Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PSP jaki model wybrac
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Sony PSP
Vaster
witam
zalozylem juz ten temat ale w innym miejscu(juz zablokowany),wiec zakladam go ponownie, mam nadzieje juz w odpowiednim dziale
Jestem zielony w sprawie psp,a na tym forum jest za duzo tematow bym mogl je przewertowac(czas,zawsze go brakuje)
Wiec prosze fachowcow o pomoc
1-Czym sie rozni slim od normalnej psp,poza rozmiarem?
2-jakie sa plusy i jakie minusy jesli porownamy slima i gruba psp?
3-mam zamiar odrazu przerobic,dlatego prosze o podpowiedz jakie modele moge smialo kupic(jak sparawdzic w sklepie jaki to model)jakich modeli sie wystrzegac.
z gory dzieki za odpowiedz
nWo
CYTAT(Vaster @ 8 11 2007, 19:43) *
witam
zalozylem juz ten temat ale w innym miejscu(juz zablokowany),wiec zakladam go ponownie, mam nadzieje juz w odpowiednim dziale
Jestem zielony w sprawie psp,a na tym forum jest za duzo tematow bym mogl je przewertowac(czas,zawsze go brakuje)
Wiec prosze fachowcow o pomoc
1-Czym sie rozni slim od normalnej psp,poza rozmiarem?
2-jakie sa plusy i jakie minusy jesli porownamy slima i gruba psp?
3-mam zamiar odrazu przerobic,dlatego prosze o podpowiedz jakie modele moge smialo kupic(jak sparawdzic w sklepie jaki to model)jakich modeli sie wystrzegac.
z gory dzieki za odpowiedz

1. iloscia spalanego paliwa i wystrzeliwanych rakiet, ROZMIAREM, nieco szybsze ale obecnie i tak wszyscy grają z kart pamieci wiec teraz to jedynie kwestia tego jak szybka memorke posiadasz i wowczas mozesz kozaczyc, posiada tvout ale musisz dokupic kabel, po co ci kabel to konsola przenosna ?? kup se ps2 jak chcesz grac na tv, nieco popraawiony krzyzak, teraz nieco wygodniej grac np w tekkena, odsunieto lekko przyciski kwadrat trojkat itp od ekranika ze niby nasz palec nie trafia w ekran ... dziwne, aaaa i najwazniejsza rzecz to oczywiscie cena, no i po co sie pytasz skoro fotki widziales.
2. ma plusy i ma minusy a psp fat ma minusy i ma plusy
3. wystrzegaj sie tych produkowanych w kabulu i glownie w calym afganistanie, kto wie jaka tam bomba siedzi. a pozatymi produkowanymi w afganistanie to mozesz kupowac kazda slim, tutaj obecnie jedynie kolor ma znaczenie, i nie kupuj tych z kamuflarzem stealth bo slyszalem ze one sa wadliwe i wielu uzytkownikom konsola po prostu sie nie pojawia.

wejdz na byle jaka strone poswieconą psp i poczytaj jakie są roznice. powodzenia.
ghost.
Dodatkowo slim ma lepszej jakosci wyświetlacz i głosniki usytuowane na górze a nie na dole, przez co nie ma tendencji zasłaniania ich palcami

Niedawno stałem przed takim wyborem co Ty, wziałem slim'a i nie żałuje.
Coati
teraz glowną roznicą decydującą o kupnie jest cena... reszta tak jak pisze nWo wink.gif
Vaster
CYTAT(ghost_spike @ 8 11 2007, 21:17) *
Dodatkowo slim ma lepszej jakosci wyświetlacz i głosniki usytuowane na górze a nie na dole, przez co nie ma tendencji zasłaniania ich palcami

Niedawno stałem przed takim wyborem co Ty, wziałem slim'a i nie żałuje.

