Enkidou
25 07 2007, 20:04
Nie widziałem tematu poświęconego tej grze, więc postanowiłem założyć, zwłaszcza, iż premiera zapowiedziana jest na 27. lipca, a niektórzy już nawet położyli na niej łapy.
Famitsu: 35/40A więc nakreślając w skrócie: głównym bohaterem jest Neku Sakuraba, 15-letni chłopak interesujący się muzyką. Neku któregoś dnia budzi się w tokijskiej dzielnicy Shibuya, gdzie poznaje dziewczynę o imieniu Shiki Misaki. Oboje, jeśli chcą ocalić życie, zmuszeni będą do wykonywania pewnych zadań. Ze wszystkimi muszą uporać się w ciągu tygodnia, a pomóc ma im w tym umiejętność "czytania" z serc, którą posiada Neku. Przebieg owych zadań
monitorowany i kontrolowany będzie przez grupę zwaną Shinigami. "Shinigami" to po japońsku bóg/bogowie śmierci, brzmi dość groźnie, ale w rzeczywistości ich wygląd nie jest taki straszny.
W grze pojawią się znane marki (przynajmniej dla japońskich odbiorców) takie jak: 109, Tsutaya, Bic Camera (te są znane mnie) itd. itp.
Za projekt odpowiada Tetsuya Nomura, a trochę ściślej zespół od serii Kingdom Hearts. Subarashiki kono Sekai to również pierwszy poważny projekt Gena Kobayashiego, kreowanego na następce Nomury. Bo o ile główny projekt (postaci itd.) nakreślił Nomura, to ostateczny rezultat jest wynikiem prac Kobayashiego. Podobna sytuacja z przeszłości: Amano i Shuko Murase w przypadku FFIX. Jest to zapowiedziana w lutym przez prezesa SE zmiana warty. Zgodnie z jego słowami młodzi pracownicy Kwadratowych, rozpoczynający swoją karierę na portach i
rimejkach, powoli zaczną przejmować inicjatywę w firmie. Kobayashi wyjechał właśnie na tym.
Muzykę skomponuje Takeharu Ishimoto (m.in. Crisis Core i FF Dissidia), a ścieżka dźwiękowa dostępna będzie w sprzedaży chyba w przyszłym miesiącu (a jeśli się mylę, to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu).
Jak pisałem na samym początku, niektórzy
mają już dostęp do gry. Na razie przeczytałem tylko jedną krótką, pozytywną opinię. Mam zamiar sam zagłębić się w It's a Wonderful World, bo pod koniec tego lub na początku przyszłego miesiąca sprawiam sobie NDS (razem z tym, Osu! Tatakae! Ouendan! i FFIII). O_O Na pewno wówczas podzielę się swoimi opiniami, a póki co mam nadzieję, że zrobicie to Wy, jeśli będziecie mieli okazję zagrać.
Oficjalna strona: http://www.square-enix.co.jp/subarashiki/Aha, gra w Stanach nosić będzie zapewne inny tytuł niż It's a Wonderful World ze względu bodaj na identyczną nazwę zarejestrowaną w amerykańskim urzędzie patentowym.
Zespół od Kingdom Hearts. Nomura jako główny chara design i pewnie jako scenarzysta, reżyser.
Bohaterowie.... zbyt bardzo podobni do innych tworów Nomury. Jestem ciekaw, czy w ten tytuł będziemy mogli grać, czy
wszystko ograniczy się do oglądania/czytania dialogów, filmików i zasuwania, z góry ustaloną ścieżką z punktu A do B.
Co jak co, ale Square straciło bardzo wiele w moich oczach i nie sądzę, aby ten tytuł nagle coś zmienił. Nie sądzę, aby
twórcy gier zaledwie poprawnych stworzyli coś genialnego.
Trza poczekać na wersje zrozumiałą i lepiej niepotrzebnie się nie napalać, aby później nie było zawodu, bądź usilnego ratowania tego tytułu (jak było w przypadku Doc).
czekam z niecierpliwością na komentarz i opinie, Enkidou
Nawiązując z lekka do jednego fragmentu tego filmiku czytałem, że podobno w grze są ciuchy znanych firm zajmujących się modą.

