Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: DVD Crave
Forum PSX Extreme > Platforma > Pchli targ
MichAelis
No masakra.
przeczytalem i padłem
http://groups.google.pl/group/pl.rec.gry.k...2ff3b417f9e19dd

U mnie na szczescie jest ok, ale to pewnie z tego powodu ze na koncie tym nie trzymam kasy. Bol jest taki ze wlasnie przesiadam sie na kredytowke i chyba juz na DVDcrave nic nie kupie
RoL
Myslalem, ze tylko ja mialem taki problem. Pare dni temu zadzwonili do mnie z inteligo i powiedzieli, ze zablokowali mi karte, bo "zaistnialy nieprawidlowosci ze strony uslugodawcy". Nie wiedzialem za bardzo, o co chodzi, wiec sie spytalem, o jakiego uslugodawce chodzi, ale mily pan powiedzial tylko, ze to jakas zagraniczna firma, ale nie moze podac nazwy. Oczywiste bylo jednak, ze chodzi o DVDCrave, bo tylko raz kupowalem w zagranicznym sklepie internetowym. Co ciekawe nie dostalem zadnego wyjasniajacego maila od DVDCrave. Na szczescie nic nie ubylo z mojego konta, wiec nie jest zle, ale przez ta cala sytuacje zrazilem sie nieco do zakupow przez internet.
Jakuza
Nawet nie straszcie, bo ja tam za kredytową rodziców kupowałem...
kurna, trza będzie się do banku pofatygować i sprawdzić confused.gif
ping
smile.gif to już wiem dlaczego zablokowano mi konto w Inteligo. No nic, nigdy więcej w DVDCrave nie kupię (raz się zdarzyło zrobić zakup i problem taki sam jak RoL)
MichAelis
Boli mnie to cholernie, bo tam naprawde cos fajnego mozna bylo wyrwac czasem sad.gif
Mithos
Mi zginely pieniadze z KK. Reklamacja jest juz w toku. Polecam sprawdzic wyciagi z KK bo wielu osobom pieniadze jednak "wciel". Zadnej informacji od nich nie dostalem. Dopiero gdy sam do nich napisalem raczyli odpowiedziec. Jak dla mnie to koniec tego sklepu.

Oto odpowiedz z dvdcrave :

"Upon receiving emails from a handful of clients, we discovered an internal
security breach and immediately notified our bank. Banks have a strict
protocol on how to handle this kind of issue and we have been informed that,
as a precaution, they are cancelling all credit cards used on our site. It's
our understanding any fees involved in replacing your card will be passed
onto DVDCrave.

We assure you this breach has been found and resolved, and will never happen
again.

We sincerely apologise for this inconvenience, and are very grateful of your
assistance.

------------------------------
Kind Regards,
Daniel Venning
DVDCrave.com - Satisfying your hunger for Games and DVDs
web: http://www.dvdcrave.com
email: daniel@dvdcrave.com
Phone and Fax: +618 8395 5088"

MichAelis nie boj zaby smile.gif Niektore banki "od reki" uwzgledniaja takie reklamacje (np. Citi). Problemem nie jest wiec posiadanie karty kredytowej tylko posiadanie karty kredytowej w odpowiednim banku. Dla banku sprawa jest jasna i prosta : klient zglasza ze nie dokonal zakupu wiec cofa sie kase sprzedawcy (jako ze zakupy na odleglosc sa na jego ryzyko). Tak postepuja dobre banki. I tylko w takich nalezy miec KK, ktorej numery podaje sie w necie (czy gdziekolwiek indziej).
MichAelis
Ile Ci wcielo??
karte kredytowa dostalem w mbanku, mam nadzieje ze w tych sprawach to nadal dobry bank :|
Mithos
50 GBP za zakup w Vodafone UK. Niecale 300 zl.

