Zasadniczo Samsungi różnią się tylko dolną listewką obudowy (jedna wersja udawane srebro, w drugim ta sama czerń co w reszcie obudowy). Na pytanie czy chcesz LCD czy Plasme musisz sobie sam odpowiedzieć, bo wtedy to sprawę upraszcza. Ja mogę Ci powiedzieć o LCD bo tymi się interesowałem:
Ogólnie Sony bym odrzucił, ponieważ jest najstarszy technologicznie a kosztuje tyle co pozostałe (chyba, że będziesz myślał o X2000, ale szkoda kasy IMO).
Sharp ma mało wejść (np. brak componenta, jest tylko przez przejściówkę) jednak świetny obraz w Full HD. Jego problemem w mojej ocenie były jeszcze wcześniej nierówne podświetlenie matrycy i buczenie. Co prawda w modelach z numerami seryjnymi zaczynającymi się od 70- podobno wyeliminowano ten problem. To jest problem bo ciągle oddawać telewizor do naprawy to bym się wkurzył. Poza tym jako jedyny model z 4 (37, 42, 46,52) nie ma RGB+ i nie jest produkowany w Japonii (chyba, że to się zmieniło).
Samsung ma beznadziejny serwis w Polsce i módl się, żeby Twój TV tam nie trafił. Sam model jest najnowszy technologicznie, ma sporo wejść. Ma HDMI 1.3 x3 itd. Ma świetną czerń, ale to przez "szybę" -> to musisz zobaczyć w sklepie czy nie będzie wam przeszkadzać. No i ma problemy z firmwarem. Znaczy się w starych wersjach (takich jak u nas są w sklepach z tego co wiem

) ma:
-wadliwy Movie+ (i to naprawdę przeszkadza, znaczy się trzeba go wyłączać)
-gubi ustawienia
-nie chce przejść w tryb filmowy czyli 1080p/24 z m. in. PS3
Co prawda rozwiązują to podobno update firmwaru, ale czy takie robią serwisy w Polsce to nie wiem, a na infolinii Samsunga nic dowiedzieć się nie mogłem. Ogólnie jak znasz angielski to polecam forum www.avforums.com