Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiedźmin
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Games
Stron: 1, 2
killert
Chciałbym się podzielić kilkoma emocjami związanymi z nową grą z naszego rodzimego poletka.
Kupiłem wiedźmina w sniu premiery i po 4 dniach odebrałem przesyłkę (Brava dla firmy TECHLAND!! - 4 dni od momentu zakupu - płaciłem przelewem - a wysyłkę zażyczyłem sobie do Manchesteru w Anglii i voila! BARDZO DZIĘKUJĘ).
Specjalnie dla tej gry kupiłem kartę graficzną SAPPHIRE RADEON X1950 PRO (musiałem wybulić 86 funtów!).
Pierwsze co mnie dobiło to patch smile.gif (marne 113MB ale przy łączach angielskich to jakies 20min ściągał wiec ok) no cóż od kilku lat nie grałem w żadną "pudełkową" grę na PC (tylko online) zazwyczaj gram na konsoli (od tego jest smile.gif. Przełknąłem isntalkę (bezproblemową) patcha, uruchomiłem grę i ...?
Kopara do ziemi..... Otweirające grę FMV mnie urzekło (chociaż w mojej wyobraźni strzyga wygląda całkiem inaczej), aż mi się łezka w oku zakręciła (bo prawie dokładnie tak tosobie wyobrażałem), lecz...
No tak. Klasa FMV - hmmm cos tu nie gra... prerenderowany wcześniej filmik w formacie BINK VIDEO - który pójdzie na sprzęcie sprzed 10 lat - powinien byc dopieszczony na maxa!! Jeżeli nie jesteście zaślepionymi ze złości na brać konsolową pecetowcami - to obczajcie FMVz takich gier jak Final Fantasy VIII, IX,X(z wiekowego Playstation i Playstation2) - przerywniki z MOTORSTORM (PS3) serię HALO z Xboxa i Xboxa360, i masę innych - zobaczycie różnicę - Wiedzmin na powitanie nie serwuje nam nic czego bysmy już dawno, dawno temu nie widzieli (a w dodatku to co nam podaje jest z lekka hmm... odgrzewane?)
Nic to myślę sobie, może to nie jest FMV - tylko robili to na silniku z gry (ekhm - sam siebie okłamuję smile.gif - i tak będzie wyglądać gra.
Obejrzałem intro - zaczęła się gra...
Pierwsza scenka oparta na właściwym silniku z gry i kolejna kopara do ziemi.. tym razem z rozpaczy....!!!!
Jak to wygląda?!?!?!?!
prawie 0% bumpmappingu (pojedyńcze kamienie to przecież smiech na sali), rozłażące siętekstury, wszystkie postacie z syndromem albionsa (spójrzcie na źrenice - prawie non stop rozłażące się tekstury powodują powstawaniae białych jak śnieg pikseli smile.gif
Kompletnie skiepszona detekcja kolizji - geralt "ślizga" się na wozie - a trawka sobie spokojnie przenika jego ciało i wóz...
Animacja postaci to robota sprzed 5-10 lat?!?!?
CO SIĘ DZIEJE!!!
Na razie jedyny plus to wygląd samych postaci - szczególnie tekstury skóry, twarzy - ale już mimika i dopasowanie ruchów warg do mówionego tekstu ... HA HA HA !!!
Kurde w szoku aż sprawdziłem konfiguracje kompa - Athlon X2 4200+, 2GB RAM KINGSTON, dobra płyta Abita, Sapphire Radeon X1950 PRO 256MB ... No kurde kosztowało to 300 funtow - wiec co jest grane?!?!
Widzieliście może Elder Scrolls Morrowind (tak nie piszę tutaj o Oblivion!!!) tylko o leciwym kilkuletnim Morrowind? I wiecie co Morrowind wygrywa z Wiedzminem sad.gif
Od razu mi się skojarzyło - pograłem trochę i widzę, że autorzy chcieli stworzyć coś co mogło by konkurować na tym polu ale żeby było z goła odmienne, dlaczego tak sądze?
Ponieważ - nie ma widoku FPP (co wg mnie jest olbrzymią stratą), widok TPP jakiś niedorobiony, rzuty izometryczne to kalka kilkuletniego Summonera - więc niby to Action RPG - niby RPG??
Walka porażka - jak na rpg z walką w czasie rzeczywistym (Elder Scrolls i pochodne) , za dużo w niej chaosu - jak na Action RPG (Diabli i podobne) - zupełnie nie rajcowna...
A poza tym Geralt nawet nie umie skakać!!!!
Kochani - zobaczcie Halo3, MotorStorm, Gears of War, Elder Scrolls Oblivion, BioShock - to są gry które posiadają przełomową grafikę, którą niestety pokazują tylko na konsolach - bo jak zwykle na piecach mimo kosmicznych wymagań nadal coś nei gra (mowa o Oblivion i Bioshock)...
Całą grę ratuje fabuła (mam nadzieję) - robię dzisiaj drugie podejście - może gra się rozwninie bardziej i przestanę zwracać uwagę na koszmarne niedbalstwo programistów (a loadinig to się nieomal czuję jakbym miał wersję na dyskietkach na Amidze - non stop przestoje... sad.gif
Podsumowując - grafika w tej grze to totalna porażka (czekam na wersję na Xboxa 360 o której czytałem w jednym z wywiadów) - gra na zachodzie będzie po prostu średniakiem (ale to itak dużo w końcu to Nasza gra - nasi chłopcy ją napisali), w Polsce powinna odnieśc sukces - w końcu Sapkowski w naszym światku graczy jest niezmiernie popularny...
pozdrawiam - możecie fanboje wieszać na mnie psy (ale miejcie na uwadzę, kiedy ja wchodziłem w świat wiedźmina większość z was biegała z drabiną na borówki - dlatego oczekuję konstruktyuwnej krytyki smile.gif
kopaa
z opini innych osób słyszałem raczej pochlebne glosy, pierwszy raz spotykam sie z pejoratywna oceną tej gry. No to niech sie inni udzielą co grali, bo zastanawiam sie nad zakupem.
mord00k
killert mocna przesada. Wiedźmin jest naprawdę dobrą grą. A porównywanie jej do Halo, Motorstorma czy Gearsów to takie żarty rozumiem? Przepraszam ale porównywanie gry "otwartoświatowej" do gry z zamkniętą przestrzenią jest po prostu czysto nie sprawiedliwe. Bo jak? Przecież to różnica w ilości tekstur min.

Z animacją też porządnie przesadzasz.