To taka ciekawostka (ale niestety nie wpływa na wygląd bohatera).
Ogólnie z tego co na razie wyczytałem opinie są co najmniej dobre. Słyszałem jednak narzekania, że jest dużo tekstu.
Czy ja z tego filmiku właściwie wywnioskowałem, że walka na dolnym ekranie odbywa się za pomocą stylusa, a dla postaci z drugiego ekranu wprowadzamy kombosy za pomocą krzyżaka, a ona sama już próbuje myśleć kogo zaatakować?
W ogóle to nie widzę w tej grze nic specjalnego, ale może za bardzo mi przypomina KH:CoM. Przynajmniej Nomura się wysilił i postacie są trochę inne niż zazwyczaj, chociaż dla mnie to wygląda jakby siedział nocami i kopiował styl Oh Great do swoich ilustracji z KH...
A jeśli fabuła jest ciekawa, to dobrze że są większe ilości dialogów.
System wygląda chaotycznie, ale ponoć tylko wygląda. W praniu spisuje się znacznie lepiej. Tyle słyszałem.

Co do fabuły, gra rozgrywa się bodaj w trakcie trzech cykli trwających po siedem dni. Zwroty akcji w razie czego są jak np.
Neku dowiadujący się w pewnym momencie, że jest martwy, ale jak wygląda całokształt historii, to (jeszcze) nie wiem.
Pograłem godzinę w It's a Wonderful World w zeszłym tygodniu (zapomniałem wcześniej tego posta napisać) i mogę kilka zaobserwowanych ciekawostek/smaczków opisać dla wszystkich wyczekujących, chociaż sporo mi pewnie umknęło przez te kilka dni.
Tak jak Enkidou napisał w pierwszym poście (i co można zobaczyć na filmikach z gry) główny bohater ma tą swoją umiejętność rozumienia serc, z tym że z tego co widać na ekranie on się w nie bardziej wsłu(pipi)e (stąd też nieodzowne słuchawki na jego uszach), niż czyta. Gdy kliknie się stylusem ikonkę za to odpowiadającą to ekran się zmienia, nie można się w tym czasie ruszać, jednak można się dowiadywać różnych rzeczy nt. NPCów i widać też przeciwników symbolizowanych przez czerwone i zółte i zielone (to są walki bonusowe, ze świniami które nas w ogóle nie atakują, ale po ich załatwieniu dostajemy sporo więcej wszelkiego rodzaju punków po walce) wzorki.
Skoro już poruszyłem temat przeciwników, to mógłbym co nieco wspomnieć o walkach. System opiera się na kilku stylach walki (odpowiednie odznaki), zakładamy je w menu w odpowiedniej dla nas konfiguracji. Można sobie od razu zrobić kilka zestawów składających się z dwóch odznak, jednak tylko jednego zestawu można używać podczas walki (chyba, że jest jakaś magiczna kombinacja klawiszy pozwalająca na zmianę, jednak ja jej w gąszczu japońskich słów nie znalazłem). Każdy styl wymaga innego użycia stylusa - przy jednym musimy robić na ekranie lekkie "cięcia" na przeciwniku; przy kolejnym musimy po prostu trzymać stylusa na przeciwniku, a reszty nie będę Wam zdradzał. Dodatkowo każda umiejętność może levelować, ale nie chciało mi się tak długo walczyć nudnych walk za jeden punkt, żeby dobić do poziomu drugiego chociaż jednym z nich.
Poruszanie się po polu walki polega na uprzednim złapaniu postaci stylusem i później przesuwaniu nią po polu, co jest trochę dezorientujące, bo jest przeciwieństwem poruszania się po normalnym świecie, gdzie wystarczy trzymać stylus w miejscu i postać sama tam idzie, ale można się przyzwyczaić.
Jeśli chodzi o postać na drugim górnym ekranie, to standardowo jest ona sterowana przez sztuczną inteligencję, co jest dosyć wygodne, gdyż uwagę trzeba skupić na odpowiednim ruszaniu stylusem. Oczywiście można operować Misaki manualnie, ale niewątpliwie potrzebna jest do tego świetna koordynacja ruchów i podzielność uwagi żeby wprowadzić te całkiem długie sekwencje kierunków.
Co tam jeszcze... aha, scenki. Są całkiem niezłe, prezentują się tak jak np. w Disgaea - sprite'y postaci na jakimś statycznym tle, dymki z dialogami i rzadkie zmienianie wyrazów twarzy (chociaż design jest jednak całkiem niezły), a od czasu do czasu rzucą nawet ze dwa słowa z głośników, mało ale taka specyfika gier na ds'a.
Fabularnie nie próbowałem się nawet zagłębiać, bo niestety kanji nie są rozpisane furiganą, a nie dysponuję teraz taką ilością czasu żeby wszystkiego szukać w słowniku, jednak zadania, przynajmniej te początkowe, są postacie i zupełnie niewciągające, co miejmy nadzieję, że zmienia się w późniejszej fazie gry.
Produkcja ta ma potencjał, jednak ciężko wyrokować czy wykorzystany, czy wręcz przeciwnie po takim krótkim czasie obcowania z wersją mało zrozumiałą. Ogólnie to nie wiem czy mój post cokolwiek tutaj wniósł, założę się, że Enkidou wiedział o czym wszystkich już wcześniej, ale nie każdy tutaj jest tak doinformowany jak on, więc mam nadzieję, że komuś pomogłem.
Zagrałem w Subarashiki Kono Sekai : It's A Wonderful World i uważam, że gra jest super. Ręcznie rysowane postaci i krajobrazy, "wielkie miasto" styl, klimat, muzyka. Po prostu super! Szkoda tlyko że prawie nic nie rozumiem

