Obejrzyjcie trailer, normalnie urwało mi głowę!

O filmie wiadomo nie wiele, twórcy umiejętnie rozkręcają atmosferę.
Trailer i Teaser (wymagany Quick Time):
Trailer i TeaserTroszkę o filmie po naszemu:
Popcorner - zbiór newsówZakazana Planeta - zbiór newsówPremiera w USA: 18.01.2008.
Premiera w Polsce: 1.02.2008.
U nas film będzie miał tytuł... Projekt: Monster
No, to jest właśnie ten trailer, który ma zachęcać do pójścia do kina na Transformers. Sam dałem tego linka gdzieś obok w temacie. Z YouTube'a kasują.
Nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. "Lost" to absolutne mistrzostwo, ale nie wyobrażam sobie zawarcia jego zalet w dwugodzinnym filmie. Ta kampania tajemnic świetnie się prezentuje, ale w samym obrazie kinowym nie znajdzie odzwierciedlenia - po prostu nie będzie na to czasu. Przecież gros ludzi nie interesuje się tym, będzie chciało pójść do kina i wszystko zrozumieć. Jednak mam nadzieję, że jakoś to dopracują tak, by i film sam w sobie jakąś wartość miał, i mitologię miał obszerną.
kotlet_schabowy
1 09 2007, 22:38
Interesujący trailer, wydarzenia skojarzyły mi się z Wojną Światów (pewnie przez odgłosy wydawane przez to "coś"). Motyw kręcenia kamerą amatorską świetnie "wkręca" w klimat, a w sumie to nadal rzadkość (Blair With Project). Zobaczymy, co to będzie, ale filmy katastroficzne/monster movies mnie "jarają".
wintonic
1 09 2007, 22:43
Ma ktoś jakiś pomysł co to w ogóle jest?
KOD
Ktoś uczestniczący w produkcji powiedział:
To nie jest Godzilla, ani Voltron, ani nawet Cthulu, a wszyscy, którzy oczekują jakiejś głębokiej fabuły, srogo się zawiodą. Spodziewajcie się klasycznego ''monster movie'' w stylu ''Blair Witch Project'' z niezłymi zwrotami akcji i zaskakującą przewrotką fabularną na końcu. Zobaczycie ogromnego potwora, który wychodzi z głębin morskich, by zniszczyć Nowy Jork i... nie jest sam.
Poza tym tajemniczy jegomość powiedział, że historia skupi się na walczących o życie ludziach, którzy będą się mierzyć nie z gigantycznym potworem, a jego mniejszym pobratymcami. Ta informacja rzeczywiście podgrzewa atmosferę, oby była tylko prawdziwa...
http://www.popcorner.pl/popcorner/0,81708....CFSENZwodQHXqpQ
Na nowym trailerze jest pokazany kawałek potwora-zdecydowanie będzie to coś w stylu Godzilli z japońskiego oryginału.
Film mnie niesamowicie kręci-trailery kręcone z ręki niczym Blair Witch Project,świetne efekty,JJ Abrams reżyserem-będzie hit oj będzie
Trailery dostępne na
klik
kiedys widzialem juz trailer ze zdjecia ale nigdy bym tego (pipi) nie skojarzyl z lost, niedawno obejrzalem prawdziwy szajs niech ktos mi zwroci moj czas jaki stracilem ogladajac dragonwars, i wlasnie mam dziwne przeczucie ze bedzie tak samo z cloverfield, duzo chalasu o nic, kiedys tak samo promowano independence day, pokazywali w kinie jedynie latajace samochody w alejce i uciekajacych ulicami ludzi, nic nie bylo wiadomo o fabule, a sam film okazal sie niezly calkiem w beznadziejnym hollywodzkim stylu, przewiduje ze tutaj bedzie tak samo jak w armagedon, ot kilka wychuchów jakas gadka scfi a po miesiacu zapomimy o filmie.
kotlet_schabowy
25 11 2007, 01:18
Mnie tam wystarczy, żeby był na poziomie Armaggedonu czy Dnia Niepodległości, żeby mieć frajdę w kinie. Jak dla mnie tego typu filmy są właśnie idealne na wyjście do kina. Nowy trailer jeszcze bardziej mnie "zajawił" (fajny patent z cenzurą twarzy wojskowych).
czy ten film jest powiazany z lost nie tylko przez ludzi ktorzy stworzyli ten serial ?? chodzi mi oto bo nie zjarzylem a ktos cos wspominal iz ten film ma byc jakims wyjasnieniem fabuly albo zagadek/tajemnic z serialu, jakby taka kontynuacja. jesli tak to i ja sie wkrecam, moze cos z tego bedzie, jakby nie bylo to sam trailer zrobil wrazenie, takie same jak pierwsza noc na plazy w serialu lost, pamietacie ? odglosy w dzungli i wywalane drzewa
Nie ma nic wspólnego. Może nawet nie wystąpi Greg Grunberg.
Myślałem, że film będzie próbował zrobić własną mitologię, na wzór "Alias" czy "Lost", ale z tego co widzę, to niczego takiego nie będzie. Trudno powiedzieć, czy coś z tego wyjdzie, w sumie J.J. Abrams kręcił wcześniej "Mission Impossible" i niczego wielkiego nie wykręcił.
Facet, który napisał scenariusz do "Cloverfield", wcześniej napisał takie odcinki Lost jak "The Man Behind the Curtain" czy "The Man From Talahassee". Ale to nie on jest głównym pomysłodawcą serialu. Tak że nie oczekuję niczego strasznie inteligentnego, najwyżej udanego filmu katastroficznego.
Sunderland
26 11 2007, 22:24
Intrygująca produkcja.Podoba mi sie klimatycznie nakręcana kampania reklamowa (specjalne strony w necie) no i otoczka tajemnicy.Może być jeden z ciekawszych filmów nie tylko katastroficznych, ale w ogóle jakie ostatnoi dane nambyło w kinach podziwiać.Trzeba nastawić się na klimatyczną, czystą rozrywkę.Trzymam kciuki za ten film i oby zakończenie nie sprawiło, że krew mnie zaleje.
Dłuższy fragment filmu do zobaczenia tutaj:
http://movies.ign.com/articles/841/841636p1.htmlSam nie mam czasu czekać na dogrywanie video, więc swoją opinię nt. powyższego wygłoszę jutro.
To jest lekko rozszerzona wersja ostatniego trailera. Imprezka -> wstrząs -> komunikat w tv -> wszyscy wyłażą na dach -> wybuch - > ewakuacja na ulicę -> głowa statuy wolności. Z nowości jest zawalające się Empire State Building i ekipa bunkrująca się w jakimś sklepie. "Godzilli" w dalszym ciągu nie pokazali.
Podobno widać potwora na jakimś trailerze ale nie oglądam już żadanych reklamówek żeby sobie nie psuć przyjemności. Zobaczcie polską stronę filmu, pomysłowa jest
http://www.projektmonster.pl/
LiSoQuan
26 12 2007, 00:47
http://www.projektmonster.pl/katowice/index.html .. kule.. spodek na rozje... :P
a tak po za tym to tez czekam na ten film... mam nadzieje ze bedzie rózwnie udany jak Blair Project :)
tak wogole to bedzie o ataku kosmitow, po raz kolejny nieskonczony, autorom sie wydaje ze maja oryginalny pomysl no ale zobaczymy
LiSoQuan
26 12 2007, 17:54
moze fsbuła nie bedzie orginalna... amerykanom od dawna juz brak pomysłów (wykupuja od azjatów scenariusze hehe) ale przedstawienie tej historii bedzie ciekawe...
kotlet_schabowy
26 12 2007, 19:09
CYTAT(nWo @ 26 12 2007, 16:07)

