Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Yoshimitsu
Forum PSX Extreme > Kąciki > Forum Bijatyk > Tekken > Postacie w Tekkenie 5: Dark Resurection
Di
Frame data: http://sdtekken.com/t5dr/yoshimitsu-frame-data/

Topic poświęcony wyłącznie T5: DR - porady, juggle, frame trapy i inne.
Di
Taka mała, choć użyteczna ciekawostka - jeśli f+3+4 trafi na blok z maksymalnej odległości, to odsunie przeciwnika na tyle, że nie będzie mógł posadzić punchy (normalnie wchodzą na karę). Jeśli zrobi z przyzwyczajenia punche, to odpalamy d/f+2 i karzemy go dżagielkiem na nietrafieniu smile.gif
Nie wiem czy to tak samo działało w T5.

W jakich okolicznościach f+3+4 stunuje teraz Yosha? Jeśli trafi od boku?
tHrol
CYTAT(Di @ 25 09 2007, 14:33) *
Nie wiem czy to tak samo działało w T5.

Nie jestem pewien, ale chyba nie i na bloku bodaj -10/-12 :<>
Di
Zerknij jeszcze raz do mojego posta - napisałem, że tak się dzieje z maksymalnej odległości wink.gif Wiem, że jest strata, ale spójrz np. na f,f+2 Pandy - 20 klatek straty na bloku, a mało kto to ukarze.
Tenshi:)
To już od dawna było wiadome. smile.gif Strata na bloku to -10. Z drugiej jednak strony ryzyko SS albo wybackdashowania jest dość duże jeśli chce się korzystać z tej właściwości. Czasami gdy przeciwnik jest przy ścianie, f+3+4 też odpycha.

O ile mi wiadomo, aby w DR wszedł stary stun, f+3+4 musi trafić w bok albo plecy na CH.
T0MEK
hmm.. mam kilka pytan.. bo mam kilka problemow...
czy w dr da sie z np meditations przejsc do DF tylem? cos nie moge tego zrobic.. tak jak i reszty niektorych z tych kombinacji... ohmy.gif
co siedzi po 4~3 ?
i czy jest cos mocniejszego od dp+2,b+1,1,1,b+1,1,b+1,f+3+4 ? to zabiera 60 dmg
a po gp+4 z BT robie to samo, daje 68 dmg, jest cos mocniejszego jeszcze?
z gory dzieki, pozdro 4 NiNjA FaN ! smile.gif
1. Może nie dokładnie z MED, ale jak zrobisz:
- 3+4, b+3+4~u+1+2, to masz DGF "prawie jak z MED" tongue.gif
- 3+4, b~3+4 (MED przodem), f~u+1+2 (Yosh się odwraca i przechodzi do DGF)... no tak, ale to jest z MED przodem.

Z MED nie da się bezpośrednio zrobić DGF. Musiałbyś w coś to wbuforować, a przejście do BT z Med jest cancelem... chociaż szczerze mówiąc w DR jeszcze nie próbowałam. smile.gif System mógł się troszeczkę zmienić. (ale wątpię w to...)

2. Po 4~3 masz podbieg z punchem i standard, albo, na przykład: f+3+4, f+1, b+1,(1),1, f+3+4

3. Pewnie jest smile.gif Na pewno w bigi, a tak to można próbować po ostatnim spinie dodać ~f,f+1. Może w DR się da, postacie lecą trochę dalej. Ale po co... chyba tylko do jakiś combo movies.

