Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: OHAYO NIPPON! (gry z KKW)
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo DS
Grabol
Temat, ala ten w papierowym PSX.
Niestety ale chyba większość DSowych perełek nie wychodzi poza granice Japonii. Jeżeli znacie, graliście, widzieliście w akcji coś wartego polecenia to wrzucajcie tu tytuł i kilka słów na temat gry + własne oceny.

Sam chciałbym sprawdzić kilka tytułów bezpośrednio z KKW.

Nie chce sprowadzać w ciemno jakiegoś badziewia, w które dodatkowo nie da się grać bez znajomości języka.
W związku z tym czy znacie coś na prawdę godnego polecenia, w co można szpilać bez znajomości japońskiego, nie tracąc przy okazji za dużo frajdy z grania?
ashka
CYTAT(Grabol @ 13 08 2007, 17:29) *
Nie chce sprowadzać w ciemno jakiegoś badziewia, w które dodatkowo nie da się grać bez znajomości języka.
W związku z tym czy znacie coś na prawdę godnego polecenia, w co można szpilać bez znajomości japońskiego, nie tracąc przy okazji za dużo frajdy z grania?

Zainteresuj się "Osu! Tatakae! Ouendan" (są dwie części) i "Jump Super Stars" (też dwie części).
Warto zainteresować się też serią platformówek "Densetsu no Stafy" (4ta część jest na DS, pozostałe na GBA).
Jest jeszcze "Daigasso! Band Brothers", ale zbiera mieszane recenzje.

To gry zręcznościowe, więc znajomość japońskiego nie jest potrzebna.

Grabol
O Osu! Tatakae! Ouendan myślałem sam tylko, że na prawdę sporo czasu spędziłem przy Elite Beat Agents i na razie nie mam jakoś parcia na więcej. Chyba po prostu spokojnie poczekam na EBA2.

Na brak platformówek nie narzekam, no chyba że w Densetsu no Stafy jest coś unikalnego i faktycznie warto sprowadzić??

Za to Jump Super Stars hmm... Nieźle wygląda w akcji. To jakby mordobicie połaczone z platformerem? Miks bohaterów anime. Którą lepiej Jump Super Stars czy Jump Ultimate Stars??

No i na koniec Daigasso! Band Brothers to może być moc! Widziałem trochę youtubowego stuffu i gra prezentuje się na prawdę świetnie. Czytałem to i owo, jedyne na co narzekają to archaiczna oprawa ale nadrabia unikalnym gameplayem. Podobno multi jest rewelacyjny (tylko co z tego?).

Dzięki Ci ashka za propozycje! Ograłaś może Daigasso albo Jump Stars?
A może jakieś inne nie koniecznie zręcznościówki? Generalnie w Japonii wychodzi sporo gier logicznych, edukacyjnych, puzzli i temu podobnych. Może coś w ten deseń?

Tak swoją drogą to gdzie szukać poza Play-asia i ebay.
ashka
CYTAT(Grabol @ 14 08 2007, 10:40) *
Na brak platformówek nie narzekam, no chyba że w Densetsu no Stafy jest coś unikalnego i faktycznie warto sprowadzić??

Stafy ma dużo z gier o Kirbym: gra jest bardzo kolorowa. A co do unikalności, to to jest "Marine Action Game" laugh.gif Jedyna w swoim rodzaju. Ale oczywiście jak na brak platformówek nie narzekasz, to sens sprowadzania kolejnej jest średni.

Za to Jump Super Stars hmm... Nieźle wygląda w akcji. To jakby mordobicie połaczone z platformerem? Miks bohaterów anime. Którą lepiej Jump Super Stars czy Jump Ultimate Stars??

Nie gralam w Jump Super Stars, oglądałam przez ramię wink.gif Jakby gra była tańsza, to bym ją sobie sprowadziła, bo drugiej takiej na DSa nie ma.
Nie jestem w stanie porównać Super i Ultimate, oglądałam tylko część pierwszą: dwójka zbiera lepsze recenzje.

Ogromną popularnością w akademiku cieszyła się seria Naruto, nawet w jedną część grałam, ale jeszcze sobie nie przypomniałam, w którą. Chyba w 3. Ja nie lubię Naruto, ale fani serii byli zachwyceni.

No i na koniec Daigasso!

Oooo, w Daigasso grałam. Gra rządzi. Jasne, Osu! wygląda lepiej (Daigasso było pisane z myślą o starych Gameboy'ach), ale to jest gra muzyczna, najważniejsze żeby była grywalna. Przenośne Nintendo ma gier muzycznych jedynie garstkę, pewnie dlatego, że jakość dźwięku jest bolączką wszystkich tych konsolek, ale ja Daigasso kupię jak tylko wypłatę dostanę wink.gif
Na korzyść Daigasso przemawia też poziom trudności - trochę potrwa, zanim człowiek przejdzie najwyższy poziom.

A może jakieś inne nie koniecznie zręcznościówki? Generalnie w Japonii wychodzi sporo gier logicznych, edukacyjnych, puzzli i temu podobnych. Może coś w ten deseń?

