Niegdyś grałem w demo, które na maxa mnie zniesmaczyło. Tragiczny model jazdy, z resztą wporządku, ale model jazdy... Nie byłem w stanie zrozumieć czym tak się w PE cieszyli (#65) w recenzji tej oto gry. Tak więc podeszłem do gry jak do jeża, ale okazuje się że nie taki diabeł straszny...
Po odpaleniu gry w oczy rzuca się... przesunięcie obrazu troszkę w prawo, co trzeba za każdym razem regulować. Ale pomijając to, to świetna oprawa całej gry. Świetne menusy, filmiki, wszystko na licencji, łatwo można się wszędzie dostać, dobra muzyka... Przechodzę do gry i... zupełnie co innego jak demo. Model jazdy trochę inny, da się jeźdźić, mówię. Trzeba tylko się pozbyć nawyków z Colina (tzn. przyhamować przed zakrętem, gaz dopiero w połowie zakrętu) i model jest całkiem znośny. Kto wie, może będę go uwielbiał, ale muszę się przyzwyczaić. Mimo wszystko mam wrażenie jakby samochód z opóźnieniem reagował na moje polecenia i jak już to zrobi, to za mocno.
Przejdźmy dalej, do oprawy audiowizualnej. Może zacznę od audio. A to jest wyśmienite! Wspaniała muzyka, idealnie pasuje do tematy WRC, utwory są dynamiczne, miodzio! Oprawa graficzna. Widać, że gra pochodzi z wczesnego okresu panowania PS2, ale mimo to oprawa jest b. dobra. Samochody są bogate w detale, całkiem ładnie się brudzą zależnie od nawierzchni, zostawiają za sobą wspaniały, co prawda past-genowy, ale cudowny dym, a auto podobno sie psuje(ale z tego co widzę to są bardzo pancerne!). Otoczenie poza drogą jest dosyć średnie, ale WRC to nie wycieczka kajoznawcza, tu się nie podziwia widoków, choć i te się zdarzają całkiem ładne. Jednak i to ma swoje plusy. Gra jest bardzo płynna, widok sięga daleeeeko, dym zostaje za nami przez długi czas, można nawet podziwiać trasy przed i po odcinku z helikoptera! Mówię Wam, coś wspaniałego! Widzisz wieeeelki kawał trasy a w dole taka mała wijąca się mrówka (hint: Ty
Cała gra jest także bardzo bogata merytorycznie, 115 długich OSów, wiele trybów i bajerów, filmik przed każdym krajem, niestety troszkę mało aut, ale cała reszta jest mega.
Co wy sądzicie o tej grze? Macie jakieś porady dla początkującego?