AumaanAnubis
16 01 2008, 16:15
CYTAT(Aramis @ 16 01 2008, 15:54)

Jasne, ze jest. Nazywa się Summoned Beast Battle.
Aha,dzieki.Pytalem soe bo noe pamietalem juz tego utworu.Dawno temu gralem z penancem:)
AumaanAnubis
16 01 2008, 16:25
Mam jedno pytanie ale nie wiem gdzie je zadac na tym forum....
Otoz jak nagrac przebieg gry(jak gram filmiki z gier itp.).Bo chcial bym nagrac gameplay FFX i innych(sciagnelem juz takie filmy ale wolalbym swoje).
cosmaty
17 01 2008, 21:06
Zdaje się, że istnieją dwa sposoby. Pierwszy to kupno jakiegoś tunera tv/karty tv [http://allegro.pl/search.php?string=tuner+tv]. Drugi to zakup karty graficznej z VIVO [czy jak to się nazywa - ważne żeby przyjmowała obraz z zewnętrznego źródła].
Zapomniałem jeszcze o różnej maści kamerkach internetowych i innych podobnych wynalazkach, ale wtedy obraz jest marnej jakości.
AumaanAnubis
17 01 2008, 21:57
CYTAT(cosmaty @ 17 01 2008, 21:06)

Zdaje się, że istnieją dwa sposoby. Pierwszy to kupno jakiegoś tunera tv/karty tv [http://allegro.pl/search.php?string=tuner+tv]. Drugi to zakup karty graficznej z VIVO [czy jak to się nazywa - ważne żeby przyjmowała obraz z zewnętrznego źródła].
Zapomniałem jeszcze o różnej maści kamerkach internetowych i innych podobnych wynalazkach, ale wtedy obraz jest marnej jakości.
Dziex
AumaanAnubis
19 01 2008, 00:53
Czy zgadzacie sie z moja opinia ze jesli postaci w grze ktos uzycza glosu to nie jest juz ona zwykla wymyslona postacia z gry tylko zyskuje cos jakby dusze?Przyklad-Snake.Snake to juz jakby aktor grajacy w prawdziwym filmie a nie tylko postac z gry...
CYTAT(AumaanAnubis @ 19 01 2008, 00:53)

Czy zgadzacie sie z moja opinia ze jesli postaci w grze ktos uzycza glosu to nie jest juz ona zwykla wymyslona postacia z gry tylko zyskuje cos jakby dusze?Przyklad-Snake.Snake to juz jakby aktor grajacy w prawdziwym filmie a nie tylko postac z gry...
Nie, Voice-acting to nie wszystko
raven_raven
19 01 2008, 09:46
Ale bardzo wiele.
Grałem we wszystkie MG i MGS.
MG nie mają voice actingu. I mimo że taki MG2:SS ma historię nie wiele odstępującą od MGS czy to 1, 2 czy 3, to wiele jej brakuje i nie potrafi wywołać wielu emocji które taki MGS3 np. wywołuje dzięki genialnemu voice-actingowi. Historia jest świetna, ale taka sucha, wyprana z emocji. W MGS-ach mamy za to voice-acting i to on dopełnia te wspaniałe historię.
Tak, AumaanAnubis, masz sporą rację. Np. taki Auron, ma zarąbisty głos, co doskonale obrazuje jego charakter.
Z tym, ze jesli postac nie ma dobrze zakrojonego charakteru to nawet najlepszy voice-acting jej nie pomoze (FFXII dla przykladu).
ChOomik
19 01 2008, 11:48
Ja to sobie za długo nie pograłem, bo kolega zniszczył mi płytkę ... byłem na jakiejś pustyni i szukałem ekipy ... bo przez pewien moment Tidus był sam. Za daleko nie byłem, prawda ?
raven_raven
19 01 2008, 12:09
Mniej więcej połowa fabuły. Nie gry, bo to w sumie sam początek, jeśli chciał byś się bawić w poboczne questy.
Belcoot
19 01 2008, 13:07
CYTAT
Nie, Voice-acting to nie wszystko
Dokładnie. Postać z książki choćby też może mieć "duszę", a przecież jej nie słyszymy. Na podobnej zasadzie działa to w grach. Nie musimy słyszeć, żeby "słyszeć"