4. BT uf+4, b+1,1, b+1,1,(1),1, b+1, f+3+4 o ile dobrze pamiętam, bierze tyle samo.

EDIT:
http://www.shoryuken.com/wiki/index.php/Te...rk_Resurrection

Co sądzicie o tym tier list? (na końcu) biggrin.gif Bo trochę się uśmiałam jak zobaczyłam pozycję Yosha. (PS. Chyba jakiś bot zaspamował im Wiki)
Krakers
Sorry za offtop, ale jakim cudem Kuma/Panda jest wyżej od Lee i Mardona? tongue.gif
T0MEK
ad 1: spoko, juz kumam, dzieki wielkie biggrin.gif

ad 2: wysoka ta wybitka myslalem ze cos mu tu siedzi fajnego smile.gif widzialem na filmikach 4~3 i potem jakies salto z dobiciem co dawalo ponad 70 dmg, myslalem ze to moze qfc+1 ale to nie siedzi w combie...

ad3: no w sumie standardzik jest niezly, ale jak mowia nigdy nie jest tak dobrze zeby nie moglo ... smile.gif

ad4: zgadza sie, thx smile.gif

a co do tej top-tier list Spinner jako low-tier? smiesznie.. tongue.gif hehe
pozdroooo smile.gif

ET: aha.. a jakie gwaranty dla tego kręciołka są przydatne? wiem o FC dp+3,WS+4,f+1+2
i chyba takie cos.. : FC f+1,dp+1,1,1,1 czasem to siedzi jako kombo a czasem nie.. jakos dziwnie tongue.gif
co jeszcze mozecie polecic ?
Di
Po flashu siedzi 1+2,PG 1+2 1 f+3+4 (czasem można chyba wsadzić więcej punchy). Z gwarantów to jeszcze trzeba pamiętać, że po u+3+4 można posadzić d/f+2 i juggle'a.
Na duże postaci po FC d/f+3 zamiast WS+4 f+1+2 wchodzi WS+4 d/f+1,1,1 (a może tylko na Marduka?).

WS+2 ma teoretycznie -18 na bloku, ale czy zrobienie flasha (z BT) daje taki sam efekt jak flash po zablokowanym u/f+4?

BTW: Szkoda, że Yoshimitsu na papierze jest lepszy niż w rzeczywistości - takie d/f+4 można obejść w obie strony, pod u/f+4 ludzie często się schylają. Czasem co prawda zdarzają się przebłyski - np. Nina robi u/f+1 i dostaje od Yosha który zwyczajnie stoi na mieczu - ale to są przypadki randomowe.
T0MEK
Ws+4, df+1,1,1,1 siedzi mi tez w Jacka i Fenga, na innych nie sprawdzałem...
o u+3+4 nie wiedzialem, dzieki wielkie smile.gif

a mam pytanie o tego calego flasha, soul steelera itp.. to jest wszystko to samo nie? czy czegos nie umiem zrobic? bo robi mi za kazdym razem to samo, po 1+4, u+1+4 i b+1+4 ..
CYTAT(Di @ 12 11 2007, 06:33) *
Po flashu siedzi 1+2,PG 1+2 1 f+3+4 (czasem można chyba wsadzić więcej punchy). Z gwarantów to jeszcze trzeba pamiętać, że po u+3+4 można posadzić d/f+2 i juggle'a.
Na duże postaci po FC d/f+3 zamiast WS+4 f+1+2 wchodzi WS+4 d/f+1,1,1 (a może tylko na Marduka?).

WS+2 ma teoretycznie -18 na bloku, ale czy zrobienie flasha (z BT) daje taki sam efekt jak flash po zablokowanym u/f+4?

BTW: Szkoda, że Yoshimitsu na papierze jest lepszy niż w rzeczywistości - takie d/f+4 można obejść w obie strony, pod u/f+4 ludzie często się schylają. Czasem co prawda zdarzają się przebłyski - np. Nina robi u/f+1 i dostaje od Yosha który zwyczajnie stoi na mieczu - ale to są przypadki randomowe.

- Hmm... po trafionym u+3+4, d/f+2 siedzi w średnie i duże postaci... w taką Xiao, Wanga, Ninę już raczej nie wejdzie. Chyba że w DR jest inaczej, ostatnio mało mam czasu na practice.