Kase zginela z KK Multibanku (tez BRE wiec to samo co mBank). Na razie sprawa jest w toku. Jak sie zakonczy to poinformuje co i jak (pewnie w mBanku wszystko przebiega dokladnie tak samo).
MichAelis
Hmm no to lipa troche, bo inteligo poblokowalo takie transakcje, a tutaj widze ze nie.
Mithos
A najlepsze jest to, ze kase trzeba splacic do banku. Bank odda ja (albo i nie) po rozaptrzeniu reklamacji. Pozniej pozostaje albo arbiter bankowy albo sad powszechny. KK to ryzykowna sprawa smile.gif Aczkolwiek ja kart kredytowych uzywam od 3-4 latach i teraz po raz pierwszy trafilo mi sie takie oszustwo, ktore de facto wynika tylko i wylacznie z winy sklepu. A place KK praktycznie wszedzie gdzie sie da (od sklepow spozywczych po sprzet w MM). Lekarstwem na to moze byc dokonywanie platnosci np. przez PayPal poniewaz tam sklep nie ma fizycznie dostepu do danych naszej karty. Tyle ze nie kazdy sklep daje taka mozliwosc platnosci.

Zreszta, niektore terminale drukuja na potwierdzeniu caly numer karty. Wystarczy ze sprzedawca zapamieta imie + nazwisko + CVV i juz moze zrobic zakupy na nasz koszt. Czasem CVV nie jest nawet wymagany podobnie jak i imie + nazwisko (w moich danych sa polskie znaczki, ktorych z oczywistych wzgledow nie wpisuje w zakupach poza granicami kraju i jakos autoryzacja zawsze przechodzi, pomimo ze wpisane dane sa inne niz te widoczne na karcie i w systemie banku [roznia sie wlasnie polskimi znakami]). Polecam CVV zapamietac i zamazac na KK. Tyle, ze nawet to nie daje nam pewnosci.

Tak wiec jak pisalem juz wczesniej - podstawa to posiadanie KK w dobrym banku.
Mastah27
Ja też byłem zdziwiony faktem, że zablokowali mi kartę, ale jako że nic mi z konta nie ubyło ze spokojem oczekiwałem na nową, w międzyczasie deaktywując starą, a tu ci takie coś confused.gif. Zresztą po tym jak musiałem zapłacić 125 zeta cła i zaginęła mi paczka (co prawda o wartości 20 zł, ale jednak) zrezygnowałem z usług tego sklepu i jak widać dobrze zrobiłem...
ping
ale z nich korzystałeś, to że zrezygnowałeś i tak by Cię nie uratowało, ja na DVD Crave zamówiłem paczkę dosłownie raz w środku 2006 roku a mimo wszystko moja karta wpadła w ręce oszustów i ktoś próbował ją czyścić. Na szczęście Inteligo wszystko poblokowało.
signap
przeczekamy zla slawe DVDCrave i wszystko wroci do normy
Mastah27
CYTAT(ping @ 13 09 2007, 16:06) *
ale z nich korzystałeś, to że zrezygnowałeś i tak by Cię nie uratowało, ja na DVD Crave zamówiłem paczkę dosłownie raz w środku 2006 roku a mimo wszystko moja karta wpadła w ręce oszustów i ktoś próbował ją czyścić. Na szczęście Inteligo wszystko poblokowało.

Ta, wiem, sam siebie próbuję oszukać wink.gif.

Wiadomo już kiedy doszło do wycieku danych/znikania pieniędzy z kont? Bo prawdę mówiąc stan swojego konta sprawdzam codziennie i nie zauważyłem żadnej podejrzanej transakcji.
ping
nie natknąłem się nigdzie na potwierdzoną datę ale moje konto zostało zablokowane w połowie lipca - jeżeli z kartami innych użytkowników działy się dziwne rzeczy w podobnych terminach to możemy przyjąć wakacje tego roku za wyciek danych z DVD Crave wink.gif
Na Twoim miejscu bym zastrzegł kartę i poprosił o wystawienie nowej, upierdliwe to, bo trzeba czekać no i potem wszędzie na paypalach i w innych miejscach zmieniać numer karty, autoryzować ją itd. ale bezpieczeństwo przede wszystkim wink.gif
Grabol
Moją kartę inteligo zablokowało w okolicach 4.09, powiedzieli mi tylko, że jest to spowodowane jakąś nieprawidłowością u zagranicznego kontrahenta. Pewnie chodziło o DVD Crave. Tylko dlaczego tak późno skoro piszesz ping, że Twoja została zablokowana w połowie lipca. Być może sprawa nie była jednorazowa? Zastrzegłem kartę i po kilku dniach otrzymałem nową. Na szczęście nie zauważyłem uszczuplenia środków na koncie. Swoją drogą gdyby sprawa wycieku numerów kart miała miejsce w rodzimym sklepie to jestem na bank przekonany, że ktoś starałby się zamieść wszystko pod dywan i robił dobrą minę do złej gry, poszkodowanych byłoby znacznie więcej, a tu DVD Crave rozesłało info do banków i wszystko zostało załatwione mniej więcej jak należy.

