Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiany w Kąciku RPG w PE
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
Haibane
Proste pytanie-czy tęsknicie za Mitomanią w kąciku RPG ?
Proste pytanie namber tu:kto lepiej prowadzi(ł) Kącik-Star czy Zax ?
Dark Serge
masz 6 godzin na zmiane nazwy tematu na jakąś w której wiadomo o co chodzi. poza tym podczas tych dwunastu godzin sam masz napisać odpowiedzi na swoje pytanie. i podczas 6 h ktos sie tym bzdurnym tematem musi zainteresować - jak nie to zamykam hyh.gif
estel
Ja osobiscie uwazam, ze dawanie w kaciku jakis tipsow, faqow czy innych dupereli jest calkowicie niepraktyczne. W dobie internetu wystarczy wejsc na gamefaqs.com i wszystko wiadomo. Chcialbym za to wiecej ciekawostek, felietonow, "dyskusji" itd. Dlatego uwazam, ze znikniecie Mitomanii to krok w tyl ;]
Killabien
Co do drugiego pytania to wolałem jakbył Star.
Kogo to był w ogóle pomysł, żeby ściągnąć mitomanie?
No i też bym wolał, żeby było więcej ciekawostek i ogólnie, żeby sie fajnie czytało.
Haibane
mitomanie sciagnal zax bo podobno wszycsy z wikipedii zrzynali
po wszystkim powiedzial,ze nikt po tym minidziale nie plakal,podobno
Berion
Ja na pewno nie płakałem. Chyba każdy w chałupie ma jakąś encyklopedię, sieć czy olej w głowie.

A skoro już jesteśmy przy kąciku RPG to przyznam, że przestałem go czytać po chyba półrocznej serii opisów do FFX. Wszystkich bossów z Monster Areny można rozłupać w kilka wieczorów, ale w kąciku to się przewijało przez tyle miesięcy, że... Jeszcze rozumiem: premiera FFX w PAL, można było dać opis na pokonanie Penance'a, może kilka słów o sferach - konkretnie jak szybko wyczyścić grid i zastąpić go wartościami +4. Czyli w sumie jeden numer. Ale w mordę jeża pół roku tłuc opisy na pokonanie jakiś śmiesznych stworków? Do czego dążę? Otóż za dużo moim zdaniem porad dotyczących gier - i w większości przypadków zbędnych porad, a za mało... hmm, ja wiem? Jakiś 'ciekawostek, felietonów,"dyskusji"' smile.gif
Haibane
...a najlepiej ekskluzywnych wywiadow z tworami eRPeGow
o swietnych artykulach Nema i dyskusjach miedzy Zg(Red.)ami nt. sjakiejs gry(np FFXII) nie wspominajac

EDIT : SRG - zmień nazwę tematu na taką żeby można było z niej wywnioskować o co chodzi.
Moralio
CYTAT(estel @ 5 08 2007, 20:17) *
Ja osobiscie uwazam, ze dawanie w kaciku jakis tipsow, faqow czy innych dupereli jest calkowicie niepraktyczne. W dobie internetu wystarczy wejsc na gamefaqs.com i wszystko wiadomo. Chcialbym za to wiecej ciekawostek, felietonow, "dyskusji" itd. Dlatego uwazam, ze znikniecie Mitomanii to krok w tyl ;]

Mnie tam średnio to interesowało, choć nawet napisałem kilka haseł do Mitomanii. Najlepsze jest to, że niektóre w ogóle się nie ukazały, mimo że uczciwie poszedłem do biblioteki ale co tam.

CYTAT(Berion @ 6 08 2007, 10:58) *
A skoro już jesteśmy przy kąciku RPG to przyznam, że przestałem go czytać po chyba półrocznej serii opisów do FFX. Wszystkich bossów z Monster Areny można rozłupać w kilka wieczorów, ale w kąciku to się przewijało przez tyle miesięcy, że...

Jeśli ktoś się zapnie i wie co robi, to może stuknąć większość bossów na MA w 1-2 dni. Ale czymś trzeba było zapełnić kącik przecie...

Także ostatni kącik z faqiem do SH:FtNW uważam za małą pomyłkę. Mogę postawić 3 babole z nosa, że zamieszczone tam informacje można uzyskać czytając pierwszy lepszy faq. Nie, brak dostępu(w domu) do neta to nie jest wytłumaczenie.

Dlatego jestem za jakimiś zmianami w formule kącika. Newsy, tipsy przysłane przez czytelników, felietony nt. jRPG no i stałe 2 strony(to się tyczy też całej reszty kącików tematycznych).
Haibane
Swego czasu opracowalem w pocie czola(nie posiadajac kompa,grzebiac w bibliotece i skrobiac na kartkach po kilka wersji na brudno) dokladnie 42(!!!) hasla do Mitomanii.Wyslalem do Zaxa...Nie ukazalo sie to w pismie,jako ze rzeczony dzial zostal usuniety na rzecz (pipi)ek;btw:sorry za to okreslenie,ale wtedy o malo co szlag mnie nie trafil.Kopii tych cennych stronic nie wyrzucilem,po cichu modle sie o reaktywacje MTMN...
_Tidus
Mnie osobiscie w kaciku najbardziej interesuja informacje o planowanych lub nadchodzacych tytulach, badz juz tych co mialy premiere w Japonii i maja szanse pojawic sie w bardziej przystepnym jezyku.