.
Stare Finale, Xenogears, Suikodeny itd też nie miały VA i co? Postacie wypadały tam słabo?
AumaanAnubis
19 01 2008, 14:16
Serio?To moze sprobujcie sobie wyobrazic te wszystkie gry ktore wychwalacie z voice actingiem...I jak?Wygladaja lepiej?
Ciężko powiedzieć, ja jestem dzieckiem starych RPGów i dla mnie klimatyczne są chmurki z tekstem które przewijamy iksem
Belcoot
19 01 2008, 16:18
CYTAT
Serio?To moze sprobujcie sobie wyobrazic te wszystkie gry ktore wychwalacie z voice actingiem...I jak?Wygladaja lepiej?
Eee.... nie tam

. Książkę i komiks też wolę czytać po cichu

. Oczywiście w nowych jRPG voice acting powinien być, jak najbardziej (choć też niekoniecznie, jak np. w SMT:Nocturne), ale to nie znaczy, że stare jRPG bym odbierał przyjemniej i zapamiętał jakoś lepiej, gdyby postacie miały głosy. Hm, jakby był to może voice acting na poziomie Legacy of Kain, to ok, zwłaszcza by to fajnie pasowało do Vagrant Story i, jak dla mnie, właściwie tylko do tego jRPG by się przydało, no ale gra lektorów na tak wysokim poziomie się bardzo rzadko zdarza (dubbing w FFX się nawet nie ociera o geniusz voice actingu z LoKa, choć muszę przyznać, że był spoko).
No i Ty miałeś na myśli przecież tylko postacie z jRPGów, a nie jRPGi w całości

.
AumaanAnubis
19 01 2008, 17:47
mi juz nawet nie chodzilo o to ze gry z voice actingiem sa lepsze od tych bez tylko o to ze postac ktorej podlozyl jakis aktor glos zyskuje cos.Cos co sprawia ze nie jest POPROSTU WYMYSLONA POSTACIA Z GRY...
Belcoot
19 01 2008, 17:55
CYTAT
mi juz nawet nie chodzilo o to ze gry z voice actingiem sa lepsze od tych bez tylko o to ze postac ktorej podlozyl jakis aktor glos zyskuje cos.Cos co sprawia ze nie jest POPROSTU WYMYSLONA POSTACIA Z GRY...
Nom, i jak już napisałem - nie zgadzam się z tym albo raczej nie tyle "nie zgadzam", a uważam, że niekoniecznie tak musi być. Ale zejdźmy z tego tematu, żeby moderacji nerwów nie przysparzać

. Może ktoś założy jakiś topic o voice actingu w jRPG, no chyba, że taki już jest?
AumaanAnubis
19 01 2008, 20:26
Hmm o czym by tu jeszcze mozna bylo...Moze jak sie maja inne fajnale do FFX?Czym przewyzszaja(wedlug was)a w czym sa gorsze?^^
Jest to zdecydowanie najlepszy Fajnal jesli chodzi o system, sphere grid, wymiana postaci w trakcie walki, tworzenie swojego ekwipunku itd. To jest swietna gra na pakowanie postaci.
raven_raven
20 01 2008, 14:15
AumaanAnubis, nie musisz koniecznie wymyślać tematów do rozmowy.
Jak ktoś coś będzie chciał napisać to napisze.
AumaanAnubis
20 01 2008, 17:11
CYTAT(raven_raven @ 20 01 2008, 14:15)

