QUOTE(Obsolete @ 13 02 2007, 05:07)

5. Jest to wedlug mnie najbardziej racjonalny podzial jaki moze byc. Jezeli go negujesz, zaproponuj lepszy, wtedy na zasadzie przykladow trzeba bedzie zobaczyc, czy rzeczywiscie sie sprawdza. Wedlug mnie. moj to najlepszy kompromis, sprawdzalny powiedzmy w 98%.
Powiedzmy, ze ogolnie sie z tym podzialem zgadzam, bo fakt ze jesli wogole trzeba jakos dzielic to tak jest najrozsadniej. Co nie zmienia faktu, ze tak na zdrowy rozum to po cholere nam takie podzialy, bo przeciez wszedzie znajda sie wyjatki. No, ale z drugiej strony to co maja wpisywac gazety i portale przy opisach filmow, bo przyznam, ze jak widze taki cos w rubryce gatunek: "horror,komedia, kostiumowy z lekka nutka dramatu" to mi sie niedobrze robi. Jesli natomiast chodzi o ten czynnik nadprzyrodzony ktory musi sie pojawic horrorach, to z tego co sie orientuje, horrorem w ktorym bohater jest jak najbardziej zwyczajny, bez maski i innych gadzetow to American Psycho. No, ale dobra, przyznaje Ci ogolnie racje, szacunek za to ze tyle sie naprodukowales

.
2razyjot
15 02 2007, 08:55
QUOTE(Batman @ 13 02 2007, 13:38)

Jesli natomiast chodzi o ten czynnik nadprzyrodzony ktory musi sie pojawic horrorach, to z tego co sie orientuje, horrorem w ktorym bohater jest jak najbardziej zwyczajny, bez maski i innych gadzetow to American Psycho.
To jakis urban thriller raczej IMO albo nowoczesny slasher in da city... Kij wie - ja tego nie dziele bo co kraj to obyczaj, co osoba to zdanie ale z podzialem Obso sie jako tako zgadzam!
aby zrozumieć american psycho to polecam wszystkim książke bo sam film to faktycznie płytki jest i zwykły slasher a nie oto tutaj chodziło...
QUOTE(lukasz @ 15 02 2007, 10:12)

aby zrozumieć american psycho to polecam wszystkim książke bo sam film to faktycznie płytki jest i zwykły slasher a nie oto tutaj chodziło...
Oj tak. Przy czym trzeba się przygotować na rozdziały poświęcone kosmetykom i Genesis ;]
QUOTE(janol @ 15 02 2007, 10:49)

Oj tak. Przy czym trzeba się przygotować na rozdziały poświęcone kosmetykom i Genesis ;]
plus opisy każdego elementu garderoby zakrapiane opisem penetracji waginy szczurem.mistrz książka.film przy niej to straszny niewypał.
QUOTE(lukasz @ 15 02 2007, 10:56)

QUOTE(janol @ 15 02 2007, 10:49)

plus opisy każdego elementu garderoby zakrapiane opisem penetracji waginy szczurem.mistrz książka.film przy niej to straszny niewypał.
Wiesz, gdyby film zawierał wszystkie sceny z ksiażki to lepiej pokazywałby to pogrążąnie sie bohatera ale nikt by tego nie wyemitował. A i niewielu zdołało obejrzeć. Ja tam przy czytaniu i wyobrażaniu sobie miałem problemy, żeby brnąć dalej.
vercetti
3 03 2007, 20:28
drabina Jakubowa - rewelacja i zaczątek silent hilla!!!
widzial ktos moze "the abandoned"? bo tu->
http://www.bloody-disgusting.com/review/775 przyrownuja ten film az do "sesji 9", a na imdb nie ma za wyokiej oceny, nie wiem czy sie skusic
Humulus XP
15 03 2007, 08:33
Widziałem "The Abandoned" i chociaż takiemu "Session 9" do pięt nie dorasta to jednak wart jest obejrzenia

.
Jinxters
5 05 2007, 20:26
Hmmm ze starszych to "Evil dead 1"(tylko i wyłącznie jedynka!),kurde jak byłem mały to srałem na tym filmie i to gore mnie odrzucało....dla mnie to film kultowy chocby przez postac Asha....gościu wymiata....no i te sceny jak opanowana babka sobie odgryza ręke .....poprostu nie ma bata!! A tak to "Ring".....także tylko jedynka bo dwójka to jakiś żart....jak byłem mały to bałem się też Laleczki Chucky he he
Jakos w pamiec zapadl mi The ring