A czy miales stycznosc z fatem,bo slyszalem ze w slimie bateria krocej trzyma.I czy latwo ja przerobiles?
Cena nie gra dla mnie roli ,poprostu nie siedze w temacie i chcialem sie fachowcow zapytac.
ghost.
nie miałem do czynienia z fatem, na długosc zycia baterii nie narzekam - moja wyciaga na pewno koło 5-6 godzin i to mi w zupełnosci wystarcza, konsola kosztowała 670, dopłaciłem jeszcze 30 zł i miałem przeróbke (nie mam nikogo znajomego z psp wiec nie miałem skąd skombinowac pandory, a za te 30 zł dostałem w pełni profesjonalnie przerobiony soft i 4 dvd materiałów bonusowych)
Vaster
CYTAT(ghost_spike @ 8 11 2007, 21:40) *
nie miałem do czynienia z fatem, na długosc zycia baterii nie narzekam - moja wyciaga na pewno koło 5-6 godzin i to mi w zupełnosci wystarcza, konsola kosztowała 670, dopłaciłem jeszcze 30 zł i miałem przeróbke (nie mam nikogo znajomego z psp wiec nie miałem skąd skombinowac pandory, a za te 30 zł dostałem w pełni profesjonalnie przerobiony soft i 4 dvd materiałów bonusowych)

Pandory???
Siedze w angli i nie mam nikogo kto by mi przerobil,co to ta pandora,ja czytalem ze jakis soft sie wgrywa i dlatego przed zakupem jest wazne aby wiedziec jaki konsola ma soft,
ghost.
zeby na własną reke przerobić jakiegokolwiek slima, jak narazie, potrzebujesz baterii z grubej wersji PSP - po szczegóły odsyłam na google (bo ja nie mam takiej wiedzy a poza tym nie bardzo mozna tutaj pisac o tym jak piracic)
Vaster
CYTAT(ghost_spike @ 8 11 2007, 21:48) *
zeby na własną reke przerobić jakiegokolwiek slima, jak narazie, potrzebujesz baterii z grubej wersji PSP - po szczegóły odsyłam na google (bo ja nie mam takiej wiedzy a poza tym nie bardzo mozna tutaj pisac o tym jak piracic)

dzieki ghost_spike poszukam na googlach z deczka,w sumie nie wiedzialem ze na tym forum nie mozna o piraceniu,pozdro
nWo
Kiedys to mialo znaczenia a dzis juz nie ma zadnego. Pandora to jest taki zestaw ktory mozesz zrobic samemu ale niestety musisz miec kogos kto ma przerobioną konsole czyli ze ma zainstalowany CUSTOM FIRMWARE CFW, na pandore sklada sie bateria zmodyfikowana w taki sposob ze nie uruchamia glownego menu konsoli ale tryb serwisowy ?? (mam nadziej ze sie nie myle) anyway dzieki takiej baterii i oprogramowaniu ktore wgrywasz na memory card mozesz przerobic kazda konsole bezwzgledu na jej soft, z wyjatkiem naj naj naj nowszego, obecnie 3.72, i odratowac konsole jezeli ktos zrobi bricka, czyli konsola przestanei sie uruchamiac. Brick czyli cegla, niby nic z konsolą nie da sie juz zrobic wiec stad ta nazwa, mozna nią rzucać. tak bylo kiedys zanim kilku geniuszy wymyslilo pandorke.

Na dzien dzisiejszy sa w necie tutoriale jak zrobic taką baterie nawet z zasilacza, ale trzeba go rozbierac, oraz jak zrobic pandore bez drugiej przerobionej konsoli, ale bez rozbierania baterii sie nie obejdzie, tylko jak juz zrobisz na pandore i przerobisz swoja konsole to pamietaj ze nadal potrzebna ci bateria aby zaczac grac, mi sie nie udalo mojej baterii spowrotem przerobic na zwykla baterie a wszystko przez moja nieuwage, skasowalem wszystkie pliki z memory card i tym samym bateria w pewnym sensie przepadla a dzis uzywam jej jak ktos chce w moim miescie przerobic psp, pare juz przerobilem, a ludzie sie potem dziwią ze wkladam baterie do ich konsoli swoja memorke i po kilunastu sekundach gotowe, 30 pln do kieszeni. dry.gif Baterie da sie spowrotem przerobic ale trzeba postepowac wg dokladnych tutoriali. Dzis to wiem i dzis rozumiem wiecej jak dziala taki caly proces, dzieki takim tutkom czlowiek zaczyna rozumiec pewne sprawy.