tak wogole to bedzie o ataku kosmitow, po raz kolejny nieskonczony, autorom sie wydaje ze maja oryginalny pomysl no ale zobaczymy
No właśnie mają orginalny pomysł, może nie na fabułę, ile na technikę kręcenia, a tak się składa, że to też ważne w filmach. Mam gdzieś, że "to było w Blair Witch Project", taka opcja to nadal rzadkość i już. Mnie te dwa trailery wystarczyły, żebym mógł iść prawie "w ciemno" do kina na to, a wiedzcie, że chodzę tam naprawdę rzadko, bynajmniej nie dlatego, że mało filmów mnie interesuje, ale dlatego, że według mnie niewiele z nich warto oglądać na wielkim ekranie. Po prostu mam takie podejście, że chodzę głównie na science-fiction czy katastroficzne, bo dramaty czy komedi mogę sobie oglądnąć na ekranie TV i naprawdę nic nie stracę. To taka dygresja, ale w sumie na temat, bo poruszam tu zagadnienie warstwy wizualnej, ważnej w świecie filmu. Zresztą o czym my mówimy, nikt jeszcze Cloverfield nie widział.
nom dla sprawnego i ciekawego montarzu warto sie wybrac, o maly wlos a bym olal Transformers bo sam sobie nigdy w zyciu bym nie zapuscil ale akurat bylem u kumpla w odwiedzinach i po "ciastku" myslalem ze odlece a w wiekszosc scen nie wierzylem, wypas jak ... a co ja bede mowil
licze ze i cloverfield mnie pozytywnie uswiadomi w tym ze jeszcze amerykanie co nieco potrafą i ich cale to posrane hollywood
Ciekawy trailer i fajnie zrobiona Polska strona filmu BTW ten film to w końcu "Cloverfield" czy "Projekt: Monster".
To tak jakbyś pytał, czy nowy film Coenów to "No Country for Old Men", czy "To nie jest kraj dla starych ludzi". I to, i to.
CYTAT(ogqozo @ 29 12 2007, 20:36)