. Bardzo bym się cieszył gdyby SKS wyszło poza Japonią.
Ehm, przekopałem się do tego tematu, aby poinformować Was że europejska wersja jest w drodze. I tak jak pisałem w pierwszym poście, nie będzie nazywać się It's a Wonderful World. Nowy tytuł to
The World Ends With You.
Oświadczenie prasowe:CYTAT
London (5th December 2007) – Square Enix Ltd., the publisher of Square Enix® interactive entertainment products in Europe and other PAL territories, today announces that THE WORLD ENDS WITH YOU™, an exciting new title from the makers of KINGDOM HEARTS, will be released exclusively on the Nintendo DS™ handheld system across all PAL territories in spring 2008.
Previously known as Subarashiki Kono Sekai™ on its release in Japan. THE WORLD ENDS WITH YOU is an innovative new title from Square Enix that fully utilizes the capabilities of the Nintendo DS, and takes major influence from Japan’s modern day culture including its people, music, clothes, food and design.
Set in Tokyo’s trendiest district, the story begins with the lead character Neku waking up to find a phone message stating he has only 7 days before he will cease to exist. Only with the coolest fashions, friends and fighting skills can Neku restore hope to the city’s population and prevent being stricken from existence altogether!
John Yamamoto, president and chief executive officer of Square Enix Ltd. comments, “Square Enix has traditionally been associated with RPG’s set in fantasy lands, but THE WORLD ENDS WITH YOU is our first ever game to be set in modern times and real-life locations. The use of the Nintendo DS functionality is second to none. We believe gamers of all ages and abilities will be able to enjoy all that THE WORLD ENDS WITH YOU has to offer.”
More…
About THE WORLD ENDS WITH YOU
Story
The story begins as our hero, Neku, wakes up amidst the hustle and bustle of Shibuya, Tokyo. Confused and disoriented, he receives a message on his phone warning him that he will cease to exist unless he completes a certain mission. With his life seemingly on the line, Neku plunges into the back streets of the urban labyrinth...
Features
- Experience the urban grit and neon of the coolest district in Tokyo with a distinctive, high quality style of in-game artwork
- Meet an achingly hip cast of characters each with an interesting personality and stylish sense in fashion, music and culture
- Highly innovative and intuitive combat system that makes full use of the Nintendo DS Touch Screen, Dual Screens and Microphone like no other game before it!
- Use fantastic psychic powers to read the thoughts of the population, put words into people’s minds, and move objects to help you progress in your adventure!
- Immerse yourself in an amazing audio soundtrack featuring a diverse fusion of bleeding-edge hip-hop, rock, and techno
- A tale of friendship, hope and overcoming your challenges, creatively told with a modern edge
- Shop till you drop! Keep abreast of the latest Trends to stay one step ahead of the fashion scene and your enemies. Trade items with friends using Nintendo Wi-Fi Connection too
- Action-packed minigame fun that can be enjoyed by up to four players via DS Wireless Play!
- Engage the Chance Encounter mode via DS Wireless Play to share data with fellow game users you bump into in the real world
Dla leniwych: premiera na wiosnę.
Killabien
20 04 2008, 13:09
Świetna gierka. Grafika mi sie podoba, modele postaci są fajnie narysowane, muzyka szybko wpada w ucho. System walki jednak moze być na początku chaotyczny, ale ja dałem drugiej postaci auto-mode i ładnie śmiga. Tylko mam nadzieje, że późniejsze misje będą dłuższe bo już skończyłem 3 dzień w ok 3 h a dni jest 7 tak wiec oby czas sie jakoś wydłuzył.
CYTAT(Killabien @ 20 04 2008, 14:09)

