O co mi chodzi? Ano, o to że ta gra wydaje się być kolejnym wielki hitem na PS3, który skrada się po kryjomu, by uderyć z wielką siła (Kto mi nie wierzy, wkrótce się przekona).
Gra zapowiada klimat w stylu świetnego Shadow Hearts - urzeka tajemniczym pięknem i głębią, zapowiadając jednocześnie dorosłą i wciągającą fabułę. Muzyka którą słyszałem nie powala, jest jednak przyjemna i nie przeszkadza, mogę jedynie trochę ponarzekać na niezbyt dobrze zgrany dubbing, lecz to z kolei prawdopodobnie ulegnie poprawie w finalnej wersji gry. Grafika stoi na wysokim poziomie, postacie są wyraziste, a stworki ( nie mylić z potworami, które także występują w grze) wyglądają niesamowicie i wykonane są wreszcie z tzw ,,pomysłem". Nie przypominają nam stworzeń z innych gier, co samo w sobie stanowi duży plus. Cóż jest jeszcze system...I tu powiem tylko tyle , że gra przypomina mieszankę przygodówki, rpga i gry akcji, co niektórym osobą może się nie spodobać. Nie zawsze, to co nowe, jest lepsze, podobnie i w tym tytule mogą się zdarzać elementy systemu, które nie wszystkim przypadną do gustu (dobry przykład to m.in ring w ww Shadow Hearts, który dla mnie był przyjemnym urozmaiceniem rozrywki, a dla innych czynnością nudną i stresującą)
Musimy czekać, by wydać ostateczny werdykt ,,Folklore" - Nie opuszcza mnie jednak wrażenie, że będzie kolejny hit, który będzie w stanie rywalizować z seriami takimi jak Suikoden i Final Fantasy i który przekona wiele osób, zwłaszcza żółtych braci, do zakupu Czarnulki.
PS. Jeżeli ktoś chce mnie potępić za to, co tu nabazgrałem, to niech wpierw wie, że kontaktowałem się z wielką, starą i wredną cyganką (przepraszam Juziu - mowa o tobie) i wywróżyła mi ona, że to będzie gra WSPANIAŁA, z tak zwanej ,,najwyższej półki".
Dlaczego jej wieżę? Ponieważ Stary Cygan z redakcji PSXa ( w przeciwieństwie do Juzia bardzo prymitywny) wywróżył w jednym, starszym już numerze, że gra o nijakim podtytule Heavently Sword, będzie standardowym tytułem z pod znaku Devil May Cry, co się okazało, mówić nie muszę...Trzymam kciuki i czekam niecierpliwie, a chętnym podaję linki i polecam, bo warto:
http://youtube.com/watch?v=RAGMnQAxEA8
http://youtube.com/watch?v=gO1_mPv9SR4&...ted&search=