To tak jakbyś pytał, czy nowy film Coenów to "No Country for Old Men", czy "To nie jest kraj dla starych ludzi". I to, i to.
Poprostu myślałem, że zmienili tytuł. Jednakże przetłumaczenie "Cloverfield" na "Projekt: Monster" jest trochę dziwne, ale w Polsce mnie już nic nie zaskoczy.
Też mnie trochę ten tytuł dziwi. Myślałem, że to nazwa robocza, ale premiera nadchodzi i nie wygląda na to, żeby coś się miało zmienić. Z drugiej strony - jaki tytuł byłby lepszy? "Cloverfield" brzmi dla przeciętnego widza pusto, widz nie rozumie, nie zapamiętuje. Dosłowne tłumaczenie? "Pole koniczyn" nie kojarzy się z destrukcją i wielkim potworem, raczej z jakąś czeską kreskówką - a więc odstraszałoby widzów. Takie życie, uznany reżyser w USA może mieć swoją wizję, ale dystrybutorzy w biednej Polsce kombinują, jak zachęcić ludzi do wizyty w kinie, bo coraz gorzej z tym.
CYTAT(ogqozo @ 30 12 2007, 00:10)

Też mnie trochę ten tytuł dziwi. Myślałem, że to nazwa robocza, ale premiera nadchodzi i nie wygląda na to, żeby coś się miało zmienić. Z drugiej strony - jaki tytuł byłby lepszy? "Cloverfield" brzmi dla przeciętnego widza pusto, widz nie rozumie, nie zapamiętuje. Dosłowne tłumaczenie? "Pole koniczyn" nie kojarzy się z destrukcją i wielkim potworem, raczej z jakąś czeską kreskówką - a więc odstraszałoby widzów. Takie życie, uznany reżyser w USA może mieć swoją wizję, ale dystrybutorzy w biednej Polsce kombinują, jak zachęcić ludzi do wizyty w kinie, bo coraz gorzej z tym.
A mi się bardziej podoba "Cloverfield", ten tytul wydaje mi się bardziej zwracający uwagę widza. Dzisiaj jak byłem w kinie to widziałem plakaty reklamowe( wiadomo kiedy to będzie w kinach?). A co do dystrybutorów i sytuacji polskich kin to się nie wypowiadam bo każdy chyba wie jak ona wygląda
Pójdę na ten film, ze względu na Abramsa. A i zapowiada się dobrze. Taki BWP w innych klimatach, bez strasznych wiedźm a z wielkimi nieznanymi monstrami - coś na wzór dymu z Losta.
Na imdb pojawiają sie juz oceny i recenzje - średnia ocena, na podstawie ponad 4,500 głosów, to 8.1 - chyba jest całkiem fajnie ;]
LiSoQuan
22 01 2008, 19:45
Film w Polsce ma nazwe Priject Potwór... beznadziejny ale chyba chcieli nawiazac do Blair Witch Project :).. .. 25stycznia pokazy przedpremirowe w kinach cinemcity
od siebie dodam ze wczoraj bylem na AvP w kinie i trailer Cloverfield wywolal wieksze emocje na sali w ciagu 3min niz AvP2 przez 100:)
puszkin
22 01 2008, 20:45
a mi sie po tych trejlerach wydaje ze to jakas lipa bedzie ;/ kurna mix godzilla+blair witch project ;/
Warto iść na to do kina, czy czekać na jakiegoś ripa ?
CYTAT(ghost_spike @ 20 01 2008, 02:42)