Gra jest naprawdę dobra i warta kupna.
Dr.Czekolada
Właśnie wyjaśnij pare rzeczy, bo są nieścisłe confused.gif np pierwsze ale, czyli - FMV. Intro nie jest naturalnie renderem z gry, dziwny też argument nt ,,dopieszczenia" - (wtf? o_O) niby czym miało zaskakiwać ?. Teraz co to grafiki - masz rację, sam się zdekka ździwiłem, oglądałem wiele screenów z Witchera, i wyglądały prześlicznie (wreszcie jakiś odpoczynek po potwornie mocnych HDR-ach i innych oświetleniach w Oblivionie - pomyślałem). Chodzi po prostu o to że nie ma tu jakiś fajerwerków (niebo wiecznie pokryte chmurami,,,,, wtf ?), dachy domów w Wyzimie też mnie przestraszyły o_O (zastanawiam się czy to wina mojej kopii gry....). Imo prawdziwym klejnotem w tej grze jest GRYWALNOŚĆ (miód aż cieknie z opakowania tongue.gif, chyba znowu wina mojego egzemplarza tongue.gif), po prostu gra wciąga jak niewiem, jak narazie świata poza nią nie widze (zupełnie jak przed Oblivionem czy NWN 2).
Teraz najważniejsza rzecz, nie wiem na ile pozwala engine AURORA3d, ale na tym silniczku powstał Neverwinter Nights !!, więc osobiście i tak jestem pod wrażeniem tego czego dokonali programiści. Teraz kamera - na pewno nie zadowoli każdego (tryby izometryczne funkcjonują jak w jakimś niskobudżetowym rpg a'la Diablo confused.gif, za to tryb TPP to najfajniejsze i jedyne sensowne ułożenie jakie można dla tej gry polecić ! smile.gif). Walka również jest dla mnie cudowna, wyobraźcie sobie walkę w stylu Diablo, z tą różnicą iż tutaj klikamy w odpowiednim momencie, niby trywialne ale jak to tutaj rajcuje !!. Loadingi są rzeczywiście wkurzające confused.gif (w sumie tak samo jak optymalizacja gry confused.gif).
Dobra - najważniejsze - ta gra JEST HITEM przez H (tzn ogólnie, jeśli chodzi o osobiste zdania - to każda gra ma jakieś ale), na pewno nie będzie tylko średniakiem na zachodzie (no chyba że amerikańce będą napalone niczym xboxe360 - na klona Obliviona confused.gif, btw nie ścierpie jak taki tytuł wyjdzie na 360-tke ;( ), w dodatku jest to Polska prudokcja z czego jestem strasznie dumny (no mamy kolejny hicior którym nie mamy co się wstydzić !!!!! - Kolejny po: Painkiller, Chrome, Call Of Juraez i Maluch Racer tongue.gif), i nie pozozostaje mi nic innego jak zachęcić tych któży jeszcze nie mają gry do jej nabycia (wydanie jest NAPAKOWANE w płyty i poradniki tongue.gif), ta gra jest warto chociaż poznania fabuły. Dobra dosyć mielenia, wracam do gry, zapolować na Utopce tongue.gif.

PS chyba zmienie sygnature i avatar - wyglądam jak ostatni fanboj który na słowo - Wiedźmin to syf, rzuca się jak szalony orangutan tongue.gif.
stona
No dla mnie to też żaden killer :| Spodziewałem się MEGA walk ( tak się tym podniecali) a jest jakaś sztuczna marakana ( wiedźmin stoi z mieczem nad głowom i rusza biodrami XD ). Wygląd postaci daje radę ( ale ta czika na początku to raczej pięknego ciała nie ma :| ) ale już animacja nie :| Filmik początkowy też taki sobie. Na razie pograłem 10 min i wyłączyłem. Jak wpadnę w nastrój to pogram dłużej.
izon
Kurde dziwne znam juz kilka osob co maja gre i te osoby odkad maja Wiedzmina z domu nie wychodzą:)Pozatym jesli nie gracie w tlumaczeniu PL to duzo tracicie..
signap
e2160 2x1,8
gf8600 gt 512
1gb (800)

i gra nawet gdy wszystko sie wylaczy i gra sie w rozdzialce 1024x768 klatki wachaja sie w okolicach 20-30. Nic sie niedzieje widze tylko mury zamku i mam ze 25fpsow...

PORAZKA
mord00k
lol?
No to sorry, ja mam ustawione na wysokie wszystko, 1280x1024 a mam:
P4 3,06 GHZ
gf7600 GT
1,5 GB RAM
i wszystko śmiga ładnie O_o w granicy 30 - 45 fpsów
Bartezoo
Mord00k może dlatego że masz oryginała (wtf?) bo ja mam podobnie jak singap na C2D 1,86 1GB 7900 GT 512 Mb tylze mam wszystko ma max 1280x1024
putsky
moze warto zrobic recke wiedzmina w ekstrimie?;p
stona
CYTAT(mord00k @ 31 10 2007, 23:45) *
lol?
P4 3,06 GHZ
gf7600 GT
1,5 GB RAM

LOL

Athlon 3200 2GB x1950 i nie powiem żebym w 1280x1024 w MAX wszystko miał 30 fpsów non stop ( max tzn anizo ,aa itp ).

Jak to zrobiłeś??
Bartezoo
A tak btw. ta cała recenzja wygląda jak chęc pochwalenia się jak to dobrze ma user Killert.
stona
A co ma dobrze? Bo tak nie bardzo kminie ? wink.gif
Dr.Czekolada
Hmm chyba rozumiem o co wam chodzi, kiedy zaczynałem grę także lekko odpychała mnie walka (cóż to po prostu taki Diablo, rzaden Soul Calibur tongue.gif, poza tym pamiętajcie że zapewne mówicie o Wiedźmińskich broniach na których Geralt używa specyficznych stylów walki, więc może nam wydawać się dziwne).
Tak samo animacja biegu postaci (a dokładnie postaci kobiety, jakby uprawiała jogging w bullet-time - ale raczej się czepiam).

CYTAT
moze warto zrobic recke wiedzmina w ekstrimie?;p

NIEEEEEEEEE !!!! ohmy.gif (w piątek CDA z recką).

BTW coś wam powiem - Gdy zdobędziemy srebrny miecz, gra robi się naprawde miodzio smile.gif.
signap
moj komp jest taki ze jedne gry dzialaja lepiej np. demo COD4.bioshock, HL2 Ep2,flatout 2 (wiekszosc opcji high), calkiem crysis (medium all) ale sa tez ktore dzialaja beznadziejnie - tzn low by grac plynnie jak MOHA, Lost planet czy nawet ostatni Wiedzmin oraz FEAR ktory ma 2 lata i musialem grac z opcjiami na wiekszosci na MEDIUM by miec 30 lub wiecej klatek ale tez byly momenty ze bylo ze 20fpsow

moze to wszystko przez stery - gram na najnowszych 163.70 jak pamietam
Belcoot
Pograłem ze 3-4 godziny i coś czuję, że będzie to jeden z moich ulubionych RPGów... no, może raczej Dungeon Crawler'ów, zresztą whatever wink.gif .
Najgorsze jednak, że przekonam się o tym za jakiś... rok... albo w ogóle. Jakby jednak nagle grę zapowiedzieli na jakiegoś next-gen'a (raczej nikłe szanse), to byłbym kontent....
signap
CDP szuka ludzi ktorzy znaja sie na budowie 360 biggrin.gif wiec prawdopodobnie port bedzie smile.gif
Belcoot
CYTAT
CDP szuka ludzi ktorzy znaja sie na budowie 360 wiec prawdopodobnie port bedzie

woot.gif

Jeśli tak się rzeczywiście stanie, to normalnie będę patriotą i odłożę na dalszy plan kupno PS3 i MGS4 dla tej wspaniałej (dla mnie), polskiej gry biggrin.gif (a także kilku innych świetnych gier, których zresztą na 360 nie brakuje) .
Oby wszystko im wyszło z tym port'em, modlę się by nic na tym nie ucierpiało.

