Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: AWARIA-pomocy!
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
JanzKijan
Witam.

Mój komp (Asus P4P800, P IV 2,4 GHZ Northwood HT, GF 6800 LE asus, WD 160 GB, 3x 512 goodram, Chieftec 360 wat) zalicza ostatnio dziwaczne zwiechy. Rzecz wygląda tak, że w chwilę po uruchomieniu windy (XPhome pl) pojawiają się na ekranie drobne, nieregularne zniekształcenia obrazu ("jakby ktoś piaskiem sypnął"), po czym komp się wyłącza i próbuje zrestartować co jednak się nie udaje (=> kolejna zwiecha jeszcze przed uruchomieniem windy). Pomaga reset twardy. Obecnie sprzęt działa tylko w trybie awaryjnym;-//.

Anomalie wystąpiły "ni z tąd ni z owąd", bez wyraźnego powodu. Sprzęt ma 4 lata (karta grafiki 2 lata). Wcześniej sprzęt działał prawidłowo, wyjąwszy dość częste ostatnio blue-screeny (od kilku miesięcy).

BARDZO PROSZĘ O POMOC. Co może być przyczyną tych "akcji"?

p.s. może jest jakiś wypróbowany program do testowania sprzętu, który pozwoliłby ustalić, który podzespół nawala? Nie uśmiecha mi się dawać sprzętu do serwisu.
stona
Przyczyną jest padnięta karta grafiki.

Wyjmij ją , przeczyść chłodzenie, jak masz to posmaruj nową pastą (stara pewno wyschła).
JanzKijan
A limine byłem trochę zaskoczony kategorycznością tej wskazówki, wszak komputer to złożone urządzenie i z reguły ch## wie co może w nim szwankować.

Zrobiłem jednak jak piszesz i na razie wszystko hula o.k. - WIELKIE DZIĘKI tongue.gif
stona
A co mam owijać w bawełnę smile.gif Takie są objawy jak się grafa przegrzewa/pada na twarz :<
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.