Na imdb pojawiają sie juz oceny i recenzje - średnia ocena, na podstawie ponad 4,500 głosów, to 8.1 - chyba jest całkiem fajnie ;]
User Rating: 8.1/10 (21,222 votes)

chyba sie wybiore
Ja się póki co trochę negatywnych opinii naczytałem. Podobno potwór wygląda tak groteskowo, że aż śmiesznie, a całym pomysłem na film zdają się być ujęcia kręcone z ręki, bo poza tym nic ciekawego w tym nie ma.
No zobaczymy, mam nadzieję, że film podobnie jak Blair Witch Project, nie będzie zbyt długi, bo wtedy może uda się uniknąć znudzenia widokiem ciągle uciekającej ekipy ludków i trzęsącą się kamerą.
2razyjot
23 01 2008, 13:43
Warto po filmie poczekac az skoncza sie napisy...
Slychac ryk, ktory puszczony od tyłu daje... http://boomp3.com/m/bd034dfca370Recenzje zwyklych ludzikow, a nie krytykow itp. sa raczej cienkie.
CYTAT
Recenzje zwyklych ludzikow, a nie krytykow itp. sa raczej cienkie.
Przecież masz średnią na IMDB powyżej i wcale ona cienka nie jest. Ale co z tego, "300" też miało średnią ok. 8/10 i w niczym to nie świadczyło, że jest dobre. W tym miesiącu w kinach jest taki zalew filmów o naprawdę wysokim poziomie, że nie wiem, jak można się przejmować "Cloverfieldem".
2razyjot
25 01 2008, 10:28
CYTAT(ogqozo @ 23 01 2008, 14:59)

CYTAT
Recenzje zwyklych ludzikow, a nie krytykow itp. sa raczej cienkie.
Przecież masz średnią na IMDB powyżej i wcale ona cienka nie jest. Ale co z tego, "300" też miało średnią ok. 8/10 i w niczym to nie świadczyło, że jest dobre. W tym miesiącu w kinach jest taki zalew filmów o naprawdę wysokim poziomie, że nie wiem, jak można się przejmować "Cloverfieldem".
Nie sugeruje sie srednia user ratings bo zapewne wiekszosc widzac trailer klika na ocenke 10 ze niby juz film widzialo.
wg mnie IDB to najbardziej wiarygodny serwis filmowy jaki znam - film czy inny sajt PL ma zawsze zawyzone oceny tutaj gdy ogladam jakis film w 90% z nimi zgadzam np. Evan Almigty 5.7/10 (20,402 votes) (wg mnie za wysoko) czy tez DIE HARD 4 7.7/10 (72,663 votes) (podobnie), Epic Movie 2.3/10 (25,221 votes) zbyt niska - gdzie na filmwebie mniej wiecej kazdy film jest oceiany miedzy 6-8. Jesli zobacze ze film ma srednia ocen z 10k glosow 5,5 to juz raczej bedzie sredniak a jesli dosc wysoka np. jak na gatunek komediowy dostastanie 6 czy blisko 7 to jest raczej dobry film. 300, Supersamiec czy Transformers bylo przez chwile w top250

