Sztajniec
7 08 2007, 17:41
Witam! Domyślam się, że niektórzy mają ciekawsze rzeczy do roboty, ale pomyślałem, że jednak fajnie by było zrobić jakąś sesję gier fabularnych, tutaj wśród forumowej społeczności. Oczywiście, nie można tego zrobić od, tak, więc trza będzie ustalić jakiegoś gej mastera, w jakim świecie miałaby się ona dziać no i naturalnie zasady... No, ale na samym początku pytanie zasadnicze - czy byliby chętni do takiej sesji ? Od razu zaznaczam, że jest to "przygoda" na dłuższą metę, nie zrobimy tego w jeden dzień, dlatego potrzeba graczy, którzy mieliby trochę cierpliwości i czasu.
Aha zanim powiecie, że to nie ma sensu, że nikomu nie będzie się chciało, to spójrzcie sobie
tu. To przykładowa sesja RPG

Jak miałoby to wyglądać wg MNIE? Zostałby wybrany jakiś GM, każdy z graczy napisał by swoją "kartę postaci" (żeby nie były jakieś przesadzone, wysyłano by je GM-owi, a on "sprawdzał by" je , ew. modyfikował lekko). Oczywiście ustalanie liczby graczy itp...
Aha, myślę, że na forum najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tak zwanego storyline'a (żadnych liczb, czyli im ciekawiej będzie opisana jakaś akcja (głównie chodzi mi o walkę, bo nie będziemy szczegółowo opisywać, że nasz bohater wypija kufel piwa

), tym większe szanse na powodzenie).
Piszcie co o tym sądzicie, no i wszelkie pytania też proszę zadawać ;>
Jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony do takich akcji ale wszystko zależy od Fenixa i tego, ile się znajdzie chętnych osób. I trzeba by było zrobić z tego zamknięty grupowiec, co by syfu nie robić.
Killabien
7 08 2007, 18:22
No wg mnie świetny pomysł, ja jestem chętny.
Dark Millenia
7 08 2007, 19:34
Również uważam to za świetny pomysł, więc zgłaszam się

.
Sir_Laguna
7 08 2007, 20:56
Ja też jestem za , mimo iż nigdy w takie coś sie nie bawiłem ^^.
P.S. Witam na forum , jak widać pierwszy post ^^
Gdyby coś takiego pojawiło się w miejscu dostępnym dla wszystkich to powstanie chaos. Osobny grupowiec czemu nie. Wystarczy go teraz stworzyć i po problemie. Co do samych takich gierek to są spoko ale dużo zależy od mistrza i samych graczy.
Agent_Man
8 08 2007, 18:59
Heh, kiedyś sam miałem się zabawić w sesje przez neta. Niestety na forum takie coś nie przejdzie. Co najwyżej można się ustawić na grę. Jeśli chodzi o samą rozgrywkę, to proponuje jakiś prywatny pokój na czacie / IRCu czy czymś tam. No i MG musi być sprawdzony, co by nie odchodziły jakieś wałeczki ;]
chętni niech sie tu wpiszą bo wstępna akceptacja jest, tylko trzeba powiedzieć ile osób ma zamiar brać udział.
Pytam na serio coto jest ta sesja?

Czy jest to coś podobnego do J love bees?
Hide999
17 08 2007, 12:47
Ja jestem chętny
dobry pomysł!!!11 xD
2 razy bylem MG w sesji na froum (innym;p) i mimo ze sa utrudnienia to da sie fajnie pograc

co do burdelu to proponuje zrobic 2 zamkniete tematy jeden do sesji a drugi do komentowania sesji (zeby jeden temat byl tylko i wylacznie "fabularny" a rozne kłótnie i bezdety byly w drugim)
da sie to zrobic na forum tylko trza znalesc pare osob ktore beda mogly przychodzic przez pare dni na forum o omówionej godiznie (np 20-23)
co do swiata i ogolnych zasad to chyba najlatwiej wzorowac sie na warhamerze ale w sumie mozna wymyslic cokolwiek ;D
co do ilosci osob to przydalo by sie 6-10 , powyzej 10 to jest juz bardzo trudno prowadzic w ciekawy sposob bo jest wielki tłok