AumaanAnubis, nie musisz koniecznie wymyślać tematów do rozmowy.
Jak ktoś coś będzie chciał napisać to napisze.
Dobra sory:P
raven_raven
21 01 2008, 09:28
Nie mam nic przeciwko, w końcu dzięki tobie ten temat nie leżę w otchłaniach kącika a jest cały czas ta szczycie (czyt. coś się tu dzieje), za co jestem wdzięczny, ale nie trzeba tak często, jednego dnia miałem zamiar odpowiedzieć na pytanie a drugiego już zarzucałeś nowym tematem, troszkę rzadziej po prostu

.
---
*** I to był Ostatni post nie na temat - następnę wywalamy i warnujemy

- Serge
AumaanAnubis
21 01 2008, 23:59
na jakiejs stronie kiedys czytalem ze w Final Fantasy X mozna zdobyc Break Item limit(do 999).Czy to prawda?9ta strona jakas dziwna byla wiec jakos nie wierze ale fajne by to bylo)
CYTAT(AumaanAnubis @ 21 01 2008, 23:59)

na jakiejs stronie kiedys czytalem ze w Final Fantasy X mozna zdobyc Break Item limit(do 999).Czy to prawda?9ta strona jakas dziwna byla wiec jakos nie wierze ale fajne by to bylo)
nie da się
Belcoot
22 01 2008, 12:31
Nom, nie da się. Za nic nie mogę sobie wyobrazić do czego by się coś takiego miało w ogóle w tej grze przydać O_o ...
AumaanAnubis
23 01 2008, 00:18
CYTAT(Belcoot @ 22 01 2008, 12:31)

Nom, nie da się. Za nic nie mogę sobie wyobrazić do czego by się coś takiego miało w ogóle w tej grze przydać O_o ...
No wiesz podczas walki z Dark Anima 99 phoenix down'ow dosc szybko sie rozeszlo:)(jesli postac zginela to inna rzucala automatycznie phoenix down-umiejetnosc w pancerzu ale zapomnialem nazwy teraz:) ) a 999 phoenix downow by zalatwilo sprawe:)
AumaanAnubis
24 01 2008, 21:31
Czy ktos z was napakowal na max'a HP i MP wszystkim lub chociaz jednemu Aeon'owi?(to wymaga zbierania odpowiednich spheres od jednego stwora z monster areny)
lukasmaru
25 01 2008, 12:47
Skończyłem ffx na 100% zajeło mi to tylko 260 godzin ale było warto
raven_raven
25 01 2008, 17:07
Gratuluję!

. Nie wiem czy tak bym potrafił. Ale widać, że giera jest całkiem żywotna.
AumaanAnubis
26 01 2008, 02:47
sadze ze troche przesadzili z tym pakowaniem hp i mp aeonom...potrzeba 99 power spheres a to 3 walki za stworem z onster areny(distiler i overkill i mamy 40 spherow).99 power spheres a hp podnosi sie tylko o 100 z tego co pamietam....jakos mi sie nie chcialo i nie opakowalem na max. lale zamierzam....kiedys:)
Jaki jest wasz ulubiony fimik/scena?
Moje to "This is it" i odejscie aurona.
A ja sądzę,że jesteś męczący.Nie pisz posta pod postem i nie wymyślaj na siłę tematów do rozmów.
AumaanAnubis
31 01 2008, 14:14
CYTAT(Ader @ 30 01 2008, 23:30)

