Jak sadze, aktywnosc w underze jest juz na tyle duza, ze wykroczyla nieco poza ramy takiej dzialanosci, robi sie niekiedy balagan, wiec czas imo pomyslec o zmianach.
Oddzielnego forum robic nie ma sensu, raz, ze to za duzo roboty, dwa, ze az takich ambicji nie mam, trzy - nie chce mi sie oraz milion innych powodow, miedzy innymi to, ze tu mamy zapewniony mocny byt (nikt nam nie skasuje serwera/nie wlamie sie itp).
Konstrukcja subforow zapewnia elegancki podzial dzialu na kilka podkategorii i glownie o to mi chodzi.
Aktualnie dzial zyje glownie linkowymi tematami i na tym sie potencjal konczy. Gdyby nie zalozono oddzielnego tematu o takim DevilDriverze to pewnie calosc dyskusji zamknieto, by w 5 postach, typu "thx", "fajne" etc. Oddzielenie automatycznie wygenerowalo troche wiecej tresci (nie twierdze, ze duzo ambitniejszej, po prostu stwierdzam fakt).
Poza tym zaczelo to przypominac smietnik, mamy multi tematy z dobrymi zespolami i oddzielne tematy, w ktorych o ironio glowny prym wioda zespoly slabe i roznorodne gatunkowo. Az strach zakladac temat o zespole dobrym. Nie wybitnym, uber fantystycznym, a wlasnie dobrym, bo w tej konwencji forum od razu przychodzi na mysl pytanie "dlaczego wlasnie ten zespol ma miec oddzielny temat?"
Poza tym zaczyna mnie powoli irytowac marnowanie potencjalu, stagnacja i ograniczanie sie do wymiany linkow i podziekowan.
Kto nic nie zmienia ten sie cofa;]
Co planuje:
- na pewno o stoner rocku, bo ma on tu silna pozycje. Nastapi pewne uporzadkowanie tresci. Kazdy zespol bedzie mial swoj temat, nie trzeba bedzie szukac wszystkiego w jednym topicu, wywiaze sie cos wiecej niz tylko "thx dobra muzyka". Ta uwaga odnosi sie do calosci zmian.
- subforum bedace odpowiednikiem "linkow do szatanowej muzyki", bez rozdzielania na oddzielne dzialy "black metalu", "death metalu", bo az tak wielu userow w underze nie bawi, by skutecznie zapelnic wszystkie gatunki postami, skutkiem czego z wielu by walilo trupem.
- subforum o hardcore/punk/crust/etc - prawdopodobnie byloby to najmniej aktywne subforum, ale nie mam pomyslu gdzie, by to mozna wrzucic - do tego dzialu powyzej nie pasuje. Poza tym dzialow musi byc kilka, by ladnie wygladalo;]
- subforum o alternatywie, czyli wszelkich fantomasach, pattonach, dziwnych rzeczach. Tu nadal mysle nad tym jak pogodzic alternatywe "metalowa", post-rock i inne rodzaje eksperymentalnej muzyki (ciezka wixa, jazz etc), czy dac to w jedno subforum, czy w dwa.
- na stronie glownej pozostana tematy ogolne;] Typu - kacik antyfana, koncerty, news, twoje ulubione.., bla bla bla
Nie widze problemu z wchodzeniem w parade innym dzialom forum (xtc, cafe kultura itp). Skoro nie potrafia rozkrecic interesu, to ja na tym tracic nie bede;] Poza tym jak podkreslilem, bedzie to lekkie rozszerzenie, profilu nie zmieniamy.
Wskutek nowego podzialu, od razu zobaczy temat o swoim ulubionym zespole, zacznie pisac i przybywa nam nowa osoba, ktora moze byc dobrym nabytkiem.
Z minusow:
- czuje w kosciach, ze wraz z rozszerzeniem wolnej przestrzeni, zwiekszy sie natzenie spamu, ale z tym sobie jakos poradzimy, pokojowo, lub nie. To akurat maly problem.
- skoro beda oddzielne subfora, o szerokim pojeciu gatunkowym, mozliwe ,ze zaczna sie pojawiac tematy o zespolach, ktorych nie lubimy;] Pozostaje otwarta kwestia, czy od razu zamykamy niczym faszysci, czy dajemy temu pokoj. Do tej pory to dzialalo chyba tak, ze wobec ogolnego skondensowania tresci w tematach ogolnych, patrzylo sie krzywo, gdy jakis slaby zespol dostal swoj wlasny temat, jakby niby byl wyrozniony. Wobec ogolnej reguly zakladania tematow w undergroundzie 2.0 mozemy po prostu na to zlewac i tam nie pisac, albo ograniczac sie do lekkich, klasycznych dla tego dzialu "zj eb". Mysle, ze dobrym zalozeniem byloby napisanie z gory, ze zespoly heavy/power metalowe i emo nie maja tu miejsca. Chce rozszerzyc undera, ale nie do tego stopnia, by stracil swoj klimat i zakorzenienie wokol pewnych gatunkow.
Nie zamierzam robic milego forum o kazdym gatunku, bedacym workiem na sperme dla kochajacych hejwi metal (choc w sumie mamy tu jeden temat o ironach;]).
- co z trescia juz napisana? Ano chyba bedzie trzeba w miare mozliwosci przeniesc co sie da, w tematy o konkretnych zespolach - ale to juz moj problem;]]]
Podsumowujac, trzeba dac ujscie tresci tu sie pojawiajacej, bo jej ilosc i potencjal dawno przekroczyly natezenie dla tego typu rozwiazan. Oznacza to zakladanie tematow o zespolach, a dla uporzadkowania, oznacza to rowniez utworzenie kilku poddzialow.
Wszelkie sugestie, glownie dotyczace poddzialow, bo to jest kluczowe, mile widziane