duza ocena wiec duza szansa ze film bedzie dobry - w tych przypadkach sie sprawdzilo 300 ma 8, Superbad rowniez, Trans 7,8
trailer pokazujacy Monstrum (Alien Hominid)
http://www.newgrounds.com/portal/view/420540
przed sama premiera martwi mnie juz tylko moj stan zdrowia, obym sie wykurowal do premiery w kinach, a ten potwor faktycznie budzi strach i przerazenie, musze to zobaczyc na wielkim ekranie
Nie udzielił mi się cały ten hype, śledzenie wszystkiego co związane z tymi wymyślonymi japońskimi korporacjami, jakieś upadki satelit, magiczne substancje aktywne i pasywne ale postanowiłem zobaczyć ot z czystej ciekawości... i mi się nie spodobało. Ciągłe latanie z kamerą przyprawia człowieka o ból głowy (dosłownie) a same potwory (doliczyłem się trzech typów) jakieś takie plastikowe.
Ot kampania reklamowa jest niewspółmierna z tym co zobaczycie w kinach. Film przekombinowany, zero napięcia a aktorzy nie potrafią grać naturszczyków jak trójka z BWP przez co quasi dokument przestaje być dokumentem kręconym domową kamerą a staje się zwykłym monster movie tyle, że z trochę innej perspektywy
Juz wiem czemu te reklamy byly takie tajemnicze i nic nie mowiace. Gdyby cos wiecej pokazali, to nikt by na to do kina nie poszedl ;)
Ten film, to jakas kpina z widzow. Trzesaca sie kamera i jej operator to jakis ponury zart. Bardziej irytuje i przeszkadza w ogladaniu niz buduje nastroj i napiecie. Wszedzie chaos, panika, armagiedon totalna anihilacja, a ten popier.ala z ta kamera i wszystko filmuje, zamiast ja rzucic i spieprzac jak wszyscy. I te jego gadki. I... (nie bedzie spoilera) do tego jeden z glownych watkow - toz to jest oklepany temat, wystepujacy w co drugim filmie. Na litosc boska...
Na IMDb oceny powoli, acz sukcesywnie spadaja (wyglada na to, ze napalona dzieciarnia i fanatyczni fani Losta juz zaglosowali skala 8-10 ;)
Właśnie wróciłem z kina i zasadniczo jestem zadowolony. W kinie mega ofensywa młodych lasek i bachorów (Lejdis i Asterix). Ledwo zdążyliśmy. Ale do rzeczy. Po pierwsze uważam że za dużo pokazali w trailerach. Po drugie boli mnie głowa od tych chaotycznych zdjęć, za dużo tego było choć były też ujęcia normalne bez latającej kamery. Po trzecie główny monster był kapitalny i liczę na kontynuację albo film o innym mieście

Kilka scen zapada w pamięci, np. akcja na ulicy gdzie nagle pojawia się potwór i wojsko które zaczyna do niego pruć, albo scena w ciemnym tunelu kiedy kolesie dłubią przy kamerze żeby włączyć night vision. W sumie ten film nie wnosi nic nowego, nie zachwyca tak strasznie żeby iść na niego drugi raz, ale trzeba przyznać że trzyma w napięciu i ogląda się go bardzo przyjemnie. Efekty specjalne pierwsza klasa, klimat też. Dobre kino science-fiction.
8/10
LiSoQuan
3 02 2008, 21:46
Wróciłem teraz z kina...
Film mi sie podobał... fakt tak jak napisał kolega wyzej.. za duzo w treilerach pokazali ale cos tam jeszcze ciekawego mozen znalezc w samym filmie. Jestem podrwazeniem efektow specjalnych... Film udany i przyjemny.
Bobby.. tobie chyba jednak film sie pomylił.. powinienes obejzec godzille.. przeciez ten chaos był celowy, kamera miała sie trząść.. o to chodziło .. tak jak w blair witch project o co to ma znaczyc te twoje "na litosc boska" ? Aż taki załamany jestes ? no to Ci współczuje... i film to nie kpina a dodam ze fanem losta nie jestem
POLECAM!!
2razyjot
4 02 2008, 14:25
Film bardzo mi sie podobal - ciekawy patent z ta kamera, niezle aktorstwo, spoko efekty i generalnie klimat wielkiej rozwalki i paniki czuc na kazdym kroku. Mozna sie czepiac pewnych nielogicznosci itd. aczkolwiek przymykam oko! Klimat mayhemu, istnego armagedonu - tego sie spodziewalem, dostalem to!
Nie zapomnijcie ogladac filmu do konca, tzn. PO NAPISACH!!!
8/10
popieram - IMO najlepszy odmozdzacz od ostatniego Bourna
na plus oczywiscie efekty, pomysl z kamera, nawet gra aktorska no i oczywiscie tajemnica:)
na minus lekki bol glowy - wszystko przez camcorder:P
chcialbym zobaczyc sequel ale nakrecony tradycyjnie juz:))
aha wielki plus za trailer star treka - masakra:)
2razyjot
4 02 2008, 19:20
CYTAT(epl @ 4 02 2008, 15:05)