A ja sądzę,że jesteś męczący.Nie pisz posta pod postem i nie wymyślaj na siłę tematów do rozmów.
A ja cie ignoruje.Nie chcesz nie pisz-proste.Dolaczylem tu niedawno i nawet jesli byly podobne pytania to nie wiem o nich.tacy jak ty sa meczacy.
Marsjanin
2 02 2008, 20:40
Gram juz sobie w FFX 80 godzinek i bylo miodnie, ale musze przyznac, ze debilne ukladanki zaczely mnie konkretnie wkurzac. Losowe walki tez sa co najmniej irytujace. Pierwsze wrazenie bylo super, ale musze sobie zrobic przerwe od tej gry bo mnie jakis szlag trafi. Giera moze i fajna, ale do PC-towych cRPG, moim zdaniem, sie nie umywa.
raven_raven
2 02 2008, 21:13
Jeżeli polubiłeś Final Fantasy, a nie odpowiadają Ci losowe walki, łykaj FFXII, będziesz zachwycony. Musisz jednak wiedzieć, że losowe walki to właśnie coś, co odróżnia te jRPG od całej i sprawia, że są takie inne.
AumaanAnubis
3 02 2008, 01:04
Sposob przedstawiania fabuly w rpg'ach na pc'ty jest do d..y.Nie chcialo mi sie czytac tysiecy linijek tekstu elder scrolls'ach wiec olalem fabule....i tak nieciekawa
Marsjanin
3 02 2008, 10:10
CYTAT(AumaanAnubis @ 3 02 2008, 01:04)

Sposob przedstawiania fabuly w rpg'ach na pc'ty jest do d..y.Nie chcialo mi sie czytac tysiecy linijek tekstu elder scrolls'ach wiec olalem fabule....i tak nieciekawa
Mimo wszystko bardziej sie wczuwalem w tamte gry. Tutaj, oprócz nielicznych ciekawych filmikow, bralo mnie jednak ziewanie. No i Ci negatywni bohaterowie... albo jakies przerosniete chwasty, albo potwory z niskobudzetowych horrorow, albo ginacy pincet razy chlopaszki rodem z pokazow nowoczesnej mody. Ogolnie gra robi pozytywne wrazenie, ale na chwile obecna musze od niej odsapnac, zeby jej nie znienawidziec.
AumaanAnubis
3 02 2008, 10:42
CYTAT(Marsjanin @ 3 02 2008, 10:10)

Mimo wszystko bardziej sie wczuwalem w tamte gry. Tutaj, oprócz nielicznych ciekawych filmikow, bralo mnie jednak ziewanie. No i Ci negatywni bohaterowie... albo jakies przerosniete chwasty, albo potwory z niskobudzetowych horrorow, albo ginacy pincet razy chlopaszki rodem z pokazow nowoczesnej mody. Ogolnie gra robi pozytywne wrazenie, ale na chwile obecna musze od niej odsapnac, zeby jej nie znienawidziec.
Co to potworow to sadze ze sa dobre(a przynajmniej lepsze od poprzednich fajnali i wcale nie ma tam klozetow jak to niektorzy mowia:) ).W rpg na pc zawsze sa klimaty sredniwiecza(no prawie)i troche mnie to nudzi a czytanie tekstu zamiast ogladania dobrze wyrezyserowanych filmikow to nuuuuuda.jrpg odroznia to ze wybieras jakas komende i gosciu sam wykonuje atak i niektorym sie to niepodoba(mi tez kiedys sie to glupie wydawalo)dlatego wola takie gry jak morrowind,czy gothic.moze FFXII ci bardziej sie spodoba chociaz fabula jest slaba.
W Blue Dragon jest jeden potwor co sie zwie poosnake(czy jakos tak)czyli kupowaz:)
Marsjanin
3 02 2008, 10:53
CYTAT(AumaanAnubis @ 3 02 2008, 10:42)

CYTAT(Marsjanin @ 3 02 2008, 10:10)

Co to potworow to sadze ze sa dobre(a przynajmniej lepsze od poprzednich fajnali i wcale nie ma tam klozetow jak to niektorzy mowia:) ).W rpg na pc zawsze sa klimaty sredniwiecza(no prawie)i troche mnie to nudzi a czytanie tekstu zamiast ogladania dobrze wyrezyserowanych filmikow to nuuuuuda.jrpg odroznia to ze wybieras jakas komende i gosciu sam wykonuje atak i niektorym sie to niepodoba(mi tez kiedys sie to glupie wydawalo)dlatego wola takie gry jak morrowind,czy gothic.moze FFXII ci bardziej sie spodoba chociaz fabula jest slaba.
W Blue Dragon jest jeden potwor co sie zwie poosnake(czy jakos tak)czyli kupowaz:)

Akurat tego typu walki jak w FFX to ja lubie, turowka u mnie rzadzi.

