nie wiem po co pisze ten temat , zapewne z nudów . i tak pewnie pójdzie do zamknięcia ; jakie sa wasze ulubione horrorki i według was jaki jest najbardziej straszny i psychodeliczny w historii kina?

FRIDAY THE 13TH PART (1-4) RULES , TEXAS CHAINSAW MASSACRE ..... dla mnie te filmy sa najbardziej masakryczne , .....
Siara_iwj
8 02 2003, 13:23
hehe...jako fan zombiaków i w ogóle wszystkiego, co umarło, a wciąż chodzi

za najlepsze horrory uważam serię o żywych trupach Romera, jak tez " Atak na posterunek ( jakiśtam...zapomniałem

) "
A najbardzie powalona jest " Martwica mózgu " ...po oglądnięciu tego ...filmu...( hm... ) miałem trudności z przełknięciem choćby niewielkiej ilości jedzenia ( wszystko " stawało " w przełyku

)
........no i tyle dobrego...
Gen. Stanisław Maczek
8 02 2003, 13:30
Poranek,Noc i Powrót zywych trupów. Zoooombie rządzą.
A poza tym Psychoza Hitchcock'a . Czy jest cos bardziej klasycznego?Nie ma!
Siara_iwj
8 02 2003, 13:35
A poza tym Psychoza Hitchcock'a . Czy jest cos bardziej klasycznego?Nie ma!
no...frankenstein jest troche "bardziej " klasyczny...nie mówiąc już o Nosferatu-wampir....a wogóle to Boris Karloff rula !
Hehe byl niby taki temat, ale w tym chodzi o najbardziej psychodeliczny i masakryczny horror wiec można powiedzieć ze rożni się od poprzedniego...
Jak zalozyciel topicu ... jestem maniakiem seryjnych morderców...
na pierwszym miejscu stawiam serie Halloween (zwlaszcza 1,2,6) ... dalej "Friday 13 th" (...czwarta cześci to niezapomniane wrazenia

)
"Texas chainsaw massacre" to film dla ludzi, którzy lubia się znęcac nad niewinnymi istotami ;} ... czyli jednym slowem film tez jest zayebisty!
Polecam wszystkie wyzej wymienione ... a i jeszcze seria Hellraiser'a daje rade, ale nie jest juz on tak przyjemna jak pozostale ...
Obsolete
8 02 2003, 15:22
1.Cradle of Fear
2.Martwica Mózgu
3.Dentysta 1,2,3
4.Laboratorium Diabła(najobrzydliwsze sceny jakie dane mi bylo obejrzec).
Ten film to żenada ... ale fakt faktem, że sceny z wypatroszeniem byly fajne
1.Cradle of Fear
Hmm ... chodzi o ten film z udzialem ludzi z Cradle of Flith ? To ten horror'ek juz sie ukazał!? o_O ? ... bo ja niedawno trailer widzialem ...
Cradle of fear jest kretynski,tani,pelen zalosnych efektow specjalnych,majacy zero napiecia a o tzw. grze aktorskiej mozna co najwyzej pomarzyc-lubie ogladac takie filmy ;) choc do Martwicy to mu daleko...No i ta muza techno O_o A odnosnie tematu najlepszym ever horrorem jest The Thing.Strach,paranoja i gore to to,co mlotki lubia najbardziej :>
ukazal sie ukazal, u mnie w szkole koles jeden ma i zamierzam pozyczyc
Bardzo słaby film ... Nic ciekawego, sceny nie robią na mnie żadnego wrażenia ... Nie polecam :!:
1.Noc żywych trupów(ta najstarsza wersja)
2.Piątek 13-stego(seria)
3.Hallowen 1,2(genialny film)
4.Martwica mózgu
5.Napad na 13-sty posterunek
6.OMEN 1
A najbardzie powalona jest \" Martwica mózgu \" ...po oglądnięciu tego ...filmu...( hm... ) miałem trudności z przełknięciem choćby niewielkiej ilości jedzenia ( wszystko \" stawało \" w przełyku

