Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: TESCO Technika 42" Full HD
Forum PSX Extreme > Inne > HD
tewus
no wlasnie. poczytalem forum hdtv.com.pl i dalej nie wiem co robic. w sumie swietna opcja. 20 rat po 180 zl. ale co to jest do ciezkiej cholery ta Technika? podobno polska firma. wiecie cos wiecej?
stona
Ja bym nie ryzykował. To pewnie towar z serii: od tesco dla tesco. A nazwa firmy kojarzy mi się z czasami pewexów XD ROTFL. Za 3600 w życiu bym nie zaryzykował.
k0ntra
Tewus a czy ten lcd koniecznie musi byc FullHD? Osobiscie bym dolozyl na toshibe 42 cale swietny model tez FHD za 4500zł(Taniej nie kupisz 42 FullHD-no, moze oprocz wspomnianego technika). Może przetestuj ten tivik w tym tesco (weź konsole, popodlaczaj itd). Nie jest powiedziane, ze skoro tak tanio to musi być syf. A czy on na pewno jest Full HD? Moze glosi tak jedynie napis na karteczce pod nim tongue.gif
Pozdrawiam
mobie
Szkoda kasy, widziałem te telewizory i jakość wykonania beznadzieja.

Full HD przy tak małej przekątnej nie ma sensu, z przeprowadzonych padań minimalną róznice widac dopiero z 1.5 metra, powyżej tej odległości ludzie nie są w stanie zobaczyć róznicy. Trzeba też pamiętać, że matryca full HD radzi sobie najlepiej w takiej rozdzielczości. Przy 720p i sygnale SD jakosć będzie gorsza niż na telewizorze HD Ready. Zobacz ile jest gier w 720p a przekonasz się, że full HD w tym momencie to lekki bezsens.

widziałem dzisiaj w gazetce 40 calowy Sony KDL-40S2510 za 3999 zł, możesz też się zastanowić nad 40 calowym Samsungiem R82. Z tych telewizorów raczej był byś zadowolony.
C1REX
QUOTE(mobie @ 7 11 2007, 09:00) *

Full HD przy tak małej przekątnej nie ma sensu, z przeprowadzonych padań minimalną róznice widac dopiero z 1.5 metra, powyżej tej odległości ludzie nie są w stanie zobaczyć róznicy. Trzeba też pamiętać, że matryca full HD radzi sobie najlepiej w takiej rozdzielczości. Przy 720p i sygnale SD jakosć będzie gorsza niż na telewizorze HD Ready. Zobacz ile jest gier w 720p a przekonasz się, że full HD w tym momencie to lekki bezsens.

widziałem dzisiaj w gazetce 40 calowy Sony KDL-40S2510 za 3999 zł, możesz też się zastanowić nad 40 calowym Samsungiem R82. Z tych telewizorów raczej był byś zadowolony.

Na Xa coraz więcej gier obługuje FullHD.

Do tego niemal każda gra obsługuje 1080i, a ta lepiej wyświetlana jest na panelach fullHD, niż 720p.

No i jako monitor PC się lepiej sprawdzi.

Wszystko to, o ile TV obsługuje fullHD po componencie i VGA. Nie każdy TV daje radę w tym temacie.
Auronius
Sugerowałbym jednak zainteresować się czymś znanej marki. Taki sprzęt to nie zabawka na rok czy dwa, także poza oferowanymi funkcjami/parametrami
Wypada pamiętać o niezawodności. A ta, przy sprzęcie niewiadomego pochodzenia, może być wątpliwa... Imho Full HD (1920x1040) to lepszy wybór. Z czasem stają się one coraz bardziej przydatne. W ciągu najbliższych paru lat upowszechnią się odtwarzacze BluRay i HD DVD i znacznie więcej gier będzie obsługiwało ten tryb. Różnica jest łatwiej zauważalna właśnie w przypadku gier, a film na takim ekranie ogląda się niesamowicie, inaczej niż na HD ready (1366x768 czy jakoś tak).
tewus
no wiec olewka.

teraz za to napalilem sie i juz go chyba wezme, na LCD Daewoo 42" HD Ready. stal obok bodajze samsunga i czasami obraz wydawal mi sie nawet ladniejszy niz na samku. dogodne raty - okolo 120 zl miesiecznie. trzy lata gwarancji. slyszeliscie cos o nim?
Felippe
Tewus - sprawdź sobie w Saturnie w Silesia City, czy mają jeszcze Sharp LC-42XD1E.

