Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: GBA czy DS
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo GBx
lolek1990
Witam mam mega dylematen poniewz chciałbym kupić sobie poręczna konsole taka na ktorej bede mogl grac na lekcjach , w środkach transportu miejskiego, i podczas wszelkich podrozy, moj wybor padl na GBA SP )ten z lepszym podswietlaniem, DS(tego pierwszego). Polećcie mi cos bo SP bym kupil nowego a DS uzywanego.Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
bnc
Do gry w podróży/na lekcjach/przystankach absolutnie nie kupuj zwykłego DS.
Jest duży, brzydki i nieporęczny. Mam NDS, ale rzadko wynoszę go z domu.
Parę dni temu specjalnie do tego celu co Ty kupiłem GameBoy Micro i jestem bardzo zadowolony. smile.gif
lolek1990
dz za twoją odpowiedz ale mam tez do was pytanie takie czy podczas podrozy na lekcjach itd. wygodnie gra sie na ds?? Pozdrawiam
soberpl
3 rok na studiach już gram na DSie (mowa o 1 wersji) i nie narzekam biggrin.gif cool.gif
lolek1990
ale czy wiele jest gier w ktorych obowiązkowe jest używanie stylusa?? i jak sie operuje stylusem i jednoczesnym graniu za pomoca przyciskow > czy wogule jest taki mix funkcji . Pozdrawiam
marcin_N
Na przykład w FPSach jest obowiązkowe używanie zarówno stylusa jak i przycisków, także w strategiach. Stylus nie jest tak bardzo przydatny w ścigałkach oraz w platformówkach (oczywiście nie wszystkich).
lolek1990
no ale czy w fps`ach jest to jakos rozplanowane ze sterowanie jest bardzo poreczne?
Di
Grałem tylko w Metroida, a tam wygląda to tak:
strzałki - przód/tył/strafe
L - strzał
rysik - przejeżdżając rozglądasz się, a naciskając skaczesz
A/B/X/Y/R - skok
Żeby zmienić broń czy zamienić się w kulkę trzeba klepnąć w dobre miejsce na ekranie dotykowym.
(mam nadzieję, że nic nie pomyliłem)

Mimo że grałem zaledwie pół godziny muszę powiedzieć, że gra się niesamowicie miodnie smile.gif

Jeśli szukasz gier, które nie wymagają stylusa, to na pewno znajdziesz takich dużo - przede wszystkim eRPeGi, Advance Wars (jest nawet tryb przypominający Battle City z NES-a) czy Castlevania (w DoS używasz rysika tylko żeby dobić bossa - trzeba w miarę szybko narysować odpowiedni symbol, bo inaczej skurczybyk będzie się chciał dalej bić).
lolek1990
rozumiem a powiedzcie mi drodzy forumowicze jak ma sie waga DS`a Zwykłego.Pozdrawiam
marcin_N
Chodzi Ci o wagę DSa classic względem GBA? Nie sugeruj się wagą, tylko weź DSa bo to w końcu najlepiej aktualnie się sprzedająca konsolka świata. A classic mimo kilku minusów względem lite'a to w końcu też DS więc masa świetnych, miodnych gier na wyciągnięcie Twojej ręki. A w gry z GBA przecież też możesz zagrać na DSie. Wybór jest oczywisty ;]
lolek1990
chodzi mi o wage wzgledem lite np . kiedy stane sobie w szkole na przerwie i odpale NDS to czy jego ciezar jest duzy a i kolejne pytanie wpadło mi do głowy jak wam wytrzymuje ds normalny podczas grania . Pozdrawiam
chrno-x
Różnica wagowa między DS Classic a Litem jest znacząca, zdecydowanie lżejszy jest Lite, jednak nie w każdym aspekcie lepszy od Classic'a, co do h grania na DS'ie to ok.11h, ale to i tak zależy czy wykorzystujesz każdą funkcje DS'a, jak tak to DS wytrzymuje 9h(sprawdzałem).

Co do wyboru kieszonsolek to zależy od tego do czego potrzebny jest GBA lub DS, jeżeli ktoś chce poodkrywać różne duperele w grach na GC to potrzebny mu GBA, jak nie to może brać DS'a zaoszczędzi kase. W moim przypadku i tak lubie oby dwie maszynki, ogólnie sam ponownie poszukuje GBA/GBA SP bo potrzebny mi właśnie do łączenia z GaCkiem.
lolek1990
ja akurat NGC nie posiadam a co miałeś na mysli mowiąć "wykorzystujesz kazda funkcje DS`a"?
vidmo
Witam laugh.gif Ja mam GBA i granie na nim mi bardzo odpowiada.....aktualnie chce sobie nabyć nagrywarke tongue.gif Ponieważ na stronie internetowej
http://nr.emuparadise.org/NewReleases/inde...tory=GBA%20Roms

jest dużo romów do ściągnięcia tongue.gif I nabycie takiego cacka jest bardzo opłacalne biggrin.gif pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.