Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Manga PL
Forum PSX Extreme > Inne > Japonia > MANGA&ANIME
Adriankiller
Anime... większość ludzi ma przynajmniej znikome pojecie o tym czym jest anime,lecz bardzo mało osob wie czym jest Manga,niestety.
Sam do niedawna byłem tylko fanem Anime,a od mangi uciekałem najdalej jak się da,mimo że każde anime które oglądałem ma swój pierwowzór, w "komiksach".
w 99% przypadków anime jest zubożałe fabularnie w stosunku do mangi,niekiedy różnica jest kolosalna innym razem minimalna...ale praktycznie zawsze jest na niekorzyść anime.

temat ten ma na celu,propagowanie Mangi w naszym rodzimym języku bo o taką najtrudniej
(zeszyty w języku angielskim są łatwo dostępne)
proszę tu podawać linki do zeszytów w języku polskim,trzymając się paru zasad:

1. najlepiej by było abyście spakowali całość mangi którą posiadacie w jeden plik,a następnie wrzucili go na serwer polecam http://www.filefront.com/ (trzeba sie rejestrować lecz napewno konto przyda się na przyszłość, a trwa to minute dosłownie)

2.miło by było gdybyście dodawali do pliku rar jakieś mp3 z soundtracku z anime(o ile oglądaliście oczywiście) aby klimatycznie się czytało.

3.napiszcie co sadzicie o mandze,jakiś krótki opis i mini recenzja na zasadzie wystawienia swojej subiektywnej oceny. (starajcie się unikać spoilerów tongue.gif )

4.jeśli oglądaliście również anime,dobrze by było abyście napisali jak ma się manga do anime,na zasadzie "anime jest wierne oryginałowi" "strasznie zubożałe" w tym przypadku szczególnie przestrzegam przed spoilerami !

OK dość formalności czas na mięsko smile.gif
BERSERK

moją przygoda z tą pozycją zaczęła się od anime,którego obejrzenie odkładałem przez wiele miesięcy przez to ze sugerowałem się średnimi recenzjami w serwisach typu Tanuki.pl ale wreszcie obejrzałem...
jak zacząłem rano to usnąłem dopiero po obejrzeniu całości (25 epkow) co o czymś świadczy.
anime kończy się jak kończy ponieważ na tamtą chwile było tylko tyle wydanej mangi (która zresztą nadal wychodzi)
dla mnie osobiście genialne anime polecam każdemu.
A jak się ma do mangi? cóż manga jest bardziej rozbudowana o pare wątków,które zostały poddane cenzurze i dlatego nie ma ich w anime.(Berserk jest uważany za jedną z najbardziej brutalnych Mang)
dla kogoś kto najpierw oglądał anime (jak ja) manga będzie genialnym rozwinięciem wielu wątków,które jak się okazuje są mega ciekawe i BARDZO ważne dla fabuły.
Berserk oprócz tego że jest jedną z najbrutalniejszych Mang,jest również uważany za jedną z najlepszych jakie kiedykolwiek wydano smile.gif moja ocena to bezapelacyjnie 10/10

a teraz czas na link do pierwszych 10 Tomów Mangi w języku polskim:
Berserk PL by Azure Landscape

dodałem 4 utwory z anime,które moim zdaniem są idealne,jako podkład muzyczny w czytaniu smile.gif
a tu link do strony tłumaczenia tej Mangi
Azure Landscape
Ewcikson
hmm ja wlasnie naleze do grupy tlumaczacej mange Bleach na www.bleach.pl wszystkich zainteresowanych zapraszam:D (taka mala prywata)
co do opisywania o czym jest manga i porownan do anime hmm masz to w innych dzialach na tym forum poza tym jak kogos to interesuje znajdzie odpowiednia strone z recenzjami mang:> a roznice no zwykle bywaja oczywiste ale odczucia sa bardzo subiektywne i trudno oceniac poza tym nie uwazasz ze jestes bardzo wygodny proszac o gotowe skany z podkladem muzycznym? No i wreszcie tlumaczenia nie zawsze bywaja adekwayne no i dobrze sie np czyta po angielsku (uczysz sie jezyka) to chyba tez jest przyjemna forma...
no i tlumACZYMY nie tylko bleach grupa nazywa sie Omae o korosu i na moim blogu macie dostepne tlumaczenia kilku tytulow:>
okens
Berserk jest pieknym anime... innego zakonczenia nie przyjmoje do wiadmomosci.
Pozatym coz... nawet gdybym chcial pomoc nie mam skanera. Jezeli jednak kiedys ktos odwazy sie tlumaczyc KYO- Depper Samurrai to z checia przeloze z niemieckiej mangi( bo taka wersje posiadam) na pl
mario87
Z tego co pamiętam to SDK już jakaś grupa tłumaczyła, a dokładniej to chyba Zeratul tutaj z forum. Nie orientuje się czy dalej tłymaczy.

A jakie inne zakończenie ma Berserk? Jeśli chodzi w porównaniu z mangą, to końcówka anime raczej się nie rózni od mangi, ale w mandze to jest dopiero początek historii wink.gif
okens
CYTAT(mario87 @ 16 04 2008, 21:12) *
Z tego co pamiętam to SDK już jakaś grupa tłumaczyła, a dokładniej to chyba Zeratul tutaj z forum. Nie orientuje się czy dalej tłymaczy.

A jakie inne zakończenie ma Berserk? Jeśli chodzi w porównaniu z mangą, to końcówka anime raczej się nie rózni od mangi, ale w mandze to jest dopiero początek historii wink.gif

No wlasnie z tym poczatkiem historii to jest tak( mangi nigdy nie mialem okazji czytac), ze w koncu pierwszy odcinek w anime dzieje sie wlasnie po wszystkich wydazeniach z pozniejszych odcinkow. Sam Guts jest juz prawdziwym madafaka( chociaz, czy kiedykolwiek nim nie byl?) ze swoim kalectwem.
Zdziwilem sie gdy uslyszalem, ze manga wciaz wychodzi ale wiezcie mi, ze anime zauroczylo mnie takim stanem rzeczy jak autorzx pozostawili... choc w sumie po obejrzeniu ostatniego epizodu, wspominajac sobie pierwszy mozna dojsc do wbniosku, ze albo krucjata dopiero sie zaczela albo Guts olal sprawde i poszedl wlasna sciezka berserkera
mario87
Krucjata wink.gif

Anime to tomy 4-13 i kawałek 1.(początek anime) jak dobrze pamiętam tylko wyżucili jeszcze Pucka. Manga ma teraz ze 33 tomy wink.gif Więc anime to naprawdę dopiero pocżątek, Guts tam nawet nie ma swojej zbroji.
Burgund
Sądzę, że poniższy link przyda się w tym temacie:
http://wszechbiblia.net/manga/

Jest to często aktualizowany katalog Mang przetłumaczonych na polski wraz z linkami do rodzimych stron grup tłumaczących, a w efekcie do downloadu.
Adriankiller
berserka od Azure wyszło już 17 tomów!! jednak to nic w porównaniu do project manga którzy wydali 14 tomów od czasu gdy Azure wydało tom 11 bodajże. trzeba będzie się na nich przerzucić jak wyprzedzą Azure (ślimacze tempo)

link do wersji AL
AYBABTU
www.manga-lib.pl tu czytam parę mang,odpowiednik onemanga po polsku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.