Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: World of Warcraft !
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2, 3, 4
GOPA
Witam wszystkich !!

gra ktos w Wowa ?? jesli tak to zapraszam do tematu.Ja sie ostatnio wkrecilem i musze powiedziec ze gierka jest rewelacyjna
ghost.
Ta gra to jedno z najwiekszych uzaleznien jakie mi sie przytrafiło. Niezmiernie sie ciesze, że udało mi się ją w koncu zostawic, jeszcze zanim pojawił sie Burning Crusade, bo gdybym poczekał do dodatku to nie byloby tak łatwo... a teraz, kiedy zbliza sie drugi dodatek, znowu wraca chęc do grania - moze po studiach, narazie staram sie trzymac od niej z daleka ;]
GOPA
no tak ta gra ma na swoim koncie najwiecej zgonow wsrod graczy.Ghost jakbys chcial znow pograc to zapraszam do gildi
Alpha Trion
szykuja sie nowe mmogi od ktorych ja mam zamiar sie na jakis czas trzymac z dala zeby nie wsiaknac , warhammer i Age of Conan i moze Darkfall smile.gif
LegionPolski
jest REWELACYJNA... rozbudowana, klimatyczna, piękna!
doskonały system PVP, mnogość broni/zbroi, niegłupie community [przynajmniej nie tak jak w większości innych mmo], megaza(pipi)iście uzależniająca rozgrywka. z drugiej strony kiedy gra mi się czasowo znudziła to cieszyłem się bardziej niż wtedy kiedy ją poznawałem hyh.gif
Raptor
CYTAT(LegionPolski @ 7 09 2007, 17:34) *
jest REWELACYJNA... rozbudowana, klimatyczna, piękna!
doskonały system PVP

Mam nadzieje, ze nie mowisz o WoWie odnosnie doskanalego systemu PvP laugh.gif.
CYTAT
niegłupie community [przynajmniej nie tak jak w większości innych mmo],

To gdzie indziej jest wiecej niz whine 24/7 i 'Blizzard boohoo! bo: nerf/buff/byleco' itp.? Jedno z najbardziej gowniarskich community przepelnionych smarkaczami i trollami tbh.
blantman
farming farming farming... 2 lata mnie to rajcowało ale po wyjściu BC odpuściłem i za tysiaka konto sprzedałem tongue.gif
LegionPolski
CYTAT(Raptor @ 7 09 2007, 17:57) *
Mam nadzieje, ze nie mowisz o WoWie odnosnie doskanalego systemu PvP laugh.gif .

Nie wiem co w tym śmiesznego. Grałem w wiele MMO i nigdzie nie było w pełni zbalansowanego systemu, ale w WOW'ie w przeciwieństwie do innych MMORPG tutaj skill gracza ma bardzo duże znaczenie. Do (także świetnego) Lineage 2 (który od c3 z kroniki na kronike robi się IMO coraz głupszy, nukers overpowered) WOW jest genialny jeżeli chodzi o PvP.
Lord Tidek
A wiecie że nadchodzi nowy dodatek cool.gif "Wrath of the lich king "
GOPA
zgadzam sie z Legionem !! mozesz byc poteznym wojownikiem ale jesli nie potrafisz walczyc w PVP, robic unikow itp. to jestes nikim !! tutaj slabszy moze wygrac z silniejszym, wszystko zalezy od skila gracza.

Raptor
To co wy za PvP uprawiacie? A jak arena to na jakich ratingach (1400?) i gearem? W arenie liczy sie setup (z odpowiednia taktyka drain mana/cc i train assistem) + wymaxowany ressi i stami. Skill gra duza role (o dziwo) u co poniektorych klas, ale z kims kto wie o co chodzi (nie jest deklem co kupil postac na ebayu) a ma lepszy gear od ciebie to cie zjedzie po prostu.
@Blantman: Dzieki bogu blizz poszedl po rozum do glowy i na ustepstwa... teraz sie kase i inne matsy farmi banalnie.
LegionPolski
CYTAT(GOPA @ 7 09 2007, 22:19) *
zgadzam sie z Legionem !! mozesz byc poteznym wojownikiem ale jesli nie potrafisz walczyc w PVP, robic unikow itp. to jestes nikim !! tutaj slabszy moze wygrac z silniejszym, wszystko zalezy od skila gracza.

no właśnie IMO tak jest.

CYTAT(Raptor @ 8 09 2007, 00:55) *
To co wy za PvP uprawiacie? A jak arena to na jakich ratingach (1400?) i gearem? W arenie liczy sie setup (z odpowiednia taktyka drain mana/cc i train assistem) + wymaxowany ressi i stami. Skill gra duza role (o dziwo) u co poniektorych klas, ale z kims kto wie o co chodzi (nie jest deklem co kupil postac na ebayu) a ma lepszy gear od ciebie to cie zjedzie po prostu.

