Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: procesor
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
wilku00034
witam. Mam problem, wydaje mi się ze mój procesor jest ciut za gorący. mimo że wykorzystanie nie przekracza 1% to temperatura nie spada poniżej 49 stopni, a przy maksymalnym obciążeniu dobija do 70-75. Mam dwujajowego intela (2x1.6Ghz). Nie jest to troszeczke za wysoko? Słyszałem ze skraca to żywotność procesora, ale nie wiem czy to prawda mellow.gif

z góry dzięki za pomoc biggrin.gif
psx18

Zafunduj se lepszy wentylatorek biggrin.gif .
wilku00034
CYTAT(psx18 @ 3 11 2007, 15:23) *
Zafunduj se lepszy wentylatorek biggrin.gif .

Zastanawiałem się nad tym, ale najdziwniejsze jest to że temperatura jest taka niezależnie od "pogody" nawet jak było bardzo gorąco to wskazania były podobne. zrobienie w pokoju lodówki (6 stopni) też nie pomogło. po prostu nie schodzi poniżej 49 mimo że cooler chodzi na 100% mellow.gif
RoL
sprawdz, czy pasta jest dobrze rozprowadzona
Di
Zanim będziesz sprawdzał pastę, spróbuj go przeczyścić wink.gif
greah
Boxowy? Pewnie tak. Kup Coollaboratory Liquid Pro albo Zalman STG1 i Mugen. c2d bardzo lubią produkty Scythe i Noctua hyh.gif
wilku00034
CYTAT(greah @ 3 11 2007, 18:27) *
Boxowy? Pewnie tak. Kup Coollaboratory Liquid Pro albo Zalman STG1 i Mugen. c2d bardzo lubią produkty Scythe i Noctua hyh.gif

wszystko jest zamontowane poprawnie biggrin.gif
Jest problem tego typu że w innych kompach z tą konfiguracją temperatura jest o 10-15 stopni niższa, a mają WSZYSTKIE podzespoły identyczne jak u mnie dry.gif
Zaczynam się zastanawiać czy istnieje możliwość że trafił mi się felerny procek?
Dabman
Arctic Cooler 7, na moim Core 2 Duo 6300 chodzio miodzio! 40C
39PLN, warte ceny i jakosci.
wilku00034
CYTAT(Dabman @ 4 11 2007, 10:02) *
Arctic Cooler 7, na moim Core 2 Duo 6300 chodzio miodzio! 40C
39PLN, warte ceny i jakosci.

Nie chodzi mi o nowy cooler. Na takim samym komputerze, jak mój (ten sam procek, chłodzenie, itp.) temperatura jest o wiele niższa i tu widze problem. Skoro miała by to być wina wiatraczka to wszystkie by się tak grzały confused.gif
Więc pytam czy może to być wina jakiejś wady fabrycznej? Czy moge to jakoś zareklamować?
greah
CYTAT(wilku00034 @ 4 11 2007, 10:56) *
Więc pytam czy może to być wina jakiejś wady fabrycznej? Czy moge to jakoś zareklamować?

Nie, nie może być. Jeśli ktoś ma taki sam procesor jak Ty, taki sam wentyl jak Ty a ma niższe tempeatury to pozostaje jeszcze kwestia pasty (bardzo duże różnice pomiędzy silikonowym szajsem titana a cudem techniki Coollaboratory) oraz obudowy - sprawdź temperatury przy otwartej budzie.

Jakie masz na nim napięcie? 1.35?
stona
Dokładnie, może masz w budzie piekarnik? Masz jakiś wiatraczek który wysysa ciepłe powietrze?
wilku00034
Po zdjęciu obudowy temperatura spadła o 5 stopni biggrin.gif radiator od procesora jest zimny dry.gif
chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko wezwać "serwis" niech mi go naprawią, bo sam nie bede grzebał żeby gwarancji nie stracić cool.gif
Dzęki bradzo za pomoc smile.gif
greah
Chcesz powiedzieć, że nie zdejmowałeś radiatora i nie wiesz jak_to_tam_wygląda?
Jak radiator jest zimny to odpowiedź jest jedna - złe odprowadzanie ciepła czyli albo zamontowali Ci go zbyt luźno albo użyli wyżej wspomnianej thermal wannabe. Dodatkowo pewnie nałożyli ją punktowo zamiast rozprowadzić po całej powierzchni.

btw
e6750@3.6 na stg1 i mugen na low w tej chwili ma 16* na rdzeń i 27* sumarycznie. Jak widać da się ochłodzić intelowskie potwory
stona
Od kiedy dual cory to potwory? Od czasu ELEKTROCIEPŁOWNI P4 intel trochę się podciągnął jeśli chodzi o odprowadzanie ciepła biggrin.gif
greah
CYTAT(stona @ 4 11 2007, 23:24) *
Od kiedy dual cory to potwory?
Potwór w znaczeniu wydajnościowym a nie cieplnym.

btw
Podciągnij takiego e6750 stockowo puszczonego na 2,66 do 3,6-3,8 przy odpowiednim podbiciu napięcia (nie wliczając przy tym vdroopa) a zobaczysz, że odrobinkę się podgrzeje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.