nie ma tematu o tenisie... a tu zaczeło sie cos dziać.
Dziś Polka Agnieszka Radwańska pokonała w turnieju WTA w Zurychu (pula nagrod 1,3mln $) 9 rakietę świata ,Słowaczkę Daniele Hantuchovą(6:3, 6:3.)i spotka sie w ćwierćfinale z numerem jeden na swiecie Belgijka Justine Henin.
widać dobrze zaczęło sie dziać w polskim tenisie (choc jedna jaskółka wiosny nie czyni).
Agnieszka zajmuje juz 31 miejsce w rankingu WTA.(dla porównania inna Polska tenisistka Marta Domachowska jest na miejscu 170)
Moja wiedza o tenisie wygląda tak:
ta panią rowniez Polka pokonała stosunkowo niedawno (1 wrzesien 2007):
Agnieszka Radwańska sprawiła ogromną sensację w wielkoszlemowym turnieju US Open. Na kortach Flushing Meadows w Nowym Jorku Polka pokonała w 3. rundzie rozstawioną z numerem 2. Rosjankę Marię Szarapową 6-4, 1-6, 6-2!
Junkhead
19 10 2007, 07:31
Nie głupi ten tenis, tak z czystej ciekawości jak się ta pani wyżej nazywa?
Ana Ivanović
nie mówiąc o tym że gra bardzo przyjemnie dla oka.
Niestety na tenisie zatrzymałem się na tegorocznym Paris Open i nawet nie wiem co się teraz dzieje, kto na którym miejscu w rankingu ;/
Baardzo przyjemnie patrzy sie na tenis w wykonaniu kobiet a szczegolnie jesli grają:
Maria Kirilenko (Rosja)

Maria Sharapova (Rosja)

Tatiana Golovin(Francja-Rosja)

Daniela Hantuchova (Słowenia)

nasza rodaczka Marta Domachowska
tez nie jest najbrzydsza

i jak tu nie kochac tenisa
Szarapowa ma własną markę perfum. Z tej okazji zrobiła sobie ładne zdjęcie:

post gdzie wyleciał w kosmos wiec pisze jeszcze raz:
Radwanska niestety poległa w spotkaniu w najlepsza tenisistka swiata 4:6, 2:6.
Mimo to Agnieszka otrzymała okragłe 30.000 $ oraz uzyska awans na 25 miejsce w swiatowym rankingu WTA,
bedzie to najlepsze miejsce w polskim tenisie kobiecym w historii.
Temat "kobiety" jest gdzie indziej...
Jak ktos sie interesuje tenisem to na pewno poleje:
http://www.youtube.com/watch?v=xYA_7RUSarUDjokovic rox!
Mackal21
1 11 2007, 18:52
Ja już dawien dawno założyłem temat o tenisie.
A tu widzę,że zamiast o tenisie to o d... gadacie.
Przy okazji napiszę wam kilka słów o mojej przygodzie z tenisem.
Tenisem zacząłem interesować się odkąd miałem kablówkę i Eurosport czyli od 2001 roku.
Moi ulubieni tenisisiści to:
Federer
Davydyenko
Nalbandian
Haas
Roddick
a tenisistki:
Radwańska
Golovin
Penetta
J. JANKOVIC
A tenis lubie za indywidualizm i za poezję Federera.
Martina Hingis, była liderka rankingu WTA, skończyła karierę z powodu kłopotów ze zdrowiem i oskarżeniem o narkotyzowanie się.
Szkoda, bo była całkiem niezła.
Jako że sezon jeszcze się nie rozpoczął, to temat nie grzeszy popularnością, ale znalazłem zdjęcie, którego nie mogłem zignorować.

Agnieszka Radwańska. Nie pomyślałbym, że poza kortem może być tak... gorąca. Jeśli sportowo utrzyma takie tempo rozwoju, jak do tej pory, to Agnieszka jest pewniakiem do miana nowej idolki tłumów.
Nie no, nie mówcie, że was nie zachwycają nasze sukcesy w tenisie. Dwie zawodniczki w czołowej szesnastce - noż kurna, jesteśmy potęgą! I to w sporcie, który może nie jest najbardziej widowiskowy na świecie, ale zawsze lepszy niż skoki czy Formuła 1.
CYTAT(ogqozo @ 1 01 2008, 22:14)

Jako że sezon jeszcze się nie rozpoczął, to temat nie grzeszy popularnością, ale znalazłem zdjęcie, którego nie mogłem zignorować.

