Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Portal
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Rondel
Witam.
Przeszedlem wlasnie Portal, i jestem milo zaskoczony ta gra. Pierwszy raz spotkalem sie z gra logiczna z widokiem Fpp oraz fabula (w dodatku ciekawa tongue.gif). Sama idea portali jest genialna! Nie ma to jak skoki przez portale na kilkanasie metrow w gore smile.gif. Ktos mial juz okazje zagrac chytry_.gif? Chetnie udziele wskazowek. Zapraszam do dyskusji hyh.gif.

Btw. Piosenka jest w creditsach jest swietna! Doskonala nagroda za przejscie gry smile.gif.
signap
ostatnio jest moda na krotkie gry - Portal tez sie na nia lapie confused.gif
Rondel
No, to jest jego najpowazniejsza wada. Ale jako uzupelnienie black/orange boxa spisuje sie swietnie smile.gif.
stona
CYTAT(Rondel @ 11 10 2007, 01:19) *
Pierwszy raz spotkalem sie z gra logiczna z widokiem Fpp oraz fabula (w dodatku ciekawa tongue.gif).

Widocznie nie grałeś nigdy w sentinel i sentinel returns dry.gif
Rondel
Fakt, nie gralem hyh.gif. Dlatego napisalem ze spotkalem sie z tym po raz pierwszy hyh.gif.
signap
skonczylem. strasznie krotki i latwy ale przyjemny
Rondel
Ja teraz mecze sie z wyzwaniami. Poziomy zaawansowane tez sa stosunkowo krotkie. Na szczescie Valve wypusci niedlugo SDK do Portala, dzieki czemu (mam nadzieje) zostaniemy zasypani mapami graczy smile.gif.
Kwas_91
Gierka krótka, łatwa (przynajmniej główny tryb) i przyjemna (ale z czasem robi się "ciekawiej"). Portale działają świetnie, nie ma żadnych przycięć jak w Exite. A i tak najlepsze jest ciacho i muzyczka na końcu smile.gif
Specu
a w pierwowzór portala ktoś grał?"
Narbacular Drop się zowie, całkowicie darmowe i nawet przyjemne
Mikes
Ta gra wymaga shaderów zeby hulała? Mam cholerną ochote zeby w to pograc a nie wiem czy mi ruszy na moim je.banym dżiforsie 4 mx, flashowa wersja juz mi nie wystarcza ;f
Coati
a HL2 Ci dziala? jesli tak to to tez bedzie smile.gif hmmm mysle, ze ten GF uciagnie ta gre na 'minimum' smile.gif

Minimalne:
1.7 GHz processor, 512 MB RAM, DirectX 8 compatible video card, Windows 2000/XP/Vista

Rekomendowane:
Pentium 4 processor (3.0 GHz or better), 1 GB RAM, DirectX 9 compatible video card, Windows 2000/XP/Vista
signap
Note: If you want to try this yourself, turn on the console and type "mat_dxlevel XX" in the console. Don't use quotes and replace XX with whatever DirectX version you want, minus periods. You can use 90, 81, 80 or 70.

niewiem czy w portalu zadziala ale mozesz sprobowac
Mikes
CYTAT(Coati @ 17 10 2007, 21:33) *
a HL2 Ci dziala? jesli tak to to tez bedzie smile.gif hmmm mysle, ze ten GF uciagnie ta gre na 'minimum' smile.gif

Minimalne:
1.7 GHz processor, 512 MB RAM, DirectX 8 compatible video card, Windows 2000/XP/Vista

Rekomendowane:
Pentium 4 processor (3.0 GHz or better), 1 GB RAM, DirectX 9 compatible video card, Windows 2000/XP/Vista

No wlasnie to jest dx 8 compatible, mój gf to dx 7.

Anyway, sprobuje ;]
Rondel
Na moim poprzednim kompie (duron 800, gf mx 200 64mb, 192 mb ramu) H-L2 chodzil srednio 20 fps przy 800x600, 4x aa, 4x anizo, reszta na medium/high (textury na minimum). Ale nie wiem czy uruchomilbym Portal przy zadowalajacej jakosci grafiki na tym kompie (a przy wszystkim na minimum nie gra sie najprzyjemniej). W koncu napedza go Source 2007. Dlatego nie jestem pewien czy H-L 2 jest odpowiednim wyznacznikiem wydajnosci nowych gier source'owych na danym sprzecie smile.gif.
signap
wylacz AA to pewnie duzo klatek ci przybedzie oraz filtrowanie textur zmiejsz. Pozatym Portal nie jest jakims cudem graficznym

Portal Gun w HL2 - http://www.youtube.com/watch?v=gKg3TUPQ8Sg czyli calkiem nowa gra wink.gif
Bartezoo
Taki mały offtop czy w Team Fortress 2 mozna grać z botami?
Kwas_91
CYTAT(Bartezoo @ 21 10 2007, 17:28) *
Taki mały offtop czy w Team Fortress 2 mozna grać z botami?