)
........no i tyle dobrego...
Hehe "Martwica Mózgu" to raczej nie horror tylko komedia w pięknym stylu, chociaż to jest najbardziej flaczny i obrzydliwy film jaki widziałem i do tego jest śmieszny nawet bardzo, czy może być cos lepszego??
A Horror taki co by trzymał w napięciu to niewątpliwie The Ring (krąg) ale tylko ten japoński, bo jak amerykańce chcieli zremejkować to im straszliwe ścierwo wyszło moim zdaniem, ale Ring to naprawde mocne uderzenie (zalecam oglądać w nocy, wtedy jest świetny klimat)
jak mialem ok 9 lat ogladalem w TV na (chyba) polsacie horror, nazwy jzu nie pamietam. Bylo cos tam o takim malym krasnoludzie (taka poczwara), ktory szuka swoich zlotych monet. Te monety znalazla pewna grupka osob i zaczynaja szalec sprzedajac je i wydajac kase. No i ten krasnolud zaczyna ich zabijac itp. :wink: Jedna rzecza ktora moze go zabic to czterolista koniczynka. Po ogladnieciu tego filmu balem sie az bodajze do 15 roku zycia :wink: . Jezeli ktos skojazyl ten film, wdzieczny bym byl gdyby podla mi nazwe, chcetnie bym se go teraz ogladnal.
Acha jeszce ciekawym filmem jest "Doktor Hihot" :wink:
Ja tam nieoglądam ani nie gram w HORRORY!!!... Wole nie, potem mam koszmary

.
Ale polecam: MILCZENIE OWIEC, DYNIO-GŁOWY, HANIBALL i RESIDENT EVIL. 8O
Barakuda : Doktor Chihot RULA !! Hehe...to byl filmek, ale mi sie jezcze podobal film : "Koszmar z ul. Wiązów" i taki pol horror : "House on the hounted hill"
japonski The Ring
yohko...ogladalem i mowie ze ten ring to szit !!!!! Wogole sie nie balem

Ja czekam na ekranizacje silent hilla !
Obsolete
9 02 2003, 22:08
Cradle of fear jest kretynski,tani,pelen zalosnych efektow specjalnych,majacy zero napiecia a o tzw. grze aktorskiej mozna co najwyzej pomarzyc-lubie ogladac takie filmy

choc do Martwicy to mu daleko...No i ta muza techno O_o A odnosnie tematu najlepszym ever horrorem jest The Thing.Strach,paranoja i gore to to,co mlotki lubia najbardziej :>
No tak tu trzeba robic osobne kategorie: Horrory straszne i horrory "straszne"(kretynski klimat i czarny humor).

powiedz lepiej, ze DLA CIEBIE to jest shit
Koszmar z ul. wiazow ofkors...
the ring japonski dobry byl

ogladalem go 3 dni temu:]
pLaYmAn
10 02 2003, 13:29
Zdecydowanie cała seria "Koszmaru z ulicy wiązów". W sumie oglądając to teraz strach gdzieś umyka:/, ale jeszcze kilka lat temu, jak byłem mały:P, to na prawdę się bałem tej serii... W sumie horrory schodzą na psy, nowy HALLOWEEN TOTALNIE mnie zawiódł - podobnie RINGU (Jap.) - może w 3 momentach wieje grozą i można się przestraszyć (np. w momencie kiedy [spoiler mode on] ręka wyłania się z wody, bądź kobieta wychodzi z TV [spoiler mode off]), ale generalnie wieje NUDĄ. Oglądałem za to ostatnio PROŻNE RĘCE, i... jestem zachwycony! Jest to połączenie komedi z horrorem (!!!), akcja dzieje się we współczesnych czasach, jest troche o "maryśce"... Bardzo polecam ten film - można się przestraszyć w kilku momentach, ale tak samo uśmiać

.
z tych co ja widziałem to najbardziej
mi sie podobał Koszmar z ul. Wiązów (1,3)
i Krzyk (1,2,3) (raczej to taki thriller)...
a jak byłem mały to bałem sie gościa
który nazywał sie bodajże Bugedy...
resident evil też był niezły ale raczej jako action horror...