No a mitomania byla calkiem ciekawa...
Kamil Paci
co ma temat do pytania ohmy.gif
Haibane
"co ma temat do pytania"
cos musi miec,skoro nie zablokowali... spox.gif

KOMODO
CYTAT(lobo @ 10 08 2007, 15:24) *
"co ma temat do pytania"
cos musi miec,skoro nie zablokowali... spox.gif
Jak w dalszym ciagu bedziesz tak szalal z zakladaniem tematow to i Ciebie wkrotce zablokuja;).

Co do tematu: Jest spoko, chociaz rzeczywiscie przydaloby sie wiecej publicystyki. Zax - zrob jakis filozoficzny wywod:).
Dark Serge
CYTAT(Kamil Paci @ 10 08 2007, 11:13) *
co ma temat do pytania ohmy.gif

A czytać ze zrozumieniem umiesz ? Tyle się wiąże, że nawiązuje do ZMIAN które nastąpiły w Kąciku RPG - zmiana prowadzącego i wywalenie Mitomanii.
Kapisz ?
Senshi
Teraz juz tak. Sorry
Dante
Za mitomanią nie tęsknie bo fanowskie strony itp. zapewniają to wszystko na necie. Tak samo Tipsy i opisy są w chwili obecnej już zbędne bo net jest coraz bardziej powszechny. Kącik świetnie nadawałby się do wymiany opinii i poglądów na różne tematy. Takie coś było i chyba ciągle jest w kąciku wyścigowym. No i może jakieś felietony czy wywiady.
Blasi
dla mnie to właśnie mitomania rozwaliła cały kącik RPG, bo to takie gadanie o niczym.
Jaki np, ma związek Shiva z Finala Fantasy z samą shiva bogini hinduską.
ŻADEN (na siłe znajdziemy oczywiście wiele podooooobieństw)
To samo z innym nazewnictwem, które RPG stosują hurtowo i zupełnie bezsensu.
Nie mam im tego za złe - bo to taki bajer, ze w jakis sposob nawiązują do autentycznych nazw.
Ale wywody na temat ich znaczenia w prawidziwym świecie są poprostu bezcelowe i zazwyczaj niczego nie wnoszą.
Jeszcze jako tako Valkyria Profile sięga do tych nordyckich legend zachowując w miare jakieś znaczenia.
Ale to i tak nie ma żadnego znaczenia dla gry - bo gra ma własną historie i swoj świat.
Może to kogoś i ciekawić, ale kurcze - nie o to w zasadzie przeciez chodzi by sobie o mitologii i religii pogadać - są inne serwisy i pisma do tego.

Wolałbym zobaczyć więcej info o nadchodzących produkcjach, nawet wiecej screenów.
Dyskusje na jakiś temat (np system walki) - tez sie dobrze czyta.

Dawanie multum tabelek z jednej strony nie ma sensu ale z drugiej jest to dosc wygodne jesli mam ładnie zebrane wszystkie np. hunty z FF 12 pod ręką. Inna sprawa, że te hunty to kupa nudy jest z łażeniem....
Ogólnie to jesli już są jakies tabelki to powinny głównie dotyczyć samych sekretów.
To ze jest doba intenetu nie znaczy ze jest doba języka angielskiego - a z tym jest wciąż źle.

Zax
hej hej!

Piszcie dalej, ja to czytam (o dziwo tongue.gif). Chcecie więcej publicystyki i "filezefowania"? Nie ma problemów! W końcu mój związek z PE zaczął się właśnie od długiego terminowania przy felietonach maści wszelkiej.

W sumie jest to prawda, że większość rzeczy można znależć dzisiaj w necie. Ograniczamy się więc do gier, które wyszły w PALu i tylko z ciekawostkami, które uznaję za wartościowe. Tabelki z FFXII były wyjątkiem, bo tyle osób o nie prosiło.

Mogę się pochwalić, że nawiązałem wreszcie kontakt z jednym z najbardziej znanych developerów RPG i zostanie wznowiony dział "Uzależnionych od RPG". W przyszłym numerze będzie więc ekskluzywny wywiad! hyh.gif Co jeszcze? Trzeba przypomnieć trochę zapomniane RPG z PS2, które może umknęły uwadze części Graczy. Możecie sami napisać o jakimś swoim typie. Gry wydane tylko w Japonii też będę zaliczał (jak składnie o nich napiszecie smile.gif. Jeśli będzie miejsce wznowię dział listów. Star szykuje drugą część porad do Obliviona, więc zobaczymy...

Nowy końkurs się też szykuje...

Zax
Yano
co do prowadzenia to nie wiem, mysle ze oba są ok tongue.gif

a za mitologią nie tesknie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.