Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: sharp LC-37XD1E
Forum PSX Extreme > Inne > HD
Brolly PL
Witam ! chciałbym sie dowiedziec czy ten LCD Full HD jest dobry i warty tej ceny. Interesuje mnie również jak jest z grawarancja SHarpa
mario87
Jako że sam jestem przy kupnie telewizora to troszeczkę już poczytałem o telewizorach, ten brałem pod uwagę, z opinni ludzi na hdtv.com.pl telewizo bardzo dobry, czerń bardzo dobra tylko że w bardzo ciemnych miejscach wszystko się zlewa i wygląda jak jedna ciemna masa, telewizor jest z 2006 roku, więc technologicznie pewnie nie jest pierwszej młodości, ale ludzie i tak go polecają
To tylko to co ja wyczytałem, wiec nie jest to moja własna opinnia smile.gif
mobie
Musisz uważać bo dużo tych sharpów jest sprowadzana do Polski prywatnym importem, wtedy nie masz gwary Sharp Polska.

Czerń w tym TV jest raczej marna i bardzo wpada w fiolet, duża część tych telewizorów ma uszkodzenie w postaci buczenia. Połowa wątków o xd1 jest o tym że telewizor głośno buczy.
Kąty oglądania kiepskie, już przy minimanlnym odchyle obraz blaknie.

Full HD przy tej przekątnej nie ma sensu, no chyba że będziesz grał z 80 cm.

Wyglądowo z przodu jest ok, mi się podoba, jednak jest bardzo gruby. Chyba najgrubszy LCD jaki widziałem.

Miałem przez tydzien Sharpa RD2, to jest praktycznie to samo co xd1 tylko nie ma Full HD ale za to ma 100 HZ.

SM1
Czerń w tym TV jest raczej marna i bardzo wpada w fiolet

- bzdura! Już porównanie XD1 do RD2 wskazuje, że nie bardzo wiesz o czym piszesz!Gdybyś porównał XD1 do XL1 po bym Ci przytaknął bo różnicy nie ma w jakości obrazu pomimo 100Hz. Filoetowy? tu mnie upewniłeś w przekonaniu, że nie miałeś do czynienia z XD1. (no może na wystawie sklepowej)
W xd1 czarny jest czarny i jako jeden z nielicznych LCD wyświetla obiekty w cieniach coś w stylu XL70

, duża część tych telewizorów ma uszkodzenie w postaci buczenia. Połowa wątków o xd1 jest o tym że telewizor głośno buczy.

- problem dotyczy modeli od 42”

Kąty oglądania kiepskie, już przy minimanlnym odchyle obraz blaknie.

- zgadza się. Tylko z tym minimalnym odchyleniu to Cię poniosło.

Full HD przy tej przekątnej nie ma sensu, no chyba że będziesz grał z 80 cm.

- full HD ma zawsze sens gdzie mamy do czynienia z materiałem HD, „mniejsza plamka”(co by się nie rozpisywać), mniejsze kłopoty z AA czy to w grach czy podczas podbijania rozdziałki filmów na dvd

Wyglądowo z przodu jest ok, mi się podoba, jednak jest bardzo gruby. Chyba najgrubszy LCD jaki widziałem.

- smile.gif

Brolly PL jeżeli miałbym Ci coś doradzić, to bierz ze sobą źródło obrazu i szoruj do sklepu:) testów nikt Ci nie zabroni! Każdy z nas ma indywidualne preferencje co do jakości obrazu a forum może Cię tylko ukierunkować i raczej nie podejmował bym decyzji na podstawie opinii zawartych w nim, zwłaszcza że większość opinii jest w stylu „słyszałem, że” „a mój znajomy” itd.
Brolly PL
no kupiłem tego LCD....

Czerń jest bardzo dobra , czarny jest czarny :)

obraz w 480p przecietny
w 720p juz daje rade
a w 1080i jest świetny , rewelacja a w 1080p nie sprawdzalem jeszcze
Lipa jest taka że wczoraj go kupiłem a dzisiaj mam czarna plamke na środku obrazu, porażka mniewiem co robić ....prześle fote
mobie
SM1

Nie wiem czy cię to zainteresuje ale masz biggrin.gif - to film mojego autorstwa

http://pl.youtube.com/watch?v=KNCOqIfhWPo

Widać za(pipi)iście jak Sharp RD2 nie daje rady w grach. Masz też pięknie pokazaną fioletową czerń i kąty.

