Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Heihachi
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Tekken > Postacie w Tekkenie 5: Dark Resurection
Di
Frame data: http://sdtekken.com/t5dr/heihachi-frame-data/

Topic poświęcony wyłącznie T5: DR - porady, juggle, frame trapy i inne.
Bażant
JUGGLE :

Standardowe akcje :

CH u+4_CH df+2_df+1,2_ewgf_wgf_ff+2, 1, cd+4,4,1, d+1 (standardowy jugglik, mocny bo za 58 i setupowy)
CH u+4_CH df+2_df+1,2_ewgf_wgf_ff+2, 1, 1, cd+4,4,1 (dobrze niesie do ściany)
CH 4_CH WS+2, cd+4,4,1, d+1~D, FC+4 (porządny gwarant, dmg mieści się w przedziale 60-80 w zależności co wybije)

Jeśli juggl starter wejdzie jakoś od boku albo coś to standardem który siedzi z każdego kąta jest
JS, df+1,1, 1, b,f+2,1 z innymi lepiej nie ryzykować, dmg całkiem niezłe a lepiej zrobić pewniaka niż potem wstydzić się że coś nie weszło.

Wyjątkiem jest sytuacja kiedy przeciwnika wSSujemy w Prawo i wybijemy z boku, wtedy można się pokusić na
JS, cd+4,4,1, d+1~D, FC+4

Jeśli nie chcemy dać du'py z jugglem na koniec rundy, wsadzamy "stówkę" np. Js (punche) f+1,b+2,1

Lepsze :

Ewgf, ewgf, cd+4,4,1, d+1 ( ok 70dmg bardzo mocny i mój ulubiony ze względu na setupy)
Ewgf, ewgf, 1, 1, cd+4,4,1, ( ciężki ale zróbny, zabiera 1 dmg mniej niż poprzedni ale do ściany niesie przez całą planszę)
ff+2, ewgf, cd+4,4,1, d+1 (najmocniejsze co może być u HENIA, ale juggl jest taimingowy i jak sie zbyt zdashuje Ewgfa to dupa z juggla)

f,f+3, cd+4,4,1, d+1 (wolny kop, po którym ciężko się juggluje, ale daje +3 na bloku)
f,f+3, ewgf
f,f+3, d+4 :-)
Hardy :

Ewgf, ewgf, 1, 1, tgf w sumie po co wypisywać hardy, i tak tego nikt nie zrobi w walce.

Ewgf, ewgf, Dewgf, Dewgf - teraz o wiele łatwiej wsadzić, pewnie dla tego że elektryk dużo lepiej łapie . . .

GWARANTY :

f+1+2, qcf+2

SETUPY :

To co najmilsze u Dziadzi, po każdym jugglu kończącym się Hammerem mamy mnóstwo opcji :

d+1 (kolejny Hammer tongue.gif, jeśli cokolwiek robi i tak wejdzie, jednak uwcześnie można go zdasować )

wd f+4 (najlepsze co można zrobić na rolla i w ogóle bardo dobra zagrywka)

db+2 (jak leży, ładnie dobije)

dash d+4 (jak leży, ładnie dobije)

f,f+2 (jak wstaje z KND + 4 to sprzedajemy HAKA )

df+1+2 (na backrolla, ale nie znam jeszcze takiego mądrusia który by po Hammerze backrollował)

dash cd+4,4,1, d+1 ( no tak znowu na Backrolla)

dash db+3 (całkiem niezłe)

Dewgf (czasem ładnie złapie)

Juggle kończące się cd+4,4,1 najlepiej setupować :

d+1+4 (unblok, jak sie precyzyjnie trafi to może siąść na techrolla)

df+1+2 (backroll i głównie jak się poruszy na ziemi)

d+1 (jak sie poruszy) . . . z resztą podobnie jak poprzednie

ŚCIANA :

Dziadziuś ma bardzo mocna ścianę f+4, d+4 ale siedzi jeśli wbijemy z odpowiedniej odległości, jak zauważymy że nie mamy dystansu to najlepiej d+1~D, fc+4.

Bardziej zaawansowanym jest podnoszenie ze ściany, robi sie tylko kiedy wbijemy przeciwnika na ścianę nisko tak że będzie z niej opadał a nie "spływał" (tak jak po deadfiscie). Kiedy taka sytuacja nastąpi robimy głębokiego SS w prawą stronę i jedziemy CD+4,4,1, d+1~D, FC+4

Na bardzo pochyłych ścianach najlepiej jest robić d+1, FC+4 albo poprostu d+1 albo f+4 ale to zależy od konkretnej sytuacji, trzeba to wyczuć.

Mam takie odczucie że f+4 Heńka łapie lepiej na ścianie niż Kazika, tak jakby miał dłuższą nogę albo większego hitboxa.

OGÓLNA STRATEGIA :

Karanie wszystkiego co ma na bloku -10 albo -11 1,1,2. Wszystko w przedziale 13-16 df+1,2 a powyżej -16 Ewgf.

Gra dziadkiem to gra na czekanie i podpuszczanie. Najciekawiej zaczyna się pod ścianą gdzie trzeba cisnąć f+4 (przewaga +5 na bloku) i mind-game złożony z 1,1,2_b,f+2,1_ewgf_HS i temu podobne. Głównie zależy to od wyobraźni.
Wypadało by wspomnieć o uf+3:4 które daje +7 na bloku no i Lowcrash, nie nadużywać bo jest wolne.
Bardzo przydatnym jest pod ścianą robienie b,b+1+2, deje +10 na bloku.

