Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy Blu-ray ma sens na 720p?
Forum PSX Extreme > Inne > HD
Vlad_Drac
Witam, chciałem się dopytać czy Waszym zdaniem jest sens odpalać filmy BR na LCD 720p. Czy jest DUŻO lepiej niż zwykłe DVD na zwykłym TV CRT czy może różnica nie jest kolosalna i dopiero na FullHD czuć różnicę. Pytanie kieruję głównie do osób które mają w tej chwili combo PS3 + LCD 720p. Mam w planach kupić na dniach elcedeka do swojej konsolki i cały czas biję się z myślami czy lepiej kupić lepsze 37 cali w 720p czy starszy model 37 cali z full hd. Pułap cenowy to 4000-4500 zł. Będę wdzięczny za pomoc.
Soul
Pewnie że jest różnica, widoczna gołym okiem , czuć i widać że to blu rey i IMO lepiej oglądać w 720p niż 1080i . Jeżeli chodzi o 1080p to tv musiał by mieć przynajmniej 37cali żeby zobaczyć różnice , to raz a dwa, trzeba by siedzieć naprawdę blisko niego i być jakiś mega kinomanem że by to wszystko wypatrzeć. biggrin.gif Co gdzie i jak :) Mi np 720p w zupełności wystarcza:)
Ural
To ciekawe, bo większość filmów jest w 1080p i na matrycy HD Ready (1366x768) nie masz wyboru i musisz oglądać w 1080i. O jakim filmie zatem mówiłeś, którego oglądasz w 720p? A może miałeś na myśli film, który oglądałeś w 1080i?

Tak szczerze mówiąc, to 1080i wcale do filmów złe nie jest - kwestią jest co kto woli. 1080i to mimo wszystko ciut więcej szczegółów na ekranie kosztem klatek na sekundę (łopatologicznie rzecz ujmując, ale przeplot de facto do tego się sprowadza), bo mamy skalowanie obrazu w dół, a nie w górę jak to przy 720p (1280x720) w przypadku matryc 1366x768 bywa. Natomiast do filmów na BD oczywiście zwykły HD Ready wystarczy w zupełności, pod warunkiem, że nie ma większej przekątnej niż 32 cale. Obraz żyleta i widać to od pierwszego momentu.
KOMODO
QUOTE(Ural @ 31 08 2007, 22:57) *
To ciekawe, bo większość filmów jest w 1080p i na matrycy HD Ready (1366x768) nie masz wyboru i musisz oglądać w 1080i. O jakim filmie zatem mówiłeś, którego oglądasz w 720p? A może miałeś na myśli film, który oglądałeś w 1080i?

Tak szczerze mówiąc, to 1080i wcale do filmów złe nie jest - kwestią jest co kto woli. 1080i to mimo wszystko ciut więcej szczegółów na ekranie kosztem klatek na sekundę (łopatologicznie rzecz ujmując, ale przeplot de facto do tego się sprowadza), bo mamy skalowanie obrazu w dół, a nie w górę jak to przy 720p (1280x720) w przypadku matryc 1366x768 bywa. Natomiast do filmów na BD oczywiście zwykły HD Ready wystarczy w zupełności, pod warunkiem, że nie ma większej przekątnej niż 32 cale. Obraz żyleta i widać to od pierwszego momentu.
O co chodzi ze filmy BD na HD ready trzeba ogladac w 1080i? Przeciez w PS3 da sie "odhaczyc" opcje ktore chcesz, i w ten sposob mozesz odnzaczyc 1080i i zostanie 720p. Przy ogladaniu filmu i wcisnieciu na pilocie info mam rodzialke 1200x700 (jakos tak:P) czyli 720p. O co wiec chodzi?
Towarzysz
@Ural
PS3 od ktorejs aktualizacji firmware skaluja w gore i w dol wszystkie gry oraz filmy. Dziala to bardzo dobrze.
Ja polecam kupic gorszego 1080p, niz jakiegos mega 720p. Sam troszke zaluje, ze nie kupilem 1080p. Teraz sporo gier i filmow jest juz jednak w full hd.
Hejas
CYTAT(Towarzysz @ 9 09 2007, 19:12) *
Ja polecam kupic gorszego 1080p, niz jakiegos mega 720p. Sam troszke zaluje, ze nie kupilem 1080p. Teraz sporo gier i filmow jest juz jednak w full hd.

Lepiej kupić gorszego 1080p niż jakiegoś mega 720p? To wszystko zależy od tego, co miałeś na myśli pisząc "gorszego" i "mega" ale wybieranie wyższej rozdziałki kosztem innych parametrów najczęściej nie jest najlepszym wyjściem. Co do gier - full HD to ściema, większość gier będzie i tak śmigała w "zaledwie" 720p.

A są np. projektory 720p, dosłownie miażdżące większość odtwarzaczy 1080p pod względem jakości wyświetlanego obrazu. (wiem, Ameryki nie odkryłem, mówię tylko, że rozdzielczość nie jest najważniejsza ;-))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.