Nie, w TF2 nie ma botów.
Dr.Czekolada
Tzn nie ma pojedynku z botami, samo stworzenie bota do sieci to nie problem tongue.gif.
Thompson51
Też już Portal ukończyłem. Musze przyznać, że Orange Box kupiłem bardziej dla niego, niż dla Half-Life: Episode Two, chociaż i on mi był potrzebny do szczęścia. wink.gif
Jinxters
Gierka fajna,oryginalny pomysł jednak jak na grę logiczną troche za łatwa i zdecydowanie za dużo w niej przypadku(wiele razy miałem tak,że na farta otworzyłem nowy portal i mi się udało przejśc dalej)
yasiekk
To tylko swiadczy o tym, ze nie umiesz wszystkiego rozwiazac logicznie, tylko na chybil-trafil. A ze gra jest bardzo latwa, to cos w tym jest.
Jinxters
Racja ale dobra gra logiczna powinna miec tylko te "logiczne" rozwiazania w celu dostania się dalej....granie na farta nie powinno przynosic skutków a tu niestety przynosi dry.gif
yasiekk
No czego sie w sumie spodziewasz? Ze tworcy przewidza wszystkie mozliwe scenariusze wymyslane i przez gamehakerow, i przez najwiekszych idiotow? Tego sie nie da za cholere zrobic, jezeli chce sie odrobine nieliniowosci zachowac.
Jinxters
CYTAT(yasiekk @ 2 11 2007, 22:02) *
No czego sie w sumie spodziewasz? Ze tworcy przewidza wszystkie mozliwe scenariusze wymyslane i przez gamehakerow, i przez najwiekszych idiotow? Tego sie nie da za cholere zrobic, jezeli chce sie odrobine nieliniowosci zachowac.

Mam nadzieje,że tu nie ma żadnej aluzji...wiem,że portal to specyficzna gra logiczna(nawet troche akcji i fabuły jest) jednak by przejśc dalej stosuje się tu tylko ten jeden wymyślony przez twórców sposób(różnica sprowadza się do różnego ułozenia portali na ścianach),więc według mnie powinien byc on dostępny tylko w sposób szeroko rozumianej kminki a nie: strzele tu portala tam drugiego...ooo udało się. Na szczęscie problem ten występuje rzadko i w początkowych levelach.
J.D
Portal takie gierki lubie. Może ciutke za łatwa jak na gre logiczną no i troche krótka, ale mi bardzo sie podoba. I gra bardzo mi sie kojarzy z filmami serii Cube. A i ciekawe co to za kobieta jest główna postacią Portal'a, może dowiemy sie kto to w HL2 Episode Three skoro Aperture Labs zostało wspomniane w Episode Two.
signap
w trailerze portala sterowalismy facetem smile.gif

ma ktos jakies custom mapki?
ako
Zmierz się z poziomem do gry Portal stworzonym przez projektanta z Bethesdy

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=37720
Szakal v_1
Moja koleżanka pyta się czy ktoś zna tytuł piosenki na końcu gry Portal.A jeszcze mam pytanie co do tego filmiku w którym Portal jest połączony z gra Half-life2.I mam pytanie czyżby ten gość tylko dodal projekt broni do folderu z grą?
Pawel_S5
Tytuł piosenki to "Still alive"
Szakal v_1
Dzięki Paweł.A co do tego Half-life2 połączonego z grą Portal to w Google tylko tyle znalazłem http://www.primotechnology.com/2007/10/17/...-life-2-portal/
Jest to calkowity opis jak to zrobić ale po angielsku,trudno coś zrozumiec.Ktoś kapuje coś ztego ja tylko tyle ze to GCFScape. trza zrobić.
Oran
Lol, klimacik - portal mi się nie podoba, nie chce mi się latać po labiryntach, ale postrzelać sobie w plecy żołnierzykom mam ochotę jak nie wiem co, hie hie. A tam piszą o HL: DM, kurde jak wydzadzą moda z tym portalowym gunem w DM to będzie masakra, pełno portali i mega zadyma. slinotok.gif
Szakal v_1
Oran czytaj post wyżej.Niestety musze cię zmartwić,ale czytałem że moda nie wydadzą tylko to trzeba ręcznie to zarobic tongue.gif za pomocą zamiany plików.Strona post wyżej(po angielsku)
Oran
A ja (prawdopodobnie) Cie rozwesele i powiem Ci, że nie ma tam mowy, że takiego moda KTOŚ nie wyda (do DM), także jest napisane, że ludziska co się tym zajmują nie mogą znaleźć sposoby aby to szybko i bezboleśnie wrzucić do gry, ale myślą, że jakaś moderska grupa szybko to zrobi, a ja z kolei sądze, że to nawet w .bat'a dałoby rade wpakować, więc żaden problem... Tylko czekać na moda, lub może odpowiedź od Valve?