Współczucie dla każdego okadzionego! Mam nadzieję, że cały ten syf zaowocuje zwiększeniem bezpieczeństwa i DVD Crave nie zamknie działalności. Szkoda by było, bo to dobry sklep jest.

Dla wszystkich którzy płacili w DVD Carve podając nr, a ich banki nie zablokowały karty mam jedną radę. Zastrzec i poczekać na otrzymanie nowej!

Chyba najbezpieczniej płacić w necie za pośrednictwem PayPal? W tym przypadku nr chyba nie jest wysyłany bezpośrednio do kontrahenta?
Mithos
CYTAT(Grabol @ 14 09 2007, 14:22) *
Moją kartę inteligo zablokowało w okolicach 4.09, powiedzieli mi tylko, że jest to spowodowane jakąś nieprawidłowością u zagranicznego kontrahenta. Pewnie chodziło o DVD Crave. Tylko dlaczego tak późno skoro piszesz ping, że Twoja została zablokowana w połowie lipca. Być może sprawa nie była jednorazowa? Zastrzegłem kartę i po kilku dniach otrzymałem nową. Na szczęście nie zauważyłem uszczuplenia środków na koncie. Swoją drogą gdyby sprawa wycieku numerów kart miała miejsce w rodzimym sklepie to jestem na bank przekonany, że ktoś starałby się zamieść wszystko pod dywan i robił dobrą minę do złej gry, poszkodowanych byłoby znacznie więcej, a tu DVD Crave rozesłało info do banków i wszystko zostało załatwione mniej więcej jak należy.

Jak nalezy ? Jakos mojego banku nikt nie poinformowal i zginelo mi z karty 300 PLN. Zdecydowanie wiec nic nie "zostalo zalatwione mniej wiecej jak nalezy." Co gorsza gdyby to byl sklep krajowy to moznaby bylo latwo dochodzic swoich sprawy w sadzie. W przypadku sklepu w AUS nie ma takiej opcji (chyba ze ktos chce sie procesowac w Australii co pewnie finansowo bedzie "troche" nieoplacalne).

Współczucie dla każdego okadzionego! Mam nadzieję, że cały ten syf zaowocuje zwiększeniem bezpieczeństwa i DVD Crave nie zamknie działalności. Szkoda by było, bo to dobry sklep jest.

Dobry to on byl. Przez ten numer z kartami juz nie jest dobry. Kto normalny przechowuje numery kart w jakichs slabo zabezpieczonych miejscach... ?

Dla wszystkich którzy płacili w DVD Carve podając nr, a ich banki nie zablokowały karty mam jedną radę. Zastrzec i poczekać na otrzymanie nowej!

No ale co mi po takiej radzie skoro mi juz pieniadze z karty zginely ?

Chyba najbezpieczniej płacić w necie za pośrednictwem PayPal? W tym przypadku nr chyba nie jest wysyłany bezpośrednio do kontrahenta?