- WS+2 nie ma -18 na bloku, inaczej Yosh miałby gwaranty w plecy (a ich nie ma). Ma około -5~-6 na bloku, ale z racji tego że jest odwrócony plecami, jest narażony na ataki (odwracanie się w TK to w ogóle skomplikowana sprawa smile.gif). Generalna zasada: Flash zbiera wszystko powyżej około 12 klatek. Na ciosy szybsze (punche itp) najlepiej robić low puncha. (szybkie ciosy są zwykle highowe, mamy high crusha.) Więc mamy zgadywankę 50/50, ewentualnie 30/30/30 tongue.gif (bo przeciwnik może sobie poczekać). Uppercuty i hopkick'i można też ominąć zwyczajnie się cofając. Najgroźniejsze są "bary" (Feng, Paul), ale je gasi Flash. smile.gif Albo po prostu zrób b+3+4 i masz wszystko gdzieś tongue.gif

Ciosy Yosha na papierze są czasami lepsze, czasami gorsze tongue.gif Taki np. SS+1 nie wygląda na papierze jak coś przerąbanego, a w rzeczywistości to jeden z jego najlepszych ataków. Zgadzam się jednak że ma dużo bugów. Spróbuj Yoshem zrobić DGF 4 a drugą postacią w tym samym momencie d+2. "OOOO!!! schylił się!!!" Za każdym razem! Trzeba sobie z tym radzić smile.gif

EDIT: Soul Stealer, Flash to dokładnie to samo. smile.gif
Di
CYTAT(Tenshi:) @ 12 11 2007, 18:08) *
Ciosy Yosha na papierze są czasami lepsze, czasami gorsze :P Taki np. SS+1 nie wygląda na papierze jak coś przerąbanego, a w rzeczywistości to jeden z jego najlepszych ataków. Zgadzam się jednak że ma dużo bugów.

Najgorszymi momentami są te, kiedy Yoshi stojąc bokiem wybiera sobie, czy jest traktowany jako postać stojąca przodem czy będąca w BT turned.gif
Zgadza się, hehe... szczególnie po wyrwanym rzucie 2+4. Nie znoszę tego. >_<
T0MEK
no wlasnie gralem z ziomkiem przed chwila, yosh vs who.. ciezko, ale nie pekam biggrin.gif
tylko moje juggle 60 dmg vs jego po 70-80 troche ciezko.. ale za to yoshi ma ciekawsze i efektowniejsze zagrania biggrin.gif hehee

co myslicie o takiej akcji jak
df+2,b+1,1,1 (itp..) i zamiast kamikaze na koncu gp+1+2~d ?
to nie JG ale chyba w 90% siedzi jak sie to szybko zrobi..
Tak, to jest dobre zagranie. smile.gif Nazwałabym je jednym z wariantów okizeme.

Aby wyciągnąć z Yosha maksa, musiałbyś przysiedzieć przy jego okizeme. Ma cały wachlarz trapów na wszystkie rodzaje reakcji przeciwnika. Czasami trzeba zgadywać, czasami widzisz reakcję przeciwnika i jedziesz z koksem. tongue.gif

Prosty przykład: po juggle'u zakończonym f+3+4 warto robić d/f+1+2. Tym sposobem masz już ponad 70 punktów damage. Trafia też quickrolle przy odpowiedniej szybkości wykonania. Gdy przeciwnik się nauczy i zacznie wstawać i blokować, możesz:
- za pierwszym razem dokończ serię d/f+1+2,2 aby nie zostać boleśnie ukaranym, a może nawet trafi tongue.gif
- potem bez patrzenia wal na jana następne kamikaze f+3+4. Trafia każdego kto próbuje wstać.

...oj, mogłabym się tutaj jeszcze rozpisywać co do innych opcji. tongue.gif

Z takiej prostej sytuacji można wyciągnąć dodatkowy dmg na zasadzie zgadywanki. Yoshimitsu właśnie w ten sposób nadrabia braki w juggle'ach. Jedyny minus to oczywiście to, że ten damage nie jest gwarantowany. Ale taki cały jego urok tongue.gif