Narazie niespotkalem sie z osoboa ktora by zalowala ze wybrala slim a nie fat, moze dla kogos kto gral na fat a potem przesiada sie na slim pierwsze wrazenie jest takie ze ta konsola to jakisz szajs wykonana nie tak solidnie jak fat ale po dniu czy dwoch im wiecej grasz tym bardziej zaczynasz doceniac jej wage i okazuje sie ze wcale nie jest taka delikatna.
Vaster
CYTAT(nWo @ 8 11 2007, 21:57) *
Kiedys to mialo znaczenia a dzis juz nie ma zadnego. Pandora to jest taki zestaw ktory mozesz zrobic samemu ale niestety musisz miec kogos kto ma przerobioną konsole czyli ze ma zainstalowany CUSTOM FIRMWARE CFW, na pandore sklada sie bateria zmodyfikowana w taki sposob ze nie uruchamia glownego menu konsoli ale tryb serwisowy ?? (mam nadziej ze sie nie myle) anyway dzieki takiej baterii i oprogramowaniu ktore wgrywasz na memory card mozesz przerobic kazda konsole bezwzgledu na jej soft, z wyjatkiem naj naj naj nowszego, obecnie 3.72, i odratowac konsole jezeli ktos zrobi bricka, czyli konsola przestanei sie uruchamiac. Brick czyli cegla, niby nic z konsolą nie da sie juz zrobic wiec stad ta nazwa, mozna nią rzucać. tak bylo kiedys zanim kilku geniuszy wymyslilo pandorke.

Na dzien dzisiejszy sa w necie tutoriale jak zrobic taką baterie nawet z zasilacza, ale trzeba go rozbierac, oraz jak zrobic pandore bez drugiej przerobionej konsoli, ale bez rozbierania baterii sie nie obejdzie, tylko jak juz zrobisz na pandore i przerobisz swoja konsole to pamietaj ze nadal potrzebna ci bateria aby zaczac grac, mi sie nie udalo mojej baterii spowrotem przerobic na zwykla baterie a wszystko przez moja nieuwage, skasowalem wszystkie pliki z memory card i tym samym bateria w pewnym sensie przepadla a dzis uzywam jej jak ktos chce w moim miescie przerobic psp, pare juz przerobilem, a ludzie sie potem dziwią ze wkladam baterie do ich konsoli swoja memorke i po kilunastu sekundach gotowe, 30 pln do kieszeni. dry.gif Baterie da sie spowrotem przerobic ale trzeba postepowac wg dokladnych tutoriali. Dzis to wiem i dzis rozumiem wiecej jak dziala taki caly proces, dzieki takim tutkom czlowiek zaczyna rozumiec pewne sprawy.

Narazie niespotkalem sie z osoboa ktora by zalowala ze wybrala slim a nie fat, moze dla kogos kto gral na fat a potem przesiada sie na slim pierwsze wrazenie jest takie ze ta konsola to jakisz szajs wykonana nie tak solidnie jak fat ale po dniu czy dwoch im wiecej grasz tym bardziej zaczynasz doceniac jej wage i okazuje sie ze wcale nie jest taka delikatna.