po pierwsze daruj se sypanie 100. określeniami w zdaniu myśląc, że kogoś zagniesz - a jeżeli już to na pewno nie mnie, nie w tym temacie. można to było inaczej napisać, no ale ok.
piszesz "z kims kto wie o co chodzi a ma lepszy gear od ciebie to cie zjedzie po prostu" - po pierwsze to sprecyzuj kto to ma być ten "ktoś kto wie o co chodzi" - jeżeli ma grać lepiej ode mnie i w dodatku sprzęt posiada lepszy to jest chyba logiczne, że szans na wygraną praktycznie nie mam (no jeszcze zależy od klasy). jeżeli ktoś ma lepszy gear ode mnie, a nie potrafi ogarnąć wszystkich skilli i wykorzystać wad mojej klasy to raczej nie zrobi mi dużo... sam zresztą piszesz, że skill gra tutaj dużą rolę ale IMO to u wszystkich klas. nawet grając dobrze warlockiem (i jak dla mnie jest to tutaj jedyna odstająca postać, razem z rougem, mówię o ostatnich update'ach do BC) zawsze znajdzie się ktoś z gorszym equipem, który jednak wygra, a w takim L2 W OGÓLE nie ma szansy wygrać robe userem z jakimkolwiek archerem z dobrymi (s?) jewelami i mocno enchantowanym bowem. z drugiej strony z nukerami NIE MAJĄ szans meele (powiedzmy oprócz DOBRZE GRAJĄCEGO [ale to bardzo] SK/DA/Pala/TK, dziwne niby, że tanki, ale można) fighterzy, ew. dagger userzy mogą spróbować wyjąć łuk. szczególnie tą przewagę widać na end games, a w WOW'ie takiego czegoś nie ma, no chyba, że walczy się z kimś w epic secie, sam nic ciekawego nie mając...

BTW: zwroty grzecznościowe się pisze z wielkiej litery, ale cóż...
Raptor
Pamietaj, ze ja mowie tylko o WoWie, a nie o L2 i innych (o ktorych sie nie wypowiadam).
CYTAT(LegionPolski @ 8 09 2007, 14:47) *
po pierwsze daruj se sypanie 100. określeniami w zdaniu myśląc, że kogoś zagniesz - a jeżeli już to na pewno nie mnie, nie w tym temacie. można to było inaczej napisać, no ale ok.

Skoro jestes w temacie to po co mam pisac jakies inne bzdety zamiast uzyc od razu okreslen powszechnie stosowanych w grze? Wypowiedz byla skierowana wyraznie do ciebie.
CYTAT
piszesz "z kims kto wie o co chodzi a ma lepszy gear od ciebie to cie zjedzie po prostu" - po pierwsze to sprecyzuj kto to ma być ten "ktoś kto wie o co chodzi" - jeżeli ma grać lepiej ode mnie i w dodatku sprzęt posiada lepszy to jest chyba logiczne, że szans na wygraną praktycznie nie mam (no jeszcze zależy od klasy). jeżeli ktoś ma lepszy gear ode mnie, a nie potrafi ogarnąć wszystkich skilli i wykorzystać wad mojej klasy to raczej nie zrobi mi dużo... sam zresztą piszesz, że skill gra tutaj dużą rolę ale IMO to u wszystkich klas. nawet grając dobrze warlockiem (i jak dla mnie jest to tutaj jedyna odstająca postać, razem z rougem, mówię o ostatnich update'ach do BC) zawsze znajdzie się ktoś z gorszym equipem, który jednak wygra, a w takim L2 W OGÓLE nie ma szansy wygrać robe userem z jakimkolwiek archerem z dobrymi (s?) jewelami i mocno enchantowanym bowem. z drugiej strony z nukerami NIE MAJĄ szans meele (powiedzmy oprócz DOBRZE GRAJĄCEGO [ale to bardzo] SK/DA/Pala/TK, dziwne niby, że tanki, ale można) fighterzy, ew. dagger userzy mogą spróbować wyjąć łuk. szczególnie tą przewagę widać na end games, a w WOW'ie takiego czegoś nie ma, no chyba, że walczy się z kimś w epic secie, sam nic ciekawego nie mając...

A czy wlasnie przykladowo lockiem jak masz merc/glad gear z przepakowanym ressi i stami bedziesz mial problem jak wiesz mniej wiecej o co biega (w dodatku kiedy wiesz kto bedzie chcial cie zaatakowac)? No chyba, ze jestes affi to rzeczywiscie rogal (z minimalnie gorszym - blue gear ci nic nie zrobi, lub random kara epics) ci namodzi kolo dupy (no ale w koncu SS - outdoor pvp - i go dobijesz). Nie mowiac o tym, ze zapomniales o Shadow Priestach. Na chwile bierzaca WoW faworyzuje casterow (wtb patch 2.3.0). Okres krolowania rogues sie skonczyl dawno, tak jak i calego melee (nie mowiac o hunterach - ktorzy w zwyklych BG dalej daja rade, ale w arenie maja kiepsko zwlaszcza 2v2 i 3v3, w 5v5 o dziwo MM sie calkiem ladnie sprawuje dzieki Silencing Shot/Frost Trap/Scatter - ale to juz chodzi tylko o teamplay). I dalej twierdze i zdania nie zmienie, ze 'slabszy moze wygrac z silniejszym (no tak... lag sie zdaza) i tylko liczy sie skill'. Prawdziwy skill wychodzi tylko przy bardzo podobnym gearze i nie u wszystkich klas - nie wspominajac o odpowiednim buildzie. A ktos kto ma blade pojecie - tak ciezko domyslec sie: nie jest clickerem/side scrollerem, ma jakies minimalne pojecie o macrach itp.? Do tej pory nie dales mi odpowiedzi odnosnie czego tak twierdzisz (arena i jaki rating / BG (nie licze AV, bo to zwykle kto pierwszy do bazy) / outdoor - nie wspominajac gearu, armory link?).
LegionPolski
CYTAT(Raptor @ 8 09 2007, 20:32) *
I dalej twierdze i zdania nie zmienie, ze 'slabszy moze wygrac z silniejszym (no tak... lag sie zdaza) i tylko liczy sie skill'.

Nigdzie nie napisałem, że liczy się TYLKO skill, bo to nieprawda. Chodziło mi tylko o to, że WOW ma najlepszy system PvP spośród wszystkich MMORPG w jakie grałem, a grałem we wiele. Oświeć mnie w takim razie w jakiej sieciówce jest lepsze i bardziej zbalansowane PvP, bo ja takowego nie znam.

