Chcialbym zapytac jakie trzeba odblokowac porty zeby miec na X360 NAT na OPEN, bo caly czas mam umiarkowany przez co czesto mam lagi i jestem wyrzucany z meczow. W jednym temacie ktos juz podal "dwa porty" ale nic nie pomoglo.
PS. temat otworzylem dla wszystkich co maja ten problem i zeby mogli latwo znalesc odpowiedz
Pozdrawiam++
Otwiera się trzy porty o ile dobrze pamiętam i wszystko działa.
Po ostatniej konserwacji serwów są z tym właśnie jaja.
Piasecznik
13 09 2007, 11:20
Ja po ostatnim update mam Open, a wcześniej miałem Moderate
To chyba dobrze?

Ja też miałem umiarkowane, odblokowałem 3 porty po modernizacji Live i NAT mam open. Używam rutera Microcom Deskporte 400 i neo512.
Moze ktos napisac jakie trzeba odblokowac te porty???
Czy z Liveboksem można zrobić tak samo? Bo też mam "umiarkowany". Co prawda lagów nie mam i łączę się bez wielkich problemów, ale zawsze lepiej byłoby mieć NAT otwarty.
Tak, na Liveboxie też można
A jak właściwie się to robi? Bo na części "technicznej" spraw internetowych się za bardzo nie znam.
Włącz przeglądarkę, w pasku adresu wpisz
192.168.1.1. Login i hasło domyślne to "admin"(bez cudzysłowu). Klikasz na "Serwery LAN" i na Dodaj. Wpisz dowolną nazwę serwera, ustaw dostęp włączony, "Lokalny adres IP" to ofkoz IP Xboxa. Ustawiasz protokół TCP, "Port od" i "Do" 3074 i klikasz "Zastosuj". Potem ustawiasz pozostałe porty i voila!
CYTAT(B0dz1o @ 16 09 2007, 16:24)

Potem ustawiasz pozostałe porty
Jak to zrobić?
Potem znów klikasz "Dodaj". Ustawiasz protokół UDP, "Port od" i "Do" 3074 i klikasz "Zastosuj".
Jeszcze raz "Dodaj". Ustawiasz protokół UDP, "Port od" i "Do" 88 i klikasz "Zastosuj".
Już prościej nie potrafię.
Dziękuję za pomoc, sposób okazał się skuteczny.
To o otwarciu portów powinno być gdzieś przyklejone.
Masa ludzi nawet nie wie, że ma pozamykane porty i narzeka na lagi w grze.
wpieniacz
18 09 2007, 18:02
otworzylem porty resetuje konslole testuje polaczenie i wyskakuje dalej ze mam nat umiarkowany
Też otworzyłem porty w Livebox'ie, ale NAT nadal mam Moderate. W sumie lagów nie mam na swoim neo 2mb, ale wolałbym mieć NAT Otwarty.
CYTAT(C1REX @ 18 09 2007, 14:52)

To o otwarciu portów powinno być gdzieś przyklejone.
Masa ludzi nawet nie wie, że ma pozamykane porty i narzeka na lagi w grze.
Ponieważ ten temat dezinformujący się ciągnie, więc napiszę teraz mimo, że miałem dawno temu.
BZDURA!!! Pozamykane porty nic nie mają do lagów. A mają za to coś do możliwości połączenia się z kimś, a zatem jak kto nie otworzy portów to może liczyć na auto-kopa z pokoju lub na radykalnie zmniejszoną liczbę ludzi z którymi da radę grać, jak i najbardziej irytujące że takie osoby psują grę innym, które wchodząc po nich do pokoju mogą mieć problemy z połączeniem.
Przykleić faq-a by się przydało, ale to o portach powtarza się co kilka stron w tematach o necie na Xbox, PS2, PS3, ponadto nie trudno to znaleźć na stronie xbox.com
Aha, a co do Jędrka to nie otworzyłeś i tyle. Pewnie nie masz stałego IP (bo BOdz1o o tym nie wspomniał), ale przez DHCP, albo livezłom szaleje (i wtedy pomaga usunięcie wpisów i wpisanie na nowo)
To czy masz lagi czy nie zależy od przepustowości twojego łącza. 'Zły' NAT to problemy z wyszukiwaniem i dołączeniem gry. Denerwujące, jak jest mało osób na Cod4 MP Beta to szuka mi meczu w cholere długo.
Ktoś wie co zrobić, aby mieć NAT Open jeśli otwarcie portów nie pomogło ?
No wlasnie ja odblokowale tylko dwa bo trzciego cos nie dalo rady (puzniej poprubuje) i mam umiarkowany, pewnie musze odblokowac ten trzeci.
Mam jeszcze dwa pytania:
1. j.w. czy nie ma innego sposobu zeby miec ten OPEN NAT, niz odblokowanie tych portow?
2. Czy jak odblokowuje jakis port to musze tam w pisac IP mojego X360, bo na popszedniej stronie ktos o tym wlasnie pisal, jesli tak to gdzie mam podane IP mojego X'a??
CYTAT(Arek_ @ 24 09 2007, 14:19)