Mam kolesia z przerobiona konsola fat,nie mam pojecia jaki ma soft.Czyli jesli on ma baterie od swojej fatki to znaczy ze nie bede musial rozbierac swojej baterii.Czy to jest trudne zrobienie tej pandory,dla mnie to na dzien dzisiejszy magia,a jutro mam zamiar kupic psp.Chodzi mi glownie o to bym mogl ja bezproblemowo przerobic,szczerze to nie zalezy mi czy to bedzie slim czy fat,poprostu chce ja odrazu przerobic.btw nWo dzieki za odpowiedz wink.gif
pkonik
Ja mam i wzialbym fata (codzienie z oboma sie stykam), ostatnio dwoje kumpli moich kupowalo psp: jeden wzial slima w MM, drugi fata z allegro. Temu od fata wszystko pieknie hula a slim.. Polecial w ramach gwarancji do Holandii tongue.gif spadl mu raz i sie bootsektory uszkodzily.. Moze mial pecha, ale fakt faktem. To tak w kwestii delikatnosci i wytrzymalosci. A co do krzyzaka, jesli w Tekkena nie grasz zawodowo (albo w ogole), to naprawde nie bedzie Ci on przeszkadzal (lepiej w wiekszosci gier wypada analog).
Yano
nie mozna mowic ze fat jest lepszy bo działa a slim jest w serwisie w wypadku kiedy slim spadła fat nie spadł xDD
nWo
A ja z koleii mam inny przypadek, znajomy kupil slima i oddal do serwisu poniewaz analog cos mu tam tykał, oczywiscie dzialal bez zarzutu ale wlasnie to owo tykanie jakos mu tak przeszkadzali, nawet dla mnie wydalo sie dziwne u mnie w psp cisza i spokój a u niego analog podczas np. krecenia w kolo dziwnie potrafil skoczyc, wg niego nie ma to jakiegokolwiek negatywnego efektu w grach poniewaz dziala bez zarzutu ale taka kosmetyka jemu przeszkadza, tym bardziej ze nic sobie nie uroił bo z tym tykaniem to prawda wiem sprawdzilem widzialem slyszalem, u mnie czegos takiego nie ma.

No i faktycznie slim nieco delikatniejszy w lapskach sie wydaje, przez co moze trzymamy go inaczej niz fat nieco lzej zaciskakac na nim lapska wink.gif a moze to tylko moje urojenia.
Arekcore
to nie urojenia to fakt rolleyes.gif

slim jednak sprawia wrażenie delikatniejszej konsolki, ale podobne miałem wrażenie na początku jak kupiłem sobie PSP fat (nie było jeszcze slimów) to też mi się wydawał taki delikatny z przesiadki z pada do PS2.......

ja osobiście na obecną chwilę już bym kupił slima............. ogólnie porównywanie która konsolka jest lepsza Fat czy Slim jest dla mnie bezsensowne

Afroman
Miałem phata teraz mam slima. Dużym plusem jest waga - jeżeli grasz w nocy leżąc na plecach i trzymasz psp nad sobą to rece ci zdretwieja, ale dłużej pograsz na slimie. Hmmm ... i to jak dla mnie jedyna zaleta. Podłączenie do TV jest nawet fajne
ale jak dla mnie bezuzyteczne. Mam PS2 a w dosyć nie dalekich planach PS3. Krzyżak jest lepszy w slimie - bardziej wystaje i sie nie giba ale w RPGach i samochodówkach nie ma to znaczenia IMO.
Shen87
Mam grubasa ale nie zamienie go na slima bo jak dla mnie nie jest tak wygodny w trzymaniu, jest za płaski z tyłu, ale jesli ktos kupuje pierwsze psp to nie ma co brac starszego modelu.
Coati
po kiego rozwijacie 2 taki sam temat... http://www.psxextreme.info/index.php?showt...0&start=460
Afroman
CYTAT(Coati @ 8 11 2007, 22:18) *
teraz glowną roznicą decydującą o kupnie jest cena... reszta tak jak pisze nWo wink.gif

(trzeci post od góry bodajże)

pfff dobre
Coati
no wiesz psp fat mozna juz kupic za 400-450zl, a slimek to wydatek yyyy 750zl? cos kolo tego.
reszta roznic jest troszke mniej znaczaca...
Super Big Boss
PSP Slim kosztuje 669zł oficjalnie.
Coati
no fakt. pisalem na szybko i cene troche 'z sufitu' wziąlem smile.gif