Czekam i mam nadzieję happy.gif .
signap
Wiedźmin - ponad 35 tysięcy egzemplarzy już sprzedane!

info o tym prawdopodobnym porcie na 360 - http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=37265
Jinxters
Czy jest gdzieś spolszczenie do tej gry(osobne,nie z grą) ?(chodzi mi o coś w stylu patha)
mord00k
CYTAT(stona @ 31 10 2007, 22:07) *
lol?
P4 3,06 GHZ
gf7600 GT
1,5 GB RAM

LOL

Athlon 3200 2GB x1950 i nie powiem żebym w 1280x1024 w MAX wszystko miał 30 fpsów non stop ( max tzn anizo ,aa itp ).

Jak to zrobiłeś??

no właśnie nie wiem xD miałem od początku automatycznie ustawione na "wysoki" i wszystko hula xD
Dr.Czekolada
Pora na parę ocen z zagranicznych serwisów -

CYTAT
Yougamers.com (UK)- 87%

Gamesxtreme.net (UK) – 90%

"To gra o której mogę powiedzieć że w pełni zasługuję na tytuł gry roku, a z całą pewnością gry RPG roku na PC, mimo że rok 2007 jeszcze się nie skończył."

Total Video Games (UK) – 80%

“Intrygujący, z bogatym światem, który można bez trudu rozpatrywać na wielu płaszczyznach Wiedźmin ce(pipi)e się stylem i poziomem zwykle związanym z produkcjami Bioware – to być może najlepsza rekomendacja jaką możemy dać.”

IGN.com (US) – 85%

“Łączy w sobie zajmującą i dynamiczną walkę ze świetnie zrealizowanym światem i bardzo dobrą fabułą.”

Spieletester.com (DE) – 86%

Eurogamer.de (DE) – 8/10

PC Action (DE) – 83%

Zocker-Heaven (DE) – 11/12

Konsolen-World.de (DE) – 86%

PC Games.de (DE) – 83%

Gamereactor.dk (DK) - 8/10

”To elegancka i bogata gra RPG, dostarczona przez ambitnych ludzi którzy najwyraźniej kochają ten gatunek gier, a miłość ta błyszczy w produkcie finalnym.”

Adressa.no (NO) - 5/6

“Najbardziej rzucającą się w oczy rzeczą w Wiedźminie jest grafika. Jest jedną z najpiękniejszych w gatunku gier RPG – uwzględniając na tej liście Oblivion.”

Level7.nu (NO) - 9/10

“Klimat, brutalne walki I elementy magii tworzą tę wspaniałą grę action RPG, którą niewielu graczy będzie zawiedzionych.”

PC Gamer (NO) - 87%

”Nawet pomimo faktu iż grafika prezentuje bardzo wysoki standard, będziecie bardziej zachwyceni przepięknie wykonanym środowiskiem … Znajome, choć nadal współczesne fantasy.”

Gamepark.cz (CZ) – 92%

Bonusweb.cz (CZ) – 82%

LEVEL (CZ) – 90%

Ponadto w dwóch popularnych serwisach amerykańskich ukazały się bardzo pochlebne recenzje Wiedźmina:

Kotaku.com

“Kocham Wiedźmina. Cóż, kocham większość rzeczy w Wiedźminie. Linię fabularną, walkę, postaci, środowisko... Kocham praktycznie każdy aspekt tej gry.

Shacknews.com

“Dajcie Geraltowi szansę przez parę godzin, a będziecie zaskoczeni,podobnie jak ja,w pewnym momencie mówiąc , "To pierwszy RPG na PC który mnie zachwycił od czasu..."
.
Tytus
Jak widać bardzo dobre oceny w zagranicznych serwisach.

Ja narazie mało grałem, ale podobało mi się smile.gif
Bartezoo
CYTAT(stona @ 31 10 2007, 22:25) *

No wiesz te teksty: wydałem 82 funty,kupiłem z angli,porównania z grami na ps3,x360 że on grał i on wie bla bla.
Witcher to ostatnio najlepsza gra rpg wogóle,Oblivion mi nie podszedł także NWN 2 i myślałem że już mnie rpg znudziły a tu proszę polska giera i jaka do tego.Trochę rzeczy nie zgrało,walki trochę drętwe,grafa wcale nie tak super ale jak ta gra wciąga OMG!.
Tommo
CYTAT(Jinxters @ 1 11 2007, 10:17) *
Czy jest gdzieś spolszczenie do tej gry(osobne,nie z grą) ?(chodzi mi o coś w stylu patha)

w sumie jest na torrenty org tyle ze zajmuje 500 mega
Agent_Man
Odpaliłem i po dojściu do drugiej lokacji (przedmieścia visminy) stwierdziłem że... pora kupić nową kartę graficzną ;/

Sorry Radku, pora iść na emeryturę.

Zapowiada się smakowicie, ale brak optymalizacji kodu mnie zabija. Gothic 3 na średnich detalach chodził mi lepiej niż to to na niskich ;/
killert
No to ja znowu smile.gif

Teraz po drugim dniu i trzecim dniu z Wiedzminem.

Gra sie rozkreca - powoli bo powoli ale jednak.
Juz na poczatku po skonczeniu sekwencji w Kaer Moerhn zadzialal efekt Elder Scrolls smile.gif

Zamiast prowadzic glówną os fabularna zaczalem zwiedzac swiat smile.gif

Ale i tak widze ze wiekszosc nie skumala o czym pisalem smile.gif

Moje najwieksze dotyczyly stawianych ocen!!!!

kochani nie mozna dac prawie maksymalnej oceny grze ktora wybija sie tylko pod wzgledem fabularnym!!!
ocena 9/10 czy wyzsza dotyczy gry przelomowej wybitnej (i wcale nie smaruje tutaj wazelnia apropo ocen z PSX)
W Wiedzminie niestety nie ma nic wybitnego czy przelomowego. troche powyzej sredniej.