Im lepszy gracz Yoshem, tym więcej razy doprowadza do sytuacji w której przeciwnik jest zmuszony zgadywać. Z byle jakiego shitu można pociągnąć okizeme za ponad pół krechy jeśli gdzieś po drodze będzie ściana i się dobrze pozgaduje. smile.gif Ale doświadczonemu graczowi anty-Yoshi trudno powsadzać nadkomplety, niestety.
T0MEK
wiem... smile.gif wlasnie ziomek z ktorym gram i ktory ma tam z nami jechac kiedys duzo gral z yoshim (z jakims typkiem z ktorym Ty tez gralas pare razy ponoc:P) i ciezko mi teraz bo on zna yosha prawie na wylot..

ale zgadywanki dobra rzecz, jak u kazdej postaci w teksie smile.gif mnie tylko wkurzaja te gadywanki who tongue.gif ale to juz inna bajka..

dzieki smile.gif
Di
Czego najlepiej używać na stepujących? d/f+4 wbrew pozorom takie dobre nie jest. Już nie raz mi to obchodzono, w obie strony.
Opłaca się robić f+2,d/b+2,2,2,2 bo końcówka ładnie trackuje (jak nas np. Steve obejdzie o ~120 stopni to Yoshek pojedzie na niego), ale wielu ciosów do łapania SS-a nie ma sad.gif Większość ciosów obchodzi się w jedną stronę, wiele w obie...
d/f+4 nigdy nie było stworzone do łapania stepa. Ma głupią animację która każe tak myśleć, grr. Każde d/f+4 w TK jest ciosem linearnym więc Namcocki pewnie uznały, że byłoby niesprawiedliwe gdyby Yoshka akurat taki nie był.

Do łapania stepa nadaje się wiele ciosów z różną skutecznością. Po szczegóły zapraszam do mojego FAQ ^^. Osobiście najbardziej lubię używać f,f+2 (łapie perfekcyjnie tylko SSR przeciwnika), (f+2~)d/b+2,2,2, d/f+1 i d+4.
Di
No właśnie nie każde d/f+4 jest liniowe wink.gif U Ganryu regularnie zbiera przeciwnika schodzącego w lewo (d/f+1 zbiera w drugą stronę), Roger też ma chyba d/f+4 z właściwościami horizontala. O Annie nie mówię, bo ona ma specjalne d/f+4.

Wracając na chwilę do bugów - kilka dni temu walcząc ze Sway'a Stevem mój Yoshi postanowił zrobić strafe'a w trakcie u/f+3, tj. skoczył przesuwając się w bok zamiast do przodu. Nie wspominam już o tym jak Yosh dostaje lowy stojąc na mieczu...
Zapomniałam dodać: wszystkie szybkie d/f+4 smile.gif czyli takie mające 12 klatek ^^""" A Ganryu jest tani tongue.gif

Hehe, u/f+3 ogólnie ma tendencję do łapania stepa w dystansie "nose-to-nose" biggrin.gif tylko po tym normalnych juggle'i nie sposób posadzić... wg. mnie ciosy na low trafiają miecz gdy właśnie wciska się komendę jakiegoś ciosu. Wtedy wszystkie low-crushowe właściwości miecza magicznie znikają...
Krakers
Pytanko: Jak wygląda sytuacja klatkowa po trafionym qcf+2? Przeciwnik i Yosh są na zero czy Yosh ma przewagę?
Di
CYTAT(Tenshi:) @ 13 11 2007, 16:56) *
Hehe, u/f+3 ogólnie ma tendencję do łapania stepa w dystansie "nose-to-nose" :D

Ale on nie złapał stepa, tylko przejechał jak po sznurku. Steve gdzieś tam już odjeżdżał w stronę słońca.

CYTAT(Tenshi:) @ 13 11 2007, 16:56) *
wg. mnie ciosy na low trafiają miecz gdy właśnie wciska się komendę jakiegoś ciosu. Wtedy wszystkie low-crushowe właściwości miecza magicznie znikają...

