Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z DC
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Retro > DC lives 4ever
Lukastec
Kupilem uzywany Dreamcast kilka tygodni temu. Niestety mam ogromne problemy z podlaczeniem go do telewizora. Nie mialem ich z PS2 albo z N64. Prosze niech ktos z was powie mi dokladnie co musze zrobic, bo po prostu mi nie wychodzi. Nie ma obrazu ani glosu. Linki wszelkiego rodzaju mile widziane.
Dziekuje juz teraz.
Czappi
DC podłancza sie do telewizora tak jak każdą inną konsolę. Jakiego kabla używasz?
Lukastec
Jest taki kabel jak do anteny. Tam na nim pisze: "Dreamcast Model No- HKT-8830, TV OUT, ANT. IN, A/V IN" No i jest taki potrojny.
chrno-x
Z tego wynika chyba że masz kabel antenowy który podpina się do wejścia na antene, ew. miejsce od kablówy. Musiał byś pokazać fote tego kabla żeby dokładnie rozeznać.
MasterShake
http://cgi.ebay.pl/SEGA-DREAMCAST-RF-LEAD-...3QQcmdZViewItem

wiesz ze obraz przez taki kabel nie jest na AV tlyko musisz wyszukac konsole wyszukiwaniem programow?
Lukastec
CYTAT(MasterShake @ 11 11 2007, 13:25) *
http://cgi.ebay.pl/SEGA-DREAMCAST-RF-LEAD-...3QQcmdZViewItem

wiesz ze obraz przez taki kabel nie jest na AV tlyko musisz wyszukac konsole wyszukiwaniem programow?

Wlasnie!!! Dzieki!! Ale jak to zrobic? Jak znalesckonsole? Bo nie umiem . . .
Lukastec
Gdzie jest takie wyszukiwanie programow?? Pomocy.
MasterShake
no ja je.bie tak jak szukasz jedynki i dwójki tak szukasz dalej i w kocu znajdzie konsole
Lukastec
CYTAT(MasterShake @ 12 11 2007, 17:39) *
no ja je.bie tak jak szukasz jedynki i dwójki tak szukasz dalej i w kocu znajdzie konsole

Szukalem na kazdym programie ale nic nie moglem znalezc. Czy jest cos na co musze uwazac specjalnie?
Aha a na jakim programie wy macie Dreamcasta?
Lukastec
Nadal nie udaje mi sie, na jakim programie jest (byl) wasz Dreamcast? Czy jest cos jeszcze na co musze uwazac?
Czappi
Włącz Dreamcasta i szukaj pokolei programów, na którymś znajdziesz. Kiedyś miałem tak podłączonego Pegazusa i wszystko było OK.
Lukastec
Wlasnie tego sie obawialem - obrazu mi ni pokazuje i bede musial oddac... Ale coz dzieki za pomoc. Temat do zamkniecia.
Canis
Szukałem trochę po forum i tutaj, ale nie znalazłem odpowiedzi na moją zagwozdkę. Jeśli chodzi o makarona to jestem raczej zielony. Mam go jakiś czas i nie interesowałem się osprzętem. Grałem sporadycznie i wszystko było cacy. Ale teraz wyciągnąłem go na powierzchnię po wielu miesiącach i z kablem coś nie teges. Obraz skacze, smuży i w ogóle grać się nie da. Ewidentna wina kabla. Mam ten sam kabel co kolega tutaj:
CYTAT(Lukastec @ 7 11 2007, 15:43) *
Jest taki kabel jak do anteny. Tam na nim pisze: "Dreamcast Model No- HKT-8830, TV OUT, ANT. IN, A/V IN" No i jest taki potrojny.
. Nawet się wkurzyłem i rozkręciłem tą kostkę na środku w celu powierzchownego oczyszczenia, ale nic to nie dało.Problem chyba tkwi w we wtyczce lub kablu przy wtyczce która wchodzi do tv. I tu moje pytanie:czy jest to do naprawienia?( a jak tak do czy byle naprawy rtv z tym dadzą radę?). Lub prozaicznie:czy można kupić taki kabel lub inny uniwersalny or smth? Aukcje raczej mnie nie interesują. Wolałbym skoczyć po prostu do sklepu. A, no i wolałbym jakiś normalny kabel a nie VGA BOX. Z góry dzięki.
Metal
Ten kabel bez problemu możesz przerobić na zwykły kabel chinch, wtedy będziesz miał obraz na AV. Musisz uciąć kabel poniżej tej kostki co jest na kablu, od której potem idzie kabel antenowy. W kablu idą 3 kabelki, powinny nawet mieć kolory jak normalne chinche, czyli żółty (video), biały i czerwony (lewy i prawy audio). Wystarczy do tych kabli połączyć kable chinch i masz kabel composite chinch. Powinno być wszystko dobrze.

