Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Karta grafiki
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
BQG
Mam na kompie GeForce MX 440 Gainwarda, na biurku mam ATI Radeon 9200 SE. Obie są 64MB.
Moje pytanko: Czy zamienić GF na Radeona, czy nie?
Arturo3h
Ja równiez mam tego Geforca tyle ze wersje SE i przy okazji zapytam jaka jest najlepsza karta z rodziny geforce do grania z wyjsciem AGP bo mam zamiar kupić jakąś
stona
BQG- radek lepszy, ma DX 8.1 i shadery (MX nie ma) więc bez obawy wymień ( przed wymianą wywal stery od GF).
Arturo3h - Najlepsza GF na AGP to GF 7900 ale nie kupuj jej do czasu aż powiesz nam jakiego masz proca i zasilacz.. i ile ramu ..i ile kasy do wydania smile.gif
Arturo3h
Procka ostatnio wymieniłem i mam razem z płyta główna AMD sempron 2200+ (chyba) ale rzeczywiste (przy włączeniu kompa pisz mi procek 1,7), Ramu mam 256 i za 200zł mam do nabycia ge force 6600 tylko nie wiem nic wiecej na jego temat
BQG
CYTAT(Arturo3h @ 2 09 2007, 14:22) *
Procka ostatnio wymieniłem i mam razem z płyta główna AMD sempron 2200+ (chyba) ale rzeczywiste (przy włączeniu kompa pisz mi procek 1,7)

AMD tak ma. Masz procek 1.7 podkręcony do 2200 MHz. Podkręcony fabrycznie.
Czytałem gdzieś że ten Radeon SE ma 64 bit, a mój GF 128. Ja się za bardzo na tym nie znam, ale różnica między 128 a 64 robi różnicę.
stona
ale GF MX to GÓWNO więc nie robi w tym wypadku różnicy. Amd NIE jest fabrycznie podkręcony ( LOL ) , oznaczenie 2200 to jego wydajność (choć w sempach to trochę gorsze) w stosunku do p4 intela.

gf6600 (nie gt) jest taka sobie w dzisiejszych czasach (kuzyn ma) , da się ją czasami dobrze podkręcić i wtedy wydajność jest trochę mniejsza niż 6600 GT. Twój proc i tak Ci będzie hamował jak byś kupił coś lepszego. Możesz dozbierać na GF7300GT/7600GS (ale nie wiem czy bez kręcenia proca te karty coś pokażą) . Z 256MB ramu w Twoim kompie i tak gry będą działały syfnie. Może kup sobie 512MB za 50pln i dozbieraj trochę siana do karty ?
BQG
CYTAT
Amd NIE jest fabrycznie podkręcony ( LOL )

Przecież wiem. laugh.gif Napisałem to obrazowo. Przykład Pentium 1.7 GHz ma ~1700 MHz, a AMD 1.7 ma 2200+ MHz - mniej więcej tak to wygląda, ale to co napisałem wcześniej to nie jest do końca błąd.
Lesiu_adi
Ja mam takie pytanie do specjalistów wink.gif

Obecnie mam konfig Cpu Athlon 64 2800+ Socket 754 Ram 512 MB 400Mhz i do dyspozycji płytę główna na AGP 8x w której siedzi obecnie Radeon 9550 128 MB 128 bit.

Czy jak bym dokupił sobie drugą kość ram 512MB 400Mhz [ bo płyta główna większych Mhz nie lubi ^^ ] i wymienił karte grafiki na np. GeForce 7600GT 256MB DDR3 to uzyskał bym np. w Tomb Raider Legend tryb next gen ? No wiece grafikę na podobnym poziomie jak w Tomb Raider Legend jak na x360, bo obecnie na tym konfingu mam Tomb Raidera na poziomie grafiki z pierwszego xbox'a.

Czy kości ram muszą być takiej samej firmy tj. czy muszą być identyczne do tych co teraz mam ?
Czy jak posiadam slot AGP 8x to mogę umieścić na płycie dowolną kartę grafiki ze slotem AGP 8x czy są jakieś ograniczenia typu wsadzam nową kartę a płyta się jara bo coś tam ma za wolnego ...

