CYTAT(maciora21 @ 12 07 2007, 22:00)

Witam
Może temat nie tego działu, ale żeby cieszyć się w pełni z gier nie wystarczy sam obraz. Potrzeba także najwyższej jakości dzwięk. Na rynku polskim jest duży wybór kin domowych. Z tego co słyszałem, aby najwyższa była jakość dzwięku trzeba podłączyć kino domowe z konsolą przewodem optycznym. Chodząc ostatnią po sklepach zauważyłem, że bardzo mało kin domowych miało owe wejście. Może ktoś mi pomóc z wyborem.
Dzięki i Pozdrawiam
Jak potrzebujesz "najwyższej jakości dźwięk" to nie polecam Ci kupowania żadnych mant logitech'ów "świeconcych" samsungów i innych tego typu dziwadeł, no chyba że masz bardzo mały pokój np. 1.5 m x 1.5 m. A dlaczego Ci tego nie polecam ? Bo jakość dźwięku jest kiepska tj. słaby bas kiepski sopran wydobywający się z tych plastikowych satelit .....
Tak jak napisał kiender "jesli masz troche więcej kasy" ....... możesz kupić amplituner + dobre głośniki, jeśli mowa o sprzęcie średniej klasy to wydatek z rzędu 4-5 tysięcy. Czy akurat Onkyo ? A w tym przypadku zależy jakiej muzyki słuchasz poza graniem \ oglądaniem filmów z wykorzystaniem efektów kina domowego, bo z tego co słyszałem Onkyo wydobywa z siebie bardzo metaliczny dźwięk ....
Bardzo ważnym elementem przy doborze kina domowego jest odpowiedni dobór głośników do danego amplitunera kabli też !
Dla przykładu podam urywek z czasów kiedy to mój ojciec szukał kina domowego, otóż po wysłuchaniu bredni od większości sprzedawców z takich firm jak Domar Bydgoszcz Media Markt Rtv Euro AGD od których dowiedziałem się między innymi że hdmi w amplitunerach jest zbędne bo wszystkie rodzaje dźwięku można przesłać po optyku [ to po co robili hdmi 1.3

] okazało się że gdy miali zademonstrować sklepowy sprzęt to coś im nie zagrało jak koleś włożył płytę "empetŻy" do odtwarzacza dvd onkyo [odtwarzającego mp3

] podłączonego kablem coaxal

do amplitunera ....
Szkoda słów na tych dziwaków bo aż żal mi tych pracodawców co przyjęli tych "doświadczonych" [ jeden ze sprzedawców się ze mną kłucił że co ja niby mogę wiedzieć jak on pracuje w tej branży 15 lat

] pracowników, a nie wiedzą że taki chłopak po liceum jak ja może przynieść im większe korzyści
Dobra koniec tego krótkiego offtopa .... po nabyciu "brakującej mi wiedzy" od "fachoFców" udaliśmy się sklepu Emar na ulicy Fordońskiej w Bydgoszczy, i tam się właśnie dowiedziałem to co przed spamem

czyli "Bardzo ważnym elementem przy doborze kina domowego jest odpowiedni dobór głośników do danego amplitunera kabli też ! " Dlaczego ? Koleś który demonstrował [ a nie się spierał że on wie więcej

] nam sprzęt był chyba fanem Jazzu czy innego dziwadła,
podłączył nam amplituner Denon'a [ cena ok 3500 zeta ] + kolumny Dali [ podobna cena

] parą chyba trzech metrowych kabli za chyba 400 zeta umieścił
w napędzie dvd swoją orginalną płytę cd audio z muzyką jazz'ową .................. Jak już wspomniałem wcześniej nie lubię tego typu muzyki ale jak to USŁYSZAŁEM w tych chyba 12 metrach kwadratowych to nagle poczułem jak by ta muzyka nie tylko przepływa przez moje uszy ale także i przez ciało może i też przez dusze

A jak by tak dobrać Wam Wasze ulubione utwory, odpowiedniej firmy Amplituner + głośniki + odpowiedni kabel zostawić Was chociaż na 1 minutę to dalej byście twierdzili że manta logitech czy "świecący" samsusung to dobry sprzęt i warto zaoszczędzić te 5-6 tysi ?
Szkoda że żyjemy w kraju o niskich średnich płacach gdzie 7 tysi dla przeciętnego polaka to dużo, a jeśli to kogoś obchodzi to starszy z braku funduszy kupił zestawik Amplituner Onkyo + Dvd Onkyo + Kolumny 5.1 M audio w zestawie w MM za około 2 tysi w promocji bez podatki Vat.
Nie powiem że ten sprzęt źle gra, muzykę "da się posłuchać" nie da się [ w moim przypadku ] rozróżnić dźwięku Dolby Digital 5.1 z komprechą 384 kb\s od DTS'u z komprechą ok. 1.5 Mb\s z płyt dvd video .....
Czy amplitunery Onkyo są złe ? Myślę że nie sam mam w pokoju jeden z nich tylko z Dolby Surround Pro Logic 4.1 do gier się sprawdza bo gram ostatnio głównie na ps2 [ xbox'a bill mi pogrzebał

] które w grach głównie wypuszcza DS PL II. Myślę że gdyby ktoś zaproponował mi wymianę tego sprzętu który obecnie mam [ z głośnikami ] na jakąś mante czy logitech'a z głosnikami [ a raczczej głośniczkami ] dorzucił by 10 filmów dvd to i tak bym tego nie wymienił
pomimo tego że te manty logitech'y wypuszczają dźwięk DD czy DTS A dlaczego ? Ze względu na jakość dźwięku właśnie no i może dlatego że mam analogowe wejście 5.1 ......
Jeśli ktoś cierpi na brak kasy a koniecznie chce mieć dobry sprzęt który mu "zagra" a nie popluje dźwiękiem to polecam albo :
- kupić coś używanego tj, w miarę dobre amplitunery używane to koszt 400 - 1000 zeta w komisach \ allegro do tego jakiś składak z kolumn np. przody stare tonsolowskie altony 110 a jako głośnik centralny i tyły wykomnbinować kolumieńki z tych mini wież co kiedyś były tak na topie i szybko ludziom pozdychały [ mam u siebie takie na tyłach i jest ok

] Jak już takie coś nabędziecie to gwarantuje że taki zestawik Wam zagra nie tylko w grach ale i w stereo dzięki mocnym Tonsilom 110

Wygląd troszkę nie tego ale to ma jak wcześniej napisałem ZAGRAĆ [ może nie tak jak dali i denon ale napewno wyższy poziom niż ... wiecie co ^^ ] chyba że ....
- wolicie kupić nowy gotowy zestaw za 2 tysie np. z MM jak mój starszy [ tylko szkoda że ten sprzęt w większości te zestawiki mają srebrne dvd i amplituner - kwestia gustu ] Jak to za mało to ....
- uzbierać z 2 tysie kupić np. nowy "w miarę" porządny amplituner który "pasuje" do typu muzyki który lubimy, kupić najtańsze głośniki stereo aby chociaż móc posłuchać radio albo podłączyć iPod'a i posłuchać mp3 , zbierać dalej pieniążki na odpowiadające zakupionemu amplitunerowi głośniki + kable i po tych wszystkich zabiegach CZUĆ MUZYKĘ CAŁYM CIAŁEM DUSZĄ i SERCEM

Jak już napisałem wcześniej można tak uczynić jak się ma odpowiednie pomieszczenie i jak stwierdził kiender "jesli masz troche więcej kasy"
Pozdrawiam
Mistrz Spamu ^^