Agnieszka Radwańska. Nie pomyślałbym, że poza kortem może być tak... gorąca. Jeśli sportowo utrzyma takie tempo rozwoju, jak do tej pory, to Agnieszka jest pewniakiem do miana nowej idolki tłumów.
Odpowiednie oświetlenie + photoshop = każdy bazyliszek może być "gorący"
A to, co dzisiaj odje/bała Domachowska, to z lekka paraolimpiada. Żeby grać z tak słabo usposobionym venusem pudzianowskim, mieć czarnucha kilka razy na widelcu i albo napier/dalać po autach, albo nie potrafić przebić piłki gdziekolwiek na drugą stronę stojąc metr od siatki to trzeba mieć jednak niesamowicie silną psychikę. Nie ma to jak przegrywać gemy po podwójnych błędach serwisu i cały mecz przy własnym serwisie.
Hide999
22 01 2008, 23:04
A jak oceniacie szanse naszej Agnieszki Radwanskiej w przekroju calego turnieju?
6:2 i teraz 5:1 w dupe
tylko cud teraz może pozwolić Radwańskiej na zwycięstwo.
nierealne.Szkoda.Ale i tak daleko doszła.
Hantuchova niezła jest

e: 5:2 , a może ?.... nieee
idę do wyra.
no cóż w ćwierćfinale już nic Radwańskiej nie było w stanie uratować, trafiła na dobrą tenisistkę, którą nic nie bolało i wyszedł dystans jaki dzieli naszą od czołówki tenisa. Jednak trzeba docenić fakt, że jeszcze do niedawna, tak utalentowanej Polki w tenisie niewidziałem. Przyznam, że oglądam tylko kobiecy tenis, i co "ładniejsze" mecze, kiedyś jak grała kurnikowa i hingis, zwłaszcza jak macały się w deblu, a teraz kirilenko szarapowa, czy te inne ślicznotki chętnie pooglądam. Męskiego tenisa nie lubie, za bardzo siłowy i niema na co popatrzeć
Hide999
24 01 2008, 16:58
no Hantuchovej wszystko wychodzilo zagrala na luzie i bez presji...jeszcze na poczatku drugiego seta wierzylem ze cos wyjdzie, ale niestety, jednak Radwanska odniosła duzy sukces dochodzac tak daleko...mysle ze Ivanovic moze sprawic niespodziankę, ale łatwo nie będzie
alienator
25 01 2008, 12:24
Federer przegrał w półfinale z Djokiviciem, HEHE.
w finale, Serb zagra z jakimś Tsongą
spider242526
25 01 2008, 12:39
Sporą niespodzianką jest odpadnięcie Rafaela Nadala!!! Myślałem, że wygra turniej!
alienator
25 01 2008, 12:42
Nadal jest dobry tylko na ziemnych kortach -_-
DaN3000
27 01 2008, 09:17
Tsonga w pełni zasłużył na ten finał. Przez cały turniej grał niesamowicie a w półfinale wręcz ośmieszył Nadala, który nie miał żadnego pomysłu na przeciwnika.
CYTAT(alienator @ 25 01 2008, 12:42)

A co z Wimbledonem? Przecież to zupełne przeciwieństwo kortów ziemnych, a Nadal ostatnio był blisko ogrania Feda w finale.
CYTAT(alienator @ 25 01 2008, 12:42)

zapewne chodzilo ci o korty o nawierzchni ceglanej.
Szczerze to bym sie zdziwil jezeli Nadal znalazlby sie w finale. Wszystko wyszlo w meczu z Tsonga - po prostu nie istnial. Propos francuzika, to nie jestem pewien czy cos pokaze w najblizszym czasie. Bedzie powtorka taka jak z Baghdatisem, czyli trafienie z forma i dojscie do finalu.
Obejrzałem dziś finał, wygrał ten z trudniejszym nazwiskiem. Fajny ten tenis. Podoba mi się że można zakwestionować decyzje sędziego i wtedy jest taka fajna powtórka jak leciała piłka. Challenge to sie nazywa tak? Ile razy można tego użyć w czasie meczu?
CYTAT(White @ 27 01 2008, 19:30)