, heheh niezla faza jak po seansie w domu, dzwonil telefon ^^. Ale tak ogolnie to slaby trochę
Co powiecie na INNYCH?
The Thing, numero uno kalsyko bum cyk cykko
Dziecko Rosemary Polańskiego, Lśnienie Kubricka, Omen I: The Antichrist z Gregorym Peckiem.
Potem długo, długo nic no i może Klątwa Takashiego Shimizu.
Klimatu Gore nie lubię ale ostatnia Teksańska masakra była całkiem niczego sobie.
Humulus XP
10 08 2007, 14:50
Z nowszych horrorów polecić mogę "Dead Silence". Film jest wprawdzie schematyczny aż do bólu ale końcówka rozwala - od razu widać, że w tym projekcie maczali palce twórcy "Saw"

.
Shadow of Nobody
10 08 2007, 15:37
Mój ulubiony horror to "Jacob's ladder" - za gęsty klimat i kilka naprawde mocno zapadajacych w pamięci scen. No i gdyby nie ten film prawdopodobnie nie byłoby Silent Hilla.
Paulek L
17 08 2007, 22:08
Nie wiem, czy "Jacob's Ladder" to horror (chyba raczej film psychologiczny), ale jest tam taki gęsty klimat, że toporek można z powietrzu zawiesić

Najlepszy system schiz głównego bohatera w filmie

Ja nie spałem całą noc (miałem wtedy 9 lat, to nie był dobry wiek na oglądanie takiego filmu

)
Może się powtórzę, jak tak, to cholernie dawno to było i zapomniałam
Tale Of Two Sisters- spowodował gęsią skórkę

POLECAM!
BUUU!!!!
MasterShake
17 08 2007, 23:21
CYTAT(^i^_AiszA_^i^ @ 17 08 2007, 23:45)

POLECAM!
BUUU!!!!
to jest o tych 2 typiarach co ostatnio w jakiejs gazecie było?
CYTAT(MasterShake @ 18 08 2007, 00:21)

CYTAT(^i^_AiszA_^i^ @ 17 08 2007, 23:45)

POLECAM!
BUUU!!!!
czy w gazecie było to nie wiem ale napewno to jeden z najlepszych horrorów ever chyba nawet.bardzo polecam!
Niestety amerykańce kręcą remake tego koreańskiego filmu więc nic dobrego z tego nie wydzie. A horrorek swietny(w kwietniowym kinie domowym był-tak przynajmniej przed chwilą wyczytałem)
wortigern
18 08 2007, 08:36
Blair Witch Project - jedynka oczywiscie, nie wiem czemu wszystcy pisza ze to chlam. Mnie przestraszył kosmicznie, moze dlatego ze bylem jeszcze siur i ogladalem sam po ciemku, nie wiem, wiem ze nie moglem wyrobic przy tym filmidle i chyba dlatego wryl mi sie w pamiec.
CYTAT(MasterShake @ 18 08 2007, 00:21)

Nie mam pojęcia, nie czytuję gazet tylko magazyny

Film starej daty, ale nadal na pysk bije nowe produkcje tego gatunku
CYTAT(wortigern @ 18 08 2007, 09:36)

