Borek_PL
5 07 2007, 19:20
Jakiego laptopa byscie polecili z
TĄD ?? I czy te laptopy z Intel® Core™ 2 Duo maja dwa procki czy jeden ?? I jeszcze slyszalem o takim bezprzewodowym necie do laptopów BLUECONNECT od ery ale kompletgnie nie wiem jak to dziala i mialbym prożbe żeby ktoś mi wytłumaczył co i jak

THX
A nie wolisz laptopa Apple'a?
Borek_PL
6 07 2007, 11:25
No wszyscy radza zeby kupic della ale jesli apple sa lepsze to podaj jakis model do 600ł-700ł ... A i czy ktos mógłby odp. na moje pytania na temat tych procków i tego blueconnecta ?? Z góry dzięki
Procek jest jeden ale ma 2 rdzenie
Pawli_PL
7 07 2007, 20:17
Kup takiedo laptopa jak my mamy

:D:D:D:D:D:D:D POLECAM:D
Borek_PL
7 07 2007, 22:13
(Moi koledzy

) A tak dla ciekawskich to oni maja Fujitsu Siemens AMILO Pi1556 (Całkiem niezły - właśnie z niego pisze)
KTOŚ MA COŚ JESZCZE DO POLECENIA ?? (lol) Pozdroo
Borek, za 700 funtów kupisz na Ebayu nawet i nowe Jabłko myśle. Z procesorem C2D itp.
Poszukaj.
szukaj czegos z dyskiem 7200. ja mam 5400 i nie nie jest to szczyt moich marzen

poza tym zalezy do czego bedzie ci potrzebny.
Kupiłem sobie FS Amilo 1554 ale go nie polecam. Z 6 laptopów które miałem mogę jedynie polecić IBM-a ThinkPada A31p.
Salwacha
22 07 2007, 22:10
Ja polecam Sony Vaio, posiadam dwa modele-wczesniejszy to VGN-BX 196 SP(z update-em do 2 GB Ram-u) i od prawie 2 tygodni smigam na modelu VGN-AR41S
Wiem ze to drogi sprzet ale w moim przekonaniu warty swojej ceny i spelniajacy wszelkie oczekiwania.
Wydając na laptopa około 11 tyś na pewno nie wybrałbym soniaka tylko Sagera lub Alienwarea Area-51. W najlepszej specyfikacji kosztuje około 4500$
dante2003
17 08 2007, 08:17
Jest sprawa: zamierzam kupić laptopa. Limit kasy 3000zł, procesor koniecznie Core 2, do tego giga ramu. Nie obraziłbym się na jakiegoś GeForce. Poza tym nagrywarka DVD, karta WLAN itd., ale to już standard. Którzy producenci są sensowni, gdzie mają niskie ceny?
wilku00034
17 08 2007, 09:48
ja miałem fujitsu-siemens i nie narzekałem na ten sprzęt
propo blueconnect, ja miałem iplusa i bez zasięgu UMTS (najwiękasze miasta w polsce) to prędkość była modemowa. era ma podobnie, dowiedz się czy masz zasięg sieci 3G i zapytaj w salonie czy jak weźmiesz connecta to czy będzie go "łykał". bo jeśli nie to całokwicie mija się z celem, chyba że MUSISZ mieć net w każdym miejscu?
Jednym zdaniem nie polecam jeśli nie ma obsługi UMTS albo HSDPA
Zamierzam sobie kupić laptopa. Cena max 2600zł. Co polecicie?
Jeśli miałbym kupować laptopa do 3000 zł to wybierałbym pomiędzy toshibą a acerem, jeśli miałbym kupować laptopa używanego to w tym przypadku szukałbym jakiegoś IBM-a.
A ja szukałbym używanego MacBooka 1.83 CD od Applea. A znajdziesz. Ewentualnie 17' Calowego PowerBooka G4 1.6 Ghz. Świetna maszyna.
CYTAT(Maiden @ 9 09 2007, 18:14)