Tylko mam nadzieje, że późniejsze misje będą dłuższe bo już skończyłem 3 dzień w ok 3 h a dni jest 7 tak wiec oby czas sie jakoś wydłuzył.
Dni jest w rzeczywistości 21.
Jestem po 6 misji i jak na razie gra jest bardzo dobra. Tak gdzies przy 4 dniu fabuly, gra zaczyna nabierac kolorow. Podczas walk zaczynaja przygrywac coraz fajniejsze kawalki. W ogole soundtrack jest pierwszorzedny i naprawde pasuje do tej gry. Walki sa jak dotad bardzo latwe, nawet po przesunieciu suwaka HP na minimum. Pewnie za jakis czas pojawi sie opcja gry na hard, bo teraz mam tylko easy i normal, a w bestiariuszu sa wymienione 4 poziomy trudnosci. Nie wiem tylko za bardzo, na jakiej zasadzie dziala zarcie. Niby podnosi statystyki, ale nie wiem, czy na stale, czy tylko na pewien czas.
raven_raven
23 05 2008, 10:53
Czwarty dzień się zaczyna.
Na razie co mogę powiedzieć... łał?
Styl graficzny bardzo mi sie podoba, Shibuya fajna jest, grafika... może być, zbyt skomplikowana nie jest, ale nie o to chodzi. Sterowanie stylusem daje radę, walki mimo, że są troszke chaotyczne, świetnie się je rozgrywa... Muzyka jest za to bajeczna... ten japoński styl, te motywy... nie umiem tego opisać, ale pasuje mi jak cholera. Fabuła też daję radę, choć dopiero się rozkręca. Fajnie, że całą grę obsługujemy stylusem.
Po prostu kawał dobrego, nietypowego RPG. Square-Enix dało czadu tym razem, tak nietypowych postaci i designu dawno nie widziałem.
Enkidou
23 05 2008, 18:53
Czwarty dzień to nic. Gwarantuję Ci, że później będzie o wiele, wiele ciekawiej. Gdy zakładałem ten temat nawet nie spodziewałem się, że będzie to tak dobra gra. :O
BTW: Pytanie do tych, którzy ukończyli TWEWY na 100%. Opłaca się zbierać wszystkie raporty w NG+? Będę usatysfakcjonowany tym co otrzymam w zamian?
raven_raven
24 05 2008, 08:40
Naprawdę będzie lepiej? Bo mi się wydaje, że moja rozgrywka już jest pełna, już nic ciekawego się przede mną nie otworzy.
Enkidou, ty masz DS'a

? W każdym razie świetny temat, rozpisałeś się, świetna gra, a tu cicho

.
No to ja lecę grać, zobaczymy co dalej będzie. Już się zaczyna robić mroczno w każdym razie.
Enkidou
24 05 2008, 09:36
Fabularnie będzie o niebo lepiej, pierwsze dni są "meeh".