Blair Witch Project - jedynka oczywiscie, nie wiem czemu wszystcy pisza ze to chlam. Mnie przestraszył kosmicznie, moze dlatego ze bylem jeszcze siur i ogladalem sam po ciemku, nie wiem, wiem ze nie moglem wyrobic przy tym filmidle i chyba dlatego wryl mi sie w pamiec.
film raczej żenujący a nie straszny, klimat zabiła kamera i pełna amatorka aktorów, hostoria opowiedziana w filmie jest trywialna, a jedyny motyw kiedy się przestraszyłem to pomyślałem sobie, że ten film się nigdy nie skończy. Ogólnie takim produkcją wystawiam note 0/10.
Opowieść o dwóch siostrach polecam, mistrzostwo, jeden z najbardziej klimatycznych azjatyckich filmów
MasterShake
18 08 2007, 14:32
oj gazety magazyny sratatata mam to z tego kina domowego w takim razie, dobre bylo tra przyznac
CYTAT
film raczej żenujący a nie straszny, klimat zabiła kamera i pełna amatorka aktorów, hostoria opowiedziana w filmie jest trywialna, a jedyny motyw kiedy się przestraszyłem to pomyślałem sobie, że ten film się nigdy nie skończy. Ogólnie takim produkcją wystawiam note 0/10.
tak jak ktoś pisał w sąsiednim temacie, blair witch to raczej ciekawe zjawisko niż dobry film co nie zmienia faktu, że sr.ałem w gacie jak to oglądałem. motyw z kręceniem kamerą przemysłową + cała otoczka w mediach dzięki, której niewielki budżet zwrócił się kilkunastokrotnie trwale zapisały się w historii kina i tego nie zmienisz.
wortigern
18 08 2007, 21:29
CYTAT(przema @ 18 08 2007, 14:48)

CYTAT(wortigern @ 18 08 2007, 09:36)

Opowieść o dwóch siostrach polecam, mistrzostwo, jeden z najbardziej klimatycznych azjatyckich filmów
żenujące to są twoje posty w tym dziale. Aktorzy akurat byli najlepsza strona tego... projektu. Pomysł także genialny w swojej prostocie. Jak dla mnie BWP jest jedynym strasznym anglojęzycznym horrorem, jednym z tych ktore nie strasza gumowymi rekwizytami lecz panującym napięciem.
Ale co ja będe gadał, dla nie których Pulp Fiction czy Requiem to nagłupsze filmy świata... pff
no skoro, dla Ciebie Blair jest strasznym filmem to lepiej nie wychodź z domu, bo w tramwaju można się bardziej zlęknąć jak drzwi się zamykają. Żadnego napięcia, żadnego klimatu, żadnego aktorstwa, tragiczna realizacja. Tyle mam do powiedzenia o tym badziejstwie. Wole ambitniejsze kino.
CYTAT(wortigern @ 18 08 2007, 22:29)

Aktorzy akurat byli najlepsza strona tego... projektu. Pomysł także genialny w swojej prostocie.
Zgadzam sie z powyzszym, pelna amatorka aktorow to dla mnie byl plus, chyba praktycznie kazdy z nas w czasie wypadu do lasu w nocy nawet w grupie znajomych czuje strach, wystarczy posluchac opowiesci ludzi ktorzy zabladzili w lesie bedac na grzybach i musieli spedzic w nim noc. Mimo ze nikt nie powie tego otwarcie to da sie wyczuc ze byli po prostu sparalizowani ze strachu, nie bali sie tego ze nie znajda drogi tylko bali sie ciemnosci i lasu. I mysle ze wlasnie taki klimat udzielil sie aktorom z BWP, ktorzy imo w filmie zagrali bardzo dobrze.
@przema
Moge sie zalozyc ze jakby ci ktos w lesie w srodku nocy zabębnil do namiotu to naj.ebalbys kupę wieksza niz niedzwedz. A sama historia opowiedziana w filmie nie jest trywialna, ja odebralem ja jako jedna z opowiesci ktore za malolata opowiadalo sie przy ognisku, kazdy zgrywal chojraka a naprawde to ciary lataly po plecach.
wortigern
19 08 2007, 10:58
Cerb - dobrze gadasz, właśnie o to chodzi. BWP nie jest czymś wybitnym ale jest zjawiskiem napewno.
@przema - gdyby twoje posty były treściwe to moze moglibyśmy pogadać ale z tego co widze to jedyne argumenty jakie masz to pare oklepanych, negatywnych przymiotników. Wystawiajac BWP ocene 0/10 porównujesz go do jakichś horrorów klasy D z lat '70, i tutaj wychodzi twoja ignorancja, mam wrażenie że krytykujesz wszystko tylko i wyłącznie z powodu popularności lub przyjętej przez większość "kultowości".
Zła gra aktorska? No sorry ale jeśli przyjąć to że ludzie grający w tym filmie to amatorzy, to twoje stwierdzenie jest śmieszne bo grali oni lepiej od wiekszości dzisiejszych "gwiazd" holiłud
tragiczna realizacja? No sorry, na grindhouse tez bedziesz narzekał że w czasie filmu występuje "brak szpuli" czy taśma wygląda jakby miała ze 30lat? Przecież BWP jest taki jaki miałbyć, imituje dokument krecony przez amatorów.
Co do napięcia i klimatu to nie bede sie wypowiadal bo tu już wchodza subiektywne odczucia.
Normalny człowiek, ktoś kto choć troche się zna na kinie, nawet jesli film kompletnie nie przypadłby mu do gustu wystawiłby przynajmniej 5/10, za nowatorskość i sposób przedstawienia tematu.
PS. Mój post jest bardziej moja ocena BWP niz odpowiedzia na twoj post, i tak wiem ze jestes prowokator wiec nie podniecaj sie tym ze ktos zlapal sie na twoje gierki.
Jinxters
19 08 2007, 12:08
Ja sralem na BLP