Miałem na myśli sytuację, kiedy stoimy normalnie wink.gif
T0MEK
hahaha dokładnie Di ! te lowy z flea są najlepsze ^^ tez mi sie zdazylo pare razy.

ja na ss robie czasem b,b+1+2, a najczesciej ff+4 i ff+2 , najczesciej działa smile.gif NAJCZĘSCIEJ tongue.gif

co siedzi po tym huhu (tongue.gif) z bad stomach (bd+1+2) +1, robie 1+2,1+2 i tutaj cos nie moge wlozyc puncha, w t5 bylo 1,f+3+4, tu tez to siedzi?a co jeszcze?

aha i co po gp+3?
Mój standard po BB: d/f+1,2,D/B+2,2,2,2,2 wink.gif

Po u/f+3 siedzi standard smile.gif Aż się nie chce pisać, ale napiszę:
u/f+3, f+1, b+1,1,(1),1, b+1,1, f+3+4 (na mniejsze postaci czasami ostatni spin nie wchodzi, więc najlepiej go nie robić)

Polecam dyskusję nt. Yoshimitsu w Tekkenie 6:
http://tekkenzaibatsu.com/forums/showthrea...611#post3208611

Noodlehead ładnie skomentował najnowsze filmiki. Nie wiem jak wy ale ja nie mogę się doczekać smile.gif
T0MEK
wlasnie to
u/f+3, f+1, b+1,1,(1),1, b+1,1, f+3+4

cos mi nie siedzialo na who i bryana i nie wiedzialem czemu, spoko bede robil bez 1 pancza jak cos:)

aha.. dzieki smile.gif
Duo
Witam ^^ mam kilka spraw w sprawie Yosha ;) pracuje i niemam czasu/chęci
szukać rzeczy ma necie itd:

1.Czy p+2 , d/p+2 jest nadal gwarantem?
2.czy zmieniono ff+4 ??
3.Rozumiesz że flash nadal rulez ? *.*
4.Czy po FC d/p+1 siedzie DGF 3 ???

na razie tyle :P wiem ze pytania są dziwne ale na prawdę ostatnio mam mało czasu
a z yoshem dr miałem styczność przez UWAGA 30 min.....;(
Di
1) tak, ale f+2 jest karalne, więc opłaca się kończyć całą serię, która już karalna nie jest
2) jak zmieniono? wydaje mi się że nie, ale Yoshem w 5.0 grałem bardzo mało
3) rozumiesz :p
4) siedzi, ale czasem przeciwnik może rollować ze względu na kąt/odległość; niemniej DGF 3 wydaje się być najlepszym rozwiązaniem po podcince, bo często zdarza się, że d/f+1 z kontynuacjami nie wchodzi ze względu na zasięg/kąt

BTW: DGF 3 w polu jest teraz praktycznie bezużyteczne sad.gif Niemniej to DR-owy Yoshek pozwolił mi nieco rozwinąć skrzydła w tym n00biarskim Tekkenie ^_^`
d/f+1,1,1 po podcince wchodzi zawsze w określonych sytuacjach, które bardzo dobrze widać. Osobiście nie mam problemu z oceną, kiedy wejdzie d/f+1,1,1, kiedy d/f+1,2,D/B+2,2,2,2 a kiedy tylko DGF+3. To tylko kwestia ogrania się... więc no problem smile.gif

EDIT: Dla mnie SC jest n00biarski ^^'
EDIT by Di: Miałem na myśli DR-a, nie ogólnie Tekkena :wink:
EDIT2: Co nie zmienia faktu, że... tongue.gif OK, daję spokój. smile.gif
T0MEK
heheeh wariaty tongue.gif