Prawdziwy skill wychodzi tylko przy bardzo podobnym gearze i nie u wszystkich klas - nie wspominajac o odpowiednim buildzie.

No a build moim zdaniem jest składową na skill - chyba, że ktoś go zerżnie całkowicie z szablonu... Gear nie musi być bardzo podobny i nadal zostaję przy zdaniu, że skill liczy się tutaj jak w żadnym innym MMORPG.

Do tej pory nie dales mi odpowiedzi odnosnie czego tak twierdzisz (arena i jaki rating / BG (nie licze AV, bo to zwykle kto pierwszy do bazy) / outdoor - nie wspominajac gearu, armory link?).

Lawl, na arenach nie walczyłem (co nie odbiera mi możliwości twierdzenia, że w WOWie PvP jest najlepsze spośród tych co w MMORPG uświadczyłem, tym bardziej, że połowy wariantów walk w WOWie nie miałem okazji rozkminić), bo na Retailu nie nabiłem 70 levelu. Wszystko co stwierdzam to na podstawie walki 1v1 w najzwyklejszych lokacjach przeciwko playerom przeciwnej frakcji. Ale nadal uważam, że w WOWie jest fajne PvP...
Raptor
CYTAT(LegionPolski @ 8 09 2007, 22:01) *
Nigdzie nie napisałem, że liczy się TYLKO skill, bo to nieprawda. Chodziło mi tylko o to, że WOW ma najlepszy system PvP spośród wszystkich MMORPG w jakie grałem, a grałem we wiele. Oświeć mnie w takim razie w jakiej sieciówce jest lepsze i bardziej zbalansowane PvP, bo ja takowego nie znam.

Tutaj juz bardziej nieporozumienie z mojej strony, bo 'cytaty' byly bardziej kierowane w strone Gopy (tylko obaj sie cytowaliscie i popieraliscie - "no właśnie IMO tak jest."). MMO... tak jak juz wczesniej pisalem, nie mowie o innych - nie gram w nie. I nigdzie nie mowilem, ze ma najlepszy z nich wszystkich, nie zgodzilem sie z "doskonały system PVP" - bo jest od tego daleki zwlaszcza na lv70 (mam 3 postacie na tym lv).
CYTAT
No a build moim zdaniem jest składową na skill - chyba, że ktoś go zerżnie całkowicie z szablonu... Gear nie musi być bardzo podobny i nadal zostaję przy zdaniu, że skill liczy się tutaj jak w żadnym innym MMORPG.

Kalkowania buildow pod pvp na 70 sie nie ustrzezesz, juz sa dawno obrane gotowe 'najlepsze' buildy (x/x/x). Na niskich lv rzeczywiscie mozesz sie bardziej skillem wykazac, bo tam nikt nie ma superanckiego gearu (no chyba, ze lv19 twinki itp. - na pewno skosisz ich skillem nie ma co wink.gif), ale rowniez niektore klasy sa bardziej imba od pozostalych.
CYTAT
Lawl, na arenach nie walczyłem (co nie odbiera mi możliwości twierdzenia, że w WOWie PvP jest najlepsze spośród tych co w MMORPG uświadczyłem, tym bardziej, że połowy wariantów walk w WOWie nie miałem okazji rozkminić), bo na Retailu nie nabiłem 70 levelu. Wszystko co stwierdzam to na podstawie walki 1v1 w najzwyklejszych lokacjach przeciwko playerom przeciwnej frakcji. Ale nadal uważam, że w WOWie jest fajne PvP...

Jesli nie grales jeszcze w arenach ani na wymaxowanych levelach to nie widziales jeszcze za duzo - dobijesz i zobaczysz jaki tam imbalance sie tworzy miedzy physical a caster. Arena (zwlaszcza tutaj - jak chcesz pograc z dobrymi kumplami co tez sie znaja na swoich klasach - jak nie masz layoutu do tego to juz nie pograsz.\) a BG to dwie odrebne sprawy, tak samo 1v1 (rowniez teren na ktorym sie chlastasz jest wazny dla niektorych klas).
Co do samego PvP rowniez jestem zwolennikiem outdooru, ktory niestety blizzard regularnie wyniszcza np. wczesniej glownie DK - wszelkie najazdy na miasta przeciwnej frakcji zostaly przez to zrujnowane, a ludzie spierdzielali zawsze w miejsca gdzie nie warto bylo ich gonic, a teraz flying mounty (juz sobie nie napadniesz kogos czy nie pogankujesz, bo conajwyzej po jednym razie sie skonczy) psuja mase sad.gif. PvP na nizszych levelach (pod warunkiem, ze nie przeciwko twinkom - bo sie po prostu obsrasz i taka prawda - jest owszem bardzo fajne, ale malo urozmaicone).

