Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS2 jako komputer?
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
romantyczny
Mam najstarszą wersję konsoli PS2 (ta co wyszła zaraz na premierze w Europie w 2000/1r).
Obecnie się przeprowadzam, jednak komputer musi zostać w domku.
No ale niby do PS2 jest możliwość gry sieciowej jak i podpięcia dysku...
Więc może da się z niego zrobić komputer? Tak aby można było cos w wordzie napisać, poprzeglądać web, skorzystać z gadu-gadu czy posłuchać muzyki z twardziela.
Chyba lepsze to rozwiązanie niż inwestowanie w laptopa sad.gif
Jednak jest problem bo całkowita ze mnie ciemnota w tej sprawie i nie mam pojęcia co muszę kupić i jak się do tego zabrać. Proszę wieć o pomoc smile.gif
Coati
mozesz co najwyzej instalnac linuxa i na tym sie konczy chyba smile.gif
romantyczny
Linuxa? A wina się nie da?
No i kolejna sprawa: co kupić? Network Adapter, dysk twardy (jaki?), mysz i klawa pod usb. Coś jeszcze?
Ile w sumie mnie to wyniesie? Dysk nie musi być pojemny. Tak żeby tylko troszke muzy wpakować a reszta to na neta więc myślę 10-20GB powinno wystarczyć.
No i jaka ta dystrybucja linuxa? Bo wiadomo, że PS2 zbyt nowa nie jest a w PS3 jeszcze w tej chwili nie będę inwestował (może za pół roku - rok).
I czy nie będzie zbytnio problemu z instalacją tego linuxa (jakby się wina już nie dało)? Czy wszystko będzie ładnie działać?
Yano
ogolnie raczej trzeba miec troche zdolnosci zeby zainstalwoac cokolwiek na ps2 tongue.gif

poczytaj tutaj
http://playstation2-linux.com/
romantyczny
A coś "po naszymu" biggrin.gif
szarakps
150 zł wyniesie ciebie network adapter , drugie tyle dysk to już 300 zł , dolicz do tego klawe , myszke itd to bardziej oplaci sie za 100 zł kupić tani komputer do neta , muzy itd... . biggrin.gif
Prince_Hellsing
Może za 100zł nić "dobrego" nie kupi, ale ja bym na Twoim miejscu zainwestował w laptopa. Bo będziesz miał na lata, zawsze, wszędzie i w sumei taki drogi nie jest.
Z tym, że ja przykłądam się do iBook'a od Apple. Jest śliczny i nowoczesny, i nowy znajdziesz za mniej niż 2 tysiaki wink.gif
romantyczny
Nie no dwa tysiaki to juz PS3 kupił bo z tym ponoć mniej problemów żeby nawet jako komp stał a oczywiście gry coraz lepsze będą wychodzić. Ale niestety w tej chwili mam ok. 300-500zł. wolnego a kasa na PS3 umoczona w akcjach i ani mi się śni wyjmować to ze stratą.
Więc na razie nic z tego nie bedzie, a dostęp do neta w mieszkanku muszę mieć.
ArkejD
za tyle kupisz xboxa 1 z dyskiem 80gb i masz super konsolkę do neta. Postawisz linuxa i wiioo
Linek
Albo włąśnie komp. Za taką cenę ze spokojem. Złożysz sobie jakiś złomik (powiedzmy z 700-800MHz, 128/256mb RAM, GF2mx400, jakiś 40gB dysk) i śmigasz. Poglądowo:

Używana pamięć SD RAM - 5zł za kostkę 64mb.
GF2mx400 - grosze, około 20zł.
Procesor SMD Duron 800MHz - około 20-30zł z radiatorem.
Płyta główna pod to - jak gdzieś od znajomych, to pewnie z 40-50zł.
Dysk 40gB Seagate ATA133 używany - około 60-70zł.
Obudowa - pewnie jakiś znajomy będzie miał na zbyciu, wiec groszowe sprawy - ja ostatnio kupiłem za 10zł.
Zasilacz - 5-10zł za <300W.
Napęd CD - około 15zł.
Mysz, klawiatura - bezprzewodowy zestaw Logitech, robiony dla Mediona - około 30-35zł.
I ewentualnie zamiast monitora kabel, żeby kompa do telewizora podłączyć, tylko, że wtedy jakość obrazu może odstraszać, ale można zainwestować w jakiś tani monitorek za około 100zł.

Wychodzi to około 350zł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.