Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Tomb Raider Anniversary
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360
Mastah27
http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=77889

-we wrześniu ukażą się 2 epizody (plus poziom treningowy za darmo), wkrótce potem kolejne 2
-do ściągnięcia epizodów wymagane jest posiadanie Tomb Raider Legend
-pod koniec tego roku ukaże się wersja pudełkowa
-na MP za 4 epizody trzeba będzie wybulić 2400 punktów
ash77
CYTAT(Mastah27 @ 18 06 2007, 11:34) *
-na MP za 4 epizody trzeba będzie wybulić 2400 punktów

ponad stówe z 4 epizody - troche przesadzają
Butcher
Stówa to przesada?
To kupisz w PL za 180-200, albo na Play-Asia za 49$ plus przesyłka...
jiloo
kurde, bylo nie sprzedawac Legend...
zolwik777
No, a ile w sumie ma być tych epizodów?
Lord Tidek
CYTAT(zolwik777 @ 19 06 2007, 14:01) *
No, a ile w sumie ma być tych epizodów?

W necie pisali ze 4
Meanthord
Do ceny samej gry nalezy doliczyc cene Tomb Raider Legend... bezsens. Kto to w ogole wymyslil? No nic, najwyzej kupi sie wersje pudelkowa. W koncu na jesieni i tak bedzie w co grac smile.gif.
B0dz1o
Ciekawie, jak rozwiążą problem gamerscore, bo w epizodach można dodać max 250, a pod koniec roku wyjdzie wersja stand-alone z 1000 gs.
kubson
4 epizody 4 x 250 = 1000
Butcher
CYTAT(jiloo @ 19 06 2007, 13:47) *

Trzeba zaczaić się na pewnym polskim serwisie aukcyjnym albo eBayu kilka tygodni przed premierą TRA i wyrwać coś po taniości... smile.gif
jiloo
CYTAT(Butcher @ 20 06 2007, 07:57) *
CYTAT(jiloo @ 19 06 2007, 13:47) *

Trzeba zaczaić się na pewnym polskim serwisie aukcyjnym albo eBayu kilka tygodni przed premierą TRA i wyrwać coś po taniości... smile.gif

jest taki plan ;-)
B0dz1o
CYTAT(kubson @ 19 06 2007, 21:35) *
4 epizody 4 x 250 = 1000

OMG, masz jakieś pojęcie na ten temat? Za podstawkę+ dodatki z Marketplace(niezależnie od ich ilości) może być max 1250 gs, ale w Legend już jest 1000, więc nawet jak ściągniesz 4 epizody, to będziesz mógł nabić 250 pkt.
Wychodzi na to, że achievment whores ściągną dodatek i jeszcze kupią grę w pudełku:D
Uzny
Anniversary to pelnoprawna gra a nie dodatek do Legend.
kubson
CYTAT(B0dz1o @ 20 06 2007, 21:18) *
CYTAT(kubson @ 19 06 2007, 21:35) *
4 epizody 4 x 250 = 1000

OMG, masz jakieś pojęcie na ten temat? Za podstawkę+ dodatki z Marketplace(niezależnie od ich ilości) może być max 1250 gs, ale w Legend już jest 1000, więc nawet jak ściągniesz 4 epizody, to będziesz mógł nabić 250 pkt.
Wychodzi na to, że achievment whores ściągną dodatek i jeszcze kupią grę w pudełku:D

nie wiem wydaje mi sie ze bedzei to pelnoprawna gra jak kolega wyzej napisal,a legend potrzebny jest chyba dlatego zeby nie bylo za duzo sciagania przez mp sam nie wiem ale innego wyjscia nie ma jak kazdy epizod po 250 pt smile.gif

a zreszta juz niedlugo sie dowiemy
Butcher
To chyba logiczne, że skoro wyjdzie wersja pudełkowa, to TRA jest pełnoprawnym, nowym tytułem.
4 epizody na XLM to tylko inna droga dystrybucji - szybsza i łatwiejsza niż tradycyjna, z pudełkiem, manualem, itp.
Dlatego TRA będzie posiadać "nowe" 1000 GS, zapewne po 250 na epizod.

