Bardzo spodobała mi sie twórczość tego kontrowersyjnego trzeba przyznać pisarza. Napewno znacie "Rzeźnie numer 5" lub "Kocią kołyskę".. Po przczytaniu jego wybranego zbioru dzieł i osobistych przemyśleń spiętych razem w interesującej książce pt. "Niedziela palmowa" jeszcze bardziej zainteresowałem się osobą Kurta V. Jr. Zmarł on w ubiegłym roku i szkoda ze dopiero po jego śmierci poznałem jego twórczość, a przypomnijmy że wydawał on książki jeszcze w latach 70, 80 itd.. Jego poglądy były dość kontrowersyjne, podobnie jak i jego osoba. "Rzeźnia numer 5" jest wg mnie świetną książką, wielowątkowość jak i sama historia Billy'ego Pilgrima bardzo wciągają..
Znacie, kojarzycie, moze macie ochote podyskutować o nim i jego twórczości, coś polecic, cos dodac..?
IMO zdecydowanie "Kocia kołyska" to nr 1 jeden na liście, jedna z kliku książek, do których się naprawdę wraca i warto je mieć, jak "Paragraf 22". "Rzeźnia nr 5" i cała reszta to dla mnie takie ciekawostki - ot, nieco mniej udane przejawy jego stylu. Jeśli czytałeś "Kocią kołyskę", to wiesz prawie wszystko o Vonnegucie.
puszkin
16 08 2007, 20:46
Vonnegut Jr. nic nie czytalem, ale ponoc warto znać. Również tworczość jego ojca podobno jest godna uwagi. NArazie czytałem tylko "rysio snajpera", o kolesiu co niechcący zastrzelił ciężarną kobiete.
Paulek L
17 08 2007, 12:52
"Rzeźnia nr 5" to naprawdę odkręcona powieść. Pętle czasowe i realistyczne wspomnienia z IIWŚ po prostu wymiatają...
Na końcu trzeba być bardzo uważnym coby się nie pogubić ale naprawde swietnie to wszystko się trzyma kupy, propoaguje te ksiązke wśród znajomych i sens słów "zdarza się" pojeło już 4 osoby. Kurt V. byłby ze mnie dumny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.