na plus oczywiscie efekty, pomysl z kamera,
Nie pisz tu o "pomysle z kamera" bo zaraz zwali ci sie 100 malkontentow, ktorzy ci powiedza, ze to kalka z Blair Witch Project i w ogole bleeeeee. LOL! ;]
Btw: patent ze statua wolnosci mi nieco nie podpasowal, taki zniszczony symbol stanow zjednoczonych, jednakowoz zakonczenie mi to niejako zrekompensowalo! Film b. dobry, szkoda ino ze tak krotki.
e tam
to lubie
ide do kina obezrec sie popcornem i fanta na 90 min
wole krotsze a bardziej intensywne filmy
niech sie zwalaja:)))
Jakoś dziwnie wyszło, że dopiero dzisiaj to obejrzałem. Warto było jednak poczekać, bo w kinie obraz naprawdę robi wrażenie - kilku znajomych stwierdziło, że im się rzygać chce od tego machania kamerą. Ale powiedzmy wprost - bez tego patentu, film byłby nudny.
Muszę przyznać, że "Projekt: Monster" nie jest tylko bezsensowną rozrywką dla mas, swój poziom ma, naprawdę warto zobaczyć. Kicz oczywiście leje się z ekranu małymi strużkami, ale widać, że twórcy robią to świadomie i puszczają nieraz oko do widza. Kilka scen jest na poziomie niemalże Tarantinowskim - tzn., gdyby Tarantino zrobił film inspirowany niskobudżetowymi filmami o potworach, to pewnie wyglądałoby to podobnie. Np. wyobraźcie sobie scenę, w której dialogi wyglądają mniej więcej tak:
- Oh my God!
- Oh my God!
- Oh my God!
- Oh my God!!!
- Oh my God!
- Oh my God!
- Oh my God!
- Jesus Christ!!!
- Oh my Gooooood!
- ... Oh my God.
Kapitalne.
Aha, horror z tego kiepski jest. Ot, zabawa kinem.
Emm co bylo po napisach bo wyszedlem :[ ?
Byłem na nim wczoraj i polecam :)Dobrze bawiłem się na seansie-film mnie nie nudził,nawet się nie obejrzalem a tu już koniec.Dawno nie oglądałem takiego filmiku:)
Na początku męczyla mnie ta kamera ale później przyzwyczaiłem się i wg mnie sposób kamerowania jednak dodal świeżości temu filmowi.
A po napisach zostalem tylko zagadalem się z gościem z obsługi i tak naprawdę mało slyszałem co dokładnie tam było

Za dlugo trzeba czekać
2razyjot
5 02 2008, 11:53
CYTAT(keyzee @ 5 02 2008, 11:24)

A po napisach zostalem tylko zagadalem się z gościem z obsługi i tak naprawdę mało slyszałem co dokładnie tam było

Za dlugo trzeba czekać

Dla tych, ktorzy film widzieli -
KLIK1 oraz
KLIK2.
firana140
8 02 2008, 17:33
czy ktoś kto obejrzał ten film może podać linka do prawdziwego zdjęcia potwora?
nightrunner
8 02 2008, 17:43
Czy tylko mi się zdaje, że twórcy zaczerpnęli parę patentów z Resistance'a?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.