Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Petycja do Microsoft w sprawie Polskiego Xbox Live
Forum PSX Extreme > Platforma > Microsoft > Xbox 360 > Online
Randall25
Witam,

Pod poniższym adresem znajduje się petycja do Microsoft w sprawie uruchomienia w Polsce usługi Xbox Live.

http://www.petitiononline.com/plxbl/petition.html

Myślę, że zależy na tym nam wszystkim, więc zachęcam do składania pospisów, a także dzielenia się tym adresem ze znajomymi.

Konsola miała oficjalny start w naszym państwie niecały rok temu.
Obiecywano nam wtedy, ze usługa Xbox Live zostanie uruchomiona do końca roku 2006. Kiedy to się nie stało słyszeliśmy kolejne niespełnione obietnice.
Fakt jest taki, ze nadal nie możemy korzystać ze znacznej części funkcjonalności konsoli, za którą zapłaciliśmy pełną cenę, w dodatku bardzo wysoką jak na nasze polskie warunki finansowe.

Nie kryjmy się po kątach kupując zdrapki z zagranicy i płacąc za nie dodatkowo pośrednikom, cały czas mając świadomość, że nasze konta mogą być w kazdej chwili zawieszone. Pomimo tzw. cichej aprobaty rodzimego oddziału Microsoft, wszyscy mamy świadomość złamania regulaminu rejestrując się na kraje takie jak US, czy UK!
Pokażmy, ze nie będziemy siedzieć cicho i zastanawiać jakby tu ściągnąć DARMOWE mapy do Gears of War, albo jak zagrać w Multiplayer Halo 3, który kosztował nas 200 z 250 zł wydanych przez nas pieniędzy (bo singiel to w końcu tylko parę godzin gry)!

Z poważaniem dla całej polskiej sceny Xbox 360,
Autor petycji - Robert Szkop
ping
szczerze powiedziawszy taka petycja do niczego Cię nie zaprowadzi, MS uruchomi Live w Polsce tyle że to nie jest takie hop siup, pstryknięcie i mamy Live, gdyby tak było cieszylibyśmy się z sieciowych usług już w dniu premiery. Pozostaje nam czekać, wszystko jest kwestią czasu, to że będziemy mieli polski Live jest oczywiste - cierpliwości.
Kenshin
Czekac to mozna na burgera w MC , bierna postawa w niczym nie pomoze , tak samo nie bylbym taki pewny ze kwestia czasu jest powstanie polskiego Xbox Live bo Microsoft nawet nie potrafi okreslic kiedy to bedzie co wedlug mnie sugeruje ze poprostu olali Live w Polsce
ryanpl
może petycja przyśpieszyła by to? już ponad 960 osób się wpisało
Brolly PL
ale macie problem. ile to sie wpisac, kilka sekund i gotowe. narzekacie ze to nic nie da. zawsze mozna spróbowac. przeciez to nic nie kosztuje
koso
Bo ta petycja może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Xbox Live jest w MS aktualnym projektem i cały czas toczą się nad nim dyskusję. Jeśli pod petycją podpisze się 200 osób, myślicie że będzie to miało na cokolwiek wpływ? Co najwyżej negatywny - bo kto wprowadzi XL dla takiej garstki...
ArkejD
200 to nie... niewiele brakuje do tysiaka już..
koso
Aa, no to nieźle. Ale to mimo wszystko garstka smile.gif
Kenshin
Dokladnie petycje juz podpisalo prawie 1000 osob ,a od jej znalezienia sie w sieci minelo 2 , 3 dni
Master JIN
jak dla mnie dobry pomysł. lepiej coś robić a nie czekać biernie aż MS raczy nam otworzyć live
saptis
Placimy za konsole, gry, jak rowniez za XBOX Live tak jak inny uzytkownicy w US. czy UK., wiec mamy takze prawo do pelnego dostepu do XBOX Live. W tej chwili niestety nie mozemy w pelni cieszyc sie tym co oferuje XBOX 360 wlasnie przez ograniczenie z dostepnoscia uslugi XBOX Live w Polsce. smile.gif
Petycja to dobry pomysl, ale warto ja wyslac gdzies wyzej niz tylko do polskiego oddzialu firmy Microsoft, ale tam zapewne takze powinna trafic. smile.gif Szkoda, ze jak na razie nie ma zadnych informacji na temat polskiego XBOX Live. smile.gif

Petycja zebrala juz ponad 1000 podpisow, wiec widac duze zainteresowanie i ta liczba caly czas rosnie, a chetnych na korzystanie z polskiego XBOX Live jest zapewne o wiele, wiele wiecej. smile.gif
Randall25
Witam,

Można podsumować, że na razie idzie nam świetnie - ponad 1000 głosów w 3 dni, to na prawdę dobry wynik! smile.gif
Problemem, który obecnie trzeba rozwiązać, to powiadomienie odpowiedniej ilości ludzi o petycji.
Skoro samego Halo 3 na starcie sprzedało się 4000 sztuk, to nie wierzę, że chociaż połowa nie chce grać przez XBL.
Generalnie - starajcie się rozpropagować wieść o petycji - może napiszcie maila do redaktorów serwisu o grach, który czytacie, itd.