Moje zastrzezenia dotycza tez hype na swiecie (czy aby to nie jest tylko polski hype ale sprytnie rozreklamowany przez targi w Lipsku?)
Uwierzcie mi. 80% graczy nie polskich majac do wyboru takie hity jak np. Oblivion - nie rzuci sie z wywieszonym ozorem na Wiedzmina... A jezeli juz.. to bedzie z tym taka sytuacja jak u mnei w pracy..

Ja sam napalilem sie niemilosiernie na ta gre, zaczalem kolegom w pracy zachwalac co to to nie bedzie, ze na podstawie sagi o Wiedziminie i wogole (pracuje z rodowitymi angolami - 19 lat srednia wieku w inzynierowni). Efekt? (jest ich 4) pierwszy najstarszy - supervisor (23 lata) - sory brachu ale ja wogole nie kumam co to rpg - no to mu mowie - elder scorlls, lords of the rings, Final Fantasy - to dopiero zaczal cos jarzyc po uslyszeniu Final Fantasy - to takimi malymi luidzikami chodzisz - NO NIE - chodzi mi Steve o fabule - wiesz rozwijanie postaci, przygoda itp - no jedym slowem dupa - zle trafilem. To samo z mastepnymi dwoma - cos tam kumaja ale to nie ich dzialka - HALO 3 - ok - BIOSHOCK ok - PGR4 ok - ale rpg to nie ich dzialka. Dopiero czwarty - James - on lubi takie klimaty - Deus Ex Invisible Wars - gral smile.gif - Oblivion gra - The Witcher - tak slyszal - zreszta to ty mi mowiles o nim Tom smile.gif
No to go zaczalem nakrecac i powiedzial spox - wlasnie sciagam z netu !!!! bedzie ok to pojde do GameStation i kupie.
Ale teraz po moich odzcuciach wiem ze nie pojdzie i nie kupi - dlaczego???
PROSZE SZANOWNA PUBLICZNOSC O PODANIE CHOCIAZ 2 czy 3 powodow dla ktorych przecietny anglik, niemiec czy francuz ma przedlozyc wiedzmina nad Obliviona (czemu uparcie wracam do Elder Scrolls??- ano dlatego ze Wiedzmin nieumiejetnie probuje kopiowac wiele elementow z tego wspanialego cyklu - rozwoj postaci - questy poboczne - ogrom swiata itp).
NIE TWIERDZE ZE TO JEST ZLE! - tylko chodzi o to ze dla nas polakow jest OK - wiekszosc co zagra w Wiedzminia skuma o co chodzi bo najprawdopodobniej czytali jedna czy kilka ksiazek - ale reszta?? O CO CHODZI JAKBY??! No i dodajac do tego wszystkie wady techniczne, koszmarne loadingi, skiepszczona animacje to odpowiedz nasuwa sie sama.
Wiedzmin jest gra dobra - dla maniakow takich jak ja jeszcze lepszy - ale nic ponadto - nie zalicza sie do gier wobec ktorych nie mozna pozostac biernym - an swiecie poza polska jest gra tylko srednia - bez zadnej rewelacyjnej sprzedazy - rzeklbym nawet ze duzo ponizej sredniej - o czym swiadczy zupelny brak preorderów i to ze w tydzien po premierze jakos nie widac tej gry na liscie TOP SELLEROW - a moi drodzy Manchester nie jest jakas dziura wiec wiem o czym mowie - i to oczym od dawna trabia ziomy z PSX EXTREME - NA ZACHODZIE GRA SIE NA KONSOLACH A NIE NA PIECACH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stosuenk gier na pieca do gier na konsole to jak 1-8 !!!! Po pierwsze konsol jest od cholery!!! Najbardziej popularny w Anglii Xbox 360 i PS2, potem PS3 i Wii , Xbox i zupelnie osobny temat to DS i PSP - The Witcher bedzie mial o wiele wieksza sprzedaz po wypuszczeniu konwersji na X360!!! I ja w duchu chce zeby sie tak stalo - po pierwsze o ile ktos nie zawali otrzymam wreszcie dobra graficznie wersje - moze nie na miare Gearsow - ale przynajmniej taka jak 80% Obliviona...
Nie mydlcie sobie oczu... w dzisiejszych czasach taka gra jak Wiedzmin musi miec zaje... grafe - to nie Guitar Hero czy inny wynalazek w ktorym grafa jest niewazna - to rpg w dodatku offline wiec musi powalac grafa i fabula - a co za tym idzie grywalnoscia - bez jednej z tych rzeczy nie ma szans na olbrzymi komercyjny sukces.

a teraz prywata:

CYTAT
Bartezoo Napisano 1 11 2007, 16:12

CYTAT(stona @ 31 10 2007, 22:25) *

No wiesz te teksty: wydałem 82 funty,kupiłem z angli,porównania z grami na ps3,x360 że on grał i on wie bla bla.
Witcher to ostatnio najlepsza gra rpg wogóle,Oblivion mi nie podszedł także NWN 2 i myślałem że już mnie rpg znudziły a tu proszę polska giera i jaka do tego.Trochę rzeczy nie zgrało,walki trochę drętwe,grafa wcale nie tak super ale jak ta gra wciąga OMG!.

Chlopie gdybys nie znal Sapkowskiego nawet bys nie spojrzal na ta gre (no bo jak NW2 i Oblivion nie dla Ciebie smile.gif poza tym sam poparles moje wywody na temat grafy i gry jako takiej smile.gif - dzieki+96

CYTAT
Dr Czekolada:

Super te wszystkie wycinki z recenzji - przypomnij sobie tylko inne tytuly ktore dosatwaly tez takie oceny - porownaj je potem z ocenami z PSX (wiem co mowie 30 lat na karku wiec jestem z grami od poczatku i potrafie obiektywnie ocenic co jest crapem, a co hitem) i sam zwryfikuj znowu powiem to samo - dal Ciebie 9/10 - gdyby to nie bylo o swiecie wiedzmina 7/10 a to robi roznice smile.gif

CYTAT
mord00k Napisano 1 11 2007, 12:50

CYTAT(stona @ 31 10 2007, 22:07) *
lol?
P4 3,06 GHZ
gf7600 GT
1,5 GB RAM

LOL

Jak to zrobiłeś??

no właśnie nie wiem xD miałem od początku automatycznie ustawione na "wysoki" i wszystko hula xD

- No super Hula !! - ale co to za jakosc - wlasnie dzisiaj kupilem BIOSHOCK - to jest grafa - zobacz na wode na ogien jakosc tekstur - i ta gra mozna powiedziec ze hula!!! - Wiedzmin??? Marna bitmapa bez bumpmappingu na podlozu troche bitmapowej trawy i czytamy z pudelka :
CYTAT
XP SP2 lub VISTA, AMD X2 5600+ lub C2D 2.13GHZ, 2 GB RAM, GeForce 7900GTX lub ATI X1950PRO
<<< no sorry ale takiego sprzetu nie kupsiz za 1500zl tak jak konsole smile.gif wiec sorki ale oczekiwalem czegos wiecej!!!!