Nie jest wysylany. Ale sam numer karty tez jest gdzies przechowywany. PayPal moze tak samo miec "wyciek" jak kazdy inny.
MichAelis
Wiecie co zauwazylem?
Ze numer karty jest przechowywany w cacheu przegladarki :| Nigdzie tak nie ma a w przypadku DVDcrave dziala mi autouzupelnianie, no masakra
Grabol
Mithos biedny człowieku, co Ci mogę poradzić? Mocno (pipi)owo, że Cię okradli! Jak widać punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W moim przypadku obyło się bez strat, a numer mojej starej karty nikomu się już nie przyda. Nie wiem czy można to jakoś prawnie załatwić i odzyskać pieniądze ale faktycznie ze względu na odległość sprawa może być trochę skomplikowana. Nie wiadomo dokładnie jak doszło do wycieku, ale jeżeli był w to zaangażowany ktoś od nich to na takie postępowanie ciężko się przygotować. Mam nadzieję ujawnią jak to się stało. Inna sprawa, że gdy pierwszy raz podawałem w necie nr swojej karty to pietra miłem jak cholera. Nikt nigdy nie powiedział, że takie transakcje są w 100% bezpieczne.
Ryo-San
tez mialem "dziwny" telefon od Inteligo i w sumie gdyby nie ten temat to nigdy nie dowiedzialbym sie o co chodzilo...
z tego co widze w saldzie rachunku ktos kilkukrotnie probowal zassac kwote w okolicach 300 zl - jednak za kazdym razem Inteligo sukcesywnie odmawialo wykonania tych tranzakcji mimo ze na koncie byly pieniadze - tak wiec brawa dla Inteligo za poziom bezpieczenstwa no i ja nie musze nigdzie biegac z reklamacjami
konstant
U mnie byla podobna sytuacja.
Jednakze na koncie prawie nic nie bylo, wiec gitara.
Noi szybko dostalem nowa karte, fajnie bo podpis na tamtej mi nie wyszedl;)
Ekansik
dlatego ja zawsze korzystam z subkonta do ktorego mam karte platnicza. Takie subkonto nic nie kosztuje w inteligo, mam je puste non stop wiec nawet jakby mi ktos chcial cos wyplacic to nie da rady, bo to karta platnicza wiec musza byc srodki. Jak chce cos kupic przez net, to przelewam za pomoca strony inteligo odpowiednia sume +kilka zł w razie roznic kursu walut (jak wiadomo ta operacja trwa sekunde w inteligo) i dopiero potem place przez neta.

Jest to najlepszy sposob zabezpiecznia sie. Troche na okolo, troche wymaga od nas dodatkowych ruchów, ale macie 100% pewnosci, ze taraz nawet mozecie sobie na dvd crave zamawiac czy u jakiegos cing-ciang-ciong z chin i nr kart moga sobie wyplywac jak chca, a wam i tak to lata, bo nic stratni na tym nie bedziecie hyh.gif
Jędrek
Robie dokladnie tak samo jak Ekansik. wink.gif
CHINDOOS
Natomiast w mBanku najlepiej korzystać z wirtualnej eKarty i wtedy sobie mogą próbowac kraść ile chcą cool.gif
Mithos
eKarta przed niczym nie chroni. Prosze wiec nie siac nieprawdziwych informacji. Mozna o tym poczytac w wielu miejscach (polecam grupa dyskusyjna pl.biznes.banki).
jiloo
CYTAT(Mithos @ 4 12 2007, 15:49) *
eKarta przed niczym nie chroni. Prosze wiec nie siac nieprawdziwych informacji. Mozna o tym poczytac w wielu miejscach (polecam grupa dyskusyjna pl.biznes.banki).

odkopuje temat, bo nieczesto bywam w pchlim i dopiero to zobaczylem.

a mozesz w skrocie napisac czemu eKarta nie jest taka bezpieczna?
w koncu te karte trzeba zaladowac zeby mozna bylo jej uzyc, a do tego trzeba hasla potwierdzajacego z listy.
co do DVDCrave czuje sie bezpieczny bo karta ktora placilem juz jest nieaktywna, ale zainteresowal mnie temat ogolny eKart.
Jędrek
Kto ma konto w Inteligo i bez problemu kupuje w dvdcrave? Ja nie moge, wywala mi blad nr 12.
Grabol
Za bardzo Ci nie pomogę bo ostatni raz zakupy robiłem jeszcze w zeszłym roku przed wakacjami. Nie był żadnych problemów. Po słynnej aferze, inteligo wymieniło mi kartę na nową, niestety nic jeszcze za jej pomocą z dvdcrave nie koupowałem. Możesz coś bliżej na temat tego błędu napisać? Może uda mi się pomóc?
Jędrek
Pisze, ze niewazna transakcja.
Duzo osob mialo/ma te sam blad.
Grabol
CYTAT(Jędrek @ 30 01 2008, 16:21) *
Pisze, ze niewazna transakcja.
Duzo osob mialo/ma te sam blad.

Ups, to nie wiem. Chce sobie coś na DSa sprowadzić: Contra 4 i cos tam jeszcze i myślałem o DVDcarve. Spróbuję to się odezwę.
GenzoChan
Witam również posiadam błąd przy płaceniu na DVD CRAVE. Wpisuje wszystko dobrze i wywala błąd 12 invalid transaction. Spotkał ktoś się z nim i wie jak temu zaradzić ? Z góry dziękuje za odpowiedź smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.