Kruhol CPE
10 08 2007, 16:17
Mam taki problem.
Kupiłem ostatnio ramy Kingstona 2x512MB DDR 400Mhz HyperX CL2 (2-3-2-6-1) i płyte główną Asus A8R-MVP (S939). Wiem, że te timingi trzeba ustawić samemu, bo normalnie ram chodzi na 2.5CL. Tylko, że nie mam pojęcia jak to zrobić w biosie tej płyty, gdyż nie moge znaleźć żadnej opcjii odpowiedzialnej za timingi. Jakby ktoś wiedział jak to zrobić to proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
Jakoś trudno mi uwierzyć, że nie napisali tego w instrukcji.
Advanced -> Cpu Frequency -> Memory Configuration
Zmień z auto na manual i będziesz miał ręczne ustawienia timingów. Dziwne że ci chodzi na 2.5, podobno domyślnie jest 2.0...
Kruhol CPE
11 08 2007, 12:57
Ok. Wszystko fajnie. Sprawdziłem Timingi i jednak okazało się, że mój Ram zamiast na CL2 jest ustawiony na CL2.5.
Lecz gdy wybieram ręczne ustawienie timingów to pojawiają mi się te oto skróty, które za cholere nie wiem co znaczą:
Cas Latency
TRAS
TRP
TRCD
TRRD
TRC
TRFC
TRWT
W każdym można ustawić opcje auto. Ale ja chce mieć ustawienie CL2 2-3-2-6-1. Może ktoś mi powiedzieć jak ustawić to to w poszczególnych opcjach, aby uzyskać wymagany efekt? Tym bardziej, że opcji jest 8, a ja niby mam do ustawienia 6.
Jeżeli nie starcza ci wiedzy, by wygooglać te informacje, to to po prostu zostaw timingi tak jak są.
Kruhol CPE
11 08 2007, 14:19
Poszukałem na google i jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytanie nie odnalazłem. Po to jest to forum by ludzie pomagali chyba no nie? Także jak wiesz, to napisz co i jak i będzie po sprawie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.