Dziazia jest lepszym Mishimą niż Kaz ze względu na większe spektrum wyboru ciosów. No i dla tego że nikt go nie lubi tongue.gif
Może to też kwestia Elektryka, u Kaza mniej ściąga na SS ale prościej sie robi, no i oczywiście można go zrobić z biegu.

Standardowymi zagraniami są takie kontynuacje jak cd+4, ws+4. Bardzo dobrze idzie podpuszczanie Ewgf na blok i od razu ff+2. Najlepszą opcją z WD jest f+4 mieszane z HS

Co do samego OMENA lub Tandera to najlepiej o tym zapomnieć, pomimo że Omen jest stosunkowo prosty to można jedynie nim przyszpanować np. jugglik Ewgf, omen (wall) 1, omen. Ładnie wygląda ale w skuteczności ssie bycze jaja.

POKING :

df+1,1 - bardzo przydatne
1,1,2 - każdy dobrze wie tongue.gif
f+1~b+2 - bardzo przydatne 2 hitowe combo
f+2~1+2~u_d czasem sie przydaje żeby zaskoczyć przeciwnika.
db+3 -często stosować, bo to szybki low z wbudowanym highcrushem

PODSUMOWANIE :

Dziadek w DR jest najmocniejszym Mishimą, ze względu na setupy i 13 klatkowy juggl starter. I w porównaniu do Kurczaka i Kazika nie jest aż tak nudny. Jedyna jego wadą jest to że każdy ma go w du'pie bo jest brzydki . . . tongue.gif
Di
Mariuszowi jest bardzo przykro, że nie pokazałeś nam tego wszystkiego w Poznaniu smile.gif wink.gif
Guardian19
dobry poradnik choć nie wiem czy wyczerpuje temat bo nie gram tym panem

ale jak powiedział Di szkoda że nie pokazałeś tego w Poznaniu!!
Snake.
Niezły poradnik, Heniem w Deerze można naprawdę fajnie pograć. To już nie ta postać z T5, której poradnik mógł ograniczać się do 2,2~1 ;]
Bażant
CYTAT(Snake. @ 26 11 2007, 23:13) *
Niezły poradnik, Heniem w Deerze można naprawdę fajnie pograć. To już nie ta postać z T5, której poradnik mógł ograniczać się do 2,2~1 ;]

Szkoda że wszyscy myślą że w 5.0 był taka świnią przez 2,2~1. Był troszkę mniej ciekawy niż w DR, ale muszę powiedzieć że w T 5.0 miał jugglujące FC+4 które ciachało ok dobrze 48 dmg.

P.S. Szkoda naprawdę chłopaki, tyle że ja dopiero co gram z Cambionem na jakich kolwiek free fightach. I ledwo mi idzie z jego Kingiem . . . czyli miernieeeeee . . . za 5-7 miesięcy zagram na serio i mam nadzieję że będzie ok . . . Z tego co słyszałem to nowy TTT będzie w Kwietniu, po prostu wspaniale. Idealnie kiedy mam zaliczenia pół semestralne tongue.gif Wiem że nie jest to zależne od organizatorów, więc po prostu bardzo mi szkoda . . .

P.P.S. Di czekaj tylko jak ci do Areny w piątek przyjdę tongue.gif
Di
CYTAT(Bażant @ 28 11 2007, 23:37) *
P.P.S. Di czekaj tylko jak ci do Areny w piątek przyjdę :P

Nie wiem czy będę w piątek. Raczej w sobotę/niedzielę.

A tak w ogóle to ten faq jest przeciętny - przeanalizowałem go i Sway zbił mojego Heńka biggrin.gif
Cambion
Di i Heichacz OMG blink.gif wiesz grając nim drugi raz w życiu nie dziw sie że Sway cie jedzie. Ale jak nim pograsz to może bedzie w Arenie nowy MainDIstreet Ryu. wink.gif

PS. Pimpek to świnia jakich mało icon_chainsaw.gif
PS2. A ten FAQ to pewnie skopiowany z jakiegoś innego forum... tongue.gif
Bażant
CYTAT(Cambion @ 29 11 2007, 13:17) *
A ten FAQ to pewnie skopiowany z jakiegoś innego forum... tongue.gif

Ja się staram a tu plebs mi herezje sieje.

CYTAT(Di @ 29 11 2007, 06:55) *
A tak w ogóle to ten faq jest przeciętny - przeanalizowałem go i Sway zbił mojego Heńka :biggrin:

Kolejny terrorysta.
VeluriaN
Oj no już nie stresuj sie tak Raveman, dobrze sie spisałeś, za to jak cie spotkam to dam ci popróbować mojego wazonika(wtajemniczeni wiedzą jaki,ale jest DUŻY)tongue.gif laugh.gif
szyper
CYTAT
Wyjątkiem jest sytuacja kiedy przeciwnika wSSujemy w Lewo i wybijemy z boku, wtedy można się pokusić na
JS, cd+4,4,1, d+1~D, FC+4

tak czytam i chyba mylisz strony. Ja tego juggle robie tylko po ssie w prawo ohmy.gif
ale ogolnie poradnik dobrze zrobiony.
Bażant
Hahah no tak. Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.