Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PlayStation 2 - i jedziesz dalej
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2
ShtaS
Zgodnie z przewidywaniami

CYTAT(szarakps @ 3 11 2007, 18:34) *
W sklepach pojawi się nowy model ... PS2?
http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,36296;core.html

doczekaliśmy się oficjalnej zapowiedzi nowego modelu PS2:

http://giery.eu/PlayStation-2/Newsy/PlaySt...nowy-model.html

I obowiązkowo specyfikacja techniczna:

CYTAT

PlayStation 2 (SCPH-90000) (for Japan Model)

Product Name
PlayStation2
Launch Date November 22, 2007
Recommended Retail Price 16,000 JP Yen (including tax)

Product Code
Charcoal Black SCPH-90000 CB
Ceramic White SCPH-90000 CW
Stain Silver SCPH-90000 SS

Dimensions Approximately 230 mm (W) x 28 mm (H) x 152 mm (D)
Weight Approximately 720g

Included:

PlayStation2 (SCPH-90000) × 1
Analog Controller (DUALSHOCK2) x 1
AV cable (integrated audio/video) x 1
AC power cord x 1

Vertical Stand (for Japan Model)

Product Name Vertical Stand (only for PlayStation2 SCPH-90000 Series)
Launch Date November 22, 2007
Recommended Retail Price 1,500 JP Yen (including tax)

Product Code

Charcoal Black SCPH-90110 CB
Ceramic White SCPH-90110 CW
Satin Silver SCPH-90110 SS

Osobiście dodam, że taki stan rzeczy mnie cieszy. PlayStation 2 to najlepsza konsola jaką miałem i fajnie, że Sony opiekuje się nią tak długo. Jak najwięcej graczy powinno mieć szansę sprawdzić ją w akcji, a nowy model może przyciągnąć uwagę osób, które konsoli jeszcze nie posiadają. Kto po wydarzeniach z nagłym "zgonem" PSXa przypuszczał, że jego następca wytrzyma całe 8 lat.
palo
nie spodziewałbym się takiego ruchu ze strony sony, już mniej by mnie zdziwiła zapowiedź PS3 slim, ale to kwestia czasu
Paweł_PS
No i mam w związku z tym 3 pytania:

1. Czym się różni poprzdnie PS2 od wyżej zaprezentowanego?

2. Jak myślicie, czy da się za dopłatą wymienić poprzednią wersje na tą nową?

3. Ile ok. kosztuje ta wyżej zaprezentowana, oryginalna wersja?
ShtaS
1. spójrz w podaną specyfikację, zmieniony design, lżejsza z wbudowanym zasilaczem - to tak ogólnie
2. zakaldajac ze trafi poza granice Japonii raczej ne
3. 100 jenów chodzi po 2.18 groszy, wychodzi 350 zł
raven_raven
W Polsce będzie pewnie ok. 400-500 zł, na wymianę za dopłatą nie licz.

Ładna ta nowa PS2, troszkę większa, masywniejsza, teraz nie bedę się bał że mi zdmuchnie ją z parapetu.
Bardzo ładny design, tak jak zawsze zresztą. Zauważyliście że pokrywka od płyty pokryta jest takim plastikiem jak PSTwo, a dół wygląda na plastik a'la PSP, PS3? Śliczne wub.gif, ale odciski palców to inna sprawa.

Ciekawe czy poza wyglądem czymś się różni, np. dali lepsze lasery, z których jakości "słynie" PS2.
I jeszcze jedno, duża to "PS2", slimka "PSTwo", a ta średnia to - zgaduje, "PSII"?
Paweł_PS
Dzięki smile.gif Tylko szkoda, że nie można jej wymienić- mam starszą wersje sad.gif Ale i tak w przyszłości kupie Xboxa
Yano
hymmm jakos nie widze tych roznic ;p moze jest odrobine mniej matowa ;p

poczekam na wieksze fotki ;p

a moze glowna roznica polega an tym ze jest zabezpieczona przed piratami? ;p
w.w.w
CYTAT(raven_raven @ 6 11 2007, 18:42) *
Ładna ta nowa PS2, troszkę większa, masywniejsza, teraz nie bedę się bał że mi zdmuchnie ją z parapetu.
Bardzo ładny design, tak jak zawsze zresztą. Zauważyliście że pokrywka od płyty pokryta jest takim plastikiem jak PSTwo, a dół wygląda na plastik a'la PSP, PS3? Śliczne wub.gif, ale odciski palców to inna sprawa.