Dzwieki w tym filmie to geniusz...sa przynajmniej realne...noo i wogole koncowka daje rade. To jeden z tych horrorow,ktory mnie przestraszyl(drugim byl Ring jedynka)...naprawde polecam
PS.sorki,ze pisze bez polskich znakow ale mam z(pipi)ana klawiaturke
ranaghar
20 08 2007, 19:27
Najlepsze horrory, które widziałem:
Zejście (mój number 1, każdy z kim rozmawiałem po obejrzeniu zawsze mówił coś w stylu: "jeszcze nigdy się tak nie bałem")
Dog Soldiers (najlepszy film o wilkołakach)
28 Dni Później
Resident Evil (tylko 1 część, 2 to chłam)
Blair Witch Project (to film trochę z innej beczki, ale oczywiście straszył jak cholera)
edit: pisząć "z innej beczki" miałem na myśli to, że jest nakręcony inaczej niż inne filmy (kto oglądał, ten wie)
CYTAT(ranaghar @ 20 08 2007, 20:27)

Resident Evil (tylko 1 część, 2 to chłam)
Blair Witch Project (to film trochę z innej beczki, ale oczywiście straszył jak cholera)
Moim zdaniem ten resident evil jest z innej beczki. A blair witch project to arcydzieło ;P

Zejście (mój number 1, każdy z kim rozmawiałem po obejrzeniu zawsze mówił coś w stylu: "jeszcze nigdy się tak nie bałem")

Mówimy o tym samym filmie?
Takim o panienkach, które łaziły po jaskiniach i spotkały tam gollumopodobne stworki. A potem zabijały je (i siebie nawzajem) czekanami? To nie był horror. Komedyjka raczej vide
laska wynurzająca się z kałuży krwi, cała w posoce, z czekanem w łapie. No daj spokój
ranaghar
22 08 2007, 18:10
CYTAT(janol @ 21 08 2007, 10:56)

Mówimy o tym samym filmie?
Takim o panienkach, które łaziły po jaskiniach i spotkały tam gollumopodobne stworki. A potem zabijały je (i siebie nawzajem) czekanami? To nie był horror. Komedyjka raczej vide
laska wynurzająca się z kałuży krwi, cała w posoce, z czekanem w łapie. No daj spokój Yep, o tym samym. Jeśli dla ciebie to komedia to, moim zdaniem, masz mocno pokręcone poczucie humoru (a nawet za mocno). Film jest bardzo klimatyczny i nie ma w nim momentów, gdzie zamiast się bać, śmiałem się z głupoty scenarzysty/reżysera (vide Doom, amerykańskie slashery, itp.).
janol nie siej fermentu bo w papę, Descent dobrym filmem jest, zwłaszcza edycja europejska po amerykańska się bodajże zdeka szybciej kończyła - i nie było efektu
MasterShake
23 08 2007, 13:34
a Hellraisery ktos oglada? Bo wlasnie zaczalem, w sumie nie po kolei, ot ogladam tego ktorego akurat kupię ale klimatem daje rade ;]
CYTAT(MasterShake @ 23 08 2007, 14:34)

a Hellraisery ktos oglada? Bo wlasnie zaczalem, w sumie nie po kolei, ot ogladam tego ktorego akurat kupię ale klimatem daje rade ;]
W sumie oprocz 1 i 2 (chociaz nie dam glowy czy tez i 3) to mozesz sobie ogladac na "shufflingu".
Bardzo fajna seria. Wbrew pozorom czesci 4,5,6 sa bardzo dobre. 7,8 maja spadek formy z powodu powtarzania schematow.
MasterShake
24 08 2007, 08:14
8 wczoraj obejrzalem, jest beznadziejna ;f
CYTAT(wortigern @ 19 08 2007, 11:58)