Jedna naprawde bajerancka rzecz, ktora mnie glownie trzyma (jeszcze jakos) przy tej grze to PvE, bo prawdziwe PvP (outdoor) jest ledwo co zywe.
GOPA
panowie ja to widze tak :

kazda postac i kazda klasa ma swoje plusy i minusy.Nie ma klasy ktora bylaby najlepsza.Tak samo jak profesje, sa rozne i maja swoje plusy.
Nie wiem po co ta gadka.PVP jest swietne i wydaje mi sie ze ma sie swietnie.

teraz szarpie Krasiem, Palladynem, podobno mozna z niego zrobic najlepszego tanka
Raptor
@GOPA: Zalezy pod jaki content. W 5manach i Kara (10man) sie sprawuja bardzo dobrze (jednak wymagaja naprawde dobrego gearu - inaczej problemy z aggro i mana). Na Main Tanka do 25 sie nie nadaja po czesci przez: zbyt mala stamine (za duzo musza poswiecac socketow by stac sie crit immune) i nie maja zadnych powaznych skilli na okazje z serii 'oh shit' (warrek ma last stand i shield wall czy na fear - stance dancing). Miski sie sprawdzaja w OTowaniu/tankowaniu niektorych bossow lepiej (chory armor i stamina), ale czesci tez nie przetankuja (glownie fear). Wiec co najwyzej moze byc z nich calkiem ok Offtank (Paladyni na niekotrych bossach sie swietnie sprawuja w OTowaniu - aoe tanking).
GOPA
wiesz co mozesz to przetlumaczyc na nasze bo jeszcze nie kumam tego jezyka wowa laugh.gif Tzn ze moj hipek jest do bani mellow.gif
Raptor
Nie nie oznacza, ze jest do bani. Ale w raidach 25 osobowych (end game content) nie bedzie mogl (tak przynajmniej wydaje mi sie z twojej wypowiedzi - ze chcesz tak grac) Main Tankowac (czyli wielki zly boss trzaska nonstop w ciebie, a raid napierdziela w niego). Spowodowane jest to zbyt mala iloscia punktow zycia (Stamina jest odpowiedzialna za HP). Kazdy Main Tank (aka MT. OT = Off-tank, tank ktory stara sie byc 2gi na liscie do zaatakowania - z wielu innych przyczyn uzaleznionych od potyczki - badz tankuje pozostale jednostki, ktore duzo slabiej bija) nie moze byc krytycznie walniety, gdyz moze sie to zakonczyc jego szybka smiercia co w 99% przypadkow owocuje wipe'em (wszyscy gina po kolei) dlatego kazdy tank idzie w tzw. Crit Immunity, aby nie zarwac 2krotnie wiecej dmg (gdzie moglo by sie to zakonczyc 1-shotem). Nawet jesli w niektorych miejscach brak crit immunity przechodzi, to jest to bardzo utrudniajaca rzecza dla healerow, ktorzy po prostu moga nie podolac. W wowie sa (glownie - zdazaja sie odstepy od tej reguly, wszystko zalezy od bossow) klasy, ktore moga tankowac normalnie: Warrior (protection specc, ktory jest Main Tankiem, duza stamina w gearze i ogolnie), Druid (Feral w Bear form - offtank), Paladyn (Protection - offtank). Ogolnie paladyni raczej sa zmuszani obecnie do healowania (jedna z najlepszych single target healing klas, ktora nie ma tak wielkich problemow z mana) w raidach, wiec musisz miec bardzo duzo szczescia jesli chcesz w endgame (25man) PvE byc tankiem jako pally. Kolejnym wlasnie brakiem bedzie brak zdolnosci do przetrwania, lekkiego braku healingu lub bardzo wysokiego dmg (czasem boss dostaje enrage - i wali 2x mocniej i szybciej w wiekszosci przypadkow) czego po prostu nie przetrwa. Dlatego jak juz mowilem w instance 5-10man bedziesz sobie radzil bez wiekszych problemow, ale 25man juz niebardzo (zwlaszcza, ze gildia Ci nie pozwoli na 99%).
Oran
GOPA to chyba w te piłkarzyki grał kiedyś? xD

A tak na serio, WoW to jest gra dla mnie idealna, choć grałem w nią tylko pare chwil, i na privach to moge tak o niej powiedzieć, a że kasy nie mam na abonament to sobie gram we f2p MMO smile.gif
Tommo
Jakimi postaciami gracie? Na jakim serwie?
Ja narazie mam na Ravenholdzie za maina wykoksowanego orka shamiego na 60 i pala blood elfa na 5 bo pogralem kilka dni na darmowym trialu tbc tongue.gif.
Po nabiciu 60 mialem jeszcze ponad miesiac prepaida to wykorzystalem ten czas na bg.Teraz mam 5/5 epicki set i 2x axe epix.
Jak wejde do outlandow po zakupie tbc to nie znajdzie sie alluch na 60-62 ktory mnie rozwali biggrin.gif.Zastanawiam sie czemu tak malo osob gra shamanem,
jak dla mnie w mele jest on porownywalnym dpsem do rogala.Dla zachety grania ta postacia napisze Wam jego zalety smile.gif:
-nawet jak nie jest resto to i tak moze sie wyleczyc w walce z mobkiem np
-ma skila wskrzeszania innych postaci bez ograniczen, sam siebie moze wskrzesic raz na godzine, chyba ze ma w talentach podbite reincarnation
-oprocz atakowa mele moze byc tez castem, nawet jak w talentach jest mele to i tak spele calkiem sporo hp zdejmuja, na 60 oprocz za(pipi)istych critow w mele moj crit schockow wynosil 1,2K a w talentach dalem 100% w mele
praktycznie w walce z przeciwnikiem na moim levelu w porownymwalnym gearem mam problemu tylko z lockiem, piznie feara,doty + damage od miniona razem to daje szybki zgon smile.gif chyba ze totem wyrwie z feara i szybko do locka podbiegne, wtedy nie ma co z niego zbierac wink.gif
pozdrawiam

GOPA
CYTAT(Raptor @ 9 09 2007, 00:23) *
Nie nie oznacza, ze jest do bani. Ale w raidach 25 osobowych (end game content) nie bedzie mogl (tak przynajmniej wydaje mi sie z twojej wypowiedzi - ze chcesz tak grac) Main Tankowac (czyli wielki zly boss trzaska nonstop w ciebie, a raid napierdziela w niego). Spowodowane jest to zbyt mala iloscia punktow zycia

mala ?? nie dosc ze moge nosic najciezsze zbroje to jeszcze czary zwiekszajace stamine moge rzucac na siebie.Wydaje mi sie ze to idealny tank

w ogole ja to traktuje jako rozrywke i jak widze te wasze skroty mailowanie, tankowanie offtopowanie i inne takie tam to mnie przerazacie laugh.gif
Master JIN
najlepszy do tankowania to jest druid w misku
Mejm
Taa a Legion sie czepia ludzi ze w battla graja tongue.gif

Zassalem sobie free trial WoW (nie wiem czy BC tez sie zassala ale watpie). Gram elfickim druidem. Lvl7. Serwera nie pamietam. Jak ktos bedzie chetny na wspolna gre to sprawdze i podam.