(tzn mozna zawsze powiedziec ze wszyscy idą grupą i robią wszystko razem ale to jest malo ciekawe;p)
najwiecej zalezy od "miszcza" i graczy, jesli dobrze sie dogadują to taka forumowa sesja moze byc rpawie tak fajna jak prawdziwa
oczywiscie mistrz nie moze byc psychopatą ktory kazdego chce zabic a gracze nie moga byc debilami ktorzy co chwile mowia "to ja zabijam tych 50 orkow jednym ciosem" ;pppp
ja jestem bardzo chetny, widac pare innych osob tez sie zebralo wiec trzeba rozkrecac sytuacje
ci co chcą grac - napsizcie czy pasują wam wieczory? sa wakacje wiec sporo ludzi i tak siedzi w domu w dzien ale mimo wszystko chyba lepiej wieczorami grac
no dobra troche sie porządzilem

ale nic nie narzucam, to tylko propozycje na podstawie moich doswiadczen z forumowych sesji
Sunderland
19 08 2007, 09:20
Kurde jestem jak najbardziej ZA i podpisuję się pod tym...o ile wybrane godziny będą mi pasować.Ale to się obgada.W sumie byłaby to dla mnie pierwsza sesja przez neta.Oby wszystko ładnie wyszło.
Fajny pomysł jestem chętny.
Jezeli system bedzie mi pasowac (najlepiej world of darkness, bo jest najprostszy) to rowniez jestem chetny.
Sunderland
28 08 2007, 14:32
Ej, może czas na jakieś konkrety? Bo mam nadzieję, że na pomyśle się nie skończy.Niech zostanie jakaś kompetentna osoba wybrana do prowadzenia, a potem będzie można obrać system (oby nie żadne Wampiry Maskarady i inne takie cudactwa).
Też bym się przyłączył, tylko bez MG się nie da.
Zgłaszam się i proponuję system "Pięć Kręgów" albo "Neuroshima". Dziękuję;].
Słuchajcie, Dante zasygnalizował mi, że chcielibyscie rozegrac sesję w ramach grupowca- ja uważam ze to jest całkiem fajny pomysł. Jesli chodzi o mnie to nie ma problemu, mogę wam założyc grupowca (po załozeniu na szefa mianuje Dante'go, bo to on zgłosił sie do mnie osobiscie). Potrzebuję tylko informacji nt nazwy grupowca, jakiegos krótkiego opisu (do 200 znaków) oraz czy chcecie aby był otwarty czy zamknięty dla ogółu - wiec jak ktos ma jakies propozycje to smiało walic w tym temacie.
Sam w sumie zastanawiałem sie czy zagrac (Dantemu wstepnie napisałem, że nie chce), bo nigdy nie miałem stycznosci z takim czyms jak sesja, ale co mi tam - tez chetnie spróbuje ;]
Czekam zatem na jakies propozycje z Waszej strony, jak znajdziemy coś zadowalającego to załozę grupowca
no chyba ze Dante bedzie chciał autorytarnie poprowadzic grupowca i sam wymyslec nazwę i opis... ;p
Dobra moje pomysły z nazwą grupowca ktoś ma coś innego niech zapoda bo to było tak na szybko i licze na waszą pomysłowość tak samo w sprawie opisu.
Tawerna przygód
Otchłań opowieści
Sesje RpG
eRPGowa Kraina
Opis:
Odległa kraina gdzie możesz być kim chcesz. Tym złym orkiem którego zasiepałeś albo herosem.Tylko w naszym świecie sesji erpegie możesz się zatopić w inny wymiar.
Co do tego czy grupa powinna być otwarta czy nie to nie jestem pewny. Otwarta to ryzyko spamu i ludzi odwalających numery utrudniające zabawę. Zamknięta to potencjalnie pewnie mniej chętnych, ale jestem raczej przy tej 2 opcji bo chętni wtedy zdobędą dostęp do grupy.
a czy da sie zrobic tak ze ludzie nie grający moga tylko czytac a nie moga pisac?
jak narazie zgłosilo sie okolo 11 osob, to nawet troche za duzo
trzeba cos zrobic bo jakos wszystko sie wlecze
Ja mysle, ze jednak zamkniety grupowiec bedzie lepszym pomysłem, obedzie sie w ten sposób bez wiekszych problemów i kto bedzie chciał grać (lub popatrzec) ten wejdzie i bedzie miał obowiązek przestrzegac jakiegostam regulaminu (regulamin to mocne słowo, bardziej chodzi mi o jakis ogolny porzadek, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie zeby stworzyc porzadny regulamin, którego trzeba bedzie sie trzymac), a w przestrzeganiu tego "regulaninu" bedą pomagali moderatorzy (mozna ich wyznaczyc w obrebie grupowca)
A co do ilosci uzytowników - coż, nic nie stoi na przeszkodzie zeby w grupowcu toczyła sie wiecej niz jedna sesja, prawda? Chodzi mi po prostu o grupowiec, w którym bedzie jakis jeden temat ze sprawami organizacyjnymi, no i jeden lubi wiecej tematów, w których mogą toczyc się niezalezne sesje (albo np związane ze sobą - tez IMO ciekawy pomysł - wydarzenia z jednej sesji mogłyby miec wpływ na druga), kazda z sesji moze miec innego GM'a...
Ale to są juz sprawy drugorzedne, do przedyskutowania po załozeniu grupowca.
moze sie zdarzyc dzisiaj tak, że bede musiał nagle wyjechać, i pojawie sie na forum dopiero jutro, o blizej nieokreslonej godzinie - umówmy sie ze do tego czasu niech padają jakies propozycje odnosnie nazwy, opisu, no i ewentualnie samej organizacji, a jutro cos ciekawego wybiore i załoze grupowca
Czyżby mimo wcześniej wyrażanych chęci pomysł miał umrzeć (chodzi o osoby które się zgłaszały teraz nawet nad nazwą nie chca popracować)? Szkoda trochę ale mówi się trudno. Jesli jednak ktos chce aby ta inicjatywa powstała niech da jakieś swoje pomysły.
wchodze w to. W PBFY (ply by forum) nie gram juz spory szmat czasu, ale fajnie byloby powrocic.
pamietam jak prowadzilem sesje w klimatach mgsa