Ciekawe czy poza wyglądem czymś się różni, np. dali lepsze lasery, z których jakości "słynie" PS2.
I jeszcze jedno, duża to "PS2", slimka "PSTwo", a ta średnia to - zgaduje, "PSII"?

sam sobie zaprzeczasz bo nowa ps2 bedzie lzejsza od pstwo, a jedyna glowna zmiana to, to ze zasilacz bedzie wbudowany, a wymiary beda takie same jak pstwo wiec nie ma czegos takiego jak srednia ps2!!!

ambasadororientu
Super. To przedłuży choć trochę życie konsoli. W USA ma kosztować 99 dolców, a w UK 75 funtów. Ciekawe jak może być lżejsza z zasilaczem w środku i czy będzie jakaś istotna zmiana hardwareowa (wątpię)
raven_raven
Masywniejsza w sensie konstrukcji, nie miałem na myśli wagi wink.gif
Paweł_PS
A jak myślicie- do kiedy będą wychodzić gry na PS2?
Coati
do kiedy bedzie popyt

//edit

http://www.joystiq.com/gallery/ps2-scph-90000/475425/
troszke wieksze zdjecia. swoja droga sprzecik wyglada duzo lepiej niz slimek, bardziej designersko chociaz to tylko kosmetyczne poprawki w obudownie
genetyk@
niewiem jak wasze gusta ale biala naprawde wyglada przeslicznie...

a kiedy w europie?
Burgund
Fajna sprawa. Kumpel chce wymieniś starą dużą PS2 na nowy sprzęcik... będzie jak znalazł.
Swoją drogą ciekawe jak nazwą nową PS2. PSTwoTwo? PS2 Slim Slim?
Coati
PSTwo SE
Re
Soniak się nauczył po akcji z PSX i tym co wyczynił Microsoft zabijajać X'a po premierze 360. Z PS2 chcą wycisnąć max kapuchy biggrin.gif. I ja się ciesze;D sasasa w tyle, rzeczy nie zagrałem jeszcze SotC, MOH Vanguard, nowe Tomb Raidery, Jaka3, w życiu nie grałem w żadne motorki, Vice City Stories, po hitmanie 2 nie grałem już w żadnego, więc przyda się też pyknąćbiggrin.gif wesołe miasteczko- Thrillville, Call of Duty, czy nowego Subsistenca. Gier można wyliczyć, jest sporo XD

Konkluzjaa:

Warto PS2 małą-nową kupić, nie mając kapuchy na PS3, gdzie puki co naprawde dobrych gier jest nie wiele, ablo nie ma:D I brawa dla Sony:D
w00t
Sony naprawdę odwaliło kawał dobrej roboty z ps2 przez te 7-8 lat. Nie olali userów, cały czas wychodzą nowe gry, nowe modele konsol, nowe zabawki do konsoli. I po co nam next-gen? biggrin.gif
Suavek
Ech, i czym tak naprawdę konsola będzie się różnić od poprzedników? Wyglądem? Pfff... A dysk twardy będzie można podłączyć? Pewnie tak ale zewnętrzny, na którym działa tyle co nic - czyli u mnie od razu odpada.

Grubas rządzi jednak wink.gif.

