Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z prockiem
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Zajcik
Od kilku dni moj procek przez caly czas jest obciazony w 100 % pod Windowsem pomimo, ze nic takiego na kompie nie robie. Przeintalowalem dzis system... myslalem, ze to moze wina wirusow... ale nie pomoglo. Sprawzdalem takze, czy przypadkiem waitraczek sie na procku nie odlaczyl, ale niby smiga... ma ktos jakis pomysl?

stona
Kliknij zakładkę Procesy - tam będziesz widział co Ci obciąża procesorka.
Zajcik
Wiem o tym - wychodzi, ze jest to explorer a to za wiele nie mowi confused.gif
Forebode
Moze temperatura nie jest dobrze odprowadzana. Mozesz (jesli potrafisz) zdjac wiatraczek z procka i sprobowac wysmarowac na nowo rdzen pasta termoizolacyjna.
ashka
CYTAT(Zajcik @ 27 07 2007, 23:58) *
Wiem o tym - wychodzi, ze jest to explorer a to za wiele nie mowi confused.gif

Zabij ten proces ("Zakończ proces") i odpal z palca (Plik -> Uruchom: wpisz explorer) i zobacz czy też zaczyna ci szybko zżerać ci 100% CPU.
BQG
Masz jakiś syf na kompie, też to kiedyś miałem.
Ściągnij zainstaluj i zeskanuj system, a potem pousuwaj śmiecie, np. tym:
Spybot - Search & Destroy
AVG Anti-Spyware
Lavasoft Ad Aware
Po zainstalowaniu zrób aktualizację.
Ja mam wszystkie 3. Spybot jest najszybszy. Poszukaj na Google. Wszystkie są darmowe i przez 1 miech mają wszystkie funkcje.
kotlet_schabowy
Yo, też mam problem, najwyraźniej z procesorem.
Komp jest nowiutki. Moja płyta główna to Abit IP35-E. Od kilku czy tam kilkunastu dni ma miejsce taka akcja, że na samym początku włączania, jeszcze zanim jest opcja "wskoczenia" do BIOSA, PC się wyłączał, za moment sam ponownie włączał i wszystko już dalej leciało. Dziś zaczął zacinać się na ekranie z logiem płyty głównej. Pomyślałem, że wszystkie te motywy mogą być związane z tym, że podpiąłem starszy dysk pod IDE. Wyjąłem go, PC się włączył, ale na początku pojawił mi się komunikat mniej więcej takiej treści :
"CPU is unworkable or has been changed. Check coś tam
Press F1 to continue".
Wcisnąłem F1 i wszedł do systemu i teraz tu piszę. Co się może dziać Oo ? Wkurviające jest, że człowiek przesiada się z grata na wypas sprzęt i ma z nim od razu problemy, może nawet gorsze niż wcześniej. Z góry dzięki za pomoc.
Jak patrzyłem na Necie, to ludzie mieli podobny problem głównie po zmianie chłodzenia/procesora, więc nie wczytywałem się to, ponieważ u mnie wszytko jest nieruszane od nowości.
stona
Wejdź do bios'a i zresetuj do ustawień fabrycznych. Komp się nie przegrzewa?
Yacek
CYTAT(kotlet_schabowy @ 4 06 2008, 15:19) *
Moja płyta główna to Abit IP35-E. Od kilku czy tam kilkunastu dni ma miejsce taka akcja, że na samym początku włączania, jeszcze zanim jest opcja "wskoczenia" do BIOSA, PC się wyłączał, za moment sam ponownie włączał i wszystko już dalej leciało.

Dual boot. Chipset p35 'tak ma'. Sprawdz tak jak stona napisal, czy komp sie nie przegrzewa, czy cooler na procesorze jest dobrze zalozony i ewnetualnie popraw to i przesmaruj jeszcze raz pasta.
kotlet_schabowy
Ok, dzięki za rady, zresetowanie ustawień BIOSu załatwiło sprawę, a teraz bardziej uważam na temperaturę sprzętu. Jednak dual boot nadal występuje, a szczerze mówiąc ciarki mnie przechodzą za każdym razem, jak to słyszę. Nic się z tym nie da zrobić ?
Yacek
CYTAT(Yacek @ 4 06 2008, 16:03) *
CYTAT(kotlet_schabowy @ 4 06 2008, 15:19) *
Moja płyta główna to Abit IP35-E. Od kilku czy tam kilkunastu dni ma miejsce taka akcja, że na samym początku włączania, jeszcze zanim jest opcja "wskoczenia" do BIOSA, PC się wyłączał, za moment sam ponownie włączał i wszystko już dalej leciało.

Chipset p35 'tak ma'.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.