Walki też będą ciekawsze ze względu na
nowe postacie* i lepsze przypinki.
CYTAT(raven_raven)
Enkidou, ty masz DS'a wink.gif? W każdym razie świetny temat, rozpisałeś się, świetna gra, a tu cicho sad.gif.
Mam i stosunkowo niedługo minie rok od czasu gdy go kupiłem.

Co do tematu - thnx i niedługo założę jeden poświęcony Sigma Harmonics celem kręcenia hype'u. Już bym to zrobił, ale dotychczas nie chciało mi się wszystkich dostępnych informacji zbierać.
* Ze spoilerem pewnie przesadziłem, ale wolałem nie ryzykować. Ludzie się wrażliwi na tym punkcie porobili.
raven_raven
24 05 2008, 10:03
Żałuję, że tyle info znajduje tak mało czytelników i jeszcze mniej komentarzy... niestety tutaj bardzo mało osób się odzywa w dziale NDS.
Kurde, ten tytuł ma genialną muzykę, posłuchajcie tego:
http://www.youtube.com/watch?v=ZnfpsCvwSN8...feature=relatedTo buduje KLIMAT...
W każdym razie tak dalej

. Co jak co, ale dla mnie to ty na seniora sobie powoli pracujesz

.
A właśnie, kto to ten koleś z avatarku? Przypomina Mr. Hanekomę
Enkidou
24 05 2008, 19:46
CYTAT(raven_raven)
Kurde, ten tytuł ma genialną muzykę, posłuchajcie tego:
http://www.youtube.com/watch?v=ZnfpsCvwSN8...feature=relatedTo buduje KLIMAT...
Prawdę powiedziawszy po Crisis Core i TWEWY nie mogę się doczekać, co Ishimoto zaprezentuje przy kolejnych swoich projektach. Fakt, że nie pracował jeszcze przy większej produkcji tłumaczę tylko brakiem większego doświadczenia. Trochę szkoda, że komponuje do FF Agito XIII, ale to świadczy wyłącznie o tym, jak dobrzy kompozytorzy pracują w SE. Oh well, przynajmniej Dissidia jest jego.
BTW: TWEWY podniosło też trochę mój hype na FF Versus XIII. Tatsuya Kando jest zaangażowany w oba projekty, a przy TWEWY zajmował fotel reżysera. Ogólnie i TWEWY, i FFv XIII reklamowane są jako gry od twórców Kingdom Hearts.
CYTAT(raven_raven)
A właśnie, kto to ten koleś z avatarku? Przypomina Mr. Hanekomę
Naah, na avku jest
Akagami no Shankusu z One Piece.
raven_raven
3 06 2008, 15:55
Jest już 15 dzień i pokrótce:
GENIUSZ!
Ale mniejsza oto, to trzeba samemu przeżyć, ale mam jedno pytanko. Patrząc na moje statystyki i progres w grze, dochodzę do wniosku, że będzie dostępne new game+ po przejściu gry. Proszę o odpowiedź, ale w spoilerze, ok?
Może mi ktoś powiedzieć przez co ta gra ma ograniczoną przystępność?
raven_raven
3 06 2008, 17:02
Bo jest mocno skomplikowana, ale po kilkunastu minutach wszystko załapiesz, to tylko tak z pozoru jest skomplikowane.
Ponawiam pytanie, jest new game+ (proszę odpowiedzieć w spoilerze).
Killabien
3 06 2008, 17:29
Po pr4zejściu gry jesteś w ostatniej lokacji i mas zdostęp do wszystkich dni i chapterów, mozesz je znowu przechodzić o zdobywać jakieś raporty
CYTAT(raven_raven @ 3 06 2008, 18:02)