A ja szukałbym używanego MacBooka 1.83 CD od Applea. A znajdziesz. Ewentualnie 17' Calowego PowerBooka G4 1.6 Ghz. Świetna maszyna.
Nie mam nic przeciwko firmie Apple ale jakoś nic szczególnego nie widzę w PowerBooku G4, a poza tym nie wiem czy masz lub miałeś laptopa o przekątnej 17'' , ogólnie rzecz biorąc sprzęt taki traci to do czego został stworzony czyli mobilność.
To w takim razie polecam ci PowerBooka 12 calowego, 1.2 ghz. Sam używam tego samego modelu z 867 Mhz, z 1 GB Ram, jest to mój jedyny komputer i nie odczuwam potrzeby kupowania kolejnego.
Bateria trzyam mi w nim 4h. Komputer mimo starego procesora chodzi szybko, system się nie zacina. Czego chcieć więcej.
Officea mam, stabilny, nie do zawirusowania system mam, mase fajnych programów. Słowem wszystko czego mi potrzeba.
CYTAT(Maiden @ 10 09 2007, 07:48)

To w takim razie polecam ci PowerBooka 12 calowego, 1.2 ghz. Sam używam tego samego modelu z 867 Mhz, z 1 GB Ram, jest to mój jedyny komputer i nie odczuwam potrzeby kupowania kolejnego.
Bateria trzyam mi w nim 4h. Komputer mimo starego procesora chodzi szybko, system się nie zacina. Czego chcieć więcej.
Officea mam, stabilny, nie do zawirusowania system mam, mase fajnych programów. Słowem wszystko czego mi potrzeba.
To już coś lepszego, ale ja pozostane przy starym poczciwym IBM A31p

.
a czy ktoś się orientuje czy szykują się w październiku jakieś obniżki laptopów na naszym rynku? Bo doszły mnie takie słuchy i nie wiem czy poczekać
marcin_N
13 09 2007, 15:20
Ja zaś szukam jakiegoś dobrego modelu do 5k... Co polecicie... ważne żeby miał dwurdzeniowy procesor, 2GB RAMu i jakiegoś w miarę dobrego GeForce'a, oraz HDD minimum 120GB >>
CYTAT(Manor @ 13 09 2007, 15:37)

a czy ktoś się orientuje czy szykują się w październiku jakieś obniżki laptopów na naszym rynku? Bo doszły mnie takie słuchy i nie wiem czy poczekać
Laptopy tanieją z dnia na dzień, a tak poważnie to w sklepie nie dla idiotów bardzo często mają przeceny laptopów. Jeśli interesuje Ciebie przedział cenowy do 3000 to można wyrwać całkiem niezły sprzęcik Acera, w przedziale cenowym do około 6000 polecałbym Toshibe, jeśli coś droższego to jak już pisałem ja wybieram Alienwera

.
alienator
19 09 2007, 01:46
Rozglądam sie za jakimś lapkiem, powiedzmy do 2000-2200 zeta.
Używany będzie głównie do "nauki" (xD), słuchania mp3 i internetu. Miło by było żeby miał tv-out aczkolwiek nie jest to konieczne. Jakiejś super grafy też mieć nie musi, coś na poziomie radka9600 starczy.
Przydałaby się też opcja z ratami.
alienator
25 09 2007, 11:01
podbijam temat, na ceneo jest ogarnięte wyszukiwanie, więc jak można to propozyszyn stamtąd brać.
alienator
5 10 2007, 13:48
Dzięki za pomoc

Biorę Acera 4520 z 2GB ramu i GForcem 7000M więc spoczko, przeboleję nawet Vistę ;f
CYTAT(alienator @ 5 10 2007, 14:48)