CYTAT
signap Napisano 1 11 2007, 06:23
Wiedźmin - ponad 35 tysięcy egzemplarzy już sprzedane!

info o tym prawdopodobnym porcie na 360 - http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=37265

145W O W - 35 tys !!

No to mamy sukces swiatowy niedlugo bedzie hmm 50 tys ??? moze 100tys? no to jak na sukces to jakies 10 razy za malo - no ale w koncu to polska gra?

CYTAT
signap Napisano 31 10 2007, 21:53
moj komp jest taki ze jedne gry dzialaja lepiej np. demo COD4.bioshock, HL2 Ep2,flatout 2 (wiekszosc opcji high), calkiem crysis (medium all) ale sa tez ktore dzialaja beznadziejnie - tzn low by grac plynnie jak MOHA, Lost planet czy nawet ostatni Wiedzmin oraz FEAR ktory ma 2 lata i musialem grac z opcjiami na wiekszosci na MEDIUM by miec 30 lub wiecej klatek ale tez byly momenty ze bylo ze 20fpsow

moze to wszystko przez stery - gram na najnowszych 163.70 jak pamietam

No wlasnie signap - BIOSHOCK jest gra za(pipi)..... w kazdym aspekcie - rowniez techniczymi - co znaczy ma chodzic na dobrym sprzecie - Wiedzmin powala tylko fabularnie - technicznie do dupy - nawet 8800 GTS nie umywa sie do Obliviona..

to tyle po mi sie nie chce, teraz przed mna ciezki orzech do zgryzienia - zagrac w Bioshocka? Wiedzmina? czy w Magic the gathernig Online - jutro sie zaczyna release Lorwyn smile.gif

pozdrawiam wszystkich i dziekuje za odpowiedz..

mord00k
No wiesz ja też gram w Bioschocka na Xie więc nie jest to tak ,że gadam ,a nie widziałem go w akcji czy coś ;p Ja cały czas podtrzymuję zdanie ,że nie jest tak źle. Poza tym Bioshock to UE3 ,a Witcher to Aurora, dość spora różnica prawda?

36 tys. mało? Patrz na to w odpowiedniej skali. Primo jest to gra nieznanego zbytnio za granicą studia Secundo stosunkowo niedawno wyszła
killert
CYTAT(mord00k @ 1 11 2007, 18:24) *
No wiesz ja też gram w Bioschocka na Xie więc nie jest to tak ,że gadam ,a nie widziałem go w akcji czy coś ;p Ja cały czas podtrzymuję zdanie ,że nie jest tak źle. Poza tym Bioshock to UE3 ,a Witcher to Aurora, dość spora różnica prawda?

36 tys. mało? Patrz na to w odpowiedniej skali. Primo jest to gra nieznanego zbytnio za granicą studia Secundo stosunkowo niedawno wyszła

No wlasnie - inna klasa smile.gif
A co sprzedazy to i tak mimo wszystko mam nadzieje ze bedzie lepsza - nalezy sie naszym chlopcom.
A co do grafy - to mylisz pojecia! Niewazny jaki engine zastosowano!! To nadal 2 gry na ten sam komputer - jezeli jedna ma lepsza grafe to znaczy ze do drugiej sie nie przylozyli!!! - to nie to samo co np porownanie Bioshocka z X360 z tym z PC (i tutaj tez musisz sie zgodzic ze dopoki grasz na piecu na 19 - 21 calach to jest to porazka w porownaniu z X-em na 23 - 26 calach w 720p tongue.gif)
Rondel
CYTAT
Niewazny jaki engine zastosowano!! To nadal 2 gry na ten sam komputer - jezeli jedna ma lepsza grafe to znaczy ze do drugiej sie nie przylozyli!!!

Nie moge sie zgodzic. Z silnika Quake'a CryEngine 2 nie zrobisz...
izon
CYTAT(mord00k @ 1 11 2007, 19:24) *

Ludzie ktos tu jakis zamet wprowadzil.36 tys to chodzi o Polske i jest to rekord ale chodzi o NASZ kraj a nie o caly swiat..
killert
CYTAT(Rondel @ 1 11 2007, 19:51) *
CYTAT
Niewazny jaki engine zastosowano!! To nadal 2 gry na ten sam komputer - jezeli jedna ma lepsza grafe to znaczy ze do drugiej sie nie przylozyli!!!

Nie moge sie zgodzic. Z silnika Quake'a CryEngine 2 nie zrobisz...

Rondel?!?!?
O co ci chodzi??? Chcesz powiedziec ze nie mam prawa porownywac pod katem grafiki 2 roznych gier na ten sam sprzet??? To przepraszam Cie bardzo jak mam ocenic grafe w kazdej z nich?? Wiedzmin - engine BIOWARE - WOW chlopaki dali czadu - Bioshock - UT3 hmmmm kurde mogli by sie postarac lepiej...
wymagania w obu wypadkach takei same - no to mnie oswiec bo nie kumam bazy
Rondel
Czyli wg. Ciebie tworcy Bioshocka nie przylozyli sie do gry, bo Crysis ma lepsza grafike? -.-'

I troche dziwne jest porownywanie gry rpg z fpsem.
estel
Nie zaglebiajac sie w prowadzone przez was, w moim odczuciu bezcelowe, dyskusje.

Swoj egzemplarz nabylem za pomoca preordera, wiec gierke mialem juz 2 dni przed premiera ;] Od tego momentu praktycznie nie robie niczego innego niz granie. Grafika mi sie bardzo podoba (mimo, ze musze grac na srednich), muzyka rowniez, grywalnosc mnie zabila. Ale prawdziwa perelka, wisienka na torcie sa dialogi. Zazwyczaj gram w angielskie wersje gier (preferuje ten jezyk), ale w przypadku Wiedzmina nie wyobrazam sobie, zeby jakiekolwiek tlumaczenie mogloby chociaz w malutkiej czastce oddac liczne nawiazania do polskiej (pop)kultury. Teksty typu "raczej, kur**, nie inaczej", czy "prawie robi wielka roznice" sa niezapomniane. Czlowiek odpowiedzialny za teksty powinien zgarnac jakies prestizowe wyroznienie =]

Zmieniajac troche temat. Gra mnie wciagnela ciekawa, dobrze przemyslana fabula oraz licznymi nawiazaniami do ksiazek. Na dokladke Gracz dostaje ciekawy i angazujacy system walki, rozbudowany system rozwoju postaci (duzo mozliwosc kustomizacji Geralta) itd.

Ja oceniam gre bardzo pozytywnie nie biorac pod uwage "narodowego" aspektu. Uwazam, ze Wiedzmin jest tytulem na mocna 8/10 w skali swiatowej. Zdecydowanie warto.