Wymóg posiadania TRL może być podyktowany jakimiś warunkami technicznymi, ale także może być czysto marketingowym posunięciem.
Każdy chętny na szybsze TRA z XLM będzie musiał zakupić TRL - i słupki sprzedaży tego "starocia" ponownie powędrują w górę...
Mastah27
2 screeny:

http://www.xboxyde.com/news_4470_en.html
Zeratul
CYTAT(Butcher @ 21 06 2007, 09:34) *
To chyba logiczne, że skoro wyjdzie wersja pudełkowa, to TRA jest pełnoprawnym, nowym tytułem.
4 epizody na XLM to tylko inna droga dystrybucji - szybsza i łatwiejsza niż tradycyjna, z pudełkiem, manualem, itp.
Dlatego TRA będzie posiadać "nowe" 1000 GS, zapewne po 250 na epizod.

Wymóg posiadania TRL może być podyktowany jakimiś warunkami technicznymi, ale także może być czysto marketingowym posunięciem.
Każdy chętny na szybsze TRA z XLM będzie musiał zakupić TRL - i słupki sprzedaży tego "starocia" ponownie powędrują w górę...

Raczej tym pierwszym. Im juz nie zalezy na podbiciu sprzedazy Legends. W szczegolnosci, ze dla nich samych beda to male zyski... bo w gamestopach zalegaja uzywane wersje. A skoro wszystko bedzie bazowalo na silniku na jakim zrobione Legens, to nie ma co liczyc na piekna gre...
Prime Hunter
Kolejny krok do wprowadzenia sprzedaży gier przez internet happy.gif
2razyjot
Pogralem przeszlo 2 godziny w pelna wersje, na liczniku jakies 8%. Bardzo fajna gra, w sumie to uklon dla fanow, ktorzy w jedynke zagrywali sie hardkorowo - to remake klasycznego TR w nowej oprawie i pomyslami (nowe umiejetnosci Lary, pokazanie fabuly od drugiej strony, wiecej cut-scenek wyjasniajacych scenariusz). Jak wypada w praktyce?

Po staremu! hyh.gif Lara jak zwykle ladnie wykonana, cyckow w koncu jej nie przesadzili i ma spokojne D70 jak na moje oko, czyli bardzo milo, do tego stanik pushup bo silikony juz trendi nie sa, kekeke (ale to moje spekulacje), ale cycory jej nie skacza jak biega wiec cos nie jest tak za to niezle kreci tylkiem!

Stary zakres ruchow, dodano krecenie sie na rurach, wchodzenie po palach i dodano QTE (skaczesz zalozmy na wystajaca polke skalna, panienka zle sie lapie i trzeba szybko wdusic jakis przycisk co by nie zaliczyla gleby).

W kwestii walki pistolet z unlimited ammo nikogo nie zdziwi, za to zwolnienia tempa przy szczegolnie agresywnych zachowaniach oponentow (na razie zmierzylem sie z wilkami i niedzwiedziami brunatnymi) pewnie juz bardziej. Wypada fajnie, niestety sama walka na poziomie trudnosci medium nie przyspaza wiekszych rumiencow, zwierzaki potrafia sie glupio zawiesic i biec w miejscu albo w scianie.

Nowych pulapek nie uraczylem, na razie wystrzeliwane dzidy ze sciany, zapadajacy sie most pod bohaterka (szkoda, ze jak sie juz rozwala i spada na dol to znika).

Archaiczne zbieranie kluczy, przelaczanie dzwigni rowniez jest tu obecne, no i znajdywanie apteczek i amunicji, ktore ktos porozkladal po labiryntach, hehehe.

Ja bawie sie swietnie, gdzieniegdzie czepiam sie na sile. Klasik TR wraca w odswiezonej formie, grafika ladna, czytelna, najwiecej detali wladowano of koz w Lare, jest nawet mokra jak wychodzi z wody, efekt fajny, ale doczepic sie mozna, ze nie staja jej sutki i nie kapie z niej woda... Czepiam sie!

