Jak brzmi sam tytuł, miejsce na wszelakie, dobre waszym zdaniem pozycje, mile widziane choć krótkie recenzje
KhadyOKALECZONA
Podróżując trochę tego roku i łykając w trasie książki jak swieże bułeczki, siegnęłam po ten tytuł w jednej z księgarni... Zaintrygowała mnie okładka (lubię literaturę faktu)... i nie rozczarowałam się również zawartością

Nie ma co się rozpisywać, bo to trzeba odkryć samej/samemu...
Jest to tragiczna historia kobiety, która przyszła na świat w miejscu, gdzie nastolatki są wydawane za mąż mężczyznom, zupełnie nieznanym... Gdzie nie mają prawa decydować o własnym życiu i zostają poddane rytualnemu obrzezaniu w wieku 7 lat... Khady, mimo tragicznych przeżyć, które stały się jej udziałem, znajduje siłę by walczyć przeciwko tej strasznej tradycji o prawo do szczęścia i honor afrykańskich kobiet...
E tam, z knig dodawanych do czasopism to dzisiaj kupiłem se Rzeczpospolitą z elegancką, 150-cio stronicową mitologią Starożytnych Greków. Jak na książkę za 6.99zł to wygląda imponująco. Nie czytałem jeszcze, więc nie wiem jak z treścią, ale co idzie zmaścić w mitologii? ;P
No i co tydzień we wtorki będą kolejne albumy, więc można wyłowić te z ulubionymi mitologiami.
Jeżeli literatura faktu, to należy wspomnieć zmarłego na początku tego roku Ryszarda Kapuścińskiego. Jeden z najbardziej znanych za granicą i najczęściej tłumaczonych polskich pisarzy. Na prawdę warto zapoznać się z jego dorobkiem. Niesamowite reportarze z podrózy jakie odbył po Afryce, Ameryce Płd, Związku Radzieckim, zebrane w takich pozycjach jak Wojna Futbolowa, Cesarz, Imperium, Heban to śwatowa klasyka literatury faktu. Kapuścińskiego czyta się z zapartym tchem i rozdziawionymi ustami. Polecam!!!
tylko Blaise Cendrars.reszta niech się jeszcze uczy
zduniacz
11 09 2007, 22:10
CYTAT(Kmiot @ 4 09 2007, 15:56)

No i co tydzień we wtorki będą kolejne albumy, więc można wyłowić te z ulubionymi mitologiami.
Wiesz może, co było dzisiaj? (W ogóle coś było?) Można gdzieś się zdobyc wykaz jakie to będą mitologie? Na stronie Rz nie mogę się doszukać.
CYTAT(zduniacz @ 11 09 2007, 23:10)

CYTAT(Kmiot @ 4 09 2007, 15:56)

Wiesz może, co było dzisiaj? (W ogóle coś było?) Można gdzieś się zdobyc wykaz jakie to będą mitologie? Na stronie Rz nie mogę się doszukać.
W sumie dupa zbita, bo tylko pierwszy numer był po promocyjnej cenie 7zł. Teraz każdy następny to chore 19.90 + cena gazety.
http://www.rzeczpospolita.pl/mitologie/ tu masz szczegółowy rozkład. Książki są dostępne cały tydzień z tego co czytam.
Być może sie skuszę jeszcze na Celtów, Rzymian i Słowian. Na resztę szkoda kasy.
btw. pokręciły mi sie tematy ogólnie ;]
zduniacz
11 09 2007, 22:51
Wielki dzieki Kmiot, Zapoluje podobnie, ino zamiast Rzymian wezmę skandynawską. ps.
Też sorry za offtop.
Ja dawno nic nie czytałem ale ostatnio jakoś mi praca umożliwia to wziąłem się za "Wojnę futbolową" Kapuścińskiego i nie powiem w tydzień zaliczyłem - naprawdę warta polecenia, zwłaszcza jeżeli kogoś interesują egzotyczne kraje i miejsca. Swoją droga chciałbym odwiedzić kiedyś takie miejsca na własną rękę może nie w takich dramatycznych okolicznościach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.