Podoba mi się że można zakwestionować decyzje sędziego i wtedy jest taka fajna powtórka jak leciała piłka. Challenge to sie nazywa tak? Ile razy można tego użyć w czasie meczu?
Ma się trzy czelendże na set, a precyzując - można trzy razy się pomylić. Jeśli zawodnik wywoła czelendża i będzie miał rację, to mu z puli trzech nie odejmują. Odejmują tylko w przypadku gdy jednak sędzia ma rację, a zawodnik blefuje.
Wypas. W innych sportach też by mogli to wprowadzić- w siatkówce, albo w piłce nożnej (był spalony czy nie)..
Agnieszka Radwańska awansowała do ćwierćfinału turnieju tenisowego w kalifornijskim Indian Wells. W 1/8 finału Polka pokonała po bardzo dramatycznym meczu Amerykankę Ashley Harkleroad 4:6, 6:2, 6:4. O półfinał zagra ze Swietłaną Kuzniecową, którą pokonała w styczniu na Australian Open. Relacja dziś, w Eurosport 2. Godzina 19:00
sport.pl
CYTAT(ogqozo @ 1 01 2008, 22:14)

Agnieszka Radwańska awansowała o trzy pozycje (z 19 na 16) w rankingu WTA.
Brawo !
oto cały ranking
http://www.sonyericssonwtatour.com/2/ranki...les_numeric.asp
Obsolete
27 03 2008, 21:14
ale paskudna jest jak byla
Kolejny awans Radwańskiej w rankingu.
Polka jest już 14stą "rakietą" na świecie
1.(1.) Justine Henin (Belgia) 6105 pkt
2.(2.) Ana Ivanovic (Serbia) 4157
3.(4.) Swietłana Kuzniecowa (Rosja) 3905
4.(5.) Maria Szarapowa (Rosja) 3876
5.(3.) Jelena Jankovic (Serbia) 3770
6.(7.) Anna Czakwetadze (Rosja) 2665
7.(6.) Venus Williams (USA) 2586
8.(8.) Jelena Dementiewa (Rosja) 2305
9.(9.) Serena Williams (USA) 2296
10.(10.) Daniela Hantuchova (Słowacja) 2257...
14.(16.) Agnieszka Radwańska (Polska) 1458
80.(87.) Marta Domachowska (Polska) 406
Dwie najlepsze polskie tenisistki Agnieszka Radwańska i Marta Domachowska zmierzą się ze sobą dziś w pierwszej rundzie turnieju w amerykańskim Charleston.

Ciekawy pojedynek
hehe, niedługo cała Polska będzie się interesować tenisem ;]. I dobrze.
Nawet bardzo dobrze. Zawsze to duzo ciekawsza dyscyplina sportu niz idiotyczne skoki narciarskie...
Z nowosci w tenisie to chyba po duzym kryzysie jaki przezywal pozbieral sie Federer. W turnieju w Monte Carlo byl o krok od odpadniecia w II rundzie, jednak pozbieral sie i jest juz w finale. W ostatnich 2 meczach w swietnym stylu pokonal Nalbandiana i Djokovica. Widac u niego pewnosc uderzen, nie wywala pilek na pol metrowe auty, wszystko wskazuje na to ze wraca Federer z ostatnich lat.
Niemniej jednak dzisiaj i tak w finale dostanie sromotnie po (pipi)e od Nadala, na ziemi to on przeciw niemu za wiele do powiedzenia nie ma...
HikiQmori
7 05 2008, 19:33
CYTAT(Pijany @ 27 04 2008, 10:36)

to duzo ciekawsza dyscyplina sportu niz idiotyczne skoki narciarskie...
Wpis.
Jutro Radwańska zagra z Sereną Williams, jeżeli wygra to w następnym meczu zmierzy się z światowym number 1 - Justine Henin. Nie wiem jak was, ale mnie ten sport powoli zaczyna wciągać coraz bardziej

.
Obsolete
7 05 2008, 19:45
Domachowska grala nie tak dawno z Serena i miala praktycznie wygrany mecz. Williams grala fatalnie. Tyle, ze Domachowska nie potrafila tego wykorzystac, sadzac takie kwiatki jak trafianie w siatke, bedac metr od niej, majac na przeciw siebie tylko pusty kort. Mysle, ze limit szczescia zostal juz wykorzystany i szykuje sie szybkie lanie.
HikiQmori
8 05 2008, 15:51
Jeden zawód za drugim, przegrały obie moje faworytki