Może ktoś mi doradzić, byłbym wdzięczny bo chciałbym zrobić mały "porządek" z tym kompem a nie wiem czy ta chińska płyta jest ok wink.gif
stona
Ja mam 64 3200 + 1GB + 7600 GS@GT i pykałem niedawno w Legende na ustawieniach next-gen (bo bez next gen to już nie to samo) i było płynnie.
Pamięć kup 400mhz , sprawdź jakie masz czasy CL (2,5 czy 3,0 - sprawdzisz programem EVEREST).
Karta nie spali Ci kompa. Kompa może spalić za słaby zasilacz. Nowe karty (np GF7X) wymagają dodatkowego zasilania i jeśli nie masz MARKOWEGO zasilacza (tracer to nie marka- to (pipi) wink.gif ) min 350W to musisz też zmienić zasilatorek.

Zamiast GF7600GS DDR3 (jedyny słuszny wink.gif ) możesz kupić Radeona x1650 Xt lub X1950GT ale to już powyżej 500 pln :| a GF za 300 mogę Ci opchnąć wink.gif
Lesiu_adi
CYTAT(stona @ 4 09 2007, 20:58) *
Ja mam 64 3200 + 1GB + 7600 GS@GT i pykałem niedawno w Legende na ustawieniach next-gen (bo bez next gen to już nie to samo) i było płynnie.

A masz procka z Socket 754 czy 939 ? Ram z 400 Mhz czy szybszą ? AGP 8x to już wiem że masz bo proponowałeś mi sprzedaż wink.gif
Pytam bo chcę wiedzieć czy warto się pakować w modernizacje, bo jak by AGP 8x ram 400 Mhz i proc z s754 były za wolne to czeka mnie zmiana płyty, a jak zmiana płyty to zmiana procka ram w takim układzie to już lepiej kupić nowego kompa .....

Pamięć kup 400mhz , sprawdź jakie masz czasy CL (2,5 czy 3,0 - sprawdzisz programem EVEREST).

Jeśli mowa o obecnym ramie to wyniki EVEREST wykazały :

--------[ SPD ]---------------------------------------------------------------------------------------------------------

[ DIMM2: Nanya M2U51264DS8HC3G-5T ]

Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu Nanya M2U51264DS8HC3G-5T
Numer seryjny 035D1D01h
Data produkcji Tydzień 2 / 2005
Rozmiar modułu 512 MB (2 ranks, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered
Typ pamięci DDR SDRAM
Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 2.5
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci:
@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci:
Early RAS# Precharge Nieobsługiwane
Auto-Precharge Nieobsługiwane
Precharge All Nieobsługiwane
Write1/Read Burst Nieobsługiwane
Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
Differential Clock Input Obsługiwane
Redundant Row Address Nieobsługiwane

Producent modułu pamięci:
Nazwa firmy Nanya Technology Corp.
Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm

Martwi mnie jedynie to że "Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)" a podobno mam 400Mhz Czy kolesie z serwisu mnie wych***li ?
Czym mam się kierować kupując drugą kość ram 512MB 400Mhz ? Wynikami CL ? A jak będą inne niż teraz mam to te dwie kości razem będą źle współpracować czy co ?

Karta nie spali Ci kompa. Kompa może spalić za słaby zasilacz. Nowe karty (np GF7X) wymagają dodatkowego zasilania i jeśli nie masz MARKOWEGO zasilacza (tracer to nie marka- to (pipi) wink.gif ) min 350W to musisz też zmienić zasilatorek.

A to wiem od zasilacza zacznę bo obecny już się do niczego nie nadaje i muszę go czyszcic co 2 tygodnie aby mi zasilania z płyty nie wyłączał ...
Czy zasilatorek 450 W styknie ?

Zamiast GF7600GS DDR3 (jedyny słuszny wink.gif ) możesz kupić Radeona x1650 Xt lub X1950GT ale to już powyżej 500 pln :| a GF za 300 mogę Ci opchnąć wink.gif

Radek x1650 xt chyba troszkę za słaby [ poziom GF7600GS DDR3 ??? ] to już chyba lepiej dołożyć i kupić X1950GT [ konkurent najmocniejszego GeForce 7 AGP tongue.gif ? Tylko którego ? ] Na allegro widziałem nowe po 465,00 zł mają. A tak na serio to jaka jest najwydajniejsza karta w dziale AGP 8x ^^ ???

Ostatnio jakiś koleś napisał mi że odtwarzał film HD 720p zakodowany kodekiem H.264 z bitrate'm około 8 Mb\s na kompie z Athlon'em XP 2.5, 1 GB RAM i kartą graficzną Radeon x850xt Czy to w ogóle możliwe ? Czy zmieniając ram grafikę zasilacz mogę liczyć na podobne fajerwerki na moim lcd ?

