i z przytupem

4. Pustynne kojoty
stoner rock, stoner metal, sludge, fuzz, space rock

sludge w sensie stonerowym, post metale, izysy itp leca do...

5. Alternatywa
eksperymentalna strona muzyki, tej bardziej, jak i mniej ekstremalnej - post-metal/rock, industrial, digitalhc, screamo, jazz, trip-hop etc.

Najbardziej pojemny dzial. Na starcie tu bedzie lecialo wszystko co inne. Jezeli sie zobaczy, ze dany gatunek ma taka popularnosc, ze warto zalozyc o nim oddzielny dzial, to sie to zrobi. Teoretycznie jest to mozliwe w przypadku post-rocka/metalu, elektroniki (industrial, ciezka wixa, digital hc to nawet spory potencjal na oddzielny dzial, ale tez dosc nieostry w przypadku zespolow, ktory przy okazji metalu sie nia posluguja), "innych" (czyli jazzu, t-h, nie wiem czego jeszcze). Wszystko sie okaze w praniu.
Kroolik
CYTAT(mord00k @ 18 06 2007, 16:46) *
CYTAT(janol @ 18 06 2007, 16:05) *

Zafajczył się już na śmierć pewnie.

O niego się nie martwcie, radzi sobie lepiej niż nie jeden z was icon_twisted.gif

Obso:

Rób co chcesz byle by było przejżyściej. I stare tematy można pokasować bo tylko śmiecą.
Grzehoo
CYTAT(_Kroolik_ @ 21 06 2007, 22:52) *
Obso:

Rób co chcesz byle by było przejżyściej.

Co by było?

Ten podział na pięć subfor mi pasuje, widzę, że Opso już wydziela tematy.
Obsolete
ba, robie se przerwe od nauki i naku rwiam co poczytniejsze rzeczy z linkow i co polecacie, jakas baza pod tematy tam jest;]
Obsolete
no to teraz tylko czekac na update dzialu
kat_robert
teraz o metallice mam pytac w dziale rock, czy nadal w ogolnym: "poszukuje"?
pytam, bo widze, ze wrzuciles odpowiednik polecam do rocka
Obsolete
Te podpiete tematy w kazdym subforum to odpowiednik co polecacie/linki do szatanowej. Tam sa wrzucane premiery i plyty polecane (wtedy gdy nie ma sensu zakladac oddzielnego tematu o danym zespole). Dlatego zamknalem na glownej co polecacie, zeby juz nie bylo burdelu, ze wszystko co dobre, niezaleznie od gatunku miescilo sie w jednym temacie. Teraz tez bedzie, ale w mniejszej ilosci, ze wzgledu na wydzielenie rodzajow muzyki i wieksza swobode w zakladaniu tematow o konkrentych zespolach.

Temat "poszukuje" zostal, bo jest to bardziej wygodne i funkcjonalne niz zakladanie oddzielnych w kazdym dziale. User przychodzi na forum i ma juz na glownej swoj temat, w ktorym moze poprosic o konkretna muzyke.

Zatem pytaj o wszystko i pros w dziale glownym. Jak wrzucasz cos z wlasnej incjatywy, to do subforum do tematu podpietego/oddzielnego.

A Metallica to The Pit, abstrahujac od tego, co graja teraz, to jednak jest to zespol kojarzony z Thrashem;]
mam nieco problem co z kolei zrobic z kornem, mudvaynem, czy soad. Niby nowe brzmienia, ale rownie dobrze niektore bandy moga isc do the pit. No, ale nic i tak takich zespolow nikt nie slucha;]
ogqozo
Nie ma działu Blues, buu confused.gif . Gdzie założyć temat o Maleńczuku?
Kmiot
Fajnie, ale kim jest "milan", że "prowadzi podfora"?
http://www.psxextreme.info/milan-m9744.html
janol
Przewrót pałacowy!
Ölschmitz
"Honor 2: Ostatnia krew"
Obsolete
CYTAT(ogqozo @ 22 06 2007, 12:24) *
Nie ma działu Blues, buu confused.gif . Gdzie założyć temat o Maleńczuku?

Jakos tak stwierdzilem, ze oddzielny dzial o bluesie moglby sie cieszyc mniejszym powodzeniem;] Malenczuka daj do rock. Miesci sie tam spokojnie.
Kroolik
CYTAT(Grzehoo @ 22 06 2007, 05:56) *
CYTAT(_Kroolik_ @ 21 06 2007, 22:52) *
Obso:

Rób co chcesz byle by było przejżyściej.

Co by było?

Prowokacja a co? Fafikujesz?
Bo Bawołem poszczuję wink.gif
To zawsze działa icon_twisted.gif
spamend
wietnam
jezus, marian-nie było mnie tutaj dwa tygodnie,a zmian cholerę.Choć jak powoli zaczyna człowiek to ogarniać to rzeczywiście dział zyskuje na przejrzystości.

gud dżab,obso
Kroolik
Tylko jeszcze zmiana w Alternative z Alec Empire/ATR na Digital HC icon_twisted.gif
Obsolete
Mi sie jednak wydaje, ze ATR zasluguje na oddzielny temat, a reszta digital hc szla, by do tematu ciezka wixa, jak dotychczas. No, ale jak wolicie ofkoz. Wtedy po prostu wyedytuje post szczurka, ze to temat o dhc i tyle. Tylko nie wiem, co w tedy z temate m ciezka wixa ;]
Diabeu
etam, sam fajfusie założyłeś topic o Black Cobra, co to nagrali jedną płytę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.