Przy zakupie miałem prezentacje
wybierałem pomiędzy XD1, JVC G80, RD2E.

Najlepiej grał RD2, czerń w nim jest identycznie kiepawa jak w XD1, JVC też praktycznie nie miał czerni.

Wzrok mam dobry, sygnał tak samo. Dla mnie czerń jest czarna, a nie fioletowa, jeżeli uważasz że 32 calowy panas z matrycą IPS ma dobrą czerń to nie mam pytań, przecież to kaszana! To najwieksza wada tego telewizora, owszem ma doskonałe kąty, ale czerń kiepska. Jeżeli chcesz moge ci przytozyć kilka opini użytkowników.

Najlepszą czerń jaką widziałem w LCD miał sony D3000, potem V2500. Ale i tak to nie jest kolor czarny, bo taki narazie w LCD nie występuje, nawet w panasonicu PV70 (plazma) nie byłem zadowolony z czerni wink.gif

W swoim krótkim życiu miałem do czynienia z wieloma TV wiec mam jakieś zdanie wyrobione.

Ps. mój RD2 buczał

Najlepszy w tym wszystkim jest osobnik kiki, guru polskiego forum. Jak weszły te sharpy twierdził że mają doskonałą czerń, teraz już twierdzi inaczej. "Fioletowa czerń jak w sharpach jeżeli ktoś ją toleruje to będzie ok" to jest jego cytat

CYTAT
Lipa jest taka że wczoraj go kupiłem a dzisiaj mam czarna plamke na środku obrazu, porażka mniewiem co robić

Jak nie wiesz co robić? zwrócić towar, lub w ostateczności powołać się na gware ( zalezy gdzie go kupowałeś) bo taka czarna plama to nie jest normalne.
Brolly PL
No i chyba tak zrobie
mobie
może wkleisz fote tak z ciekawości zobacze?
Brolly PL
kurcze ja mam to zrobic

spoko mam ale fota zbyt duza -tak pisze
mobie
dodaj ją tu http://www.fotosik.pl/

a potem daj link
SM1
Mobie…
Tak jak napisałem, każdy ma indywidualne preferencje, nie twierdzę że nie wiesz co piszesz, bo widuję Cię tu i tam jak się miotałeś z wyborem no i ten nieszczęsny zielony smile.gif
Jak dla mnie RD2 nijak się ma do XD1 – smuży i to strasznie i nie ma takiej czerni jak XD1 pomijam drastyczne różnice w elektronice oraz oprogramowaniu ( w XD1wystarczy przestawić z pilota 4 parametry i masz wypas)

Jeżeli szukasz czerni to tylko plazma…wiem, wiem zraziłeś sięwink.gif
mobie
CYTAT(Brolly PL @ 11 11 2007, 15:52) *

kolego nie masz czym się przejmować, jest tylko jeden martwy punkt?

Powiem ci że ja w swoim RD2 miałem 2 takie gady, jeden czerwony widoczny na białym tle- drugi niebieski czarne tło

W sony kdl40V2500 - siedem niebieskich-czarne tło jeden czerwony - białe tło
Sony kdl46V2500 - jeden czerwony białe tło

W swojej całem historii z Tv LCD nie miałem telewizora który by miał zupełnie czysty ekran, jak nie sub czy bad piksele to często dochodził nie równo podświetlony ekran

z 8 subpikselami dzwoniłem na info sony i oczywiście nie podlega to gwarancji, panel klasy drugiej i dupa. chyba dla 40 calowca trzeba mieć 12 gadów lub 3 obok siebie.
Maiden
W podobnym przedziale cenowym polecam Ci Samsunga LE37M87BD. Wrew temu co pisał Mobie ( papa.gif ) telewizorek gra fantastycznie.

Gram nałogowo w Halo 3 więc czerń i odświeżanie mają dla mnie kolosalne znaczenie. Absolutnie się nań nie zawiodłem. Polecam Ci z czystym sumieniem. Sam go "wyrwałem" miesiąc temu za 4200zł.

EDIT: Sory już kupiłes Mea culpa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.