@stona uruchamiałeś takie HD na swoim kompie ze wsparciem karty graficznej ? Działało Ci to płynnie ??? A może ktoś inny próbował ? smile.gif

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi smile.gif

stona
Po kolei:
Mam 754. Na tym pamięć idzie max DDR 400MHz i wbrew pozorom jest ona równie wydajna co DDR2 800MHz. Na płytę z 754 i 939 nie włożysz DDR2.
Ram masz CL2,5 i taki też kup. Czyli DDR400 MHz CL 2,5 . DDR - pierwsza litera skrótu to DUAL czyli razy dwa. Stąd 200MHz x2 = 400MHz ,sprzedawca nie ściemnił Cię smile.gif Ramy nie będą źle współpracować, ja mam jedną kość 3,0 a drugą 2,5 (400MHz ofkoz) i wszystko piknie gra biggrin.gif
450W ale jaki ? Bo jak Tracer to nawet 500 może Ci się z(pipi) wink.gif

Radek x1650XT jest odrobinę wydajniejszy od GF 7600 GS po OC. Najszybsza na AGP jest Rx1950 PRO , a z dżiforców - GF 7900 GS.

Co do tego HD... szczerze, nie wiem. X800 to BYŁA dobra karta (nie ma SM 3.0 i dużo gier już na niej nie ruszy :| ) ale czy da radę z HD. Jak znajdę filmik z GTA IV w 720p to sprawdzę na moim GF smile.gif Ale nie wydaje mi się żeby były jakieś problemy smile.gif
Lesiu_adi
CYTAT(stona @ 5 09 2007, 08:46) *
Po kolei:
Mam 754. Na tym pamięć idzie max DDR 400MHz i wbrew pozorom jest ona równie wydajna co DDR2 800MHz. Na płytę z 754 i 939 nie włożysz DDR2.
Ram masz CL2,5 i taki też kup. Czyli DDR400 MHz CL 2,5 . DDR - pierwsza litera skrótu to DUAL czyli razy dwa. Stąd 200MHz x2 = 400MHz ,sprzedawca nie ściemnił Cię smile.gif Ramy nie będą źle współpracować, ja mam jedną kość 3,0 a drugą 2,5 (400MHz ofkoz) i wszystko piknie gra biggrin.gif

Bardzo dobra jak dla mnie wiadomość smile.gif

450W ale jaki ? Bo jak Tracer to nawet 500 może Ci się z(pipi) wink.gif

Myślałem o takim czymś ... link
Dużo ludzi to kupiło więc chyba jest ok wink.gif No chyba że jest jakiś zasilatorek w przystępnej cenie o podobnych cechach na którego warto zwrócić uwagę smile.gif
Tak poza tym to dobrze by było wiedzieć jakie firmy produkują dobre zasilacze a które złe np taka firma jak Tracker mam podobnego bubla w kompie tylko nie wiem jakiej firmy bo sprzedawcy zdarli nalepkę z niego a na fakturze wydrukowali Fell 350 W cena ok 50 zeta i już sam wiem że zasilatorek za 5 dych to nie zasilatorek smile.gif

Radek x1650XT jest odrobinę wydajniejszy od GF 7600 GS po OC. Najszybsza na AGP jest Rx1950 PRO , a z dżiforców - GF 7900 GS.

Co do tego HD... szczerze, nie wiem. X800 to BYŁA dobra karta (nie ma SM 3.0 i dużo gier już na niej nie ruszy :| ) ale czy da radę z HD. Jak znajdę filmik z GTA IV w 720p to sprawdzę na moim GF smile.gif Ale nie wydaje mi się żeby były jakieś problemy smile.gif

A można wiedzieć jaka karta graficzna AGP 8x przedziale cenowym 300 - 600 zeta jest najlepsza ? To znaczy czy np mając kartę x za 350 zeta warto wydać na kartę y 100-150 zł więcej aby coś więcej uzyskać ?
stona
Dla Twojego procka najlepsza karta to GF7600GS palit ddrIII lub Rx1650XT . Lepsza i tak nie pomoże bo masz za słabego proca ;|

Ten Amacrox dobry ale chyba za mocny jak na Twój konfig. Po co przepłacać? Kup o mocy 350 smile.gif Styknie na pewno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.