Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Starsze gry rwia jak chol...
Forum PSX Extreme > Platforma > PC
okens
Siemanko, coz ot i mnie dopadl problem zwiazany z kompem...
Otoz kupilem sobie raptem kilka dni temu nowego kompa, dosyc silny sprzet z zainstalowanym wewnatrz windowsem visa... do tego dokupilem kilka tytolow sprzed jakiegos okresu czasu( jak farcry, nfs underground2 etc) i owe gry( mimo, ze wymagania maksymalne sa ponizej mozliwosci mojego spzetu) strasznie rwia przy max detalach, tak, ze nie da sie grac, jestem zalamany, prosze was o podpowiedzi co mozna poradzic... czy jest to moze wina okien? czy te gry sprzed kilku lat trzeba jakos dopsowac do 64bitowego systemu czy jakie tam cuda?
Thomas_998
CYTAT(okens @ 28 09 2007, 17:53) *
Otoz kupilem sobie raptem kilka dni temu nowego kompa, dosyc silny sprzet z zainstalowanym wewnatrz windowsem visa... do tego dokupilem kilka tytolow sprzed jakiegos okresu czasu( jak farcry, nfs underground2 etc) i owe gry( mimo, ze wymagania maksymalne sa ponizej mozliwosci mojego spzetu) strasznie rwia przy max detalach, tak, ze nie da sie grac, jestem zalamany, prosze was o podpowiedzi co mozna poradzic... czy jest to moze wina okien? czy te gry sprzed kilku lat trzeba jakos dopsowac do 64bitowego systemu czy jakie tam cuda?

Witaj owa sprawa nie jest wina twojego sprzetu tylko systemu, po prostu te gry nie byly pisane pod viste polecam Ci zmiane na xp duzo lepszy stabilniejszy. Tez mialem pewien czas viste ale nie spelniala moich oczekiwan, ale jeszcze dla pewnosci sproboj cos wygoglowac a noz cos znajdziesz. Pozdrawiam
chiffpl
Od pewnego czasu ciągną mnie starsze gierki jak Red Alert2,Age of Empires,ale szybko się nudzą i co zrobić... mellow.gif
ArkejD
CYTAT(chiffpl @ 3 10 2007, 19:49) *
Od pewnego czasu ciągną mnie starsze gierki jak Red Alert2,Age of Empires,ale szybko się nudzą i co zrobić... mellow.gif

aha...to przykre....
okens
Coz problem okazal sie tkwic w windzie... dzieki za pomoc
A co do gier to ja z kolei uwazam, ze wlasnie te stare pecetowe gry mialy swoj niepowtarzalny klimat... falout, half life, system schock, heroes3... tylko sie zagrywac
Rafael_Sorel
Zainstaluj Win XP sp-2 będzie siii
skyblue
hehehe, ahahahaha. z nowym sprzętem i starymi grami jest jeszcze jeden problem... Niektóre stare gry nie obsługują wielordzeniowych procesorów, włączcie sobie np Painkillera... ile to jest? 120klatek na sekundę?wink.gif Moze byc tez na odwrót, gry będą wolno chodzic. Czasami pomaga przypisanie affinity do pierwszego procesora (nie wiem jak to nazwali sobie w polskich windach) np nfs: most wanted.
signap
zaden problem - wystarczy dac 3 kroli (ctrl+alt+del lub ctrl+shift+esc) i w Procesy dokladny prosces np. mostwanted.exe ppm i Ustaw Kolidacje
beavisbathol
CYTAT(okens @ 28 09 2007, 17:53) *

Problem może stanowić jeden lub kilka z tych elementów:

1. źle napisana gra
2. źle skonfigurowany komputer pod kątem grafiki 3D
3. prędkość przepływu danych z bufora ramki (pamięć karty graficznej) do monitora (ilość vramu to tak naprawdę nic, liczy się przedewszystkim prędkośc preliczania, szerokość pasma, obsługiwane technologie)
4. czy gra napisan jest w DirectX3D czy OpenGL lub Mesa (Direct jest ponoć szybszy niż reszta, ale tylko OpenGL pozwala czynić cuda - God Of War, Tenchu: Fatal Shadows [pełne, stałe 60FPS], Resident Evil 4 na PS2, Soul Reaver na PSX [grafika, animacja, technologia streamingu w pełnej okazałości])

Zauważyłem, że dobre do sprawdzania ustawień komputera są:

1. odpalenie jakiejś bijatyki na max
2. emulacja Dreamcasta (REZ, Virtua Fighter) lub GameCube'a (Resident Evil 4, któryś Splinter Cell, Mortal Kombat Deadly Alliance)
stona
CYTAT(beavisbathol @ 20 08 2008, 03:32) *

2. emulacja Dreamcasta (REZ, Virtua Fighter) lub GameCube'a (Resident Evil 4, któryś Splinter Cell, Mortal Kombat Deadly Alliance)

Widzę że bawisz się w nekromantę i odkopujesz stare topici...

1. Jaką bijatykę na PC ???
2. Piraty?
beavisbathol
CYTAT(stona @ 20 08 2008, 16:41) *
CYTAT(beavisbathol @ 20 08 2008, 03:32) *

Widzę że bawisz się w nekromantę i odkopujesz stare topici...

1. Jaką bijatykę na PC ???
2. Piraty?

Wiem, że na PC wyszły kiedyś Mortal Kombat. Dobra będzie czwórka na max. Bijatyki to najbardziej rzerne gry ze wszystkich. A potem te które mają zaawansowaną fizykę. A emulacja to raczej poprzez napęd wirtualny lub obraz na dysku.
stona
..4 odpalisz na byle szajsie.

..co nie zmienia faktu, że to piractwo wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.