. swietnie czasy.
Tak można ale na razie jesteśmy jeszcze w fazie ustalania.
Najlepiej jeśli ludzie napiszą jaki system im pasuje/znają
i cz ktoś konkretny chce być Mg bo jak tak to można się podporządkować jego pomysłowi.
Sztajniec
9 09 2007, 17:00
Dzięki wielkie Dante za przypomnienie, zupełnie zapomniałem : < Anyway - oczywiście jestem wciąż zainteresowany. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie otwartego grupowca, ale dać tam jakiegoś jednego modka, który takich delikwentów wpieprzających się nam w topic z grą wywalałby na jakiś dzień w trybie natychmiastowym (albo zrobić coś na podobę). Co do systemu gry - jeśli chodzi o forum imho najodpowiedniej będzie zrobić tzw. Storyline'a (czyli im ciekawiej opisana akcja, tym większe akcje na powodzenie. Żadnych liczb!), no i przeprowadzać dziennie jedną turę (bez jakichś kolejek). Po prostu GM pisze co się stało, potem osoba która chce odpowiedzieć pierwsza pisze szybko post o treści 'Piszę' , a następnie go edytuje (żeby nikt nie wchodził między odpowiedzi graczy). Gdy wszyscy się wypowiedzą mistrz gry może zacząć nową turę, a jeśli ktoś się nie wypowie pewnego dnia (oczywiście bez wcześniejszego uprzedzenia o tym), gm ma prawo go wywalić.
Tyle ode mnie

Chciałbym oczywiście grać, ale nie jako Mistrz Gry
No to w to wchodze
Killabien
9 09 2007, 18:37
Może byśmy tez mogli wybrać jako taki świat w jakim by miało się to rozgrywać, czy są jakies rasy itp. Co do nazwy grupowca to nie wiem, moze kilka osób by podało jakieś nazwy i potem by się jakaś ankiete zrobiło? wiem, że narazie nie ma za duzo pomysłów, ale na pewno jakiś w koncu sie spodoba.
Dark Millenia
9 09 2007, 20:18
To byłaby moja pierwsza sesja RPG, więc wszelkie ustalenia systemowe zostawiam Wam. Liczę, że wspomożecie nowicjuszkę <maślane oczy>

.
Jeśli chodzi o nazwy to przyszło mi do głowy np:
Tawerna Przygód
Przytułek Awanturników
Dolina Tysiąca Smoków
Ludzie, wymyslajecie cos, jak Wy chcecie poźniej rozwijac sciezke fabularną jak mamy takie problemy z wymysleniem nazwy? ;] Jest szansa na całkiem fajną sesje rpg, tylko kazdy musi ze swojej strony dołozyc troche staran, zeby pomysł naprawde wypalił - licze na Was :-)
Pustkowia śmiałków
Schron/Krypta Rpg aka Rpg Vault
Pola herosów
Post-nuklearne forum przygodowe
Bractwo szaleńców
Pod Brahminem
Jaskinia Szponów śmierci
Krew i klawiatura
EDIT:
Tutaj trochę podręczników do Fallout pnp. Fanowski projekt przeniesienia najlepszego erpega ever do sesji
może się komus przyda
http://wotg.stgfc.com/phpBB2/viewtopic.php...ff44766f451aa60
Sztajniec
10 09 2007, 15:02
Myślę, że padło tutaj kilka naprawdę fajnych nazw (vide Bractwo szaleńców, pustkowia śmiałków, czy dolina tysiąca smoków), więc chyba można by przejść od słów do czynów i stworzyć grupowiec? Czy czekamy najpierw na Mistrza Gry? ;>
nie chce tu sie narażać