Ja rozumiem, że Sony chce jeszcze "przedłużyć" życie PS2, ale trzecia już konsolka bez tak naprawdę większych zmian (czy to sprzętowe czy też dodające nowe możliwości) to lekka przesada.
raven_raven
Nie, nowy wygląd, desing, wielu na to leci, w tym ja wink.gif

A niestety już chyba nie znajdziesz nowej PS2...
Guma211
To dobry ruch ze strony Sony tongue.gif Podoba mi się, że dbają o dziadka PS2 i o rynek starszych konsol. Wszak nie mają tutaj praktycznie konkurencji. Mam nadzieję, że nowy model PS2 skłoni również producentów gier do większej aktywności i zobaczymy jeszcze kilka, przynajmniej dobrych, gier w przeciągu najbliższego roku, może dwóch. Ostatnie zdanie wyraża raczej życzenie niż stan faktyczny, ale 10 lat Ps2 to by było coś smile.gif
Paweł_PS
CYTAT(Guma211 @ 10 11 2007, 10:37) *
To dobry ruch ze strony Sony tongue.gif Podoba mi się, że dbają o dziadka PS2 i o rynek starszych konsol. Wszak nie mają tutaj praktycznie konkurencji. Mam nadzieję, że nowy model PS2 skłoni również producentów gier do większej aktywności i zobaczymy jeszcze kilka, przynajmniej dobrych, gier w przeciągu najbliższego roku, może dwóch. Ostatnie zdanie wyraża raczej życzenie niż stan faktyczny, ale 10 lat Ps2 to by było coś smile.gif

Masz rację, to bardzo dobry ruch.

Moim zdaniem Sony nie powinno zostawiać PS2 i zajmować się tylko PS3 dopóki tyle osób ma PS2. Przecieź ma tą konsole tyle osób, że można jeszcze na niej zbić dużo kasy.

P.S No rzeczywiście 10 lat PS2 to by było cośsmile.gif
Re
Po za tym. nowa pstwo to także nowy model, nowy laser i nowa cena ;-) Ja mam swoją z 2003 silvera, jeszcze działa Bogu dzięki, odpukać, ale w razie co wolałbym nowy sprzęt kupić, niż starszy model jakiś:-)
ArkejD
22.11 czyli wczoraj miała odbyć się premiera nowej wersji w japonii. A kiedy u nas ?
MateuszG_2005
Przyłączam się do pytania. Chcę zakupić PS2 i nie wiem czy czekać na nową wersję czy może kupić już pierwszą edycję slima wink.gif
Burgund
Zasilacz w środku bardziej komfortowa sprawa.
Nie wala się po podłodze czarne pudło, tylko sam kabelek.
Gdybym nie był już posiadaczem ps2 to bym poczekał na nowy model.
eggmen
Mnie równiez to interesuje. Strasznie mnie korci, zeby kupic pierwsza w zyciu ps2; p
MateuszG_2005
No właśnie tylko ile czekać? Została podana oficjalne data wydania gry w Europie? Bo tylko to mnie wstrzymuje przed zakupem PSTwo
marcin_N
Jak tylko pojawi się w Europie od razu zamawiam PS2 ceramic white ;]
Na razie na play-asia jest i codziennie korci mnie, żeby zamówić, ale play-asia chyba nie wysyła konsol Sony do Europy.
ArkejD
Mnie by odstraszał region ntsc-j ;] Wolę poczekać na europejską premierę i zamieniam swojego slima na białasa
AlexMastah
A mnie osobiście szlag trafił po przeczytaniu tego newsa, bo dopiero co kupiłem "najnowszą" scph-7900x, która to jest lżejsza i ma lżejszy zasilacz. Wypadałoby się choć trochę nacieszyć "najnowszą wersją" a tu po 4 miesiącach kolejna huh.gif . Sytuacja przypomina to co dzieje się na rynku kompów. Niestety, mój "fetysz hardware'owy" nie pozwala mi spać spokojnie, zwłaszcza, że ta nowa prezentuje się kozacko happy.gif . Jak komuś się nowa nie podoba to sprzedam moją 2 miesięczną konsolkę w idealnym stanie, wentylatorek w zasadzie dopiero co zdążył wydmuchać zapach fabryki (używana dopiero 2 tydzień, czyli odkąd mam dobrą memorkę), wychuchana jak mało która, na podświetlanej podstawce Hama tongue.gif . Jak ktoś na niej znajdzie ryskę, to przyjmę z powrotem. Sorki za OT laugh.gif .
LucasFGW
Nadal żadnych wieści dotyczących premiery w Europie? Jak długo mam się jeszcze wstrzymywać przed kupnem slima czekając na nowy (lepszy?) model!? ...
Tak się zastanawiam... Czy PStwo SE nadal ma wbudowany Network Adaptor?
Kimari
w Auchan'ie Ps2 350 zl ...
w Media Wciaz 499
Czy te auchanowskie to to jest ten nowy model ? .. jakieś wieści chytry_.gif
ashka
CYTAT(ArkejD @ 4 12 2007, 01:30) *
Mnie by odstraszał region ntsc-j ;] Wolę poczekać na europejską premierę i zamieniam swojego slima na białasa

