Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Sterownki do laptopa.
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Software
ino_sol
Witam. Kupiłem ostatnio ten laptop HP, z tymże nie mam pojęcia skąd ściągnąc do niego driver kompatybilne z XP? Pomóżcie mi bo zwariuje z ta Vista którą mi dali razem z nim. dry.gif
signap
od tego sluzy strona producenta czyli HP i tam szukaj
ino_sol
A znajdę tam wszystkie niezbędna sterowniki? Bo mówiąc szczerze w ogóle się na tym nie znam closedeyes.gif
stona
Znajdziesz -_-
ino_sol
Znalazłem takie:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwar...160&lang=pl Czy to są już wszystkie niezbędne?
Specu
jak kupiłeś w sklepie to sterowniki powinni dać na osobnej plycie albo wrzucic gdzies na dysk.

w sumie najlepszym wyjsciem byla by zmiana systemu na xp...
janol
Na innym forum (nie specjalistycznym, ot pojawił się ktoś z podobnym problemem) był podobny temat. Na wolną Vistę był taki sposób:
CYTAT
Mam od niedawna taki sam notebook jak Ty czyli HP Pavilon dv6530EW, rzeczywiście vista jest jest wolna i system uruchamia sie bardzo długo, myślę że przyczyną tego jest zupełnie niepotrzebny soft który HP nam zafundował razem z systemem a jest tego sporo. Ja zrobiłem tak, ponieważ mam nosnik visty z drugiego komutera zainstalowałem vistę z tego nośnika wpisując key który jest na laptopie (kurcze nie wiem tylko czy to jest legalne) w każdym razie system się aktywował i teraz jest to zupełnie inny komuter, vista chodzi normalnie, system uruchamia się szybko. Co do XP to nie wiem ale bez stacji dyskietek chyba nie da rady.

Z tego co widzę to zainstalowanie XP jest dość karkołomne. Z tym, ze tam mowa jest o innym modelu tego laptopa ale mniemam, że w każdym z Vistą jest tak samo. Przytoczę parę wypowiedzi:
CYTAT
Dzwoniłem wczoraj do serwisu HP (infolinia), to mi powiedzieli, że firma HP nie poleca zmiany systemu na inny niż jest zainstalowany i mi nic nie powiedzą i nie pomogą - śmiech na sali !

Oprócz sterowników potrzebny jest też napęd:
CYTAT
Faktycznie, żeby zainstalować XP na tym lapie będziesz potrzebował stację dyskietek. Instalator XP "nie widzi" dysków SATA bez zewnętrznego drivera, a M$ w swym debilizmie nie przewidział zainstalowania tych driverów z napędu innego niż napęd A:, czyli tylko i wyłącznie dyskietka sad.gif
Ponieważ napędów FDD od ładnych paru lat się w laptopach raczej nie instaluje, więc pozostaje Ci znaleźć kogoś, kto dysponuje napędem FDD na USB, albo taki sobie sprawić. Są co prawda inne rozwiązania ale dużo bardziej upierdliwe sad.gif
Pzdr
ino_sol
CYTAT(Specu @ 16 09 2007, 21:39) *
jak kupiłeś w sklepie to sterowniki powinni dać na osobnej plycie albo wrzucic gdzies na dysk.

w sumie najlepszym wyjsciem byla by zmiana systemu na xp...

Dali mi sterowniki, ale one chyba nie są kompatybilne z XP dry.gif Pytałem się ich w sklepie, czy nie była by możliwośc wgrania XP zamiast Visty, ale oni powiedzieli, że nie. Na stronie HP nie ma sterowników do karty graficznej, więc skąd je zdobyc?
Pomóżcie bo na tym ścierwie nic nie działa ohmy.gif
PS. Na pewnym forum przeczytałem, że problemem przy instalacji XP jest to, że:
CYTAT
że instalacja XP nie rozpoznaje kontrolera sata

o co chodzi? wytłumaczcie to mi bo jestem totalnym laikiem w tym temacie.
cyklon04
mam ten sam problem tylko ze z laptopem fujitsu siemns;/
wyglada na to ze nie wykrywa mi poniekad karty graficzniej, mam tylko do wyboru 2 rozdzialki;/ i nie moge sterow zainstalowac;/ a na stronie producenta jest tylko do visty, wiocha.
Antares
Generalnie wszystkie nowe laptopy mają dyski Sata i tu pojawia się spory problem, bo nie posiadając też stacji dyskietek nie można zainstalować Windy XP. Są jednak na to trzy metody:

1) Dokupić stację dyskietek pod USB i gdy instalator XP poprosi o stery do Sata to wrzucamy dyskietke (działa, bo laptopy mają support tego już w biosie)

2) Dograć sterowniki Sata do płytki z instalacja Windowsa za pomocą programu NLite (jak to zrobić - google i hasło "Sata nlite")

3) Niektóre dyski twarde mają to "szczęście", że są w bazie supportowanych przez XPSP2 i można wtedy dokonać normalnie instalacji.

Ze sterownikami do poszczególnych komponentów już jest gorzej. Generalnie producenci podpisali cyrografy z theBillem Gatesem i sterowników do XP nie ma wcale, albo działają wadliwie, a w najlepszym wypadku trzeba się ich naszukać na stronach producentów poszczególnych komponentów. Jest to potworna i wredna polityka, dlatego miałem niezły dylemat (i nieprzespane noce) przy wyborze laptopa, bo używam programów dla muzyków które nie działają pod Vistą ze względu na brak supportu sterowników Asio. Udało mi się jednak znaleźć super wydajną platformę VBI czyli składaki firmy Compal firmowane znakiem Intela. Laptopy tanie, bardzo bardzo mocne, samemu dobierasz komponenty i na dodatek jest pełny support dla XP smile.gif

W środę albo czwartek jadę po odbiór zamówionego cacka i napiszę jak poradziłem sobie z instalacją windy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.