Ciekawe czy jak zassam triala BC to tez bede mial 10 dni free?

Ktos na poczatku wspomnial o unikach. O co biega? Czy ruszanie sie postacia w czasie walki ma jakis wplyw na obrone? Walcze wylacznie z potworami.
GOPA
CYTAT(Master JIN @ 9 09 2007, 13:01) *
najlepszy do tankowania to jest druid w misku

polemizowalbym tongue.gif

Mejm jak zassasz triala BC to chyba bedziesz mial 10 dni free ale na nowe konto.Na tym co grasz juz nic nie zrobisz z darmowymi kontami
Lord Tidek
CYTAT(Mejm @ 9 09 2007, 13:06) *
Taa a Legion sie czepia ludzi ze w battla graja tongue.gif

Zassalem sobie free trial WoW (nie wiem czy BC tez sie zassala ale watpie). Gram elfickim druidem. Lvl7. Serwera nie pamietam. Jak ktos bedzie chetny na wspolna gre to sprawdze i podam.

Ciekawe czy jak zassam triala BC to tez bede mial 10 dni free?

Ktos na poczatku wspomnial o unikach. O co biega? Czy ruszanie sie postacia w czasie walki ma jakis wplyw na obrone? Walcze wylacznie z potworami.

Nie da się zassac triala BC jeśli nie masz pełnej wersji podstawowego WoW'a
Jinxters
Zamierzam w najblizszym czasie zagrac w to cudo....jako noob mam pytanko....czym rozni sie prywatny serwer od tego Blizzarda? bo kasy na abonament nie mam tongue.gif No i obawiam sie troche ze gra mnie zbyt wciagnie i zawale szkole dry.gif
Mathiu
CYTAT(Jinxters @ 24 09 2007, 16:55) *
Zamierzam w najblizszym czasie zagrac w to cudo....jako noob mam pytanko....czym rozni sie prywatny serwer od tego Blizzarda? bo kasy na abonament nie mam :P No i obawiam sie troche ze gra mnie zbyt wciagnie i zawale szkole <_<
Po pierwsze na prywatnych serwerach masz zwiechy (tzw. freezy), lagi, rozłączenia (tzw. dc, od disconnect, po prostu w momencie wywala wszystkich z serwera). Cho to wszystko zależy od serwera, do ilości ludzi, od aktualnie wypuszczonej wersji emulatora.
Po drugie bugi (np. zapadasz się pod ziemię), błędy, niedziałające czary/umiejętności, questy, których nie da się wykonać, znikające poziomy wyuczonych profesji.
Po trzecie w porównaniu do oryginała, na prywatnych serwerach gra mało ludzi. O. 1000 jednocześnie na priv, w porównaniu do ok. 10000 na globalu (oryg.).
Z tego co opisałem wygląda to tragicznie, ale nie jest tak do końca. Da się grać i to w miarę komfortowo, pod warunkiem, że na parę rzeczy przymkniesz oko (a otworzysz na portfel, w którym co miesiąc zostaje Ci 50 zł ;) ).

Co do uzależnienia... jestem pewny, że gdybym płacił za grę 50 zł miesięcznie, to za niedługo pisaliby o mnie w którymś z portali internetowych jako kolejna ofiara WoWa - w końcu wydawałbym 50 zł/mies., więc każda minuta poza grą, to byłaby kasa wyrzucona w błoto.
Na szczęście na priv serverach gierka jest za darmo, traktuję ją lajtowo, gram kiedy mam ochotę, we własnym tempie. Niektórym pęka żyłka, bo np. grają po kilkanaście godzin dziennie, a pewnego dnia okazuje się, że wykryto jakiś straszliwy bug, dzięki któremu dużo osób mogło np. łatwo i szybko nabić kupę leveli/kasy/zdobyć zaje.biste itemy i wgrywany jest backup sprzed dnia (jak dobrze pójdzie), a czasem sprzed 2-3 dni. Większość nie wytrzymuje wtedy nerwowo (lecą bluzgi na forum), a ja się śmieję, bo akurat przez ten czas nie grałem i nic nie straciłem ;)

W każdym razie jeśli stać kogoś na wywalanie 5 dych miesięcznie na grę, ma kure.wnie silną wolę (tudzież te 50 zł, to jego wypłata za godzinę roboty) oraz brak życia towarzyskiego, to oczywiście polecam oryginał. Wszystkim pozostałym polecam prywatne serwery :]
Jinxters
Dzienks za odpowiedz....bede tak jak Ty Mathiu pykal sobie na privach tongue.gif
LegionPolski
ja też napiszę, że mimo iż privy kolosalnie różnią się od officiala (grubo bardziej niż w l2) to tak jak Mathiu napisał można się przy nich naprawdę ŚWIETNIE bawić a przy odrobinie silnej woli grać tyle ile grałoby się w normalne gry smile.gif (w sensie, kiedy ja grałem na WOWscape to w tygodniu około 2 godziny dziennie, a w piątek jak nie było żadnej dobrej propozycji na wyjście gdzieś wieczorem [tudzież coś się kroiło na sobotni wieczór] to grało się od 20 do 3-4 w nocy, więc nie aż tak źle jak to bywało w l2 na retailu, czyli sesje od 17-18 do rana)