Ostatnio był w ich gazetce za 4500,00zł.
signap
cale i hdtv nie czynia telewizora dobrym jest wiele wariatnow jak w przypadku monitor LCD - plamka, odswiezanie, kontrast,itp
Łebi
CYTAT(mobie @ 7 11 2007, 10:00) *

Ze co ?? Nie wiem co czytałeś ale na pewno nie porównywałeś wzrokowo paneli full hd z hd ready. Sam mam samsunga 40' full hd, łaziłem, oglądałem, dotykałem i powiem ci że na tych "głupich" 40 calach z 2,5m/3m widać różnicę pomiędzy 1080p a 720p

CYTAT(tewus @ 5 12 2007, 19:51) *
no wiec olewka.

teraz za to napalilem sie i juz go chyba wezme, na LCD Daewoo 42" HD Ready. stal obok bodajze samsunga i czasami obraz wydawal mi sie nawet ladniejszy niz na samku. dogodne raty - okolo 120 zl miesiecznie. trzy lata gwarancji. slyszeliscie cos o nim?

Nie porównuj broń Boże obrazów tv supermarketach !!! Idź do małych "prywaciarzy", najlepiej z koncikiem do testowania, poogladaj filmy na dvd, hd dvd, przede wszystkim pograj na przytarganej ps3 i dopiero wtedy podejmij decyzję.
Jeśli chodzi o daewoo to raczej odradzam, kiedyś pracowałem w znanej sieci rtv/agd i nauczyłem się że daewoo nie robi dobrych sprzętów. Wierz mi, lepiej trochę kaski dołożyć i kupić coś z czego napewno będziesz zadowolony

CYTAT(Felippe @ 5 12 2007, 21:44) *
Tewus - sprawdź sobie w Saturnie w Silesia City, czy mają jeszcze Sharp LC-42XD1E.

Ostatnio był w ich gazetce za 4500,00zł.

Całkiem przyzwoity wybór, tak jak i samsung LE40M87BD, NAPRAWDĘ przyzwoite full hd za nieduże jak na tą klasę pieniądze.
Kriseh
CYTAT(Łebi @ 8 12 2007, 01:21) *
CYTAT(tewus @ 5 12 2007, 19:51) *

Nie porównuj broń Boże obrazów tv supermarketach !!! Idź do małych "prywaciarzy", najlepiej z koncikiem do testowania, poogladaj filmy na dvd, hd dvd, przede wszystkim pograj na przytarganej ps3 i dopiero wtedy podejmij decyzję.
Jeśli chodzi o daewoo to raczej odradzam, kiedyś pracowałem w znanej sieci rtv/agd i nauczyłem się że daewoo nie robi dobrych sprzętów. Wierz mi, lepiej trochę kaski dołożyć i kupić coś z czego napewno będziesz zadowolony

Niedawno na onecie czytalem artykul o tym, jak w hipermarketach slabo sprzedajace sie i gorsze telewizory sa stawiane w korzystniejszej sytuacji, bo zalegaja w magazynach. Wrzucaja jakis film w wysokiej rozdzielczosci (np na blu ray) a na innych telewizorkach zwykle dvd. Nie warto kupowac lcd/plazm w takich sklepach!
Stachu
to niestety prawda, pracowałem w wakacje w hipermarkecie i sam widziałem jak to sie odbywa.

Nie ma sensu kupowac tyakiego telewizora w ciemno opierajac sie na jakosci kopii filmu, ktory jest na nim wyswietlany.

Najlepiej poczytac opinie w internecie o danym TV, isc do sklepu i go po prostu kupic, wiec oczywiscie co sie własnie kupuje

Dud.ek
Offtopowo dodam, że często na lepszych tv obniżają kontrast i nasycenie kolorów aby te słabsze wypadały lepiej na ich tle.
tewus
daewoo (hehehe chevrolet) stoi juz na polce. cyferki cyferkami, opinie 'fachowcow' opiniami, a obraz na lcdku jest za(pipi)isty. kolory ostre jak trymer do precyzyjnego golenia, czern taka na hmm 8+/10, kontrast, jasnosc wszystko jak na moje niewideofilskie oko swietne. powiedzcie mi tylko czy component daje gorszy obraz od vga, bo nie wiem czy kupic kabel czy nie bo klocka mam jeszcze bez wyjscia hdmi:(
mord00k
poczekaj aż Ci się zepsuje to może przyślą Ci nowego z HDMI XD