Klimat jednak wole z mrocznych czasow sredniowiecza i co poradzic hehe.
raven_raven
3 02 2008, 16:18
FF XII ma takie klimaty średniowiecza, całkiem nieźle jest.
RPGi z PC też nie są złe, ale to są zupełnie inne gry. Mamy tylko jednego bohatera, akcja dzieje się z pespektywy pierwszej/trzeciej osoby (mówię o Gothicu czy Morrowindzie). Dominuje tu fantasy i czasy średniowiecza, w sumie w jRPG też zawsze mamy kolorowe stworki i dziwaczne fryzury.
AumaanAnubis
3 02 2008, 17:10
Ale FFXII jest juz troche mroczniejsze niz inne ff.Nawet takie slime'y dostaly bardziej mroczny wizerunek.
Nie mowiliem ze rpg na pc sa zle ale wole te na konsole bo tamte mnie jakos nudza zwlaszcza fabula:(
raven_raven
3 02 2008, 17:13
E tam, Gothic ma nie gorszą fabułę od FFX.
Ale EOT, nie spamujmy.
AumaanAnubis
4 02 2008, 08:15
W tych rpg na pc'ty to ostatnio zamiast dac dobra fabule to wola daj ogromny obszar do eksploracji.Dla wiekszosci pewnie to plus ale mnie troche nudzi bieganie po tych obszarach bez wiekszego sensu
Pijesz do Elder Scrolli, zgadzam sie ale ta seria nastawiona jest na eksploracje ogromnego świata gry.
Porównujac RPG konsolowe (FF,DQ) z pctowymi (Torment,Gothic) fabula wypada lepiej na korzyść tych drugich.
Ale sposób jej przedstawienia, reżyseria, nakreślenie bohaterów i ich interakcji miedzy soba to mistrzowska domena jRPG.
Wprawdzie zdarzaja sie gry które próbuja łaczyć obie szkoły (KoToR,Mass Effect) i całkiem nieżle im to wychodzi
AumaanAnubis
4 02 2008, 20:39
Wedlug ciebie rpg na pc maja lepsza fabule od tych na konsole?Nie zgadzam sie.Jest gorsza lub na rowni ale lepsza to nie.Chociaz zalezy jaki jrpg vs. jaki pc rpg.Ale fabula w morrowidzie jest slaba wedlug mnie.
raven_raven
4 02 2008, 21:41
Jest bardzo dobra, ale sposób jej przedstawienia jest... nudny?
Fabula w Morrowindzie to kalka wiekszosci jRPG'ow. "Idz i uratuj swiat Wybrancu!" Praktycznie wiekszosc tytulow mozna sprowadzic do tego, jakze prostego, schematu.
Chcac nie chcac musisz przyznac jednak racje, ze Planescape w przepieknym stylu wylamuje sie z w/w schematu i jest klasa sama w sobie. Nie grales? W gescie przeprosin opusc poslusznie glowe i natychmiast idz nadrobic zaleglosci. Ta gra jest tego warta ;]
CYTAT
Chcac nie chcac musisz przyznac jednak racje, ze Planescape w przepieknym stylu wylamuje sie z w/w schematu i jest klasa sama w sobie. Nie grales? W gescie przeprosin opusc poslusznie glowe i natychmiast idz nadrobic zaleglosci. Ta gra jest tego warta ;]
Dokładnie

. Warto wspomnieć, że jedną z inspiracji dla autora Tormenta było właśnie Final Fantasy (VII i VIII konkretnie) i muszę przyznać, że przynajmniej pod względem fabuły przewyższa o kilka klas te dwa dzieła gości ze Square