Bo jest mocno skomplikowana, ale po kilkunastu minutach wszystko załapiesz, to tylko tak z pozoru jest skomplikowane.
Dzięki za info. Obawiałem się że problemem może być bariera językowa czy coś na ten styl.
Na samą grę mam nie złego smaka. Coś czuje że szybko kupie TWEWY.
raven_raven
3 06 2008, 19:23
Nie szybko, a od razu! Ta gra jest genialna, zobaczysz, że sama fabuła Cię zaciekawi od razu.
Jest nieprzystępna, bo walczy się np. na dwóch ekranach jednocześnie, system wcale nie jest taki jak w innych RPG-ach, walczy się inaczej niż w innych grach, po prostu kawał oryginalnego dzieła. Mimo wszystko to co tu wymieniam to zalety, a pierwsze trzy dni to taki samouczek, więc wszystkiego ładnie się nauczysz

. Potem będziesz chłonął jak szalony.
Ja mam już 15 dzien i po prostu jestem zsikany z wrażenia, ta gra jest lepsza od połowy gier na stacjonarki, ośmielę się stwierdzenia, że jest to must-have na DS'a... Szkoda, że taka destrukcyjna, przygotuj się na wymianę folii po przejściu gry, nic z niej nie zostanie, ale warto, cholera WARTO!
CYTAT(raven_raven @ 3 06 2008, 20:23)

Nie szybko, a od razu! Ta gra jest genialna, zobaczysz, że sama fabuła Cię zaciekawi od razu.
Jest nieprzystępna, bo walczy się np. na dwóch ekranach jednocześnie, system wcale nie jest taki jak w innych RPG-ach, walczy się inaczej niż w innych grach, po prostu kawał oryginalnego dzieła. Mimo wszystko to co tu wymieniam to zalety, a pierwsze trzy dni to taki samouczek, więc wszystkiego ładnie się nauczysz

. Potem będziesz chłonął jak szalony.
Ja mam już 15 dzien i po prostu jestem zsikany z wrażenia, ta gra jest lepsza od połowy gier na stacjonarki, ośmielę się stwierdzenia, że jest to must-have na DS'a... Szkoda, że taka destrukcyjna, przygotuj się na wymianę folii po przejściu gry, nic z niej nie zostanie, ale warto, cholera WARTO!
Właśnie w tym jest piękno. Szczerze to trochę nudzą mnie schematy w grach, więc ten tytuł przyjmę jak klozet kupę.
raven_raven
7 06 2008, 14:53
AAAA!
Taktyka na ostatniego bossa, mam Easy, 31 lvl, ale ten ostatni boss (
połączenie tego zj.eba z okularkami i Joshuy) mnie rozpierdala! Góra 1/4 paska życia mu zejdzie i po mnie, nie wiem co robić... wcześniej lekko się męczyłem, ale teraz z max ułatwieniami po prostu nie daje rady, a oglądanie endingu na YT mnie nie satysfakcjonuje