Vaster
zakupilem fata i juz mam przerobionego.Zalezalo mi na latwym bezproblemowym przerobieniu,dlatego wygral fat.btw Silent hill origins mnie rozwalil,gierka przekozacka,ta mala maszynka od sony daje rade,heheh
mr.suchy
co do wygladu, gabarytów to mozna pogadac ale co sadzicie o tym ze slim ma 64MB ramu(chyba fat miala 32?) czyli gry beda dziala szybciej czy zaczna wychodzic gry w wersji na slim i fatosobno?! albo w opcjach bedize wybor ajak chcesz grafike ? smile.gif
Coati
bylo to walkowane n razy... to 64mb ramu jest tylko po to zeby gry ladowaly sie szybciej z umd [kropka] nie ma mozliwosci zeby sony wydawalo gry w 2 wersjach lub co gorsze tylko na jedna wersje konsoli... co by bylo z tysiacami posiadaczy fata? pozatym ograniczyloby to zyski, a ludzie kupiliby DS'a...
mr.suchy
a gdzie mozna zobacyzc jak wygladaja gry po podlaczeniu do tv, w PSP Slim, ma ktos linka do you tube?! smile.gif
Coati
link do youtube? prosze > http://youtube.com <

-> gra http://youtube.com/watch?v=XT6-znkFGJw
-> menu/film http://youtube.com/watch?v=rQPlIvNJE8Q
Redmitsu
Imo glupie pytanie jaki model wybrac . Kazda psp fat i slim mozna latwiutko przerobic ( wystarczy pandorka ;d ) i gra =] Slim slim i tylko slim .
Gosiek
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. wink.gif Ja mam fata i po przetestowaniu slima stwierdziłam, że mi po prostu nie leży - za cienki, źle mi się go trzyma w rękach i przy dłuższym graniu jest dla mnie niewygodny, więc wolę zostać przy starszej wersji. Zwłaszcza, że nie zależy mi na tych kilku zmianach, które otrzymał slim, a na wygodzie przy graniu.
mr.suchy
CYTAT(Gosiek @ 29 12 2007, 12:56) *
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. wink.gif Ja mam fata i po przetestowaniu slima stwierdziłam, że mi po prostu nie leży - za cienki, źle mi się go trzyma w rękach i przy dłuższym graniu jest dla mnie niewygodny, więc wolę zostać przy starszej wersji. Zwłaszcza, że nie zależy mi na tych kilku zmianach, które otrzymał slim, a na wygodzie przy graniu.

madre słowa, mnie interesuje jak wyglada grafika poprzez tvout na zwyklym tv CRT, chcialbym zagrac w gry na slimie(fajna grafa) a pozniej na tv z tymi pixelami, tak troche w stylu retro laugh.gif
Coati
nie da sie grac na tv crt...
ChOomik
aha, aha i teraz macie. Teraz na starszym psp nie odpalisz skype'a z powodu ograniczeń ramowych. Kupiłbym tylko i wyłącznie slima ...
xbor
Kupiłem w poniedziałek slima za 669 w MM na raty (20x0%), i jestem zadowolony, według mnie nie ma sensu kupowac FAT'a no chyba że zależy komuś na kasie i nie zależy aby był nowy. Dziś w Auchan widziałem slima za 629zł
raven_raven
Eh, niepodoba mi się te wszystkie odświeżone wersje konsolek, slimy, slim&lite'y, lite'y i inne badziewia... kiedyś była jedna i spokój.

Ale do rzeczy, wg. mnie nie ma większej różnicy, ale mając styczność z oboma codziennie podoba mi się bardziej Slim&Lite.