PS: Gra jest troche zabugowana.
killert
CYTAT(estel @ 1 11 2007, 20:53) *
Nie zaglebiajac sie w prowadzone przez was, w moim odczuciu bezcelowe, dyskusje.

Swoj egzemplarz nabylem za pomoca preordera, wiec gierke mialem juz 2 dni przed premiera ;] Od tego momentu praktycznie nie robie niczego innego niz granie. Grafika mi sie bardzo podoba (mimo, ze musze grac na srednich), muzyka rowniez, grywalnosc mnie zabila. Ale prawdziwa perelka, wisienka na torcie sa dialogi. Zazwyczaj gram w angielskie wersje gier (preferuje ten jezyk), ale w przypadku Wiedzmina nie wyobrazam sobie, zeby jakiekolwiek tlumaczenie mogloby chociaz w malutkiej czastce oddac liczne nawiazania do polskiej (pop)kultury. Teksty typu "raczej, kur**, nie inaczej", czy "prawie robi wielka roznice" sa niezapomniane. Czlowiek odpowiedzialny za teksty powinien zgarnac jakies prestizowe wyroznienie =]

Zmieniajac troche temat. Gra mnie wciagnela ciekawa, dobrze przemyslana fabula oraz licznymi nawiazaniami do ksiazek. Na dokladke Gracz dostaje ciekawy i angazujacy system walki, rozbudowany system rozwoju postaci (duzo mozliwosc kustomizacji Geralta) itd.

Ja oceniam gre bardzo pozytywnie nie biorac pod uwage "narodowego" aspektu. Uwazam, ze Wiedzmin jest tytulem na mocna 8/10 w skali swiatowej. Zdecydowanie warto.

PS: Gra jest troche zabugowana.

Dziekuje bardzo smile.gif i to ze jest to gra na 8/10 nic nie zmieni smile.gif Dobra ale daleko jej do idealu (przez bugi i strone tehcniczna smile.gif

PS. TEMAT DO ZAMKNIECA smile.gif
marjano
CYTAT
Dobra ale daleko jej do idealu (przez bugi i strone tehcniczna

litosci... jakiez to ogromne bugi posiada ta gra, ze az tak bardzo przeszkadza w rozgrywce? Werdykt o 'stronie techniczne' przemilcze, bo czuc tutaj podejsce do gry nie od tej strony co nalezy. Idealem nie jest, poniewaz idealne tytuly nie istnieja.

CYTAT
PS. TEMAT DO ZAMKNIECA

o wielki, tylko nie to !!! to ,ze nie potrafisz dyskutowac nie znaczy ze inni nie moga wymienic kilku zdan uwag na temat gry.
killert
CYTAT(marjano @ 1 11 2007, 21:13) *
CYTAT
Dobra ale daleko jej do idealu (przez bugi i strone tehcniczna

litosci... jakiez to ogromne bugi posiada ta gra, ze az tak bardzo przeszkadza w rozgrywce? Werdykt o 'stronie techniczne' przemilcze, bo czuc tutaj podejsce do gry nie od tej strony co nalezy. Idealem nie jest, poniewaz idealne tytuly nie istnieja.

CYTAT
PS. TEMAT DO ZAMKNIECA

o wielki, tylko nie to !!! to ,ze nie potrafisz dyskutowac nie znaczy ze inni nie moga wymienic kilku zdan uwag na temat gry.

O nie ! Nastepny!
Dobrze o wielki Marjano - jak wg Ciebie mamy oceniac gry? Prosze Cie wypisz nam punkty na ktore mamy zwracac uwage w grze zeby ocenic czy jest dobra czy nie smile.gif (caly czas nawiazujemy do Wiedzmina - zeby nie bylo ze offtopic)
Rondel
Nie, nie nastepny. On jest pierwszy tongue.gif. Oczywiscie zgadzam sie z toba ze gra ma gorsza niz Bioshock grafike, jest troche "plaska" (tak jakby brakowalo bumpmap, wrazenie znika w nocy) itp. Przyczepilem sie do Twojego stwierdzenia ze jesli gra ma gorsza grafika niz inna wydana w podobnym czasie, to znaczy ze tworcy sie do niej nie przylozyli smile.gif. Ale mniejsza o to. Jako ze sam nie mam problemow z loadingami (najdluzszy 21 sekund, przecietnie od 3 do 15) i bugi mi nie przeszkadzaja (kazda gra jakies ma, a te wiedzminskie nie sa razace), daje grze 9/10 (ma swietna fabule, jestem w 3 akcie, i gra wciaz sie rozkreca hyh.gif). Ale rozumiem te osoby ktore nie maja 2gb ramu :[. Wtedy minutowe loadingi sa norma. Po prostu nie da sie zadowolic wszystkich wink.gif.
Dr.Czekolada
CYTAT
PS. TEMAT DO ZAMKNIECA

Co ?, czemu ?. Niech będe to temat po prostu o Wiedźminie ! jeju.... . Ogólnie to co piszesz kilert to najprawdziwsza prawda, dominującym urządzeniem u graczy na świecie to przede wszystkim konsola (btw co mi się ostatnio stało ?, zamiast przed PS3-ką/PS2-ką siedzieć teraz napalam się na World In Conflict Edycja Kolekcjonerska, NWN2 Maska Zdrajcy i dodatek do Company Of Heroes, a na Heavenly Sword/ Lair patrzeć nie moge tongue.gif). Bez wątpienia dla producentów konwersja na konsole to odpowiedni krok (nie moge patrzeć jak takie dobre gry wychodzą na taki sprzęt confused.gif).

CYTAT
O co ci chodzi??? Chcesz powiedziec ze nie mam prawa porownywac pod katem grafiki 2 roznych gier na ten sam sprzet??? To przepraszam Cie bardzo jak mam ocenic grafe w kazdej z nich?? Wiedzmin - engine BIOWARE - WOW chlopaki dali czadu - Bioshock - UT3 hmmmm kurde mogli by sie postarac lepiej...
wymagania w obu wypadkach takei same - no to mnie oswiec bo nie kumam bazy

o-O ?. Czy Bioshock powstał na Aurorze ? (i co mają do tego wymagania ?, engine to engine - możesz napisać nawet taki że przypomina czasy Quake-a, a wymaganiami przebija Crsisy, Stalkery itp itd - przeczytaj kiedyś dział KASZANKA ZONE w CDA smile.gif- ,,Wróć !" - hm chociaż wiele gier wygląda tak, na nieszczęście przez programistów gry.....). Zaprawde zaraz chyba poszukam jakiś papierów nt tego engine. Powstał na nim między innymi - Star Wars KOTOR-y, NWN, NWN2 (imo powszechnie uwarza się że ma słabą grafike ... ,,no w sumie - w porównaniu do OBLIVIONA czy GOTHICA 3" - wyczuj ironię tongue.gif). Przeyznam, nie jestem programistą, i nie wiem na co naprawdę stać Aurore3D, ale po tytułach jakie do tej pory wyszły uwarzam że i tak Polacy zrobili kawał dobrej roboty.