EDIT:

Nieuwierzysz, ale zanim napisałem pierwszego posta też to przeczytałem wink.gif

EDIT2:

Hmm, http://www.exitemod.com

A jednak jest? xD
Szakal v_1
Gdzie to dokladnie na tej stronie jest bo szukam i szukam i tylko filmik jest tongue.gif Do DM czy wreszczie do HL2 ten dodatek jest???biggrin.gif
Oran
Ja tam nie szukałem tylko wlazłem tak sobie, bo nawet hl2 nie mam pod ręką - widziałem tylko filmik...

CYTAT(Exite Mod)
The development team is working in the new version of the engine for Exite. We hope to bring soon new screenshots and videos.

Meanwhile, checkout the last video.

Czyli pracują nad kolejną wersją silnika.
Szakal v_1
Oj oran chyba jednak trza będzie się pobawić GCF Scape.I pliki pozamieniać.Poprubuje jak hl2 będe mieć pod łapą. wink.gif
Oran
Ajjj... Widzisz ja cały czas mówie o online, a o tym 'ręcznym' modzie nawet zapomniałem, jak go dopracują to sobie go też wrzuce, a instrukcja jest tam prosta jak konstrukcja cepa (tym gcf'em wyciagasz pliki bodaj i zamieniasz, ot cała filozofia [zerknąłem tylko na tą instrukcje więc mogę się mylić, hehe - ale z tego co widze jest wszystko wyjaśnione]).

ps. Zerknąłem teraz 'trochę bardziej' wszystko jest tak jak mówie, GCFScape służy do wykpakowywywania .gcf'ów podmieniasz pliki i sehr gut. Co ciekawe koleś w komentarzach napisał alternatywny sposób - kopiujesz ten folder do ktorego podmieniasz pliki wrzucasz go tam gdzie jest folder z modami [nie wiem dokladnie bo mi to nie potrzebne biggrin.gif] i podmieniasz pliki w tym folderze, odpalasz gre, wybierasz mod - jak mniemam half-life 2 ale wersje już z portalami, i tym sposobem masz zwykla i portalową wersje - bez bekapów.
signap
http://portalmaps.wecreatestuff.com/

mappak mapek z wersji flashowej + pare nowych
stabik
Świetna gra. Nie mówcie, że na początku była bardzo łatwa, bo to chyba oczywiste, że chcieli by Ci, którzy dysponują bardziej śliskimi mózgami(i kobiety ;D)załapali klimat myśli logicznej. Dopiero jak rzeczy wychodzą spod kontroli zaczyna się robić ciekawie wink.gif
mackal
Jak dla mnie żadna rewelacja.
Widywałem lepsze gry logiczne i o wiele miodniejsze.
signap
Jakis tytul? Chetnie sprawdzilbym go
Coati
jest gdzies do pobrania ta mapa? http://kotaku.com/5032592/mirrors-edge-vs-portal
Mikes
Jak ją koleś skończy to ją wyda, pisze tam przeciez wink.gif
Coati
nom, ale nius ma juz kilka dni smile.gif a mapa wyglada na ukonczona w wiekszym stopniu smile.gif wiec mozna sie chyba spodziewac premiery "na dniach"... z 2 strony nawet nie czytalem tego niusa, tylko filmik ogladalem xD
Sonotori
CYTAT(mackal @ 10 08 2008, 15:08) *
Widywałem lepsze gry logiczne i o wiele miodniejsze.

Zapewne, ale to gra akcji FPP i jako taka nieźle miesza w kiblu. Wciąga, zdzirka niegrzeczna. Zaprojektowano ją na przekór panującym w mainstreamie tendencjom. Świeży (nawet jeśli nie całkiem oryginalny) koncept dominuje nad oprawą audiowizualną. Trudno ten fakt przecenić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.