+ jest lżejsza, o wiele lżejsza!
+ cieńsza, o wiele cieńsza!
+ lepszy krzyżak
+ więcej ramu

- dla niektórych gorszy uchwyt
- okropnie brudzący się plastik confused.gif.
Coati
z plusow slima to jeszcze lepszy LCD...

z minusow: tandetnie wygladajacy plastik... smile.gif [moje subiektywne zdanie]
winner
CYTAT(Coati @ 19 06 2008, 17:18) *
z plusow slima to jeszcze lepszy LCD...

z minusow: tandetnie wygladajacy plastik...

Zapomniałeś dodać, że ogólnie Slimka jest bardziej delikatna i bardziej szpanerska (ehhhh wszystko przez ten "śliniący" się plastik)
nie zapomnialem, bo tak nie uwazam - Coati
Sam posiadam FAT'a i dla mnie to, że jest cięższy większy i ogólnie FAT ^^ jest plusem bo przynajmniej wygodnie sie go trzyma i ten plastik z tyłu bardziej przyjazny jakiś jest xD

BTW: 32 ramu więcej z pewnością nie gryzie ale co tam i tak bym się nie zamienił ^^
raven_raven
Kurde, nie lubię znajdywania zalet na siłę. Może jest lepszy uchwyt (ale mi nie przeszkadza płaski tyłek, kurde nie rozumiem narzekań), ale slim jest lżejszy i po dłuższym graniu jest wygodniej.

Tak nawiasem, ostatnio od kumpla który ma fata i zazdrości slima, że PSP fat jest lepsze, bo ma tak:

- lepszy plastik z tyłu
- lepszy uchwyt (te dwa OK)
- jest odpowiednio ciężkie, przynajmniej nie zapomnisz, że trzymasz je w łapach (WTF!?)
- ma takie zaje.biste kropeczki nad ekranem (O_O)

tongue.gif
winner
CYTAT(raven_raven @ 19 06 2008, 21:30) *
Kurde, nie lubię znajdywania zalet na siłę. Może jest lepszy uchwyt (ale mi nie przeszkadza płaski tyłek, kurde nie rozumiem narzekań), ale slim jest lżejszy i po dłuższym graniu jest wygodniej.

Tak nawiasem, ostatnio od kumpla który ma fata i zazdrości slima, że PSP fat jest lepsze, bo ma tak:

- lepszy plastik z tyłu
- lepszy uchwyt (te dwa OK)
- jest odpowiednio ciężkie, przynajmniej nie zapomnisz, że trzymasz je w łapach (WTF!?)
- ma takie zaje.biste kropeczki nad ekranem (O_O)

tongue.gif

LOL

Jakieś joke? Z tymi 3 pierwszymi się zgodze bo sam lubie czuć konsolę a i tak nosze ją w ciężkim futerale (Logitech Playgear Pocket - jeszcze jedna zaleta FAT'a bo tylko jego można tak nosić) a te kilka gramów to i tak różnicy wielkiej nie zrobi. Co do gry to się zgodze chociaż nie mam zwyczaju siedzenia nonstop 4-5 godzin przed konsolką więc raczej nie męczę rąk, ale dla bardziej hardcoreowych graczy się to zda.

Pozdro

BTW Coati czepiasz się happy.gif
tomsecret1993
Mi ta ciężkość fata i lekkość slima nie robi różnicy, gram po 4-6 h dziennie (jak mam tyle czasu) i nie czuje zmęczenia w łapach smile.gif . A wypowiedzieć się mogę obiektywnie bo miałem fata przez dwa lata. Ogólnie to i ta, i ta wersja ma wady i zalety względem drugiej, ale 64 mb ramu wygrało. A te za(pipi)iste kropeczki mnie zawsze w(pipi)ały, bo wyglądały dość głupio confused.gif .
=PiT=
ten dodatkowy ram w slim hest uwzgledniany w netowej przegladarce?
raven_raven
Podobno st®ony ładują się szybciej, ale jak coś się nie ładowało z braku pamięci z tego co wiem nadal się nie ładuje.
FLooK
A Skajp tylko na slimie działa hyh.gif
winner
Spoko spoko...... jeżeli nie DA to ktoś inny znajdzie na to sposób...... o to się nie martw xD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.