Dzięki za pomoc

Biorę Acera 4520 z 2GB ramu i GForcem 7000M więc spoczko, przeboleję nawet Vistę ;f
Jak kto woli ale osobiście nie kupiłbym laptopa z białą(jasną) klawiaturą.
alienator
5 10 2007, 22:42
Myję ręce po sikaniu więc dla mnie nie ma problemu.
Poszukuję laptopa w granicach 1500 zł. Nie musi mieć bardzo dobrej karty graficznej, zależy mi przede wszystkim na RAM-ie (nie wiem czy w tej cenie trafię coś dobrego z 1GB), wi-fi, karcie TV (TV-in) i niezłym procesorze.
Acer i Dell raczej odpadają.
Co możecie polecić? Kupować teraz, czy poczekać na przełom listopada i grudnia, kiedy to sprzęty elektroniczne zaczną tanieć?
Na studiach informatycznych bez laptopa ani rusz, a dużo gotówki w tej chwili nie mam
CYTAT(Di @ 6 10 2007, 03:31)

Poszukuję laptopa w granicach 1500 zł. Nie musi mieć bardzo dobrej karty graficznej, zależy mi przede wszystkim na RAM-ie (nie wiem czy w tej cenie trafię coś dobrego z 1GB), wi-fi, karcie TV (TV-in) i niezłym procesorze.
Acer i Dell raczej odpadają.
Co możecie polecić? Kupować teraz, czy poczekać na przełom listopada i grudnia, kiedy to sprzęty elektroniczne zaczną tanieć?
Na studiach informatycznych bez laptopa ani rusz, a dużo gotówki w tej chwili nie mam :wink:
W tej cenie szału z ramem raczej nie będzie, ale szukaj może znajdziesz.
MichAelis
7 10 2007, 10:07
A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy wymiana ramu w laptopach jest problemowa?? Sa jakies specjalne zasady?

Laptop ma mi sluzyc do pracy, wiec wiadomo ze ram najwazniejszy. Slyszalem ze jak jest 2x512, to nie mozna wyjac jednej i dorzucic 1gb, tylko obie trzeba wymieniac. Czy ram mozna wymienic samemu, czy traci sie gware? trzeba cos rozkrecac? :| czy jest jak bateria?
Zmieniając ram w kierowałem się tym aby kości ramu miały jednakowe taimingi oraz częstotliwość, i aby pochodziły z jednej firmy.
Chcąc wymienić ram w laptopie trzeba najczęściej odkręcić klapkę ze spodu laptopa, a następnie unieść kość ramu i wyciągnąć z zaczepu.Gwarancji się raczej nie traci przy założeniu iż dokładamy kość ramu tej samej firmy jaka już się znajduje w danym laptopie(kości zalecane przez producenta laptopa).
MichAelis
9 10 2007, 10:03
Czytalem ze w przypadku Toshiby, nie wiem jak jest w innych firmach, ale pewnie tak samo, nie traci sie gwary. Nie wiem jedynie czy trzeba wymieniac obie kosci czy mozna jedna.
W przypadku kiedy w laptopie znajdują się dwie kości ramu (2x512) śmiało można jedną kość 512 zamienić na 1gb, nie ma to żadnego negatywnego wpływu na działanie laptopa(dowiadywałem się tego w firmie FS)
Szukam laptopa do 2500zł. Co byście polecali?
Interesuje mnie ten ASUS X51R t2080/1GB/120GB/ATI1100/
co powiecie o marce Fujitsu-Siemens? Jak wypada sprawa serwisu w kraju? bo nie mogę w necie znaleść opinii o sprzęcie
ESPRIMO MOB V5545 T5250 a bardzo by mi odpowiadał z powodu cena - możliwości
Szukam laptopa do 3000pln.
Moje minimum to 2 rdzenie , 1GB , 15 cali , WiFi. Co polecacie ?
Gandalfo
18 11 2007, 11:41
http://allegro.pl/item267290244_benq_p52_a...00_512_tms.htmlJa polecam takiego Benka, sam posiadam niższy model P52Eg i jestem z niego bardzo zadowolony
Antares
18 11 2007, 11:47
Jeśli nie zależy Ci na marce tylko na komponentach to polecam składaki Verificated by Intel firmy Compal. Ja za 3300zł dostałem lapa na płycie głównej Compal FL90 Santa Rosa z Core2Duo 2,0Ghz 4MB Cache, 2GB RAM i GeForce8600MGT z 256 własnej pamięci. Dysk twardy 120GB Seagate 7500 obrotów. Matryca 15 calowa, szklana. Na kadłubkach Compala swoje laptopy robi między innymi Toshiba i HP. Jedyna wada tego rozwiązania to nie najmniejsze rozmiary (wiadomo, nie jest to Mac Book