Cerb - dobrze gadasz, właśnie o to chodzi. BWP nie jest czymś wybitnym ale jest zjawiskiem napewno.
@przema - gdyby twoje posty były treściwe to moze moglibyśmy pogadać ale z tego co widze to jedyne argumenty jakie masz to pare oklepanych, negatywnych przymiotników. Wystawiajac BWP ocene 0/10 porównujesz go do jakichś horrorów klasy D z lat '70, i tutaj wychodzi twoja ignorancja, mam wrażenie że krytykujesz wszystko tylko i wyłącznie z powodu popularności lub przyjętej przez większość "kultowości".
Zła gra aktorska? No sorry ale jeśli przyjąć to że ludzie grający w tym filmie to amatorzy, to twoje stwierdzenie jest śmieszne bo grali oni lepiej od wiekszości dzisiejszych "gwiazd" holiłud
tragiczna realizacja? No sorry, na grindhouse tez bedziesz narzekał że w czasie filmu występuje "brak szpuli" czy taśma wygląda jakby miała ze 30lat? Przecież BWP jest taki jaki miałbyć, imituje dokument krecony przez amatorów.
Co do napięcia i klimatu to nie bede sie wypowiadal bo tu już wchodza subiektywne odczucia.
Normalny człowiek, ktoś kto choć troche się zna na kinie, nawet jesli film kompletnie nie przypadłby mu do gustu wystawiłby przynajmniej 5/10, za nowatorskość i sposób przedstawienia tematu.
PS. Mój post jest bardziej moja ocena BWP niz odpowiedzia na twoj post, i tak wiem ze jestes prowokator wiec nie podniecaj sie tym ze ktos zlapal sie na twoje gierki.
znalazłem dobre odzwierciedlenie tego filmu. To takie W 11 wśród horrorów. Niestety gustuje w filmach nieco ambitniejszych. Tu niebyło ani ambicji ani pomysłu. Równie dobrze, mogę stwierdzić, że dlatego Ci się podoba, bo podoba się tym którzy nie idą do kina tylko na popcorn. Ten film zauważyłem jest modny wśród tych którzy uważają się za ambitnych odbiorców, a jest niczym innym tylko popłuczyną. Kręcenie tego filmu z ręki może i z założenia nie jest złym pomysłem, ale jest to tak zrobione, że zamiast klimatu najzwyczajniej mnie drażni. Nie krytykuje, wszystkiego tylko dla samej zasady. Jeżeli mi się coś niepodoba to o tym pisze i tyle. Jestem miłośnikiem azjatyckiej szkoły filmów grozy i grotezkowych horrorów klasy B sprzed ponad 20 lat, więc tego typu wynalazki jak BWP, nie przyciągają mnie swoją niby "orginalnością" wogóle.

Najlepsze horrory, które widziałem:
Również zaliczam ten film do dobrych i ciekawych, oj ma klimacik

CYTAT(MasterShake @ 23 08 2007, 14:34)

Obejrzałam chyba wszystkie części... Film "mocny", raczej nie dla ludzi o słabym sercu i delikatnym żołądku
1 i 5 no i po części 6 dają radę.4 miały fajny pomysł ale słabe wykonanie a tak wogóle za te krytkanctwo nt.serii to Diabeu w morde pewnie da komuś
6 i 5 miały najlepszy pomysł na fabułę i wyszły całkiem nieżle tylko w troche innym klimacie bo nie ma tu biegania i uciekania a rozwiązywanie zagadki.IV troche chaotyczna ale pomysł z wytłumaczeniem historii kostki był dobry i do tego akcja w rożnych czasach. 1i2 to ciągła historia podzielona na dwie czesci. 7,8 odstają strasznie bo nie mają charakteru i z serią wiąże je raczej pinehead i jego ekipa. 3 to po prostu flaki i trupy bo fabuły specjalnie nie ma a przynajmniej dla mnie nie uzasadnia ona za dużo.
Najbardziej kultowe? Rzeznik z maczeta Jason, Fredy z koszmarów i gnijące kawały mięsa konsumujące ludzi od Romera.
ranaghar
31 08 2007, 17:45
CYTAT(przema @ 30 08 2007, 15:53)

