Frame data:
http://sdtekken.com/t5dr/nina-frame-data/Topic poświęcony wyłącznie T5: DR - porady, juggle, frame trapy i inne.
Hannibal
2 10 2007, 10:39
Czy WTF~WTF jest gwarantowane ? Bo chyba już nie..
Czy istnieje jakiś basic JG, który siedzi zawsze poza JS, d/f+32, d/f+32, ff+1+2 ?
Chodzi o wybitki takie jak DC, ws+2, d/f+2, CH d+3,2, SS+2 ? Co sie najbardziej opłaca ?
Gram w to póki co raz - dwa razy w tygodniu, więc nie za bardzo mam czas na obczajanie nowych akcji. Jak ktoś grał Niną korzystając z nowych ciosów, to niech się tu popisze wiedzą.
Z góry dzięki.
Dwa WTF to ciągle gwarant.
Po ss+1+2 siedzi chyba stfu na gwarancie, ale nie jestem pewien.
Podstawowy juggle to ciągle
d/f+3,2~ssl+1~b~u/f+4,1, f,f+1+2 z racji nadchodzącego t6 lepiej ćwiczyć końcówke z 1+4
Niestety to siedzi tylko od przodu jak trafiamy lekko pod kątem to najlepiej robić d/f+3,2, d/f+3,2,3
Ech co do nowych akcji to nic nie ma, wszytko fajne albo zabrali albo dali takie recovery że się nie da użyć (DC

). Wszystko nowe też ma recovery na wybicie tylko b+1+4 wyrabia ale to tylko jest dobre jak ktoś whiffuje cały czas.
Czego narzekasz, Nina w Dr jest normalną postacią. W T6 też będzie.
Wiem stary ze czujesz niedosyt po T5 i T4 ale cóż. Mam tylko nadzieję że Namco znowu nie da dupy.........
Normalne postacie są chu@$@#$ pozatym grasz ganryu jak ci go zjadą do poziomu Niny/Paula to pogadamy o niedosycie....
mi się np lepiej gra "osłabionymi" - Stevem i Fengiem
Legenda Polskiego Dasha
7 10 2007, 14:10
kazdy nazeka bo trzeba w koncu zaczac sie ruszac po arenie i wybitki najczesciej nie biora 70 dmg + setup na reszte krechy
dziekujemy namco
Ja narzekam bo ze wszytkich topów tylko ja zje$@#$.Fengusiem da sie grać Henio to samo Stefan mimo erm ciężkich zmian dalej se radzi.Wystarczyło zabrać nakok w dżalach proste , ale niee... trza było zabrać wszytko przecież wszyscy musimy grać mishimami i fengiem...
Hannibal
10 10 2007, 11:22
komu przeszkadzało ws+1~1,2 ?
czy mi się zdaje czy kolanko po d/f + 1,2 jest teraz zdecydowanie trudniej wklepać frameowo ?
Kolano ma teraz zawsze -14 niewazne jak robimy.Timingowo jakos nie ma roznicy.
Hannibal
10 10 2007, 22:38
ze zmian pomniejszych ( o ile kogoś to obchodzi ) :
- zabrali efekt CH podcince
- mozna sie schylic pod drugim hitem d/f+3,2 - cigen po trzecim versusie już to robił prawie regularnie
- u+4 nie glebie leżących, ale w sumie mniejsza o to, bo mamy u/f+1 o praktycznie takich samych wlasciwościach;
- DC jest karalny zawsze i wszędzie - teraz zgadywanka z podjazdu nabrała innego wymiaru - niestety negatywnego dla niny;
- f+3 jest śmieszne jako punisher bez gwarantów teraz.
Dobrze, że 1+4 nie ruszyli, bo tak to by już porządnego mida nie było...
i dobrze jej tak

a nie każda srednia nina w T 5 i Leiem problem taki do przejścia ze

a tak teraz za wiele tej pani nie zobaczy sie na Turnieju

i po F+3 co ma 14 klatek nie ma 70+ setup w porywach za całą wache
Hannibal
11 10 2007, 19:12
Reset a co z CH d/f+1~1,2 czy też ss+1 (blok) ~ws+4 pod ścianą ? działa to ? A i CH b+4 - to nowa akcja - ktoś to stosuje efektywnie ?
To ze zabrali ch po wtf to nawet nie jest smieszne...Z dalszych osllabien to u/f÷1 jest slabsze stracilo clean hit na lezacego, dalej u/f+n,d+3 ech to w 5.0 podcinalo i lezacego trafialo na cleana teraz ani nie podcina (nawet na ch