ale mysle ze nazwa to najmnijeszy problem

wszystko tak wolno sie rozkreca ze pewnie ludzie ktorzy napisali ti3 tygodnie temu ze chca grac juz dawno wymarli.. albo porpostu zapomnieli o tym temacie XD
trzeba powaznie wziac sie do roboty ;p
ja moge byc mistrzem gry , chociaz nie bede sie narzucał, bo jesli bedzie ponad 10 osob to zadanie bedzie trudne ;p
i ja najchetniej poproswadzil bym "normalne" fantasy.. a widze ze tu sa rozne pomsyly
Sztajniec
10 09 2007, 16:05
Yano - szczerze watpie zeby bylo 10 chetnych, ja sie ciesze, ze znalazl sie ktos taki jak Ty, bo zwykle trudno o Mistrza Gry. Mysle, ze nie warto juz niepotrzebnie przeciagac tylko jak przyjdzie Ghost_spike to zalozyc grupowca, a w nim ustalic juz reszte spraw (mam glownie na mysli zasady) organizacyjnych. No i dobrze by bylo chyba zaczac juz pisac karty postaci jakies.
marjano
10 09 2007, 16:08
Dokladnie. Jezeli znajdzie sie drugi MG to chyba nie ma wiekszych przeszkod zaby toczyly sie dwie sesje w tym samym czasie (nie wszyscy lubia fantasy). Ze swojej strony moge polecic i podzielic sie podrecznikami do Cyberpunka, Neuroshimy (fallout stworzony przez polakow), Shadowruna, Warhammera i cos sie jeszcze znajdzie.
Dobra to jeśli mamy przyśpieszyć to mimo że dawno nie prowadziłem sesji i nigdy nie zdarzyło mi sie akurat w świecie Fallout jestem gotowy poprowadzić jedną jeśli będą chętni którym akurat ten klimat odpowiada.
Sunderland
10 09 2007, 18:09
Kurde dawno nie wchodziłem na forum i widzę, że chłopaki sumiennie postanowili działać.Jak wcześniej już mówiłem jestem chętny do sesji.Tylko, że nigdy nie grałem w ten sposób, a jedyny system jaki znam z praktyki to d&d i Wampir Maskarada (denny niesamowicie:)).Podoba mi się pomysł z klimatami Fallout'a bo tu przynajmniej grę znam, a i postapokaliptyczny świat bardzo mi się uśmiecha.Proponowanych nazw nie podaję bo jest z czego wybierać.
Myślę, że Sztajniec przedstawił sensowny sposób rozegrania tego wszystkiego.Przychylam się do tego pomysłu.
Dobra, słuchajcie, założyłem grupowca, z tym ze ja tak naprawde nie mam o tym zbyt wielkiego pojecia

Niech ktos mi powie czy mozna teraz do niego wejsć swobodnie czy wejscie wymaga zatwierdzenia przez szefa.
Zastępcą szefa jest w tej chwili Dante, ma on wszystkie te same uprawnienia co ja.
Jezeli nie mozecie sie dostac do forum to klikajcie na Join, a jesli mozecie to dajcie mi znac, bo chciałbym przynajmniej wiedziec jak zrobic forum zamkniete dla ogółu, poźniej przedyskutujemy czy zostawimy je w takiej formie.
aha, forum to
Dolina Tysiąca Smoków ;]
Sztajniec
10 09 2007, 18:13
Join? Nie mogę dostać się do grupowca ;>
Taki trik. Dzięki
Prawy górny róg jest opcja grupowce tam jest opcja która pozwoli dołączyć. To tak jakby ktos nie wiedział a grupowiec był zamknięty.
Sunderland
10 09 2007, 18:22
Ołkej, wszystko śmiga jak należy.
Wszystkich, którzy wyrazili chęc uczestnictwa w sesji, zapraszamy do dołaczania do grupowca "Dolina Tysiąca Smoków"
W prawym górnym rogu strony głównej forum jest zakładka "Grupowce" - tam nalezy przy grupowcu "dolina..." wybrac opcję "Dołącz"
Troszke pozmieniałem ustawienia - Sztanjec jest nowym szefem grupowca (pomyslałem ze tak bedzie fair, bo on wymyslił całe to zamieszanie ;]), natomiast Dante zastępcą szefa (bo interweniował do mnie osobiscie w tej sprawie)
no, to teraz jeszcze tylko przyjmijcie mnie ponownie do grupowca, bo jak zrezygnowałem to wywaliło mnie ;]
a ja myslałem ze to jakis nowy spam:(
ok, dawac te smoki xd
WooshaQ
29 09 2007, 15:40
Ja bym rowniez chetnie zagral bo tutaj na wyspach raczej trudno o jakas sesje.
CYTAT
jestem gotowy poprowadzić jedną jeśli będą chętni którym akurat ten klimat odpowiada.
WooshaQ podnosi zmutowana reke, ja z checia zagram w Fallouta, kiedys gralem juz w Fallowy PnP, nie mowiac juz o skonczeniu onu czesci. Wiec jak mozna to ja sie pisze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.