znalazłem dobre odzwierciedlenie tego filmu (Blair Witch Prokect). To takie W 11 wśród horrorów. Niestety gustuje w filmach nieco ambitniejszych. Tu niebyło ani ambicji ani pomysłu. Równie dobrze, mogę stwierdzić, że dlatego Ci się podoba, bo podoba się tym którzy nie idą do kina tylko na popcorn. Ten film zauważyłem jest modny wśród tych którzy uważają się za ambitnych odbiorców, a jest niczym innym tylko popłuczyną. Kręcenie tego filmu z ręki może i z założenia nie jest złym pomysłem, ale jest to tak zrobione, że zamiast klimatu najzwyczajniej mnie drażni. Nie krytykuje, wszystkiego tylko dla samej zasady. Jeżeli mi się coś niepodoba to o tym pisze i tyle. Jestem miłośnikiem azjatyckiej szkoły filmów grozy i grotezkowych horrorów klasy B sprzed ponad 20 lat, więc tego typu wynalazki jak BWP, nie przyciągają mnie swoją niby "orginalnością" wogóle.
Rozumiem twój tok rozumowania, ale ... bluźnisz ;p BWP miał wyglądać jak film dokumentalny kręcony przez studentów, którym zdarzył się "wypadek" w lesie. Oglądasz rzekomo kasetę, którą nakręcili przed zniknięciem. Stąd ta, zamierzona, ale jednak, "amatorka". A W11 to szajs raczej niezamierzony.
skoro rozumiesz, to zrozum, że mnie ten paradokument nie przekonał
widział już ktoś halloween od zombiego? nie? no to szykuje się świetna okazja. już niedługo pierwszy w polsce festiwal horroru. licze tylko, że będzie to można to obadać w każdym polskim multikinie. oprócz wspomnianego halloween, wyświetlane będzie pare nowych dreszczowców i co ciekawe kilka odcinków "masters of horror". mam nadzieje tylko, że ostateczny zestaw jeszcze się zmieni bo zobaczyłbym trochę inne epizody - w każdym razie "jenifer" od argento (pojechane gó.wno) czy "imprint" od mike to niezłe rarytasy.
http://www.filmweb.pl/Już+wkrótce+pierwszy...u,News,id=37368
2razyjot
14 09 2007, 07:24
CYTAT(tekA @ 12 09 2007, 22:58)

widział już ktoś halloween od zombiego? nie? no to szykuje się świetna okazja. już niedługo pierwszy w polsce festiwal horroru. licze tylko, że będzie to można to obadać w każdym polskim multikinie. oprócz wspomnianego halloween, wyświetlane będzie pare nowych dreszczowców i co ciekawe kilka odcinków "masters of horror". mam nadzieje tylko, że ostateczny zestaw jeszcze się zmieni bo zobaczyłbym trochę inne epizody - w każdym razie "jenifer" od argento (pojechane gó.wno) czy "imprint" od mike to niezłe rarytasy.
http://www.filmweb.pl/Już+wkrótce+pierwszy...u,News,id=37368Ten Halloween w sieci to WP wiec trzese tylkiem czy nie trafie na slabsza wersje pozbawiona smaczkow w wersji koncowej, filmy Zombiego lubie, szanuje goscia i obadam to w kinie!
szczegółowy program 3dniowego festiwalu horroru w multikinie, już 25.10:
http://www.filmweb.pl/Pełen+program+pierws...u,News,id=37629teraz pozostaje czekać na uruchomienie strony i ogłoszenie cen karnetów.
Ciekawe czy widział ktoś najbardziej odjechany horror jaki chyba powstał. Do dziś na beeeee nerwowo oglądam się za siebieXD
Black Sheep.
http://thecia.com.au/reviews/b/images/blac...ep-poster-0.jpg
Panowie oblukajcie sobie film 1408 moim zdaniem rewelacja naprawde wy..(pipi)isty film po ring jedynce jedyny film jaki mnie totalnie zmasakrowal polecam!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.