Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozłączanie się z internetem...
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
LegionPolski
Witam, problem jest następujący - co *nieokreślony* (bo czasem pół godziny chodzi i dupa, a czasem 3 godziny chodzi...) czas internet mi się rozłącza. Nic nie działa, w połączeniach sieciowych nie ma niby żadnych problemów... Po restarcie komputera wszystko jest OK. Wie ktoś może co może być przyczyną tak denerwującej rzeczy? (gram se w WOWa, jestem z kumplami na instancji a tutaj dc...)

Dodam, że jakiś czas temu rozwalił się zegar systemowy, nie chodzi (tzn. od czasu synchronizacji pochodzi 5 minut, ale tym sposobem to ja mam teraz "22:06"), to chyba coś na płycie głównej padło, tak dodaję bo może to ma jakiś związek z tematem smile.gif

Z góry dzięki.
Agent_Man
CYTAT(LegionPolski @ 17 08 2007, 11:14) *
Witam, problem jest następujący - co *nieokreślony* (bo czasem pół godziny chodzi i dupa, a czasem 3 godziny chodzi...) czas internet mi się rozłącza. Nic nie działa, w połączeniach sieciowych nie ma niby żadnych problemów... Po restarcie komputera wszystko jest OK. Wie ktoś może co może być przyczyną tak denerwującej rzeczy? (gram se w WOWa, jestem z kumplami na instancji a tutaj dc...)

Dodam, że jakiś czas temu rozwalił się zegar systemowy, nie chodzi (tzn. od czasu synchronizacji pochodzi 5 minut, ale tym sposobem to ja mam teraz "22:06"), to chyba coś na płycie głównej padło, tak dodaję bo może to ma jakiś związek z tematem smile.gif

Z góry dzięki.

Legion, może tak coś więcej napiszesz o połączeniu ? Na jakiej stałce siedzisz itp. ? Co do zegara to sprawdź, czy biosowy zegar też nawala. Wtedy płyta główna mogła paść.

Aha, odpal z CD windowsowego CHDSK z parametrem /R i przeskanuj tym partycje. Jeżeli coś się zesrało w systemie plików windy, to to może pomóc. Poza tym skany antywirusowe , o ile tego jeszcze nie zrobiłeś.

Greetz.
stona
Se ściągnij progsa WWDC.exe i poduś guziczki tak żeby wszystkie były zielone - czasami pomaga ( działa jeśli fizycznie masz połączenie z netem a mimo to net nie działa).
drgiro
Zacytuje mojego jednego posta wink.gif
"
To jest standartowy problem dla SP2 , na 80 % zlapales robaka .
Czesto ten blad objawia sie komunikatem "Generic Windows Host proccess Win32 error" , wywalaniem z Direct Sound itp

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tutaj masz latke do pobrania :
http://www.microsoft.com/downloads/info.as...391-x86-PLK.exe
badz
http://www.microsoft.com/downloads/details...1a-46b3eac7a305
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W ramach profilaktyki :

Wlacz zapore , i najlepiej zainstaluj osobnego firewall'a ( np. ZoneAlarm , Pandy tez maja FireWall'a, no i sprawdzaj procesy .
Zaufane procesy to :
svchost.exe - wspomniany wyżej
alg.exe - proces związany z firewallem i dzieleniem łącza
spoolsv.exe - zarządza buforem wydruku
smss.exe - menedżerem sesji, jest niezbędny do stabilnego działania systemu
csrss.exe - Client/Server Runtime Server Subsystem - nie powinno sie go wyłączać
lsass.exe - zarządzanie regułami dostępu i ochroną użytkownika
services.exe - zarządza składnikami systemu uruchamianymi przy starcie Windows
taskmgr.exe - Menedżer zadań Windows
winlogon.exe - proces odpowiedzialny za wylogowanie i logowanie się do systemu
explorer.exe - proces odpowiedzialny za nasze okienka smilies/wink.gif nie wyłączać
rundll32.exe - nie wyłączać !

A pelna liste masz tu :
http://www.processid.com/processes.html
( Jesli nie chce Ci sie tego robic manualnie to skorzystaj z HiJackThis http://www.hijackthis.de/ , banalny w obsludze)
"
stona
Powiedz mi po co to wklejasz skoro posta wyżej napisałem co ma zrobić?
Jesteś jakimś nekrofilem odkopującym stare tematy? Spójrz czasami na ich datę -_-

Pozdro! [coś czuję że długo tu nie zabawisz]
drgiro
program ktory podales , nie lata systemu ale blokuje okreslone porty . dziala doraznie blokujac w ten sposob tylko okreslone porty ( 145 , 445 , 137 , 138 , 139 [ NetBIOS] , 5000 ) . a teraz wyobraz sobie sytuacje w ktorej nastepuje infekcja systemu poprzez np. w32zWorm , w takim wypadku port 4448 na ktorym owy robak dziala zostaje niezabezpieczony .

Poczytaj sobie wiecej na temat warstwy sieciowej , svchost.exe , i robakach.
stona
Źą , spotykam się z tym problemem co kilka dni więc mnie nie pouczaj proszę. Robaków internetowych jest w necie kilkaset tysięcy [ot, strzeliłem liczbą], jeśli masz tu zamiar przedstawiać pomysł na każdego to krzyżyk na drogę. Problem na który panaceum podałem jest NAJCZĘSTSZYM.
Zaraz poszukam na google info jak poradzić sobie z robakiem XYZ.213.XX i tez wkleję tutaj. W końcu pospamić każdy może, nie?

PS. Nie każ STONIE czytać o robakach.. to trochę tak jakbyś kazał krowie czytać o mleku wink.gif
drgiro
Gratuluje poczucia humoru
Zauwazylem ze wszedzie gdzie jestem ja tam jestes i Ty ( i odwrotnie ). Jestesmy jak Mulder I Scully , jeden bez drugiego nie moze istniec happy.gif'. Proponuje abysmy kiedys sie rozdzielili , im wczesniej to zrobimy tym pozniej mniej bedzie to bolec smile.gif
Nadal mozemy do siebie pisac pm'ki
ok , temat gotowy do zamkniecia wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.