Mathiu
CYTAT(Jinxters @ 24 09 2007, 18:18) *
Dzienks za odpowiedz....bede tak jak Ty Mathiu pykal sobie na privach :P
W takim razie polecam http://forumwow.net/ Chyba najlepszy polski priv serwer. I ja tam przy okazji gram :]
Alpha Trion
wlasnie dlatego ze granie w mmogs na priv serwerach to nieporozumienie te gry jako jedyne tak swietnie sie bronia przed piractwem . Reg serwery blizzarda to jakosc za jaka placisz , lagi , bugi , itd maja obowiazek byc rozwiazane , GM ma byc jak usluzny piesek na kazde twoje wezwanie i lizac Ci faje bo ty jestes klientem . Co znaczy marne 50 zl na miesiac za gre ktora ci zapewnia rozrywke na setki godzin , majac do dyspozycji 30 dni , dla mnie smieszne sa takie tlumaczenia ktorych stac na topowe hdki i next gen konsole a nie maja zeby wywalic 50 zloty ,
nie maja za to oporow wywalic 60 euro na takiego heavenly sword ktory mozna przejsc w 6 godzin smile.gif . Na poczatku wow to byla moja dzienna sesja na raidach , (glupi czlowiek byl swoja droga ze tak sie tym podniecal no ale co sie pobawilem to moje smile.gif )

Ja odradzam granie na priv serwerach , po to sa dwutygodniowe triale zeby moc posmakowac gry . 14 dni to az za duzo zeby zobaczyc czy gra nam sie spodoba , natomiast prawda jest ze mmogi to najbardziej uzalezniajace gry jakie tylko istnieja i jak tylko Ci sie spodoba mechanika czy poznasz swietnych ludzi w gildi to czapa , ale wszystko zalezy od psychy danego czlowieka
Jinxters
Mam problemik z gierką sad.gif Wyskakuje mi takie cos http://img255.imageshack.us/my.php?image=beztytuube0.png zrobiłem wszystko zgodnie z zaleceniami (jakie były w "T")...i nadal mam ten problem (nadmienie,że mam zamiar grac na pirackich serwach) Prosze o szybką pomoc!!!
Tommo
kazdy piracki serw wymaga okreslonej wersji gry, sprawdz jaką wersje wymaga serw na ktorym chcesz grac i sciagnij wymagane patche
na stronie http://gamecenter.pl/forum/ w dziale pirackie serwy wowa jest topic w ktorym sa linki do patchy
pozdro
LegionPolski
CYTAT(Alpha Trion @ 26 09 2007, 13:04) *
wlasnie dlatego ze granie w mmogs na priv serwerach to nieporozumienie te gry jako jedyne tak swietnie sie bronia przed piractwem . Reg serwery blizzarda to jakosc za jaka placisz , lagi , bugi , itd maja obowiazek byc rozwiazane , GM ma byc jak usluzny piesek na kazde twoje wezwanie i lizac Ci faje bo ty jestes klientem . Co znaczy marne 50 zl na miesiac za gre ktora ci zapewnia rozrywke na setki godzin , majac do dyspozycji 30 dni , dla mnie smieszne sa takie tlumaczenia ktorych stac na topowe hdki i next gen konsole a nie maja zeby wywalic 50 zloty ,
nie maja za to oporow wywalic 60 euro na takiego heavenly sword ktory mozna przejsc w 6 godzin smile.gif . Na poczatku wow to byla moja dzienna sesja na raidach , (glupi czlowiek byl swoja droga ze tak sie tym podniecal no ale co sie pobawilem to moje smile.gif )

Ja odradzam granie na priv serwerach , po to sa dwutygodniowe triale zeby moc posmakowac gry . 14 dni to az za duzo zeby zobaczyc czy gra nam sie spodoba , natomiast prawda jest ze mmogi to najbardziej uzalezniajace gry jakie tylko istnieja i jak tylko Ci sie spodoba mechanika czy poznasz swietnych ludzi w gildi to czapa , ale wszystko zalezy od psychy danego czlowieka