.
Z genialnych, nietuzinkowych RPG z "zachodniej szkoły" warto też Deus Ex sprawdzić.
Dr.Czekolada
4 02 2008, 22:00
CYTAT
Wedlug ciebie rpg na pc maja lepsza fabule od tych na konsole?Nie zgadzam sie.Jest gorsza lub na rowni ale lepsza to nie.Chociaz zalezy jaki jrpg vs. jaki pc rpg.Ale fabula w morrowidzie jest slaba wedlug mnie.
To nie o fabułę ci chodzi, tylko o relację między postaciami, o uczucia. w cRPG ich w praktycznie nie ma, gdyż my zachodni z natury jesteśmy zatwardziałymi s(pipi)ysynami

. możesz też powiedzieć że sposób przedstawienia fabuły, to co utkwiło ci w pamięci i później wspominasz z przyjemnością przeżycia jakie doświadczyłeś ! - to jest w Jrpg mistrzowske w porównaniu do cRPG.
CYTAT(AumaanAnubis @ 4 02 2008, 20:39)

Tak maja lepszy scenariusz ale gorsza reżyserie. Wprawdzie to duże uogólnienie ale tak to widze. Torment to mistrzostwo w dziedzinie scenariusz odstawia on finale daleko w tyle. Zeby nie odbiegac od tematu weżmy na przykład FFX
Gierka jest osobiscie jedna z moich ulubionych rpg a sam jestem wielkim fanem gatunku wieć prosze bez kontrargumentów w stylu "nie podpadła, nie zrozumiałeś tej gry"
Co stanowi o sile tego tytułu? Fabuła? Nie.. owszem jest dobra ale prawdziwa siła tej gry jest sposob przedstawienia historii oczami Tidusa. Genialne cut-scenki, żarty Rikku i Wakki, powaga Aurona i Kimarhiego, tajemniczość Lulu i Yuny. Gdy pierwszy raz przechodziłem tę gre uwielbiałem ogladac interakcje w druzynie, komentarze Tidusa na temat ludzi i wydarzeń.
Motyw podrózy był na pierwszym planie a sam jej cel pozostawał tylko tłem.
p.s
Z tego co piszesz, tylko z jednym sie zgodze - fabuła w morrowindzie jest słaba, ale nie na tym sie miała gra opierać
AumaanAnubis
5 02 2008, 01:06
Moglby sie ktos postarac o rpg wielkie jak oblivion itd. ale ciekawe wciagajace jak jrpg.Z taka fabula i sposobem przedstawiania jej abym byl ciekawy co sie wydarzy za chwile.Bo czy to takie trudne(no dla mnie napewno ale ja gier nie tworze

).Kiedys mialem za zle jrpg za to ze maja malo takich drobnych questow jak np. w morrowindzie.Po zagraniu i przejsciu morowinda darowalem sobie te questy(moze innym razem ukoncze gre na 100%

)i przestalem miec za zle ze jest ich tak malo w jrpg:)
jeszcze mam jedno pytanie-Dlaczego ceny na konsole i pc sie tak roznia?Ostatnio kupilem Medieval II Total War Zlota kolekcja(3 dvd=2 gry +OST+dodatki na plycie)za taka kolekcje na konsole zaplacilbym pewnie 250 zl a tu zaplacilem 100+przesylka.No jak tu sie nie wku...c?Jest zapowiedz assasin's creed za 100zl a na konsloe 200 ponad.przeciez to smieszne jest.I skad tu kase na te wszystkie gry wziasc
PC'towcy maja takie tanie gry a nie znam nikogo kto by kupowal oryginaly(ja sam mam pare piratow zeby nie bylo ze swiety jestem)a nie znam nikogo kto gra na ps2 na piratach.
Morrowinda z 2 dodatkami kupilem za ponad 20zl(czy 30 juz nie pamietam).Na xboxa sama podstawka za 100 lub troche mniej jest....Szkoda slow...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.