A tak na serio: w moim odczuciu obraz lepiej wygląda na componencie.
Ural
CYTAT(tewus @ 8 12 2007, 17:36) *
daewoo (hehehe chevrolet) stoi juz na polce. cyferki cyferkami, opinie 'fachowcow' opiniami, a obraz na lcdku jest za(pipi)isty. kolory ostre jak trymer do precyzyjnego golenia, czern taka na hmm 8+/10, kontrast, jasnosc wszystko jak na moje niewideofilskie oko swietne. powiedzcie mi tylko czy component daje gorszy obraz od vga, bo nie wiem czy kupic kabel czy nie bo klocka mam jeszcze bez wyjscia hdmi:(

Jeśli chodzi o zakup TV, to polecam ten krótki poradnik: http://banzai.gamephone.pl/index.php?optio...37&catid=13.

Co do pytania o component i VGA - żadna różnica, oba to analogi, aczkolwiek trochę zależy to wszystko także od przetwornika w TV. I jeszcze słowo co do jakości po componencie vs. HDMI. Niektórzy twierdza bowiem (jak powyżej), że lepsza jakość jest po componencie. Jakość na pewno nie - co najwyżej kolorystyka obrazu, ale to już wina bardziej przypadku - component przekłamuje nieco obraz - HDMI to dokładnie taki obraz, jaki życzył sobie twórca, a component to obraz bardziej przetworzony przez telewizor. W dodatku mogą się nieco różnić barwy, a każdy człowiek inaczej widzi kolory. Dlatego warto samemu sobie ocenić takie kwestie. Natomiast fakt jest taki, że z tych paru metrów z których się ogląda telewizję obraz jest tak samo dobry zarówno przez component, jak i HDMI - jest to z tego punktu widzenia bez różnicy.

Natomiast co do Daewoo. Sugerowanie się obrazem w hipermarkecie jest bez sensu. Jak wrzucisz dobry film HD nawet na TV Funai czy Manta, to obraz będzie pewnie jak żyleta. I co z tego.

Pytanie brzmi, jak często będziesz oglądał obraz w HD? A tym bardziej pełnym HD? Niezmiernie rzadko. W pełnym HD są tylko filmy na płytach - nawet n-ka nadaje w 720p, a i tak tylko kilka programów (bodaj 5).

Innymi słowy w 90% przypadków będziesz oglądał obraz SD - albo ze źródła analogowego, albo cyfrowego. I wtedy właśnie uwydatnią się najbardziej wady takiego telewizora. Albo podczas relacji sportowych. O jakości nie wspominam. Ważne, aby TV miał porządny procesor obrazu, co zapewni maksymalnie bezstratne skalowanie, filtr grzebieniowy i dobrą matrycę (czyli dobrą czerń, kontrast i odświeżanie). Dlatego w przypadku zakupu TV lepiej dołożyć tych parę stówek i mieć spokój. No i jak na dzisiejsze standardy 2 wejścia HDMI to minimum, chyba, że kupi się niezły amplituner, który sam posiada przynajmniej 2 wejścia HDMI (można takie wyniuchać w granicach 1000 PLN - mówię o samym ampli).
DaN3000
CYTAT(Ural @ 10 12 2007, 09:59) *
Pytanie brzmi, jak często będziesz oglądał obraz w HD? A tym bardziej pełnym HD? Niezmiernie rzadko. W pełnym HD są tylko filmy na płytach - nawet n-ka nadaje w 720p, a i tak tylko kilka programów (bodaj 5).

N nadaje w 1080i. W 720p nadaje C+.
C1REX
Ten TV daje FULL HD na componencie i VGA, czy tylko przez HDMI jak np. Sharp?
Brolly PL
ja bym kupił za tacene coś mniejszego z Full HD ale slepszej firmy jak np. SHARP
Firekage
CYTAT(Brolly PL @ 23 05 2008, 20:08) *
ja bym kupił za tacene coś mniejszego z Full HD ale slepszej firmy jak np. SHARP

Sprawdz lepiej date ostatniego posta...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.