Bardzo bym chciał poprosić o wsparcie PSX Extreme - forma dowolna, macie ogromne możliwości, które pozwoliłyby zdobyć wiele głosów.
Dobrym początkiem mogłoby być przyklejenie tego tematu wink.gif

Co do wysyłania petycji do MS - petycja została napisana po angielsku, żeby właśnie wysłać ją gdzieś "wyżej" niż do polskiego oddziału MS.
Wydaje mi się po prostu, że oni nie mają w kwestii naszego XBL zbyt dużo do powiedzenia.

Generalnie - tak trzymać!
Randall25
S.C.
1804 wpisów całkiem dobrze idzie
ShtaS
na 20 tysięcy sprzedanych konsol? - chu.jowy.
B0dz1o
Skąd masz dane o ilości sprzedanych konsol? Fakt, wynik kiepski, jak MS się dowie, ile osób naprawdę byłoby chętnych na Live!'a to pewnie sobie odpuści wink.gif
Kenshin
juz prawie 2000 smile.gif
jiloo
Postanowilem nieco odswiezyc watek, bo na Live dzieje sie dla nas (Polakow) coraz gorzej.

Blokuja nam sciaganie kolejnych dem (ostatnio The Club).
Ze nie wspomne juz o niemoznosci zakupienia jakiejkolwiek gry z serii Xbox Originals czy filmu. Nawet preview filmowego nie mozna sciagnac, bo wyskakuje informacja, ze dane element jest niedostepny z mojej lokalizacji.
Czekam tylko dnia kiedy nie bedzie mozna zakupic zadnej gry z Arcade. Albo jeszcze lepiej - kiedy zaczna banowac konsole za nielegalne kozystanie z uslugi Live.

Juz sam nie wiem czy sie smiac czy plakac. Z kazdym updatem dash'a czekam na ten moment kiedy bede mogl placic za uslugi w zlotowkach. Choc wiadomo, ze nie o zlotowki chodzi, ale o dostep do zawartosci Markeplace.

Nie wiem czy autor petycji przesylal ja wogole do M$, nie wiem zreszta czy sama petycja cokolwiek moze zmienic. Najbardziej boli fakt, ze od ponad roku mamy oficjalnie Xboxa w Polsce i jeszcze do dzis nie dziala Live.
Jakos Sony udalo sie po pol roku uruchomic polski sklep, nie mowiac juz o tym, ze nie placa abonamentu, wiec mozna sie zarejestrowac na wiele krajow. a i ceny maja jakies przystepniejsze.

Nie mam pomyslu co moznaby zrobic, zeby naklonic M$ zainteresowaniem sie nami. Nie wiem czy cokolwiek moze zmienic cokolwiek, ale moze jakas burza mozgow pozwoli nam znalezc rozwiazanie?
B0dz1o
Jak by się zebrało z 50 osób, które dzień w dzień dzwoniłoby do MS Polska z pytaniem o Live(można by ustalić zmiany), to może by im się w końcu zachciało coś zrobić. Wiem, że to głupi pomysł, ale ma być burza mózgów. Ostatecznie, w jakiś wolny dzień zorganizuje się jakiś pochód przed ich siedzibą(transparenty, race etc.) biggrin.gif
jiloo
Poczytalem troche temat o Polskim Live na xbox.com i wyglada na to, ze pozostaje nam czekac i modlic sie (to Ci co maja do kogo), ze w koncu M$ oplaci sie zrobic dla nas Live.
Pozostaje tylko slinic sie na nowa zawartosc Marketplace ktorej nie dane bedzie mi sprobowac.
Wieslawa
CYTAT(ping @ 28 09 2007, 10:13) *
szczerze powiedziawszy taka petycja do niczego Cię nie zaprowadzi, MS uruchomi Live w Polsce tyle że to nie jest takie hop siup, pstryknięcie i mamy Live, gdyby tak było cieszylibyśmy się z sieciowych usług już w dniu premiery. Pozostaje nam czekać, wszystko jest kwestią czasu, to że będziemy mieli polski Live jest oczywiste - cierpliwości.

Co Ty za farmezony opowiadasz koleżko? Skoro dali rady uruchomić w krajach takich jak UK, Irlandia i inne z dużo gorszą kadrą informatyków to u nas też mogli to zrobić w tym samym czasie. Myślisz, że nasi informatycy nagrody wygrywają za piękny uśmiech?
Naszym łączom internetowym również niczego nie brakuje (a nawet są lepsze niż w niektórych krajach zachodnich). Jeśli jest jakiś powód, że nie ma Live w Polsce to jest nim wyłącznie polityka Microsoftu (pazerność).