HellRaiser, Cabal, Ring (amer.), Friday 13th, Koszmar z Ulicy Wiązów, Halloween, Książę Ciemności, Event Horizont, Kręgosłup Diabła.....to tylko część - btw polecam ściezkę dźwiękową z Halloween - full wypas

powiedz lepiej, ze DLA CIEBIE to jest shit

As U wish : Jak dla mnie ten Ring to shit
Ble filmy są dla leszcy ,lepiej przeczytać jakąś książke !!!
Zaliczyłem ponad 100 horrorów ,i kórwa dalej jestem analfabetą by cie to ślak trafił.
Najleprze przeczytane horrorki to
Twierdza -poula wilsona
Carnozaur-hary knight
Wielki marsz -Stefcia Kinga
Czarny anioł,Dżiń-Grachama Mastertona
Potępieńcza gra -Klif Barker
Dom pełen dzrzwi-Braian Lumly
I de best cykl (Sabat)Gay N.Schmit.
Moga tytułów nawalić od cholery ale wy i tak książek nie czytacie !!!
Musze się leczyć !!!
Czarny anioł,Dżiń-Grachama Mastertona
Ja mam tez ksiazke Grahama Mastertona - "Magia Seksu", faktycznie strasznie straszna ksiazka
Obsolete
10 02 2003, 14:08
Dla mnie czytanie "Chłopów" i "Lalki" to był prawdziwy Horror

.

Potępieńcza Gra to wypas kniga - raz przeczytać nie wystarczy
Coś ci się Bse pomieszało w główce !!!
Melog nie uchybiając twojej inteligencji chce podkreślić że Masterton ,mimo iż jest seksuologiem (byłym)to w jego powieściach jest najmniej sexu .A Schmit aż nadto przegina pałe he he i to mi się bardzo podoba!!!
nie no, ja mowie co mam z jego tworczosci

Hehe moze i horrory dobre pisze..

co niby się pomieszało koleś?
Moze ta potempiencza gra to nie kinga?

kinga? kogoś tu pogibało - przeciez to Clive Barker napisał - a ty mulan czytaj dokładnie - tam jest napisane "kniga" a po rosyjsku to znaczy "książka"
O kórwa faktycznie Potepieńcza gra nie została napisana przez kinga o w morde .Albo znów se jaja robisz albo nawet nie potrafisz przepisać tego co napisałem .Bse już zaczynasz śmiecić !!!
Weż na luz.

kinga? kogoś tu pogibało - przeciez to Clive Barker napisał - a ty mulan czytaj dokładnie - tam jest napisane \"kniga\" a po rosyjsku to znaczy \"książka\"

Sora BsE zwracam honor
Ja też honor zwracam sorki .
Na przyszłość pisz po polsu bo z tym językiem mam problem ,a co dopiero z innym .
Ceglash
10 02 2003, 16:29

HellRaiser, Cabal, Ring (amer.), Friday 13th, Koszmar z Ulicy Wiązów, Halloween, Książę Ciemności, Event Horizont, Kręgosłup Diabła.....to tylko część - btw polecam ściezkę dźwiękową z Halloween - full wypas

Besior widze ze nadajemy na podobnych falach hehe. Anyway wie ktos gdzie mozna nabyc sciezke dzwiekowa z filmu HALLOWEEN(najlepszy horror EVER). Moze tez byc strona z której moznš takowš sciezke scišgnšć
Ceglash
10 02 2003, 16:32
Ja mam tez ksiazke Grahama Mastertona - \"Magia Seksu\", faktycznie strasznie straszna ksiazka

No, "Dom Szkieletów" tesh jest spoko
Graham Mastertoon pisze najlepsze horrory i tu wogóle ja nawet nie chce słyszeć żadnych "ale". Nikt mu nie dorównuje i nie dorówna, King zawsze bedzie na drugim miejscu po nim (dla mnie), Najlepsze ksiązki Mastertoona to cała seria Manitou ["Manitou", Zemsta Manitou" i "Duch Zagłady"( to trzecia część manitou ale nie wiem skąd ją zdobyć i polóje na to juz poł roku, jeżeli ktos wie gdzie to zdobyć to niech sie zemną skontaktuje please!!!!)
Do wypasionych Horrorów zaliczam również trylogie EVIL DEAD.Czad na maksa dużo krwi(pierwsza i druga część),piła łańcuchowa i odcinanie członków(część trzecia).Polecam każdemu,jest to KLASYKA!!! i jeden z moich ulubionych filmów.
Tak to jest klasyka (Bruce Cambell świetnie zagrał) i śmiechu prawie jak przy Martwicy Mózgu
Co do "Kregosłupa Diabła" BsE ... widzialem to ... nawet nie dawno. Klimat fajny, ale ogólnie film marny na maxa