Bardzo fajny tytul, a zbieranie secretow itp. wciaz mnie bawi. Kombinowanie jak do nich dotrzec rowniez! Polecam goraco fanom klasycznego TR, ja bawilem sie w niego za czasow PSXa w wersje Francuska bo stamtad moj ojciec przywiozl mi szaraka, hehehe. Wspomnienia wracaja a remake na razie wypada bardzo fajnie, klasycznie i bez zbednych udziwnien i dopalaczy na sile (co zreszta autorowie gry wyjasniaja w stosownym miejscu w menusach). smile.gif

Ktos ma podobne odczucia?
ArkejD
ja
jiloo
ja jeszcze nie mam odczuc, ale mam oczekiwania. do tytulu podchodze bardzo sentymentalnie.
to byla moja pierwsza gra na PSXa. nie mialem jeszcze wlasnej konsoli. gralismy z kumplami po nocach przy barze w nieistniejacym juz od dawna szczecinskim klubie DS (RIP). z checia powspominam tamte czasy i tamta gre smile.gif
2razyjot
CYTAT(jiloo @ 4 01 2008, 10:12) *
ja jeszcze nie mam odczuc, ale mam oczekiwania. do tytulu podchodze bardzo sentymentalnie.
to byla moja pierwsza gra na PSXa. nie mialem jeszcze wlasnej konsoli. gralismy z kumplami po nocach przy barze w nieistniejacym juz od dawna szczecinskim klubie DS (RIP). z checia powspominam tamte czasy i tamta gre smile.gif

To sie nie zawiedziesz, serio. Jak wypada konfrontacja ze starym TR? Bardzo IMO dobrze, poziomy oczywiscie sa przerobione, zagadki rowniez, zostaja jednak kluczowe momenty i miejscowki (poczatek gry i zjedzenie przewodnika przez stado wilkow), genralnie rzecz biorac jest swietnie. Dochodzi mozliwosc skakania po palach, krecenia sie na rurach, Lara ma linke, ktora potrafi zaczepic sie w wybranych przez tworcow miejscowkach (wyskok i szybko naciskasz (X)), do tego QTE, walka ze oponentami i zwolnienia tempa... No jakby nie bylo lekko odswiezyli i dolozyli patenty "nie na sile". Ja bawie sie rewelacyjnie a lza w oku sie kreci chociaz zaden to killer graficzny. smile.gif
jiloo
no na tyle czytalem, ze patenty z Legend zostaly wykorzystane, a to bardzo dobrze. Jakos po TR 1 i 2 kolejne w czesci nie chialo mi sie grac, a Legend przyciagnelo mnie do Lary po latach.
MichAelis
Teraz mozna tanio wyrwac ta gierke. Czekam az dotrze i zobaczymy czy bede sie bawil tak jak lata temu wink.gif
jiloo
planowalem kupic wersje z MP, ale okazalo sie, ze odpala sie z menu w Legend. a ze TR:L mam tylko pozyczona to troche dla mnie bez sensu, bo kiedys bede musial oddac. niby mozna kupic uzywane Legend tanio i sciagnac, ale cena wersji pudelkowej uatrakcyjnila sie na tyle, ze bardziej sie oplaca kupic pudelko. tez czekam na swoja ;-)
2razyjot
CYTAT(jiloo @ 4 01 2008, 17:09) *
no na tyle czytalem, ze patenty z Legend zostaly wykorzystane, a to bardzo dobrze. Jakos po TR 1 i 2 kolejne w czesci nie chialo mi sie grac, a Legend przyciagnelo mnie do Lary po latach.

Dla mnie tez jest to swego rodzaju fenomen. W zadna czesc nie gralo mi sie tak jak wlasnie w jedynke i Legend. W ta pyka sie rownie przyjemnie a konfrontujac nowa czesc przygod pani archeolog z oldschoolem wypada rownie miodnie i porywajaco. smile.gif
2razyjot
Sorry za post pod postem ale warto - no gierka po prostu daje rade, powrot do korzeni i odgrzewany kotlet ale w takim sosie i z przyprawami ze nie sposob odmowic jej uroku i zajadac az uszy sie trzesa.