. Najpierw, co było niemałym szokiem, Justine Henin dostała po tyłku od Dinary Safiny (5-7, 6-3, 6-1), a zaraz potem Radwańska została wręcz zmiażdżona przez Serene Williams (3-6, 1-6), co już specjalnie szokujące nie było. Nietrudno teraz przewidzieć zwycięzce German Open.
Agnieszka Radwańska pokonała 6:3, 6:2 siódmą rakietę świata Jelenę Dementiewą i wygrała w sobotę turniej WTA w Stambule.
no (pipi)! brawo!
Po wspaniałym meczu Agnieszka Radwańska pokonała w trzeciej rundzie najzdolniejszą francuską tenisistkę Alize Cornet 6:4, 6:4. Polka awansowała do 1/8 finału turnieju im. Rolanda Garrosa!
Obsolete
15 06 2008, 18:12
Boris Becker, były znakomity niemiecki tenisista, zażądał zmiany przepisów i wprowadzenia całkowitego zakazu stękania przez kobiety podczas meczów tenisowych.
- To ma podtekst seksualny i uważam, że powinno się to ograniczyć. Tak dalej być nie może - powiedział trzykrotny triumfator Wimbledonu jednemu z magazynów dla panów.
A obok artykulu zdjecie...kogo? Szarapowej oczywiscie (ona chyba najglosniej steka;]). Trafienie w sedno;]
Agnieszka Radwańska po ponad 2,5 godzinnym pojedynku pokonała w finale dużego turnieju w Eastbourne 22. rakietę świata, Nadię Pietrową. Zwycięstwo może dać jej awans nawet w okolice 11. miejsca na świecie
Czas coś powiedzieć o Wimbledonie.
I jak zwykle będzie o Radwańskiej (powoli zaczynam się przyzwyczajać do jej sukcesów) , która świetnie poczyna sobie w tym turnieju.
Dziś będzie walczyła z Kuznetsovą o ćwierćfinał.
Oto jej droga :
Agnieszka Radwańska - 6 6
Iveta Benesova CZE - 3 0
Marta Domachowska POL - 1 3
Anastasia Pavlyuchenkova RUS - 3 2
Svetlana Kuznetsova RUS ?
Agnieszka Radwańska ?
Cieszy też fakt, że angielscy bukmacherzy uznali Polkę jako czwartą w kolejności kandydatkę do wygrania Wimbledonu !!!
Dodatkowo sponsorzy bardziej zaczęli interesować się Agnieszką . Nike,Adidas,Fila to tylko niektóre z firm które chcą by ta reklamowała je swoim nazwiskiem.
Dają jej w tej chwili 200 000 $ ,oczywiście jeśli awansuje w rankingu , pieniądze te będą o wiele wiele wyższe (za 1 miejsce w rankingu 2 000 000).
Jeśli kogoś interesuje , mecz Radwańskiej o ćwierćfinał Wimbledonu trwa na Polsacie Sport .
Wygrywa 5:3
e:
no i wygrała z 4 rakietą świata 2:1 w setach
Za 10 minut Polka zmierzy się z Sereną Williams w ćwierćfinale Wimbledonu.Transmisja na Polsacie Sport.
Polka ponoć ma naderwany mięsień i będzie grać na środkach przeciwbólowych.
Nie wiem czy ktokolwiek to czyta
No i (pipi)nia z grzybnią.Polka przegrała 6:4 6:0 , jednym słowem łomot.
No ale nie z byle kim ,dodatkowo z kontuzją.
Po tym turnieju Polka awansuje do pierwszej dziesiątki tenisistek NA ŚWIECIE !
amen
ja czytam, jakby co ;]
pisz pisz, od kiedy jestem odcięty od eurosport to straciłem wątek w tenisie.
Agnieszka Radwańska nie dała żadnych szans Ukraince Marii Korytcewej i w 50 minut pokonała ją 6:1, 6:1 w II rundzie turnieju WTA w Sztokholmie z pulą nagród 145 tys. dol. Najlepsza Polska tenisistka awansowała już do ćwierćfinału.
Rozstawiona z jedynką Radwańska, która broni w Szwecji tytułu wywalczonego przed rokiem, prezentuje wysoką formę na 10 dni przed początkiem igrzysk w Pekinie.
sport.pl
W rankingu WTA Polka zajmuje 10 miejsce niewiele tracąc do miejsca dziewiątego.
Marta Domachowska i Rosjanka Nadia Pietrowa przegrały z rozstawioną z numerem trzecim parą Su-Wei Hsieh (Tajwan) i Shuai Peng (Chiny) 7:6 (7-4), 6:7 (3-7), 7:10 w finale debla turnieju tenisowego WTA na indonezyjskiej wyspie Bali (pula nagród 225 tys. dolarów). sport.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.