A mają za to coś do możliwości połączenia się z kimś, a zatem jak kto nie otworzy portów to może liczyć na auto-kopa z pokoju lub na radykalnie zmniejszoną liczbę ludzi z którymi da radę grać, jak i najbardziej irytujące że takie osoby psują grę innym, które wchodząc po nich do pokoju mogą mieć problemy z połączeniem.
Potwierdzam, otwarty NAT w tym pomaga. Mając umiarkowany nie mogłem dołączyć się do co piątego, co szóstego mniej więcej lobby. Od kiedy mam otwarty zawsze udaje mi się wejść do gry.
Kenshin
25 09 2007, 21:16
Ja mam neo 6mb i nat na open ale niestety laguje dalej

(
Sprawdź start-uruchom-cmd-ping onet.pl - jeśli pingi wyskakują ponad 30ms to masz zwalone łącze albo wiry w kompie.
A co Open-Nat to radzę używać do testowania programu emule, na tym potestujecie i się nauczycie. Ponadto w X360 nic nie wolno na automat, ale dla X360 ustawiacie IP z końcówką np. o 1 większą (o ile jej nie ma komp) niż IP routera, maska 255.255.255.0, dns-y providera
BODZIO:
Proszę opisz to jeszcze raz. Kroko po kroku. Jak dla idioty. Będe dozgodnie wdzięczny.
Lub ktokolwiek...
Ooo, właśnie. Opisz nam

Ja mam Xbox'a wpiętego do Livebox'a jako drugie urządzenie (wejście żółte), ustawienia IP w konsoli na automatyczne wszystko. Porty otwarte.
Otwarte porty w moim Liveboxiej.w,
konsola ma adres ip z 10, a komp z 11 na końcu. Niby wszystko powinno działać, ale nie mam Open NAT.
OK, dzisiaj wam zrobię opis z obrazkami, potem wyedytuję tego posta i tu ten tutorial wstawię.
Jędrek:Na forum ktoś pisał, że od ostatniej przerwy technicznej są jakieś problemy z NAT-em, mimo otwartych portów. Nie wiem, czy dalej tak jest, bo takich problemów nie miałem. Porty są OK, o ile nie pomyliłeś się z IP.
EDIT:Poradnik-jak uzyskać Open NAT na Livebox TP
Mój Xbox ma IP 192.168.1.11. Oczywiście, w punktach 5,6 i 7 należy wpisać to samo IP, które jest podane w ustawieniach sieci Xboxa
1.Kliknij w ten link
192.168.1.12.Login-admin hasło-admin, o ile ktos ich nie zmienił, podałem domyślne
3.Kliknij "Serwery Lan"

4.Kliknij na "Dodaj"
5.Wpisz wszystko jak na obrazku

I kliknij "Zastosuj", a potem na "Później"
6.Wpisz wszystko jak na obrazku

7.Wpisz wszystko jak na obrazku

8.Powinieneś zobaczyć taką listę. Oczywiście, zamiast IP mojego Xboxa powinno być podane IP Waszych konsol

9. Kliknij "Zapisz/Wyczyść/Uruchom ponownie" a potem "Zapisz"
10.Teraz "Wstecz" i voila!
CYTAT(B0dz1o @ 30 09 2007, 11:37)