) ani nie ma cleana...Dalej f+3 ma teraz +6 na bloku a nie +13.No ch d/f+1, 1,2 tez zabrali, po ss+1~b, ws+4 nigdy nie bylo gwarantem, tylko d+4 tam siedzialo.Oczywiscie i to zabrali teraz nic tu nie ma.Po b+4 na ch mamy +19 chyba wiec zawsze siedzi b+1+4 na gwarancie, to jest nawet dobre, ale nic szczegolnego.Oczywiscie scine tez oslabili o cale 20 demagu. Nina nie mogla miec setupu/gwarantu na koniec dzagla trza bylo to dac Devilowi przecie nie radzil sobie... No namcock moze sobie pogratulowac, bo stworzyli jedna z najnudniejszych postaci w tekkenie, tylko Nina z 5.1 ja przebija

.
Bardzo mocno przesadzasz. Jak mialem pierwszy kontakt z DR, nie mialem pomyslu na gre Stevem. Teraz wiem ze to jedna z najlepszych postaci w DR. Trzeba poprostu zagrac inaczej. Zapomniec stare zagrania i nie narzekac ciagle! Nina ciagle da sie duzo ugrac. Jest midem a w DR jest przeciez niezly balans wiec midem mozna nawet turniej wygrac. Nie narzekaj juz!
Hannibal
12 10 2007, 18:19
To nie jest narzekanie, tylko rozmowa o postaci, stwierdzanie suchych faktów. Chociaż, gdybym np ja chciał ponarzekać to napisał bym, że nikt tak nie dostał po (pipi)e jak Nina w dr. A ugrać to się da z każdym i każdym.
Ale ja mam, swoj sposob na gre i o dziwo czasami idzie mi lepiej niz w 5.0.Niny do Stefana nie ma co porownywac.Co prawda i jemu zabrano wszystkie przegiecia (no prwie

), ale to co dostal w zupelnosci mu wystarcza.Stefan to teraz jedna z najciekawszych i najbardziej rozbudowanych postaci.I tu widac roznice miedzy nia a stefanem.To co ona dostala to 2 nowe wybicia i to wszystko, nie ma nowych przejsc, dzagli itp, tu nie maczego sie uczyc od nowa.Jeczec sobie moge, wszyscy na nia plakali w 5 to ja moge w dr, moze ktos w namcock uslyszy i blndyna w t6 powroci na nalezne jej miejsce
Hannibal
13 10 2007, 10:28
Skoro już o nowych wybitkach mowa - b+1+4 jest fajne - jak Reset słusznie napisałeś świetne do karania większych whiffów, siedzi po low parry, można karać duże podcinki, czasem można nawet na pałę zagrać zamiast DC

. Nie używam natomiast qcb+4 - narazie to obaczaiłem że motion tego ciosu to qcb~4 czyli nie da sie zrobić swaya, poczekać aż np coś przeleci nad głową i odpalić wybitkę. Szkoda. Dzisiaj popróbuję robić to z podjazdu, może pod ścianą - zależy czy pod ścianą będzie na bloku odpychać bo nie wiem

Chętnie się dowiem jakie są inne przydatne opcje związane z tymi ciosami. Thx.
Aha - i jeszcze b+1+4 jako JG ender.. warto sobie tym głowę zawracać ?
Qcb+4 można jeszcze robić jako ss+1~B, n+4 (mniej więcej taka notacja:D ) tylko erm to wybicie ma na bloku od -16 do -18 na pewno:(
b+1+4 jako ender w sumie nie jest złe można coś pokombinować jak bedzie techroll po tym, ja używam tylko f,f+1+2 i 1+4.
Oceńmy to bardzo obiektywnie
-oki game- (pipi)
-safe moves- (pipi)
o low'ach nie wspominam bo po zablokowanym Wtf przeciwnik może iść zrobić sobie kawe, poczekać aż wystygnie, wypić ją następnie isć do wc ja wydalić i wrócić by włożyć co tylko praktycznie chce
Dodatkowo ruchy które ogółem nie były "super bajer" też dostały po (pipi)e
Evil mist (czy ktoś to wogle abusował o.0?)
1,4,3 na wallu to chyba żart sa walle mocniejsze o ponad 15 dmg które nie zostały ruszone
Zmniejszenie dmg za rzut u/f+1+2 który i tak (pipi)a można rollować
Jest jeszcze masa rzeczy przy których ręce opadają ale trzeba wziąść dupe w troki i do roboty :S
Hannibal
17 10 2007, 13:18
Gram dopiero trzeci tydzień i podsumowując - Orsh masz rację, ona ma lipę na maxa. Nie da się już za bardzo grać na d/f+1,2 przynajmniej nie tyle co w T5. Staram się zmienić nawyki, wprowadzić trochę świeżości do mojej gry - gram sobie więcej ss+1 ( po którym niestety dosyć niewygodnie canceluje się podcinkę czy DC ) , 1+4 - które jest niedocenionym przeze mnie midem w T5 - ma naprawdę dobre właściwości (kontynuacje) jak trafi, a no i fajne jest vs Xiao czy vs Christie ! Szkoda u/f+1~ws+1 w kucającego i tego że jgs po b+1+4 siedzą jakoś durnowato randomowo.
Ktoś może wie jak włożyć takie coś ? :
- wtf (opp wstaje do góry)~ d+3,4 (jg), ff+1+2)_ff+3_ ?? czasem końcówka siada, ale rzadko