CYTAT
Super te wszystkie wycinki z recenzji - przypomnij sobie tylko inne tytuly ktore dosatwaly tez takie oceny - porownaj je potem z ocenami z PSX (wiem co mowie 30 lat na karku wiec jestem z grami od poczatku i potrafie obiektywnie ocenic co jest crapem, a co hitem) i sam zwryfikuj znowu powiem to samo - dal Ciebie 9/10 - gdyby to nie bylo o swiecie wiedzmina 7/10 a to robi roznice

Przede wszystkim wielu z nas, prawde powiedziawszy g**** wie o Wiedźminie, nie specjalnie interesowały mnie zapowiedzi nt tej gry, fakt sporo się słyszało, ale dla mnie taka gra wydawała się kiczowata (i nawet fakt że tytuł powstawał z 5 lat mało obchodził- poważnie !). Jednak jak zagrałem....... po dłuższym czasie nie chciałem zakończyć grania, nie myślałem już o PC lecz o Wiedźminie biggrin.gif. Tu chodzi nie tylko o fabułę ale grywalność, system walki który jest dla mnie po prostu świetny (za 1 razem również była dla mnie dziwna.... do czasu smile.gif), klimat - czuć po prostu Polską ręke (nie dosłownie) świat nie jest zaszczuty typowym kolorowym średniowieczem (Oblivion, NWN2), gra raczej przypomina pod tym względem Gothica... .

Ok wracam do gry, btw znacie jakiś sposób na ochronę przed trucizną ?, wkurzają mnie te rośliny na bagnach confused.gif.
Rondel
Sa odpowiednie mikstury (poszukaj w recepturach). A roslinki potraktuj ogniem. 2x Igni i Echinops lezy. Albo ogien + ciezki styl.
killert
CYTAT(Rondel @ 1 11 2007, 22:00) *
Nie, nie nastepny. On jest pierwszy tongue.gif. Oczywiscie zgadzam sie z toba ze gra ma gorsza niz Bioshock grafike, jest troche "plaska" (tak jakby brakowalo bumpmap, wrazenie znika w nocy) itp. Przyczepilem sie do Twojego stwierdzenia ze jesli gra ma gorsza grafika niz inna wydana w podobnym czasie, to znaczy ze tworcy sie do niej nie przylozyli smile.gif. Ale mniejsza o to. Jako ze sam nie mam problemow z loadingami (najdluzszy 21 sekund, przecietnie od 3 do 15) i bugi mi nie przeszkadzaja (kazda gra jakies ma, a te wiedzminskie nie sa razace), daje grze 9/10 (ma swietna fabule, jestem w 3 akcie, i gra wciaz sie rozkreca hyh.gif). Ale rozumiem te osoby ktore nie maja 2gb ramu :[. Wtedy minutowe loadingi sa norma. Po prostu nie da sie zadowolic wszystkich wink.gif.

Ok. Tez uwazam ze nie ma o co sie klocic. po prostu grajmy smile.gif
chmura
jak ktos ma czas i mu sie chce to niech poszuka i sprawdzi ile kasy wpompowano w wiedzmina a dajmy na to (dla porownania) w takiego obliviona...
estel
Budzet wiedzmina przekroczyl ponad 20 mln zl. Nie mam informacji odnosnie obka.

Ktos sie zapytal co to za wielkie bugi, ktore przeszkadzaja w grze. Juz spiesze z wyjasnieniem.

1. czas zapisywania i wczytywania stanow gry
2. po skonczeniu konwersacji/cut-scenki Geralt ma schowany miecz
3. predkosc poruszania sie

To sa 3 najwazniejsze bugi dla mnie. Pkt 1 naprawde niszczy wrazenie uczestniczenia w wykreowanym swiecie oraz "ciaglosc" i dynamike akcji. Pkt 2 to niby maly bug, ale przez niego mozna latwo dostac w dupe w niektorych walkach; irytujaca sprawa ;] . Pkt 3 nie jest bugiem jako takim, ale IMO powinny byc mikstury przyspieszajace poruszanie. Dla mnie jest to sztuczne wydluzanie czasu gry.

Oczywiscie to nie wszystkie bugi. Slawetne kopiowanie sie itemow w skrytkach u karczmarza, bledy z detekcja kolizji itd. W moim mniemaniu jednak, tylko pierwszy wymieniony przeze mnie bug naprawde sie liczy.
Tommo
kur.wa pomyslalem sobie ze najpierw zassam pogram, jak mi sie spodoba to zakupie.
zassalem odpalam i ch.uj ,, wloz oryginalny dysk z gra bla bla, sciagalem jakies niby cracki, montowalem dimonem wersja pro ssalem patcha i caly czas ku.tas, gra dalej prosi mnie o oryginala...
nie dosc ze zmarnowalem ponad 20h na sciaganie to jeszcze nawet nie moge zagrac i sie przekonac czy gra mi odpowiada
ja pier.dole confused.gif
Mejm
CYTAT(dante_666 @ 2 11 2007, 16:16) *
nie dosc ze zmarnowalem ponad 20h na sciaganie to jeszcze nawet nie moge zagrac i sie przekonac czy gra mi odpowiada

No brak dema tez mnie wkyrwia. A jesli zassales te 6,5GB w 20h to nie masz czego zalowac. Ja bym ten plik ssal 2 tygodnie i dopiero mialbym psiku.tasa.
Dr.Czekolada
Spokojnie, demo ,,będzie". Ocena w CD-Action: 9/10 (o mało oscylowała o 10, okiem innego zgreda dostała 10/10).

CYTAT
Sa odpowiednie mikstury (poszukaj w recepturach)

Tyle to i ja wiem, tylko kto może mieć książke nt temat ?.
Bartezoo
kur.wa pomyslalem sobie ze najpierw zassam pogram, jak mi sie spodoba to zakupie.
zassalem odpalam i ch.uj ,, wloz oryginalny dysk z gra bla bla, sciagalem jakies niby cracki, montowalem dimonem wersja pro ssalem patcha i caly czas ku.tas, gra dalej prosi mnie o oryginala...

Mam na to sposób wal na PW bo jak tu napisze warna dostane.
Cerb
CYTAT(Dr.Czekolada @ 1 11 2007, 23:38) *
Przede wszystkim wielu z nas, prawde powiedziawszy g**** wie o Wiedźminie, nie specjalnie interesowały mnie zapowiedzi nt tej gry, fakt sporo się słyszało, ale dla mnie taka gra wydawała się kiczowata (i nawet fakt że tytuł powstawał z 5 lat mało obchodził- poważnie !). Jednak jak zagrałem....... po dłuższym czasie nie chciałem zakończyć grania, nie myślałem już o PC lecz o Wiedźminie biggrin.gif . Tu chodzi nie tylko o fabułę ale grywalność, system walki który jest dla mnie po prostu świetny (za 1 razem również była dla mnie dziwna.... do czasu smile.gif ), klimat - czuć po prostu Polską ręke (nie dosłownie) świat nie jest zaszczuty typowym kolorowym średniowieczem (Oblivion, NWN2), gra raczej przypomina pod tym względem Gothica... .