Na forum ktoś pisał, że od ostatniej przerwy technicznej są jakieś problemy z NAT-em
Były tuż po niej, mnóstwo ludzi miało ścisły NAT, ale poprawili to dzień później. Więc ew. kłopoty nie mają teraz nic z tym wspólnego.
Walnie ktos dla laika opis?? dużo pomoże, mnie lagów będzie:)
Ja też mam problemy z lagami, mam klocka podłączonego bezpośrednio do neta osiedlowego. Wszytkie porty otwarte (na pc wszystko trybi) dobre pingi (na pc), zewnętrzy,stały adres ip...a mimo to cały czas jestem czerwony, w headsecie slysze buczenie, albo nic i często mnie wywala
B0dz1o - mam tak samo, ale nie działa. ;/
Aha, jeszcze jedno, zanim zapomnę. Piszcie, jeśli coś w moim opisie się Wam nie podoba, robiłem go 10 minut, więc może być niedopracowany.
Jędrek:Napisałem, że porty masz OK, nie wiem, co jest przyczyną problemów.
Dodam że mam OPEN NAT.... przy testowaniu łącza przez xbl wszystko śmiga szybko prócz ICMP...na tym testuje ok 30 sekund, ale przepuszcza... ma ktoś jakieś pomysły ? Bo wątpie żeby na symetrycznym 3mbit-owym łączu z pingiem 21 do onetu takie cuda się działy
wpieniacz
2 10 2007, 09:15
ja otwarlem porty od 80-5000 na tcp i udp i mam nat otwarty zrobilem tak bo po otwarciu tylko 3 portow dalej mialem umiarkowany
Pomogło! Mam Open! Masz u mnie browarka! ;-)
Dziobak_
7 10 2007, 12:50
Kurde, miałem ostatnio często lagi w H3 (Wyświetlało mi, że mam nat nie otwarty, teraz juz nie pokazuje

). Gra się o niebo lepiej

. Dzieki wielkie!!!
wpieniacz
7 10 2007, 21:07
nie ma za co dziobak na mnie mozesz zawsze liczyc moj gangsterze
nie mam pojęcia jak otworzyć te NAT... mam routera pentagram cerberus... szukałem na necie informacje i nie mam pojęcia jak to pootwierać... oglądałem na stronie xboxa, na stronie portforward.com i dalej nie potrafię tego zrobić ;/ cały czas NAT mam umiarkowany

Potrafi ktoś mi pomóc?
Miałem identyczny problem jak Jędrek, ale wziąłem zakres 80-5000 i mam Nat otwarty
alexx-1
24 03 2008, 10:42
A ja otworzylem od 1 do 30 000 i tez mam otwarty (nawet na PS3)
W moim przypadku dostawca zaklinał się, że porty nie są blokowane .. lecz NAT ciągle był zamknięty. Okazało się, że wystarczyło aby nadał mi stały zewnętrzny nr IP.
Teraz wszystko pięknie śmiga a NAT mam otwarty
Czyli jednak istnieje taki temat
Słuchajcie a ma może ktoś router d-linka g604t (o taki o:
http://www.tnh.com.vn/tnh/data/tnh_prod/DSL-G604T.jpg)Pewnie jest to bardzo proste, ale proszę (nie, błagam) pomóżcie mi na tym odblokować te porty, bo nat na xboxie mam umiarkowany. Może wreszcie będę mógł grać bezstresowo (mało meczy mi wyszukuje i mnie rozłącza).
To co, pomożecie

?
wpieniacz
10 04 2008, 07:38
tu masz pokazane jak sie zabrac za odblokowanie portow
http://www.portforward.com/english/routers...ox_Live_360.htm . ja osobiscie otwarlem porty od 80 do 5000 na TCP i UDP i natcik mam otwarty aha przy otwieraniu portow nie zapomnij podac IP xboxa
Wielki dzięki, pomogło

Nareszcie nie rozłącza mnie podczas gier i sesje są szybko wyszukiwane.
orion50
21 04 2008, 21:02
Mam problem. Dzisiaj była konserwacja serwerów i microsoft coś z(pipi)ał. Po 2-3 minutach odłącza mnie od LIVE'a. Wczoraj było OK. Porty mam zamkniete, ale wczesniej tez były zamknięte i było ok. Niby je otworzyłem, ale nie działa. W konsoli ciągle jest NAT - ścisłe. Co jeszcze moge zrobić aby było dobrze. IP na pewno podałem dobre przy otwieraniu portów. Daje fotkę:

proszę o pomoc.
pozdrawiam
wpieniacz
22 04 2008, 16:11
otworz porty od 80-5000 na tcp i udp i bedzie otwarte ja przy otwarciu tych portow co ty tez mialem scisly nat po zrobieniu tego po mojemu mam otwarty i nie martw sie wczoraj wszystkich wywalalo z live
orion50
23 04 2008, 11:08
a jakie są inne porty ? da się jakoś wszystkie otworzyć ?
wpieniacz
23 04 2008, 14:51
na tcp otwierasz porty : TCP od 80 do 5000 UDP od 80 do 5000 to wszystko
albo dac konsole w strefe zdemilitaryzowana DMZ i wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.