- od czego to zależy ? To mógłby być fajny gwarant na wstających do góry po wtf, a tak to zostaje jedynie techrolla przykapić.
Hehe oto mała różnica między d/f+1,2 z 5.0 i dr
To pierwsze dawało +1 na bloku można było opóźniac 2 i miało większy zaięg, jak można się domyśleć w dr nie da się opóźniać nie daje przewagi na bloku i ma tak mały zasięg, że czasami nie siedzi w dżaglach:D
1+4 jest ok ale... jak trafimy na blok grając przeciwko Ance/Julce to mamy przes@#$#@ to daje -7 i one są w FC a z takim minusem to trze być prorokiem żeby zablokować ws/podcinke które one serwują.
SS+1~b daje nanm +11 na bloku nie ma już gwarantowanego d+4 ale ciągle jest to jeden z najlepszyj jej ciosów obok ss+2.
Z tym po wtf to zależy od kąta i odległości wystarczy podbić lekko zboku i juz nie siądzie.
Hannibal
18 10 2007, 18:53
Zbiór bzdur :
-STFU, d/f+32, d/f+3,1,2,f+1+2 - za pół wachy
-JS, d/f+32, ss+1~b~d/f+3,2 ff+1+2 - piękne, ale ma tendencję to niesiadania, testy w toku
-b+1+4, u/f+4, d/f+1, d/f+32, ff+1+2 - obczaiłem, że siedzi nawet jeżeli wybijemy z max dystansu, może być przydatne. Bardzo ładnie kroi.
I standardowo parę pytań, bo jak na razie ciągle ktoś odpowiada
-W jaki sposób najlepiej kontynuować jeżeli kończymy JG 1+4 ? Co siedzi zawsze w backrolla / wstającego z blokiem / czym najlepiej dobijać leżących - chodzi tu o taką akcję jak np JS, d/f+32,ss+1, u/f+4, 1, 1+4 i co dalej ? A może lepiej bez puncha robić, wtedy będzie miała bliżej...
-Jest coś co łapie oba stepy ?
-ss+4 ciągle nieprzydatne ?
Thx
z takich innych rzeczy, to niezlym jugglem do trapienia jest: JS, df3,2, ss1-b, uf1. I tu gwarantowane jest chyba d3(najlepiej wykonac z FC w ktorym bedziemy po uf1), 4 (jak wstaje). No i na odpowienie techrolle mamy trapy (np d4,1 na backrolla

)
Hannibal
18 10 2007, 22:32
Szyper:
[quote] z takich innych rzeczy, to niezlym jugglem do trapienia jest: JS, df3,2, ss1-b, uf1. I tu gwarantowane jest chyba d3(najlepiej wykonac z FC w ktorym bedziemy po uf1), 4 (jak wstaje). No i na odpowienie techrolle mamy trapy (np d4,1 na backrolla smile.gif )[/quote
Wszystko ok ale ten jg mało bierze ogólnie, jak ktoś wstanie i zablokuje dobitkę, tudzież "wyleży" d+4,1 to sie traci sporo. Wolę odpalić to powyższe z 1+4 na końcu. Ale oczywiście to też jest niezła opcja.
W 5.0 po 1+4 na końcu można było robić f,f+1+2 i wystarczyło, że się ruszyli to dostawali teraz już mogą blokować więc ogólnie nie jest to jakieś uber cool.Przydatne gdy nie chcemy aby ktoś nam odleciał na 4 kilometry
Oba stepy łapie d/f+1+2 tylko zasięg tego jest mały.
SS+4 ssie bycze jaja
1+4 i u/f+1 będa dawać bounca w 6 więc może byc ciekawie.
Hannibal
21 02 2008, 14:49
dobrze wycelowane ss+1+2 siedzi po każdym splacie tak samo jak ff+1+2 ( za 100 % )
fajnie nie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.