.
Killabien
7 06 2008, 18:36
Ja się trzymałem blisko jednej z bocznych głów i waliłem tylko ten atak co trzeba chwile neku nacisnać. Jego ataki mnie rzadko trafiały, ale musisz być bardzo blisko prawie że pod nimi.
raven_raven
17 06 2008, 19:41
Skończyłem grę jakiś tydzień temu...
Co tu dużo mówić, cudowna gra. Jedna z najlepszych zarówno na DS'a, jak i w ogóle.
Zakończenie niszczy, Joshua ch.ujek jeden
. Słuchajcie, zauważyłem jedną baaardzo ciekawą rzecz.
Mianowicie, zacznijcie sobie grę, dzień pierwszy, po wbiegnięciu do Hachiko Statue w poszukiwaniu partnera, kiedy Neku będzie gadać do siebie, dokładnie przypatrzcie się postaciom na dole. Po naszej lewej od statui stoi nie kto inny jak... no właśnie skubaniec JOSHUA!
ironspider
17 06 2008, 21:23
co do spojlera: Oo
Rewelacyjny tytuł, 130h na liczniku gry do tej pory i wszystko wskazuje na to, że wyskoczy jeszcze kilkadziesiąt. TWEWY, po zamknięciu głównej historii, jeszcze długo się nie nudzi. Bardzo dobrze wydane pieniądze. Wg mnie absolutny top gier na DSa.
Mam jednak mały problem.
Staram sie uzbierać komplet plakietek. Jak dotąd mam 70%, także zabawy jest jeszcze całkiem sporo. Ostatnio zebrałem kolejny pin z serii Gatito. Numery 209, 210, 211, 212 ("Wind, wood, flame and mount: so must you be if you would roam the fields of war.") - działają jedynie w połączeniu. Wygląda to mniej więcej tak, że po wrzuceniu ich na deck, podczas walki, piny poruszają się po ekranie. Kiedy przytrzymać stylus na symbolu jednego z nich, pomiędzy pinami zaczynają przeskakiwać iskry, które zadają obrażenia przeciwnikom. W kolejnej walce piny pojawiają się w miejscu, w którym były gdy skończyła się poprzednia. Problem polega na tym, że od tej pory dzieje się się tak ze wszystkimi pozostałymi. Wrzucam zupełnie inne piny na inny deck i podczas walk ustawione są tak, jak 209, 210, 211, 212 po zakończeniu ostatniej z ich udziałem. Niezależnie od lokacji, tygodnia, dnia, czy partnera. Zaczyna mnie to już konkretnie irytować, bo nie bardzo mogę znaleźć sposób aby ten bałagan uporządkować, a wolałbym żeby jednak stały tam gdzie domyślnie tzn na górze od lewej. Macie jakiś patent, co z tym zrobić?
Z góry dzięki!
Moje staty:
Level: 100 - czyli max.
Max Pin drop: 348 - ciekawe ile jeszcze może podskoczyć?
Max HP: 9747
ESP'er Rank: Demon
ESP'er Points: 8347
Noise Report: 83,3%
Pin Mastery: 70,0%
Item Collection: 90,8%
...ale nie zabierałem sie jeszcze za: "Another Day".
Praktycznie od początku gram na najniższym levelu z maksymalnym Dropem i na najwyższym możliwym poziomie trudności. Główny zły na Hardzie to była kaszka z mleczkiem. Na Ultimate też go już ukatrupiłem.
Mam, banał. Moje pytanie jest już nieaktualne. Wystarczy wcisnąć pauzę i piny można swobodnie przemieszczać po ekranie. heh...
Heihajin
18 07 2008, 23:05
Dziś zacząłem grać w TWEWY - moją pierwszą grę na DSa i uważam że jest świetna, nie dość że rozgrywka i fabuła są niezwykle ciekawe, to na dodatek gra pokazuje świeżo upieczonym pisoadaczom DSa (takim jak ja

) ogrom możliwości związanych z użyciem stylusa. Aktualnie jestem na początku piątego dnia i troszkę nie rozumiem czemu niektórzy twierdzą że żeby zrozumieć system trzeba poświęcić sporo czasu, bo jak narazie czytając tipy wszystko ładnie rozumiem... No, chyba że później wprowadzą kolejne wykręcone elementy rozgrywki

Jedyne z czym mam problem, to kontrola Shiki. Samo wyprowadzanie ataków jest ok (acz to równie dobrze może przecież robić ai), ale dopasowywanie tych znaczków w celu wyprowadzenia łączonego ataku jest dla mnie strasznie trudne (może z raz mi się udało

). Mam nadzieję że w końcu nauczę się dzielić uwagę między te dwa ekraniki...
Dojdzie jeszcze kilka opcji z zagraniami na górnym ekranie. Jednak największy problem sprawia właśnie ładowanie specjali. Jak odpalisz to poza konkretnym dowaleniem wraca Ci trochę HP. Na początku dość często z tego korzystałem. Owszem górnym ekranem może sterować SI ale spada Ci wtedy drop, czyli szansa na wypadnięcie po walce ciekawych pinów. Jeżeli dajesz radę z hałasem to próbuj przesunąć suwak w kierunku pierwszego lvl i ustaw obsługę góry na manual. No i poziom trudności im wyższy to wiadomo. Pinów jest grubo ponad 300 i niektóre bardzo ułatwiają zabawę. Miłego grania. Acha, max HP to 9999, własnie dziś to osiągnąłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.