Dobrze, że Sony nie wyrabia takich rzeczy jak MS odnośnie szykan w ściąganiu materiałów. Nie przekonuje mnie żadne uzasadnienie blokowania czegokolwiek co mają na przykład Angole. Jesteśmy do k... nędzy w Unii Europejskiej. MS powinien całą Unię traktowac jednakowo.
Towarzysz
Nie chodzi o informatykow, a o umowy dotyczace kart kredytowych i platnosci online. Sony sie udalo, wiec to tylko kwestia czasu (no wlasnie jak dlugiego??), az MS to uruchomi.
Wieslawa
CYTAT(Towarzysz @ 11 01 2008, 20:00) *
Nie chodzi o informatykow, a o umowy dotyczace kart kredytowych i platnosci online. Sony sie udalo, wiec to tylko kwestia czasu (no wlasnie jak dlugiego??), az MS to uruchomi.

Takie umowy według Ciebie załatwia się ponad rok? Wolne żarty...
ping
CYTAT(Wieslawa @ 10 01 2008, 20:27) *
CYTAT(ping @ 28 09 2007, 10:13) *

Co Ty za farmezony opowiadasz koleżko? Skoro dali rady uruchomić w krajach takich jak UK, Irlandia i inne z dużo gorszą kadrą informatyków to u nas też mogli to zrobić w tym samym czasie. Myślisz, że nasi informatycy nagrody wygrywają za piękny uśmiech?
Naszym łączom internetowym również niczego nie brakuje (a nawet są lepsze niż w niektórych krajach zachodnich). Jeśli jest jakiś powód, że nie ma Live w Polsce to jest nim wyłącznie polityka Microsoftu (pazerność).

Dobrze, że Sony nie wyrabia takich rzeczy jak MS odnośnie szykan w ściąganiu materiałów. Nie przekonuje mnie żadne uzasadnienie blokowania czegokolwiek co mają na przykład Angole. Jesteśmy do k... nędzy w Unii Europejskiej. MS powinien całą Unię traktowac jednakowo.

Weź jeszcze pod uwagę jedną ważną rzecz - czy uruchomienie Live w Polsce jest na dzień dzisiejszy opłacalne? Nie wiem jakie są koszta takiego przedsięwzięcia, Ty zapewne też nie. Fakt microsoft wprowadzając swoją nową konsolę do naszego kraju powinien wprowadzić także usługę Live (korzystanie ze wszystkich dobrodziejstw sprzętu) jednak zauważ że w wypadku UK, Irlandii i innych z dużo gorszą kadrą informatyków Microsoft miał już przetarte szlaki (tam usługa live działa od czasów pierwszego Xboxa). Jasne, powinni wprowadzić nam Polski live bez względu na koszty, w końcu to ich obowiązek, ale to już jak powiedziałaś zależy od polityki firmy. Mi osobiście polski live nie rzutuje, szkoda tylko że blokują nam dostęp do contentu. Spekulować możemy w nieskończoność, ja z powodu braku oficjalnego live piany nie bije, i tak po sieci nie gram a ściąganie dem przydawało mi się tylko po zakupie konsoli kiedy miałem jedną grę na półce.
Wieslawa
CYTAT(ping @ 13 01 2008, 12:40) *
Weź jeszcze pod uwagę jedną ważną rzecz - czy uruchomienie Live w Polsce jest na dzień dzisiejszy opłacalne? (...)

Napisałam przecież - Jeśli jest jakiś powód, że nie ma Live w Polsce to jest nim wyłącznie polityka Microsoftu (pazerność).

CYTAT(ping @ 13 01 2008, 12:40) *
(...)
Mi osobiście polski live nie rzutuje, szkoda tylko że blokują nam dostęp do contentu. Spekulować możemy w nieskończoność, ja z powodu braku oficjalnego live piany nie bije, i tak po sieci nie gram a ściąganie dem przydawało mi się tylko po zakupie konsoli kiedy miałem jedną grę na półce.

Mapy do Gearsów nie są demkami i nie można ich ściągnąć z Polski. A że Gyrosy to moja ulubiona gra TPP to nie jestem zadowolona.
ping
ale są contentem wykorzystywanym tylko podczas multiplayerowych rozgrywek - skoro nie można oficjalnie grać przez live w polsce, mają święte prawo blokować dostęp do tej zawartości marketplace.
Wieslawa
CYTAT(ping @ 13 01 2008, 19:21) *
ale są contentem wykorzystywanym tylko podczas multiplayerowych rozgrywek - skoro nie można oficjalnie grać przez live w polsce, mają święte prawo blokować dostęp do tej zawartości marketplace.

Nie oszukujmy się, jak pokazuje rzeczywistość, mogli bez jednego serwera w Polsce umożliwić nam granie przez live (i tak wszyscy grają, za wyjątkiem niektórych zbanowanych złodziejów).
ping
zostaje nam po prostu czekać, ja przyjąłem taką postawę. Jak będę się wkurzał że nie mam live i dostępu do części marketplace to niczego nie przyśpieszę, tylko sobie nerwy popsuje.
A propos grania - jednak nie wszyscy wink.gif ja nie gram (no chyba że złapię od wielkiego dzwonu jakąś zdrapkę na 48 godzin).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.