ej a co pod sciana mozna stosowac? bo po bd+2,2,2... robie albo db+3,3,3 ale czesciej 1+2 (Flea) ff, albo f +3+4
Di
Jak przeciwnik wstaje to b,b+1,1 a jak leży to jedna z dwóch pierwszych opisanych przez Ciebie opcji. f+3+4 pod ścianą? To nie jest dobre rozwiązanie, bo możesz robnąć w ścianę i dostać mocny komplet w plecy.
T0MEK
ale chodzilo mi o f+3+4 z Flea, co on skacze z tego miecza , ten cios na low..
Nie jestem przekonana do Flea pod ścianą. Trafi? = dobrze. Przeciwnik zrolluje? = kaplica (owszem, to jest gwarantowane, ale wystarczy nie taki kąt i zbugowany Tekken wszystko może). Używam szybkich ciosów do trapowania na Sword Sweepa lub re-splat na ścianie (low kicki, low punche...). Zwykle przeciwnik nie wychodzi stamtąd żywy tongue.gif Stopniem skuteczności i wkurzania przypomina ścianę Julki.
T0MEK
w sumie racja.. lubie tez sadzic po np db+2,2,2... dt+3,3,3, tongue.gif zakrecony ten yooooshi
Duo
thx very much ^^ ;]
Di wiem że f+2 jest karalny :P
Tenshi niekażdy jest tak ograny na yosha że wie co mu na pewno wejdzie po
FC d/f +2 :D :P <to tak można ? > xD nie no ogólnie to się ciesze że yosh nadal
daje rade ;) spędziłem trochę czasu na youtubie i z tego co widziałem jest dobrze =]
offtop <niebić>Widziałem filmik z yoshem z t6 *____________* omfg blink.gif blink.gif blink.gif
czym teraz jesty yosh @.@ ? szkieletem smoka ? xD
T0MEK
wyglada na to ze wciaz ninja... ktory sie wykąpal i opił denaturatu tongue.gif biggrin.gif
ciekawe czy on cos jeszcze widzi tongue.gif
Di
W jakiej sytuacji Yoshimitsu automatycznie robi cancel barki (f+3+4,b), tj. bez wciskania b? Dzisiaj Yoshimiszczu zrobił mi coś takiego 2 razy w przeciągu kilku walk. Ja zrobiłem SS panterki Reseta i Yoshimitsu zaczął biec wgłąb ekranu (tak była ustawiona kamera), po czym sam zawrócił.

Dzisiaj też w jakiś sposób z MD przeszedłem do BT MD - stałem przodem, ale się ładowałem.

Żeby nie było - nasza wersja (Arenowa) jest... inna. I już kilka osób zdążyło się o tym przekonać wink.gif
HC_Snake
CYTAT(Di @ 18 11 2007, 22:43) *
Żeby nie było - nasza wersja (Arenowa) jest... inna. I już kilka osób zdążyło się o tym przekonać :wink:

Po prostu wymaga więcej skupienia - nagła zamiana stron potrafi zamieszać w głowie biggrin.gif
T0MEK
Di mialem tak samo kilka razy. robilem kamikaze, a ziomek mi zrobil ss i wygladalo to tak jak u ciebie ze denaturator biegl tak jak by mial mi wyskoczyc zaraz z tv i sam zawrocil.. myslalem ze to moze wina mojego pada (bo w nim sie czasem sam wcisnie jakis przycisk, bez kitu tongue.gif ) ale widze ze chyba nie... dziwna rzecz nie?
Duo
hm widziałem kiedyś że ludzie robili bad stomach plecami do przeciwnika ;/
jak się to robi jakiś buufer @.@ ??

peace niebić =]
T0MEK
Tenshi wszystko napisala... na 1 stronie smile.gif
- Z kamikaze to może być jakiś bug. smile.gif Mi się to jeszcze nie zdarzyło.

- MED przodem robi się 3+4, f~3+4. Za pierwszym obrotem jest to just frame, dalej jest coraz łatwiej.
Redmitsu
CYTAT(Di)
Z gwarantów to jeszcze trzeba pamiętać, że po u+3+4 można posadzić d/f+2 i juggle'a.

To dziala w DR ? Bo nie chce mi wejsc d/f+2
Di
Działa, ale nie zawsze.
Redmitsu
Ok , wiem ze w Marduka zawsze wchodzi. W niektore postacie raz wchodzi raz nie, jednak napewno nie wchodzi w Kazika. Jezeli uda ci sie to zrobic u Kazika, tzn., ze ze mna jest cos nie tak ;x
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.