Na liczniku ponad 8 h, sa secrety i muzyczka z czesci 1 (az mnie ciary przeszly jak po wielu bojach dostalem sie do "swiecacego itemu" w skalnej wnece i rozlegl sie znajomy dzwiek), jest nawet patent z reka Midasa - znawcy klasycznego TR-a wiedza o czym mowie. Z oponentow doszly lwy i goryle - shotgun pieknie sie sprawuje, jest nawet walka z pewnym BARDZO PRZEROSNIETYM gadem, hehehe - patent ze zwolnieniem tempa sprawia sie doskonale!!! No po prostu gra na mocne 8 i nie ma bata! Lykajcie smialo!! smile.gif
jiloo
do mnie gra tez juz dotarla. i tak jak sie spodziewalem - odlozylem inne tytuly i lupie w starocia. chyba jednak jestem old school gamer smile.gif
2razyjot
CYTAT(jiloo @ 7 01 2008, 15:47) *
do mnie gra tez juz dotarla. i tak jak sie spodziewalem - odlozylem inne tytuly i lupie w starocia. chyba jednak jestem old school gamer smile.gif

I z dzika checia wzialem sie za przetrzasywanie planszy krok po kroku bo nagrody za zbieranie secretow nie w kij dmuchal - wypowiedzi tworcow, concept arty... Jest tego sporo i ja to wszystko chce zobaczyyyyc!

Btw: polecam poczytac wypowiedzi tworcow nt. samej gry, taki "back to the past", hehehe. smile.gif

Naprawde tytul, ktory mnie cholernie pozytywnie ruszyl - zalew nowosci mam na polce, a tutaj klasyczny TR w nowej oprawie mnie tak wciagnal, no prosze.
ArkejD
tak samo mnie, tyle że na ps2 - tak czy siak gra warta tej kasy co trzeba na nią wyłożyc.
2razyjot
CYTAT(ArkejD @ 7 01 2008, 19:17) *
tak samo mnie, tyle że na ps2 - tak czy siak gra warta tej kasy co trzeba na nią wyłożyc.

Poczekam az mocno stanieje i wciagne do kolekcji. Fakt faktem ze warto ja miec w oryginale. ;]
Butcher
CYTAT(2razyjot @ 7 01 2008, 15:30) *
no gierka po prostu daje rade, powrot do korzeni i odgrzewany kotlet ale w takim sosie i z przyprawami ze nie sposob odmowić jej uroku i zajadac az uszy sie trzesa.

AMEN. Rewelacyjny remake plus zastrzyk nowości i świeżości. Te freski na ścianach, detale - w porównaniu do oryginału... biggrin.gif "Miszcz" po prostu...
Polecam obczaić w dodatkach porównanie lokacji TR1 vs. TR:A - geezz... jakie to wszystko kiedyś było od siekiery ciosane... a człowiek się podniecał... biggrin.gif
Kroolik
CYTAT(jiloo @ 7 01 2008, 15:47) *

Chyba Old Gamer icon_twisted.gif

Jeśli Bawół podniecał się tą grą to musi być cacy. Też mam zamiar ją zdobyć (Larę? wink.gif, gdyż pierwsza część TR to krok milowy w historii gier wideo.
Ta grafika, rozbudowanie, bohaterka tego nie da się zapomnieć.
Po pierwszych trzech częściach miałem dość tej serii ale do remake'a z chęcią się dobiorę.
2razyjot
CYTAT(Butcher @ 8 01 2008, 09:12) *
no gierka po prostu daje rade, powrot do korzeni i odgrzewany kotlet ale w takim sosie i z przyprawami ze nie sposob odmowić jej uroku i zajadac az uszy sie trzesa.

AMEN. Rewelacyjny remake plus zastrzyk nowości i świeżości. Te freski na ścianach, detale - w porównaniu do oryginału... biggrin.gif "Miszcz" po prostu...
Polecam obczaić w dodatkach porównanie lokacji TR1 vs. TR:A - geezz... jakie to wszystko kiedyś było od siekiery ciosane... a człowiek się podniecał... biggrin.gif

Butcher - nie powiedziales o kluczowym argumencie porownawczym czyli trojkatnych cycach Lary przy ktorych fani zacieszali jak glupi. O charakterystycznym patencie, gdy bohaterka wpadala na sciane i zakrywala rekami twarz chroniac lica przed uderzeniem, tego juz nie ma w obecnej wersji. Chlip, chlip. ;(