Miały być gry nie wymagające znajomości języka. happy.gif
Generalnie nawet japońskie popierdółki czy gry towarzyskie (np. mahjan czy go), wymagają jakiejś podstawowej znajomości języka .... teraz wyszedł "Muzuiro Blood" (oficjalna strona), zapowiada się świetnie.
Gry edukacyjne dotyczą głównie kanji - zainteresowany? Zdecydowanie mogę parę pozycji polecić happy.gif
Grabol
Tak się podpaliłem że Daigasso już do mnie leci. biggrin.gif Mówisz że rządzi i że poziom trudności..., no to git! Zapowiada się sporo dobrej zabawy! laugh.gif

Gra jest już jakiś czas na rynku, chyba trochę ponad 2 lata. Wyszedł dodatek zawierający nowe kawałki, wsuwa się go do slotu dla GBA. Poza tym w Jap. można sobie chyba co nieco z neciku ściągnąć. No i stworzyć kapelę razem ze znajomymi przez WiFi.

Następna w kolejności będzie chyba Jump Ultimate Star. Zamówiłbym ją razem z Daigasso..., no ale cóż muszę poczekać na wypłatę. Do najtańszych nie należy! Poza tym sie trochę cła przestraszyłem. Magnetycznie na mnie działa, błyskawiczna akcja, widowiskowe pojedynki, multum postaci z anime (m.in. DB - kiedyś z braćmi nagraliśmy całą serię DBZ z TV na VHS, lubię bohaterów Toriyamy biggrin.gif ).
Zdradź mi tylko jak wygląda sterowanie, można pomachać stylusem, czy ogranicza się jedynie do klawiszologii...?

Od dłuższego czasu myślę nad rozpoczęciem przygody z japońskim. Czemu nie zacząć na DSie? Widzę, że jestes zorientowana, będę wdzięczny jak polecisz coś do nauki kanji.
ashka
CYTAT(Grabol @ 14 08 2007, 18:35) *
Gra jest już jakiś czas na rynku, chyba trochę ponad 2 lata. Wyszedł dodatek zawierający nowe kawałki, wsuwa się go do slotu dla GBA. Poza tym w Jap. można sobie chyba co nieco z neciku ściągnąć. No i stworzyć kapelę razem ze znajomymi przez WiFi.
Te nowe kawałki do zassania z DS Station zostayl potem umieszczone na rozszerzeniu (tym na cartridgu GBA), nic nowego do zassania nie wymyślono. Jak nie masz tego karta GBA to możesz je sobie "przepisać z nut" na oficjalnej stronie Daigasso :-) Więc tak czy siak nic nie stracisz :-)

Następna w kolejności będzie chyba Jump Ultimate Star. Zdradź mi tylko jak wygląda sterowanie, można pomachać stylusem, czy ogranicza się jedynie do klawiszologii...?

Każda postać pod klawiszami ABXYLR ma jakieś ciosy/bloki/skoki. Oczywiście są tez ciosy łączone, w stylu przód+B, itp.
Na ekranie dotykowym są dodatkowe postacie - jakby pomocnicy - których możesz wywołać i zrobić kosmiczne combo, np. łącząc postacie. Albo np. możesz mieć pomocnika, który cię uleczy. Te płytki z postaciami tworzą talię, która możesz sobie dowolnie modyfikować smile.gif Naprawdę fajna sprawa. Głównie jednak grasz klawiszami, dotykając ekranu dotykowego tylko by zrobić combo.

Od dłuższego czasu myślę nad rozpoczęciem przygody z japońskim. Czemu nie zacząć na DSie? Widzę, że jestes zorientowana, będę wdzięczny jak polecisz coś do nauki kanji.
No więc IMHO i nie tylko IMHO najlepszym programem dla początkujących jest "Tadashii Kanji KakiTori-kun". To jest program dla uczniów szkół podstawowych - WSZYSTKO w nim jest napisane w furiganie (czyli kanji z czytaniem) i bardzo prosto wyjaśnione. Jest część do ćwiczenia pisowni w szkolnych kratkach: jest cała kana i 1006 kanji, podzielonych tak jak w japońskiej szkole podstawowej, od klasy pierwszej do ósmej.
Oddzielnie są ćwiczenia na czytania i złożenia. Do tego objaśnienia i uwagi. Czad!
Program nie zastąpi nauki gramatyki, ale do powtarzania krzaków nadaje się wyśmienicie. I jest dostosowany też dla leworęcznych happy.gif Program wart każdego centa.
Grabol
Trochę czekałem ale kilka dni temu doszły do mnie, zarówno Jump Ultimate Star jak i Daigasso Band Brothers. Nie miałem ostatnio za wiele czasu na zabawę, więc za wiele nie powiem. Przebijam się póki co przez japońskie menu i zapoznaję się z mechaniką.

Daigasso jest bardziej przystępna i póki co świetnie się bawię choć tytuł jak na grę muzyczno-rytmiczną jest dość trudny. Jump Ultimate Star ze swoją masą bohaterów, umiejętności i nie tak prostym systemem walki to trochę wyższa liga. Póki co przebijam się przez tutorial i już tutaj pojawiają się problmy, ponieważ ciężko się zorientować z japońszczyzny, czego program ode mnie oczekuje. Na szczęście znalazłem trochę amatorskich tłumaczeń w necie (od graczy dla graczy) dzięki czemu idzie mi zdecydowanie szybciej.

Trudno jest mi jakoś ocenić oba tytułu, gdyż czas przy nich spędzony to momentami błądzenie po omacku. Postaram się przysiąść trochę dłużej szczególnie z JUS to napiszę coś więcej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.