Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Folklore - Klapa, czy hit...
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik RPG
time knight
Przeczytałem ostatnio w PSXEXTREME recenzję na temat nowej gry, która ukazać się ma na PS3. Chodzi mianowicie o Folklore. Zdziwiłem się bardzo, ponieważ w świecie rozrywki (nie tylko komputerowej) jestem na bieżąco, zwłaszcza gdy chodzi o rpgi i gry im podobne (Zax nie chwal się w kąciku grami, które przeszedłeś, bo dużo osób na forum przeszło ich więcej biggrin.gif - To był żart takich osób jest nie wiele, ale jednak kilka na pewno się znajdzie smile.gif ).
O co mi chodzi? Ano, o to że ta gra wydaje się być kolejnym wielki hitem na PS3, który skrada się po kryjomu, by uderyć z wielką siła (Kto mi nie wierzy, wkrótce się przekona).
Gra zapowiada klimat w stylu świetnego Shadow Hearts - urzeka tajemniczym pięknem i głębią, zapowiadając jednocześnie dorosłą i wciągającą fabułę. Muzyka którą słyszałem nie powala, jest jednak przyjemna i nie przeszkadza, mogę jedynie trochę ponarzekać na niezbyt dobrze zgrany dubbing, lecz to z kolei prawdopodobnie ulegnie poprawie w finalnej wersji gry. Grafika stoi na wysokim poziomie, postacie są wyraziste, a stworki ( nie mylić z potworami, które także występują w grze) wyglądają niesamowicie i wykonane są wreszcie z tzw ,,pomysłem". Nie przypominają nam stworzeń z innych gier, co samo w sobie stanowi duży plus. Cóż jest jeszcze system...I tu powiem tylko tyle , że gra przypomina mieszankę przygodówki, rpga i gry akcji, co niektórym osobą może się nie spodobać. Nie zawsze, to co nowe, jest lepsze, podobnie i w tym tytule mogą się zdarzać elementy systemu, które nie wszystkim przypadną do gustu (dobry przykład to m.in ring w ww Shadow Hearts, który dla mnie był przyjemnym urozmaiceniem rozrywki, a dla innych czynnością nudną i stresującą)
Musimy czekać, by wydać ostateczny werdykt ,,Folklore" - Nie opuszcza mnie jednak wrażenie, że będzie kolejny hit, który będzie w stanie rywalizować z seriami takimi jak Suikoden i Final Fantasy i który przekona wiele osób, zwłaszcza żółtych braci, do zakupu Czarnulki.

PS. Jeżeli ktoś chce mnie potępić za to, co tu nabazgrałem, to niech wpierw wie, że kontaktowałem się z wielką, starą i wredną cyganką (przepraszam Juziu - mowa o tobie) i wywróżyła mi ona, że to będzie gra WSPANIAŁA, z tak zwanej ,,najwyższej półki".
Dlaczego jej wieżę? Ponieważ Stary Cygan z redakcji PSXa ( w przeciwieństwie do Juzia bardzo prymitywny) wywróżył w jednym, starszym już numerze, że gra o nijakim podtytule Heavently Sword, będzie standardowym tytułem z pod znaku Devil May Cry, co się okazało, mówić nie muszę...Trzymam kciuki i czekam niecierpliwie, a chętnym podaję linki i polecam, bo warto:

http://youtube.com/watch?v=RAGMnQAxEA8
http://youtube.com/watch?v=gO1_mPv9SR4&...ted&search=
Enkidou
Gra może i będzie (jest?) dobra, ale zbyt wielu żółtych braci do zakupu raczej nie zachęci (zachęciła?). Według Enterbrain sprzedało się około 30.000 egzemplarzy od czasu premiery, a ta miała już miejsce spory czas temu (w drugiej połowie czerwca dokładnie).

Trzeba jednak przyznać, że wygląda oryginalnie. Demo ma być dostępne na PSN chyba dzisiaj -- albo już nawet jest -- więc jak ktoś zagra, to niech napisze jak wrażenia.

BTW: Tak przy okazji, Folklore pojawi się też na PSP gdyby ktoś nie wiedział. Tylko nie wiadomo w jakiej formie (sequel, spin-off czy coś podobnego).

Edit: Z Folklore na PSP uprzedził mnie jednak the_m w dziale tego handhelda. tongue.gif
drk2
Wlasnie skonczylem angielskie demko (inne od japonskiego) i wedlug mnie nie bedzie (nie jest) to wielki hit na miare Suiko czy Fajnala.Klimat orginalny,tak jakby troche znajomy skas...Nie wiem jak bedzie w pelnej grze ale w demie nie ma dubbingu.Dla mnie sredniak.
Sowaa
W demie może i nie ma, ale na filmikach jest. Dla mnie szykuje się hit, uwielbiam takie pokręcone klimaty, pomimo tego, że lokacje są statyczne, to wyglądają przepiękne, piękne menu główne, ponad 100 zdolności i największy atut dla mnie - tworzenie własnych dungeonów. Po prostu jeśli tylko gra posiada jakiś edytor, to jest do dla mnie jeden z większych atutów, tak mi zostało po zabawie z RPG Makerem smile.gif
Dworek
Po zobaczeniu demka na początku wydawało mi sie dziwne,ale po chwili spodobało mi się bardzo fajnie że możesz bić sie potworami które pokonałeś(to są chyba ich dusze ?),ogólnie wszystko fajnie.Ciekawe czy w pełnej wersji będzie voice acting ? Mam nadzieje że tak.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.