Witam!
zamierzam zaczac grac w FFX i chcialbym dostac od was pare porad na poczatek. przeczytalem wszytskie posty w tym temacie i wiem, ze do przejscia gry nie jest potrzebny jakis poradnik, ale moze przyda sie jakas pomoc. zwlaszcza, ze w FF jeszcze nigdy nie gralem. niestety. w starsze czesci na kompa kilka razy probowalem, chcialem, ale nie moglem z braku czas i zafascynowniu innymi grami (rpg mnie wtedy za bardzo nie pociagalo). gralem tylko w ff7 ok. godzine, ale mi sie nie spodobalo. widocznie nie dojrzalem jeszcze wtedy do tych gier:) z rpg przeszedlem tylko disgaea i pokemon
Teraz naszla mnie ogromna chec pograc w FFX. zwlaszcza jak zobaczylem ten filmik
Final Fantasy X & X-2 (I will find you)wiem, ze zle zrobilem, bo to zdradza cala fabule, ale od polowy przymykalem oczy

. nie moglem sie powstrzymac, zeby to wylaczyc ( w dodatku ta muzyka...) i chociaz zbyt duzo zobaczylem, to teraz jeszcze bardziej zachcialo mi sie w to grac.
a teraz kilka pytan:
1. ile przecietnie potrzeba czasu do jej ukonczenia. ktos tylko pisal, ze ok. 200h z jakims dodatkiem (arena jakas czy co). ale w ile sie przejdzie bez jakichs dodatkow, interesuje mnie tylko fabula.
2. jak czytam wasze posty, to widze, ze duzo wiecie o tych grach. mam na mysli nazwy przedmiotow, do czego sluza, jak je stosowac itd. chcialem zapytac po ilu h gry tez moja wiedza na ten temat bedzie duza. skad bede wiedzial jakimi sposobami walczyc z bossami, jak wykorzystywac porzedmioty itd i czy sredni angielski + slownik

wystarczy, aby cieszyc sie ta gra?
3. czy w poprzednich czesciach, np 8, 9 jest powiaznie fabuly z 10? nie bede w nie gral, ale jak tak to bym sie chcial troche dowiedziec. i czy kolejne czesci X-2, XI sa wazne dla fabuly, czy po ukonczeniu FFX ( mam nadzieje, ze mi sie uda) moge zaczac grac w XII?
z innej beczki: przed FFX chcialbym pocwiczyc na innych rpg-ach. ktory z tych rpg jest najlepszy: persona 3, atelier isis 3, shaman king: power of spirit? moglibyscie napisac jakie oceny dostaly w psxextreme ( nie mam numerow od 101-119). chcialbym jeszcze, abyscie napisali co sadzicie o valkyrie profile2, DQ VIII? wiem, ze sa dobre, ale wydaja mi sie podobne do FF, wiec na razie odkladam:)
PROSZE O POMOC. POZDRO!