Nie chcę tu żadnej śmiesznej wojny wszczynać, czy warto grać na privach czy nie (bo przez wiele lat grania w MMO już wystarczającą ilość takich kłótni przetrwałem, najpierw aktywnie, a później biernie, bo to już się nudne robiło), ale po pierwsze - ludki co mają w domu hi-endowy sprzęt i mega dochody a piszą, że nie mają kasy na MMO są śmieszni - owszem. Ale nikt tutaj nie napisał, że ja [czy też Mathiu], co zbieram od roku na nowy komp a mam ledwie 1500zł (o NG albo telewizorze HD mogę se pomarzyć), sra'my pieniędzmi, tak więc nie wiesz czy jest to dla nas wydatek czy nie - dla mnie jest i grając w L2 przez dwa lata na retailu czasem grałem z lekka na siłę "bo się abonament jutro kończy". Inną sprawą są rate'y - ja np. nie mam teraz czasu na przeznaczania na grę więcej niż 2-3 godziny dziennie - mimo, że pod tym względem WoW jest bardzo fajny dla grających mniej (lvl leci szybko, double exp rate) - to i tak granie na officialu kiedy nie ma się wiele wolnego czasu mija się z celem.
Ogólnie wybór zależy od grającego - ja np. po jakimś czasie grania w L2 na retku przeniosłem się na privy - o tej grze wiem naprawdę przerażająco wiele, a granie na privach (rates od x2-x4 do wyższych, czyli z x10) dostarczało mi równie dużo zabawy co na officialu. Podobnie z WoW'em.
KaszaTusTus
Ja gralem na mmorpg4free.com na serwerze z pomnozonymi ratami. Jednak teraz jedyne na co ewentualnie (bo zobaczylem jak wyglada gra na globalu dzieki mojemu kumplowi) mialbym ochote, to pograc na jakims dobry blizzlike'u. Co sadzicie o polskim serwerze anderia? Slyszalem, ze to jeden z najlepszych polskich serwerow, dosc popularny, a w dodatku blizzlike. Moze jak sie dorobie nowej karty graficznej (GeForce poszedl sie kochac) zdecydowalbym sie tam grac wiec ew. opinie byłyby dla mnie bardzo pomocne.
Raptor
Ja tam za WoWa nie bule, a gram na serwach blizzarda (po prostu gra sama za siebie placi - if you know what I mean - I wcale nie musze siedziec i farmic jak chinczyk laugh.gif) - I jednak wyczyszczenie w ludzkich warunkach Black Temple nie zastapi niczego (chociaz smieszne, ze Illidan w porownaniu do innych bossow to mieczak jesli chodzi o learning curve).

A co do GMow... roznie to bywa jedni sa super, a drudzy possysaja - jak sprzedawcy w marketach (jeden sie zna, drugi udaje lub sie leni).
Alpha Trion
dokladnie Raptor , niektorzy moi znajomi placili ingame goldem w mmo za gamecards i grali praktycznie za darmo , do tego sprzedali swoje konta za spore pieniadze , jak ktos jest obrotny to sie wszystko da smile.gif

Raptor
Dokladnie tak jest, ale ja swojego zadnego konta jeszcze nie sprzedawalem tongue.gif
Mathiu
CYTAT(KaszaTusTus @ 27 09 2007, 03:57) *
Ja gralem na mmorpg4free.com na serwerze z pomnozonymi ratami. Jednak teraz jedyne na co ewentualnie (bo zobaczylem jak wyglada gra na globalu dzieki mojemu kumplowi) mialbym ochote, to pograc na jakims dobry blizzlike'u. Co sadzicie o polskim serwerze anderia? Slyszalem, ze to jeden z najlepszych polskich serwerow, dosc popularny, a w dodatku blizzlike. Moze jak sie dorobie nowej karty graficznej (GeForce poszedl sie kochac) zdecydowalbym sie tam grac wiec ew. opinie byłyby dla mnie bardzo pomocne.
O Andeeri słyszałem tylko tyle, że jest konkurencją dla innego największego i najlepszego priv serwera, blizzlike, a mianowicie Avalonu. Ja gram na Avalonie i mogę poopowiadać o tym serwie. O Andeeri niewiele mogę powiedzieć, ale pewnie będzie bardzo zbliżona do Avalonu, przynajmniej jeśli chodzi o bugi, bo chyba też stoi na Antrixie. Nie wiem jaki tam jest sprzęt, więc nie wiem jak z lagami. No i nie wiem jak GMi podchodzą do swoich obowiązków, bo na Avalonie bywa z tym różnie.
Jinxters
Czy znajdzie się na tym forum jakiś miłosierny samarytanin i pomoże mi w noobowej wręcz kwestji zwiazanej z Wow'em...chodzi natomiast o to,że mam teraz wersje 1.0.0(tą podstawową) a chcę zdobyc 2.1.3 .(do grania np. na Dark Bastionie)...prosze o podanie konkretnego linka do tego(skąd moge zassac)...kurde mam tę gre od 2 dni i jeszcze nie grałem dry.gif

Może ktoś odpisac zależy mi na czasie
KaszaTusTus
Skoro sam grasz na Avalonie (przyznam, ze pierwszy raz slysze o takim serwerze) i jest wg. Ciebie najlepszy (nie zaprzeczam, nie gralem) to moze powiedz mi jak tam wyglada gra. Na mmorpg4free problemem byly dosc czeste disconnecty, co gorsza jesli byles akurat na raidzie to mogles juz zaczynac wszystko od nowa (po dc zawsze jak ja to nazywalem "i Orgrimmar i Orgrimmar tongue.gif ). Poziom trudnosci rajdow i instancji byl tam strasznie zanizony, np. instancje w Hellfire Citadel mogla zrobic jedna osoba (dla mojego warrka nie byl to problem), a np. The Eye, Hyjal, czy BT to nawet 5 dobrze ubranych graczy. Denerwowaly tez rozmaite bugi postaci- np. ze strachu locka nie wyciagaly cie otrzymywane obrazenia co bylo przegieciem (w 1 fearze robil ci nawet 1/3 hp jesli mial duzo +dgm spelli +spell crit), nie mowiac juz o tym, ze przez pewien okres czasu mozna bylo rogalem np. uzywac stealtha na mouncie, czy w ogole atakowac z mounta, czy jesc biegnac. Fest zabugowany jest ten Avalon i najwazniejsze, ile ludzi tam gra?
Jinxters
Ludziska jeśli mi ktos pomoże to będe bardzo wdzięczny!!! Więc tak na początku miałem zwykłego Wow'a podstawka....niedawno zainstalowałem dodatek TBC(wiec mam wersje 2.0.0)...i jakiego patha(pathy) urzyc by miec 2.0.13 ????????

