Na innym forum (nie specjalistycznym, ot pojawił się ktoś z podobnym problemem) był podobny temat. Na wolną Vistę był taki sposób:
CYTAT
Mam od niedawna taki sam notebook jak Ty czyli HP Pavilon dv6530EW, rzeczywiście vista jest jest wolna i system uruchamia sie bardzo długo, myślę że przyczyną tego jest zupełnie niepotrzebny soft który HP nam zafundował razem z systemem a jest tego sporo. Ja zrobiłem tak, ponieważ mam nosnik visty z drugiego komutera zainstalowałem vistę z tego nośnika wpisując key który jest na laptopie (kurcze nie wiem tylko czy to jest legalne) w każdym razie system się aktywował i teraz jest to zupełnie inny komuter, vista chodzi normalnie, system uruchamia się szybko. Co do XP to nie wiem ale bez stacji dyskietek chyba nie da rady.
Z tego co widzę to zainstalowanie XP jest dość karkołomne. Z tym, ze tam mowa jest o innym modelu tego laptopa ale mniemam, że w każdym z Vistą jest tak samo. Przytoczę parę wypowiedzi:
CYTAT
Dzwoniłem wczoraj do serwisu HP (infolinia), to mi powiedzieli, że firma HP nie poleca zmiany systemu na inny niż jest zainstalowany i mi nic nie powiedzą i nie pomogą - śmiech na sali !
Oprócz sterowników potrzebny jest też napęd:
CYTAT
Faktycznie, żeby zainstalować XP na tym lapie będziesz potrzebował stację dyskietek. Instalator XP "nie widzi" dysków SATA bez zewnętrznego drivera, a M$ w swym debilizmie nie przewidział zainstalowania tych driverów z napędu innego niż napęd A:, czyli tylko i wyłącznie dyskietka

Ponieważ napędów FDD od ładnych paru lat się w laptopach raczej nie instaluje, więc pozostaje Ci znaleźć kogoś, kto dysponuje napędem FDD na USB, albo taki sobie sprawić. Są co prawda inne rozwiązania ale dużo bardziej upierdliwe

Pzdr