... hehe podobalo mi się wykonanie "chlopczyka z kula w glowie" ... dzielo sztuki yhyhy!
Graham Mastertoon pisze najlepsze horrory i tu wogóle ja nawet nie chce słyszeć żadnych \"ale\". Nikt mu nie dorównuje i nie dorówna, King zawsze bedzie na drugim miejscu po nim (dla mnie),
Nie koniecznie wszystkim może się podobać twórczośc Masterton'a i wielu wlasnie King'a stawia na pierwszym miejscu ... zalezy kto jakie horrory czyta. Jak dla mnie jego ksiązki mają ciekawszą i bardziej \"nieprawdopodobną\" fabułe, ale klimatem raczej odstepują od dziel King'a

... anyway to tylko moje zdanie.
Najlepsze ksiązki Mastertoona to cała seria Manitou [\"Manitou\", Zemsta Manitou\" i \"Duch Zagłady\"
"Manitou" jest dobre, ale bardziej poleclabym "Demony Normandii", a w szczególności "Wyklęty"
(PS ... dzisiaj wypozyczylem "Kły i pazury" Masterton'a ... zobaczymy co z tego będzie, czego to czlowiek nie robi z nudów
I jeszcze odnośnie filmów ... to polecam "W paszczy szaleństwa" - naprawde chory film i "Misery" na podstawie powiesci King'a ... byl ostatnio w TV i trzeba przyznac, że zaje-bisty jest!
A dla mnie to najwiekszy klimat mastersona maja książki z Harrym Erskinem :wink: (jeśli ktoś wie o co chodzi)
Ps: Do Manitou dochodzi jeszcze "Dżin" (też jest z Erskinem

)
Ps2: Wyklętego też czytałem ale już lepsze moim zdaniem jest Wojownicy Nocy :wink:
MTL właśnie ten dzieciek robił klimat - a film mi się podobał, fajnie osadzony w czasach wojny w hiszpanii - nietypowy film ale wporzo - nie jest to kolejny kilm z cyklu "wiadra świńskiej krwi i tona flaków plus cycki" i dobrze
Ceglash: ja mam ścieżkę z Halloween - wydanie jubileuszowe z okazji 20 rocznicy premiery filmu - coś wspaniałego - psychtyczna muza przemieszana z fragmentami filmu - słuchając tego człowiek się czuje jakby film ogladał - najlepshe do snu - same chore rzeczy potem się śnią a to mi się podoba bo rzadko ostatnio mam sny
Evil Dead nie traktuję jako horror bo za dużo się śmieję jak to oglądam, zayebista seria - 1 i 2 to w sumie horror ale 3 to za chiny nie jest - ale i tak jest to wypasny kawał filmu
co do mastertona to czysty NC - dla mnie jego knigi to szit, King jest dobry ale nie tak jak
C. Barker - dla mnie to on jest władcą koszmarów, nikt nie pisze lepiej - serię Ksiąg Krwi to mogę non stop czytać, tak samo jak inne jego książki
Anduril
11 02 2003, 09:00
"one, two, freddy is comming to you..." no właśnie. jak dla mnie, pod względem klimatu, seria nightmare of the elm street rula. stare horrory mają najlepszy klimat, np leprycon albo the thing. co do książek to King jest spoko klasyczny i zaj.e.bisty, pozostali najlepsi to Masterton, H.A Knight, G.N Smith i oczywiście Dan Ray KOONTZ. Polecam jego książki. wciągają jak bagno i są wyj.e.biście po(pipi)one
H.A Knight
Polecem ksiązke pod tytulem "GEN" tego oto autorka ...
btw ... James Herbert pisze klimatyczne historie ... jego "Nawiedzony" to coś wiecej niz przecietny horrorek
Zombie, Zombie i Zombie, czy wspominałem już o Zombiakach. :wink:
Elessar
11 02 2003, 15:40
Nie czytam całego tematu bo czasu nie mam ale.......
Dla mnie najbardziej klimatycznym horrorem jest Twierdza Paula Wilsona. Człowiek czuje czasmi, że nie jest sam w pokoju.
Masterton także napisał kilka fajnych: Bezsenni (pierwszy bodajże rozdział rodem z martwicy mózgu),a także Czarny Anioł po prostu miazga.
Jeżeli chodzi o książki to najlepsze są opowiadania Lovecrafta po prostu nie maja sobie równych. Kinga książki także są niezłe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.