Montujesz czipa i po sprawie. Ja mam NTSC-J z Modbo i wszystko działa.

CYTAT(Kimari @ 30 12 2007, 19:15) *
Czy te auchanowskie to to jest ten nowy model ? .. jakieś wieści chytry_.gif

Żadna ze zredukowanych PS2 (jest kilka wersji, różnią się wagą) nie wyszła jeszcze poza Japo.
ArkejD
za cenę czipa wole sobie kupić jakąś gierkę, nie każdy jeździ na piratach
ashka
CYTAT(ArkejD @ 3 01 2008, 15:23) *
za cenę czipa wole sobie kupić jakąś gierkę, nie każdy jeździ na piratach

Auć.
Wypraszam sobie. Mam czipa, żeby dało się na niej odpalać coś innego niż gry w NTSC-J. Nie każdy, kto ma wlutowanego czipa, od razu jedzie na piratach. dry.gif
No!
gerrenny
Wie ktoś kiedy wyjdzie to nowe PS2? Bo chce sobie kupic jakąś konsole i zastanawiam sie na PS2/Xbox bo chce sobie grac na oryginałach a gry na X0/PS3 są za drogie. Więc wie ktoś kiedy?
Pabelek
Jeśli chodzi o europę to mówi się o początku roku czyli pewnie okolice lutego (ale to nic pewnego). Radziłbym Ci nabyć PS2. Xbox to dobra konsola (swojego X'a mam już 3 lata) ale brakuje na nim killerskich tyułów, Halo, Forza czy Ninja Gaiden to troche za mało. Na PS2 masz ogromny wybór gier chyba z każdej możlwiej kategorii.
LucasFGW
A skąd przypuszczenia, że europejska premiera w lutym? Są jakieś oficjalne wieści, że PStwo SE opuści granice Japonii? huh.gif
ashka
Pewnie z fusów, bo nie ma żadnej oficjalnej zapowiedzi.
Poprzedni model PS2 nie opuścił Japo, to dlaczego ten miałby....
nWo
wole kupic ps3 bo nie mam jeszcze zamiast ps2, to juz umierajacy dinozaur jakbyscie nie zauwazyli, na ps3 tez mozna pograc we wszystkie tytuly z ps2 no i jestesmy na czasie, ale przyznac musze ze podoba mi sie wyglad pstwo se smile.gif

kusi kusi zeby kupic ale trzeba twardym byc.
Sarge
CYTAT
wole kupic ps3 bo nie mam jeszcze zamiast ps2, to juz umierajacy dinozaur jakbyscie nie zauwazyli, na ps3 tez mozna pograc we wszystkie tytuly z ps2 no i jestesmy na czasie

Wiesz, jakby nie było to najnowsze modele PS3 (te z dyskiem 40GB) są "wycięte" z kompatybilności wstecznej, więc jakby nie patrzeć, ten argument zaczyna tracić na wartości tongue.gif .
nWo
faktycznie powinienem zaznaczyc ze nalezy kupic 80 gb wersje.
Sebas
CYTAT(nWo @ 21 01 2008, 21:15) *
faktycznie powinienem zaznaczyc ze nalezy kupic 80 gb wersje.