), dosyć krótki czas pracy na wbudowanej baterii (przekleństwo wszystkich wydajnych laptopów, ale można wsadzić baterię o większej pojemności która działa prawie 2x dłużej) i dla ludzi którzy chcą koniecznie system operacyjny jego brak. Ale dla mnie to właśnie zaleta, bo szukałem laptopa który będzie działał pod XP, nie miał problemów ze sterownikami i nie kazał mi płacić za cholerną Vistę.
A ja mimo wszystko polecam MacBook-a, warto odłożyć troche więcej kasy i kupić właśnie sprzęt Apple. Jak komuś nie zależy na grach to MacBook to zajefajna sprawa. Sam przesiadłem się na
takiego kilka dni temu i myślałem że zostawię sobie mojego Compaq-a Presario, tak na wszelki wypadek, ale po jednym wieczorze spędzonym przed Mac-iem Compaq wylądował w szafie i już go nie odpalam.
Witam
Znalazłem coś takiego:
http://kdo.pl/product_info.php/cPath/117_1...oducts_id/19720Parametry wszystko mi odpowiada ale nie mam wyrobionej opinii o firmie MSI. Może ktoś z Was jest użytkownikiem tejże firmy?. Przeglądając opinie na necie znalazłem zarówno go bardzo wysoko w rankingach lecz również były osoby co stawiały go razem z Accerem. Jeśli macie wyrobione zdanie proszę o pomoc.
CYTAT(ciuh @ 3 12 2007, 13:23)

Witam
Znalazłem coś takiego:
http://kdo.pl/product_info.php/cPath/117_1...oducts_id/19720Parametry wszystko mi odpowiada ale nie mam wyrobionej opinii o firmie MSI. Może ktoś z Was jest użytkownikiem tejże firmy?. Przeglądając opinie na necie znalazłem zarówno go bardzo wysoko w rankingach lecz również były osoby co stawiały go razem z Accerem. Jeśli macie wyrobione zdanie proszę o pomoc.
Nie jest zły, aczkolwiek pewnie wybrałbym w tej cenie jakiegoś Accera.
Kubaa__
25 12 2007, 16:32
co polecalibyście do mniej wiecej 2500 zl?? interesuje mnie raczej jakas sprawdzona marka, z serwisem w kraju i w miare sensowną specyfikacja (nie znam sie, wiec doradzcie mi cos dobrego), tak zeby pociagnal viste, ale bez zadnych zbednych cudow.
co sadzicie o tym:
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=...otTosSatA2001N7 plusy, minusy, moze ktos ma podobny model ??
mord00k
31 12 2007, 15:03
Niezbędna Ci vista?
Zmierzam do tego ,że za to możesz dostać lapka Japkowego który do pracy i netu sprawdzi się lepiej niż komp z Vistą.
Mój kumpel ma tą Toshibę, cholernie się grzeje, chyba ,że to wada pojedynczego modelu.
Witam.
Laptopy mają to do siebie że lubią się grzać, i to niezależnie od firmy