Btw: jak ktos tam recke bedzie w ixtrimie pisal wez powiedz ze na minus fachowiec-fan 2razyjot zalicza brak podskakujacych piersi, brak syndromu "stojacego sutka" po wyjsciu z wody i oczywiscie po raz kolejny "wyciosana postac bohaterki" - sprawdz jak klientka kuca, cycki i brzuch to chyba jakis baran robil co z anatomii i wygladu kobiety mial dopuszczajacy warunkowo. tongue.gif

Gram dalej - na plus rowniez DLUGOSC GRY, jak sie chce obczaic wszystkie secretsy to cholera cos czuje ze 40 godzinek jak nic stuknie. Patrzylem na gamefaqs ile jest epizodow i po 8 h jestem w polowie, a na razie przechodze bez pieczolowitego obczajania calej planszy krok po kroku. hyh.gif
jiloo
znalazlem pierwsza ryse na szkle ;-)

wkurza mnie przeskakiwanie z pala na pal, ale nie skakanie po wierzcholkach. chodzi o to jak Lara obejmuje jakis pal czy slup nogami i rekoma i musi przeskoczyc na drugi. w Prince of Persia (gralem tylko w jedynke) ksiaze obracal sie jakos o 90 stopni, wiec bylo wiadomo, ze np. dwa ruchy i ustawi sie prostopadle do nastepnego pala. Lara obraca sie "w trybie wolnym" wiec wycelowanie w slup pare razy sprawialo mi klopot. chyba, ze o czyms nie wiem i w sterowaniu jest opcja kontrolowanego obrotu.
White
Nie trzeba sie w ogóle obracać- wystarczy gałkę ustawić w kierunku w którym chcemy skoczyć i wcisnąć "skok". To jedno z wielu ułatwień względem pierwszych części- trochę mi brakuje tych wyliczonych co do centymetra skoków, tu granica tolerancji jest ogromna.
2razyjot
CYTAT(jiloo @ 8 01 2008, 11:23) *
znalazlem pierwsza ryse na szkle ;-)

wkurza mnie przeskakiwanie z pala na pal, ale nie skakanie po wierzcholkach. chodzi o to jak Lara obejmuje jakis pal czy slup nogami i rekoma i musi przeskoczyc na drugi. w Prince of Persia (gralem tylko w jedynke) ksiaze obracal sie jakos o 90 stopni, wiec bylo wiadomo, ze np. dwa ruchy i ustawi sie prostopadle do nastepnego pala. Lara obraca sie "w trybie wolnym" wiec wycelowanie w slup pare razy sprawialo mi klopot. chyba, ze o czyms nie wiem i w sterowaniu jest opcja kontrolowanego obrotu.

Patent polega na wyczuciu - z poczatku tez rwalem wlosy ze lba. Jak sie laska obroci na palu wciskasz do tylu na lewej galce i kamera sie oddala - teraz juz w 90 % skacze bezblednie tam gdzie chce. ;]
jiloo
CYTAT(White @ 8 01 2008, 11:31) *
Nie trzeba sie w ogóle obracać- wystarczy gałkę ustawić w kierunku w którym chcemy skoczyć i wcisnąć "skok". To jedno z wielu ułatwień względem pierwszych części- trochę mi brakuje tych wyliczonych co do centymetra skoków, tu granica tolerancji jest ogromna.

chyba sie nie zrozumielismy. nie znalazlem lepszej foty, ale chodzi o skakanie z takich pali jak ten na fotce.

ale NIE ze stania na nim tylko obejmujac go nogami i rekoma. przeciez trzeba sie obrocic zeby skoczyc w te strone w ktora chcesz.
ale juz JJ wyjasnil, ze trzeba celowac recznie.
2razyjot
CYTAT(jiloo @ 8 01 2008, 13:46) *
ale NIE ze stania na nim tylko obejmujac go nogami i rekoma. przeciez trzeba sie obrocic zeby skoczyc w te strone w ktora chcesz.
ale juz JJ wyjasnil, ze trzeba celowac recznie.