dzięki juz sobie radze
Mathiu
CYTAT(Jinxters @ 28 09 2007, 18:42) *
Ludziska jeśli mi ktos pomoże to będe bardzo wdzięczny!!! Więc tak na początku miałem zwykłego Wow'a podstawka....niedawno zainstalowałem dodatek TBC(wiec mam wersje 2.0.0)...i jakiego patha(pathy) urzyc by miec 2.0.13 ????????

dzięki juz sobie radze

http://www.wowwiki.com/Patches

@KaszaTusTus: napiszę coś więcej jak znajdę dzisiaj odrobinkę czasu
Jinxters
Dzięki konar$ky !!! Bez Ciebie by mnie nie było w tym pięknym świecie tongue.gif
Mathiu
CYTAT(KaszaTusTus @ 27 09 2007, 19:43) *
Skoro sam grasz na Avalonie (przyznam, ze pierwszy raz slysze o takim serwerze) i jest wg. Ciebie najlepszy (nie zaprzeczam, nie gralem) to moze powiedz mi jak tam wyglada gra. Na mmorpg4free problemem byly dosc czeste disconnecty, co gorsza jesli byles akurat na raidzie to mogles juz zaczynac wszystko od nowa (po dc zawsze jak ja to nazywalem "i Orgrimmar i Orgrimmar :P ). Poziom trudnosci rajdow i instancji byl tam strasznie zanizony, np. instancje w Hellfire Citadel mogla zrobic jedna osoba (dla mojego warrka nie byl to problem), a np. The Eye, Hyjal, czy BT to nawet 5 dobrze ubranych graczy. Denerwowaly tez rozmaite bugi postaci- np. ze strachu locka nie wyciagaly cie otrzymywane obrazenia co bylo przegieciem (w 1 fearze robil ci nawet 1/3 hp jesli mial duzo +dgm spelli +spell crit), nie mowiac juz o tym, ze przez pewien okres czasu mozna bylo rogalem np. uzywac stealtha na mouncie, czy w ogole atakowac z mounta, czy jesc biegnac. Fest zabugowany jest ten Avalon i najwazniejsze, ile ludzi tam gra?

Nie mówię, że jest najlepszy. Po prostu tam gram od początku i gra mi się bardzo dobrze, więc nie widzę powodu do zmiany.
Disconnecty się zdarzają, freezy też. To zależy od wgranego revisiona (wersji emulatora). Jeden rev powoduje DC co 15 min., podczas gdy na następnym uptime serwera dochodzi do kilkunastu godzin. Przeważnie jeśli wychodzi na jaw, że dany revision jest wadliwy i zdarza się dużo DC lub masa bugów, to administracja cofa grę do poprzedniego reva. Oczywiście po DC żegnasz się z raidem, ale to chyba norma.
Poziom trudności instancji chyba odpowiada temu na globalu, bo nie widziałem żeby ktoś narzekał - no, może pojawił się jeden głos, że może trochę za ciężko jest. Ale za łateo nigdy nie było.
Bugi postaci to niestety norma. Choć każdy kolejny revision stara się naprawić poszczególne czary/talenty. Jednak nadal jest tego dużo. Najlepiej poczytać forum, dział o każdej klasie. Ja gram magiem, więc mogę powiedzieć, że mag nie ma najgorzej, działa jakieś 80% talentów i spelli, choć do ideału jeszcze brakuje. Ale różnie to bywa. Czasem revision wprowadzi poprawę dla jednej klasy po to by zepsuć inną klasę i tak w kółko. Revisiony wypuszcza team odpowiedzialny za emulator, więc żaden admin, żadnego serwera nie ma większego wpływu na bugi (chyba, że jest programistą).
Także nie powiem... bugów mało nie ma, ale GMi są dość surowi jeśli chodzi o dawanie banów jeśli kogoś przyłapią lub jakiś inny gracz doniesie (z dowodami), że inny gracz używał bugów.
No i ilość ludzi to największy plus Avalonu. Max się zmieści 1050 osób i czasem, w weekendy, ten pułap zostaje osiągnięty, co jak na polski serwer jest dużym sukcesem. Andeeria ma chyba zbliżony pułap. W każdym razie na Avalonie średnio w dzień jest 500-700 osób. Niestety duuużo dzieci neo (pożycz kasę, daj kasę, co to jest SW i gdzie to kupić itp.) :/

Także dwie rady... poczytaj fora Avalonu i Andeerii (dowiedz się jakie bugi, jaki regulamin, która klasa najmniej zbugowana), no a potem najlepiej załóż konta na obu, dojedź do jakiegoś 10 lvlu i sam zdecyduj gdzie grać.
Psychonaut
Postanowilem zaczac grac w Wowa, ale najpierw musze go zdobyc. Blizzard Downloader jest przeslamazarny. Da sie sciagnac z jakiegos http instalke?
stona
Poszukaj na Gamershell albo na torrentach smile.gif
Psychonaut
Kurna, nie ma, trudno. A torrent to w tym przypadku pomylka - Blizzard Downloader uzywa p2p. Poczekam z 30h do 2 dni, albo zalatwie od ziomka instalke. Dzieki za odpowiedz w kazdym razie.
Antares
Ja pier***, podobno na tym forum niemile widziane / zakazane jest pisanie na temat piractwa? Tylko nie wiem, czym się różni łoś pytający "skąd wziąć ISO" od jawnego pisania, że się gra na piracie w WoWa a raczej "WoWa" bo te serwery nie mają nic wspólnego z prawdziwą grą. 500 osób online, 80% talentów i spelli ? Nie rozśmieszajcie mnie. Na oficjalnych serwerach czasem nie sposób jest znaleźć grupę do instancji, a co dopiero na piracie XD Jedynie dobrze umulowaną grą jest Lineage 2, ale gdybym grał w niego na piracie też bym się nie chwalił na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.