.
Kubaa__
31 12 2007, 20:25
ale gdzie tam vista. wrecz przeciwnie.
pułap cenowy zwiększył sie do ok. 3000. chcialem kupic cos takiego
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=...otTosSatA2001VM (troche drogo jak na moja kieszen, no ale ewentualnie mozna troche rozlozyc na raty), kumpel ktory tez zbiera sie do kupna notebooka wybrał cos takiego
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=...tTosSatA210-15J , dzisiaj znalazłem jeszcze to
http://naszacena.pl/cena/not-fujitsu-amilo...2160154vhb.html . Pytałem w jednym ze sklepow co polecają, w skrocie dowiedzialem sie, ze laptopy z prockami AMD to to syf ;o. W Vobisie stwierdzili za to, ze wcale nie. Ogolnie w tematyce czysto technicznej jestem zielony, google w niektorych wypadkach tez niewiele pomaga. Co do japka to chetnie, ale watpie, ze mnie na nie stac, z tego co widze tanio nie jest.
CYTAT(Kubaa__ @ 31 12 2007, 20:25)

http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=...otTosSatA2001VM (troche drogo jak na moja kieszen, no ale ewentualnie mozna troche rozlozyc na raty), kumpel ktory tez zbiera sie do kupna notebooka wybrał cos takiego
http://znak.pl/index.php?cid=272&scid=...tTosSatA210-15J , dzisiaj znalazłem jeszcze to
http://naszacena.pl/cena/not-fujitsu-amilo...2160154vhb.html . Pytałem w jednym ze sklepow co polecają, w skrocie dowiedzialem sie, ze laptopy z prockami AMD to to syf ;o. W Vobisie stwierdzili za to, ze wcale nie. Ogolnie w tematyce czysto technicznej jestem zielony, google w niektorych wypadkach tez niewiele pomaga. Co do japka to chetnie, ale watpie, ze mnie na nie stac, z tego co widze tanio nie jest.
Witam.
Jeśli chodzi o tą ostatnią firmę (FS), to sam jej używam(xi1554) i jeśli nie przeszkadza Ci jak dla mnie troszkę tandetne wykonanie(trzeszcząca obudowa, miękkie zewnętrzne pokrycie matrycy)to możesz brać. Przy kupnie nowego lapka możesz wykupić sobie dodatkowy rok gwarancji( 3lata,oczywiście jeśli zamierzasz go tak długo używać(koszt około 70zł jak się nie mylę). Przejżyj sobie jeszcze oferty Accera też są niezłe i i cenowo jakoś nie odstają od pozostałych firm.
Witam
Zastanawiam sie nad jakims tanim laptopem i prosilbym zeby mi ktos doradzil co jak i gdzie.
Chce procek 800mhz-1ghz, 256-512 sd-ram, port agp (rzadko gram na kompie, ale jednak), matryca - mysle ze 15'stka wystarczy spokojnie.
Takich juz sie nie robi, dlatego pozostaja uzywki na allegro. Na co zwracac uwage ? Moze ktos poleci jakas firme albo model i jakich powinienem unikac ?
Na laptopach kompletnie sie nie znam, dlatego bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Dell D600 będzie dobry ma Radeona 9000 i myśle że za 800zł byś mogł go dostać albo HP NC6000 ma lepszą kartę Radeona 9600 no ale droższy o te 200zł
dell to dobra firma ? na tego pierwszego moglbym sie jeszcze szarpnac, ale chyba mocniejszego procka niz P3 1-1.2 ghz nie bede potrzebowal, byle xp chodzil stabilnie, filmy sie nie ciely i dalo sie pograc w jakies starsze gierki
drugi odpada po calosci, gorna granica to niestety 700-800
poleci ktos cos jeszcze ? najlepiej z procesorem P3
i jeszcze jedno pytanie, jak to jest z kartami graficznymi do laptopow - takie jak radeony czy geforce'y pasuja do wszystkich ?
CYTAT(psx18 @ 31 12 2007, 18:15)

Witam.
Laptopy mają to do siebie że lubią się grzać, i to niezależnie od firmy

.
no chyba nie tak ,że jest cały "rozpalony" stół

CYTAT(Kubaa__ @ 31 12 2007, 20:25)

MacBook 2,0 Ghz Dual 2 Core, 1 GB Ram, 64Vram G905, 80GB = +/- 3400 zł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.