To ja wlasnie o tym mowilem. wink.gif Musisz sie obrocic jak go panna obejmuje (jak to brzmi, fa.k.e.ns) i ustawic sie w kierunku w ktorym chcesz skoczyc, trudne z poczatku.
ShtaS

za 12 lat ktoś przypomni Ci tego posta i powiesz to samo ; ) takie uroki postępu technologicznego : D

Jak tak czytam Wasze posty przepełnione zachwytami, to trochę żałuję, że nigdy nie miałem okazji zagrać w I TRa.
2razyjot
CYTAT(ShtaS @ 8 01 2008, 15:03) *

za 12 lat ktoś przypomni Ci tego posta i powiesz to samo ; ) takie uroki postępu technologicznego : D

Jak tak czytam Wasze posty przepełnione zachwytami, to trochę żałuję, że nigdy nie miałem okazji zagrać w I TRa.

Nie masz czego zalowac - ten remake to absolutnie udany pod kazdym wzgledem come back do oldschoolu i pierwowzoru bez udziwnien i przegiec z nastepnych czesci, walka na dalszym planie zas eksploracja i fun z szukania secretow ogromny w next genowej oprawie na dodatek! smile.gif
bountyhunter
zachwalacie tak tego tomb raidera i macie racje, bo dla mnie to gra na 8+, jednak z tymi walkami 'cos' im nie wyszlo, do tego ostatnie levele sa po prostu slabe. nie zmienia to faktu, ze gra poraza swoim designem leveli [szczegolnie grecja], gameplayem i przede wszystkim przyjemnoscia plynaca z rozgrywki smile.gif
chociaz moglyby byc wieksze roznice pomiedzy poszczegolnymi poziomami trudnosci
Butcher
CYTAT(ShtaS @ 8 01 2008, 15:03) *

IMO nie bardzo - przy aktualnej jakości grafiki i animacji nie mamy już w przyszłości szans na AŻ taki przeskok jakości jak w ostatnich 10 latach...
Prędzej przejdziemy do holografii smile.gif
Nexus-6
TR Anniversary jest dla mnie strzałem w dziesiątkę - niemal idealny remake wspaniałego pierwszego TR-a, który wtedy zwyczajnie był wielką rewolucją, jakich już dziś nie doświadczymy...

Obawiałem się że zepsują klimat lub grywalność podążając za modnymi dziś nowinkami. Jak bardzo przyjemnie się rozczarowałem! Klimat wielkiej przygody, muzyka, design leveli... nawet grafika w wersji na XO potrafi czasem neiźle zachwycić wykonaniem. biggrin.gif W zasadzie jedynie walka jest jedynym dla mnie małym minusem.

Ech, marzenia ściętej głowy ale gdyby tak remake TR2?

2razyjot
CYTAT(Nexus-6 @ 10 01 2008, 15:13) *
W zasadzie jedynie walka jest jedynym dla mnie małym minusem.

Nie jest tak zle IMO. Drazni jedynie znikanie trupow oponentow i magazynkow przy przeladowaniu, niby "szczegolik" ale jednak.

CYTAT(Nexus-6 @ 10 01 2008, 15:13) *
Ech, marzenia ściętej głowy ale gdyby tak remake TR2?

Dla mnie za duzo strzelania tam bylo, pamietam postaci przeciwnikow - modele ciosane w drewnie, hehe. Ale wenecja w next-genowej oprawie? Czemu nie? wink.gif
ListuniO
Wenecja czy zatopiony statek... Bardziej bym chciał remake dwójki anieżeli jedynki...
Sorry za offtopa
White
A ja to bym najbardziej chciał remake Tomb Raider The Last Revelation. W ogóle mogliby wszystkie części z PSX'a zrobić jeszcze raz, a co! ;]
White
Co do tego skoku z wiszenia na słupie- specjalnie włączyłem grę i sprawdziłem- i miałem rację, nie trzeba się w ogóle obracać- wystarczy wychylić gałkę w kierunku w którym chcemy skoczyć. Działa to tak samo jak w przypadku tego balansowania na czubku słupa. Troche nienaturalnie to czasem wygląda ale znacznie ułatwia przechodzenie time-triali.
2razyjot
Najnowsza czesc przygod Lary, ktora okazala sie remake-iem 1 czesci skonczona. Moje szczatkowe wrazenia, ktore przekladaja sie na calosc mozna znalezc wyzej - ja ze swojej strony daje 9/10. Aha - pierwsze przejscie gry zajelo mi ok 14 h, szukalem sekretow ale z grubsza - teraz biore sie za eksploracje na maksa. POLECAM! hyh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.