[wtyczka do dc]========(tu uciać)===[kostka]====[wtyczka antenowa]
Canis
CYTAT(Metal @ 19 05 2008, 21:58) *
Ten kabel bez problemu możesz przerobić na zwykły kabel chinch, wtedy będziesz miał obraz na AV. Musisz uciąć kabel poniżej tej kostki co jest na kablu, od której potem idzie kabel antenowy. W kablu idą 3 kabelki, powinny nawet mieć kolory jak normalne chinche, czyli żółty (video), biały i czerwony (lewy i prawy audio). Wystarczy do tych kabli połączyć kable chinch i masz kabel composite chinch. Powinno być wszystko dobrze.

[wtyczka do dc]========(tu uciać)===[kostka]====[wtyczka antenowa]

Hmm...ma to sens. Rozumiem że to będzie prowizorka bo nie jestem taki zdolny żeby sobie zrobić wtyczki smile.gif . Jeszcze to rozważę ale dzięki za odpowiedż.
Canis
Odwlekałem tą"operację"kabla, ale po zasięgnięciu wiedzy w okolicznych sklepach(nie ma nigdzie kabli rgb z wtyczką na DC), widzę że mam już tylko wybór pomiędzy kupnem kabla w sklepie internetowym lub przeróbka którą polecił mi Metal.
CYTAT(Metal @ 19 05 2008, 21:58) *
Wystarczy do tych kabli połączyć kable chinch i masz kabel composite chinch. Powinno być wszystko dobrze.

No i właśnie...Czy mógłby mi ktoś jak dziecku wytłumaczyć jak dokonać połączenia mojego kabla z chinchem. Obetnę i co potem? Jeśli to pomoże to dodam że dysponuję przejścówką euro-chinch.
Coati
ucinasz - sciagasz troche izolacji - lutujesz - owijasz tasma izolacyjna - koniec

chyba ze problem to nie wtyczka tylko wejscie od dreama na kabel... btw. masz dociasnieta wtyczke w dreamie?
Canis
CYTAT(Coati @ 22 05 2008, 20:28) *
ucinasz - sciagasz troche izolacji - lutujesz - owijasz tasma izolacyjna - koniec

chyba ze problem to nie wtyczka tylko wejscie od dreama na kabel... btw. masz dociasnieta wtyczke w dreamie?

Dociśniętą? Ba....Jestem techniczny lamer ale nie blondynka wink.gif .
Ale dzięki. To wszystko co chciałem wiedzieć. Dam znać co z tego wyszło smile.gif .
Metal
Z kablami antenowymi już tak jest, ze nieraz ciężko złapac i dobry obraz i dźwięk. Sam miałem taki kabel i tak go właśnie przerobiłem. Śmigało jak zwykły kabel chinch. Możesz nawet nie lutować, wystarczy, ze dobrze skręcisz i zaizolujesz. Będą jakby 2 żyły w kabelkach, na pewno se poradzisz.
Rafael_Sorel
Nie łatwiej zakupić na allegro kabelek AV-Euro, wydatek 25zł
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.