Ta wersja jest jedynie dostępna w Stanach, więc też nie pograsz w gry z PS2 (palowskie tongue.gif)
nWo
a po co komu pal gry ?? wiadomo ze 80gb wersja jest najlepsza i do tego wypada taniej niz w europie, za 499$ dostaniesz ciekawy zestaw z motorstorm (gra ssie ale cena atrakcyjna) a teraz pokaz mi cos rownie konkurencyjnego cenowo w europie ?? niewspominajac o tym ze 40'stki sa pozbawione zarowno ukladu ps2 jak i emulatora, ja tam sobie kupie ps3 80gb bo to jedyne rozsadne rozwiazanie, nie powiem fajnie bylo by miec nowe ps2 se i ps3 40, ale zawsze bedzie ta wygoda posiadania jednego sprzetu. moze blednie do tego podchodze ale jest jeszcze kwestia przerobki ps2 se, ile czasu minie zanim bedzie sprawnie uruchamiac kopie ?? czy ktos sie juz tym zainteresowal ?
Burgund
CYTAT(nWo @ 22 01 2008, 10:27) *
a po co komu pal gry ?? wiadomo ze 80gb wersja jest najlepsza i do tego wypada taniej niz w europie, za 499$ dostaniesz ciekawy zestaw z motorstorm (gra ssie ale cena atrakcyjna) a teraz pokaz mi cos rownie konkurencyjnego cenowo w europie ?? niewspominajac o tym ze 40'stki sa pozbawione zarowno ukladu ps2 jak i emulatora, ja tam sobie kupie ps3 80gb bo to jedyne rozsadne rozwiazanie, nie powiem fajnie bylo by miec nowe ps2 se i ps3 40, ale zawsze bedzie ta wygoda posiadania jednego sprzetu. moze blednie do tego podchodze ale jest jeszcze kwestia przerobki ps2 se, ile czasu minie zanim bedzie sprawnie uruchamiac kopie ?? czy ktos sie juz tym zainteresowal ?

a wiesz dlaczego wsteczna kompatybilność została wycięta?
Nie ze względu na koszty a jej zje.baną jakość.

Już wolę mieć PS2 i PS3 40 GB niż coś takiego:

To ma być kompatybilność?

Otóż prawda jest taka, że PS3 tragicznie skalowało obraz do wyższej rozdzielczości.
Uważam, że dobrze zrobili wycinając ją.
Wsteczna kompatybilność to nie wszystko. Przecież SNES nie obsługiwał gier z NES'a.

Aha, i nie każdy jest zainteresowany kopiami zapasowymi. To, że ty zapewne toniesz w płytach z kiosku (twoje zainteresowanie przeróbką na to wskazuje) nie znaczy że inni też tak mają.
raven_raven
Tyle, że PS2 bardzo dobrze zajmowało się grami z PSX'a.

O czym my mówimy? O konsolach sprzed 15 lat?
Dzisiaj wsteczna kompatybilność ma znaczenia i dobrze by było, jakby PS3 była kompatybilna z PS2. A tak niestety nie jest...
Paweł_PS
CYTAT(Guma211 @ 10 11 2007, 10:37) *
Mam nadzieję, że nowy model PS2 skłoni również producentów gier do większej aktywności i zobaczymy jeszcze kilka, przynajmniej dobrych, gier w przeciągu najbliższego roku, może dwóch.

Teraz wiele ludzi kupiło PS2 i myślę, że nie powinni zakańczać ery PS2, skoro nadal jest tak popularna, a cena PS3 i gier na nią jest tak duża, że wielu graczy, którzy zamierzają kupić swoją pierwszą konsolę wybierają właśnie PS2.
Burgund
Uwaga!
Dzisiaj kumpel zakupił swoją PS2 w pack'u z SingStar: Wakacyjna Impreza.
Rozpakowujemy a w środku nowiutka odświeżona wersja PSTwo Slim. Zasilacz w środku, pół obudowy matowe a pół gładkie.
Nowy model PSTwo już jest w sprzedaży.
FLooK
łeee...,nie możliwe. Sony by się już dawno pochwaliło.
Paweł_PS
Ilu z was zamierza w najbliższym czasie kupić PS2?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.