Ok wracam do gry, btw znacie jakiś sposób na ochronę przed trucizną ?, wkurzają mnie te rośliny na bagnach confused.gif .

Pod tym sie podpisuje.

Wlasnie zasiadam do gry (koncze drugi akt), czekalem dwa dni zeby rodzinka juz sie zmyla i zebym mogl spokojnie pograc.

Walka :

Jest zrobiona zaje.biscie, zal mi tych ktorzy nie potrafia wykorzystac mozliwosci jakie oferuje ten styl. Moze zacznijcie rozwijac rozne umiejetnosci, takie jak powalanie, krwawienie, itp skille ktore wydaja sie na pocztaku malo potrzebne a tak naprawde daja nam mase mozliwosci. Nie dziwie sie ze kogos nudzi jak tylko pyka mieczykiem kolejne sekwencje, a przeciez wystarczy powalic wroga, wskoczyc mu na klate i zrobic z niego miazge sztyletami. Mozna wroga oszolomic i sciac mu leb, mozna tez uzywac roznych dodatkowych broni (siekiery, mloty, sztylety, pochodnia) kazda z nich do czegos sluzy. Mozliwosci jakie oferuje wiedzmin w kwestii walki sa olbrzymie, a biedni sa tylko ci ktorzy nie potrafia tego wykorzystac.

Grafika :

Jak na mozliwosci engine, to nie ma na co narzekac, zdarzaja sie rozne kwiatki ale ogolnie grafa jest bardzo klimatyczna. Swietnie przedstawione sredniowieczne miasta, ladne tekstury, bardzo dobrze wykonane postacie. Podoba mi sie tez woda i ogolnie pastycznasc swiata, naprawde jest na co popatrzec.

Muzyka :

Przepiekna. Wiecej nie trzeba dodawac.

Intro do gry :

Genialne ! Baginiski sam mowil ze teraz zrobilby je duzo lepiej bo przez ten czas troche sie zmienilo w kwestii mozliwosci komputerow i oprogramowania, ale dla mnie liczy sie klimat jakim wrecz ocieka ten filmik.

Mechanika gry :

Czyli cala alchemia bez ktorej ciezko sie obejsc a ktora zostala rozwiazana genialnie. Walka na piesci, gra w kosci sa bardzo wciagajace, na tyle ze chwilowo juz nie gram bo jak sie wcignalem to fabula stala przez dwa dni w miejscu biggrin.gif. Rozwoj postaci - kolejny bardzo duzy plus, w koncu nie ma jakis liczb ktore mowia mi ile mam sily, szybkosci itp. Teraz o moich cechach decyduja skille, dzieki nim naprawde widac ze zdobylem cos nowego a nie 2 punkty ktore rozdalem w jakas ceche.

Wydanie gry, ktore kupilem jako preorder zadowolilo mnie w 100%, koszt to 79 zl a dodtalem grube pudelko wypchane konkretnymi bonusami. A co do dubbingu (bo ciezko to nazwac spolszczeniem) to mamy kolejny powod ze polacy potrafia zrobic cos naprawde pozadanie. Pisac nie ma za bardzo o czym bo ci co graja beda wiedziec ze takiego czegos w Polsce jeszcze nikt nie zrobil.

Fabula gry :

Chwilowo nie napisze wiele, ale juz moge ja zaliczyc do gier na poziomie Planescape i Baldurs Gate.

WADY :

Loadingi, niestety 1 GB ramu to troche za malo wiec dokupie sobie jeszcze 1 GB zeby komfortowo pograc.

Na pocztaku tez troche odrzucilo mnie to ze Triss rozkladala przedemna nogi po zaledwie 30 minutach gry, wiec jej odmowilem. Ale z czasem zaczalem odkrywac ze rwanie lasek jest w tej grze naprawde ciekawie rozwiazane na zbalamucenie Shani trzeba poswiecic troche czasu (swietnie wpleciona piosenka Jaskra), warto sie w to pobawic dla samych zdobytch kart uwiedzionych kobiet - jest na co popatrzec.

Dobra pozniej jeszcze cos dopisze teraz ide grac, bledow i literowek nie poprawiam.
mord00k
podpisuję się pod tym. Cerb ujął wszystko idealnie. Loadingi niestety bolą i to bardzo. Za dużo i za długie. Mam 1,5 GB i wkurza mnie to.

Rwanie lasek jest za(pipi)iste;] A co do kości to ja tak w to wsiąkłem ,że po 2-óch grach nie robiłem nic oprócz latania i szukania kogo by tu ograć jeszcze;]
Wydanie jest niesamowite, 79,90/89,90 zł za to co dostajemy jest niesamowite nawet w skali światowej jak dla mnie. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. No może jeszcze w przypadku Obliviona.

Świetne jest to co powiedział czeko. Klimat jest wierniejszym przedstawieniem średniowiecza z domieszką fantasy niż wymienione inne gry.
Tommo
CYTAT(Bartezoo @ 2 11 2007, 19:16) *

Mam na to sposób wal na PW bo jak tu napisze warna dostane.

dzieki ale wczoraj jakos udalo mi sie odpalic ;]

na poczatku mialem ustawione ,,fabrycznie'' wszystko na max i podczas ladowania levela nie zobaczylem za(pipi)istej grafy tylko ujrzalem reseta pc xD
odpalilem jeszcze raz i ustawilem detale low i rozdzialke 800x600 i gry sie level zaladowal juz chcialem zaczynac glosny szyderczy smiech bo nawet na tak choojowych detalach gra ostro sie (pipi).ala ale wystarczylo poczekac jakas minute zeby wszystko sie doczytalo i gra bez zadnej przycinki smiga.

dzis pomyslalem ze dopakuje troche detale, ustawilem all na medium i rozdzialke 1024 na 700 ilestam chyba, ta 1 co sie od niej zaczynaja rozdzialki na 1000
i tez dalej chwile czasu na doczytanie i co mnie zdziwilo na moim gracie dziala bardzo dobrze, czasem chrupnie animacja jak zmienie lokacje czy cos takiego ale jak biegne po prostej drodze to animacja jest plynna, nie spodziewalem sie ze az tak dobrze bedzie zoptymalizowany kod

na temat samego gameplayu nie moge za duzo powiedziec po jak narazie pogralem moze niecala godzine ale grafika przypadla mi do gustu, szczegolnie modele postaci bo juz same textury na np podlozu albo na jakichs murach wygladaja jak na psxie smile.gif

jak troche pogram to napisze cos wiedziec o moich odczuciach zwiazanych w gemeplayem
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.