mam taka mala prozbe - planuje 1 raz w zyciu podkrecic procka (poprzez bios) ale niewiem co musze zrobic w nim

,
komp to e2160,1gb adata 800mhz , gf8600gt, zasilacz 350w plyta gigabyte ga-p35-s3
CYTAT(signap @ 15 11 2007, 17:10)

mam taka mala prozbe - planuje 1 raz w zyciu podkrecic procka (poprzez bios) ale niewiem co musze zrobic w nim :),
komp to e2160,1gb adata 800mhz , gf8600gt, zasilacz 350w plyta gigabyte ga-p35-s3
Podkrecanie procka nie jest takie łatwe jak np. karty graficznej, bedziesz musial sprawdzac stabilność, temperature, zapewnić dodatkowe chlodzenie, dlugo bedziesz testował różne ustawienia, zrób tez porzadek z systemem operacyjnym. Nie wiem czy opłaca sie podkrecać ten twój procek e2160 dwurdzeniowy chyba...
neospiderman
15 11 2007, 17:53
Imo to masz za słaby zasilacz [znając życie pewnie jakiś no-name] jak na ten sprzęt i zabawę w podkręcanie.
Kornolio
15 11 2007, 18:14
Masz za cienki zasilacz to po pierwsze, radze poczytać profesjonalne forum o komputerach i podkręcaniu. np polecam www.pcmaniak.pl Dowiesz sie tam wszystkiego o podkręcaniu procesorów i nie tylko. Co do twojego procka to jest on bardzo podatny na podkręcanie ma 2mb L2. I może osgnąc naprawde dobre rezultaty bez zwiększania napięcia na nim.
Już mogę zaliczyć ROTFLA ?
A skąd wiecie że ma za cienki? Podał firmę? Może ma Amacroxa 350w (400pnf) który z palcem w pupie pociągnie ten konfig.
Ta płytka ma asynchroniczny ram o ile się nie mylę (w końcu to ip35) więc możesz kręcić procka nie podnosząc ramów.
CYTAT
Nie wiem czy opłaca sie podkrecać ten twój procek e2160 dwurdzeniowy chyba..
o (pipi)@, może się już nie wypowiadaj co? Nie opłaca się. LOL to jeden z najfajnieszych procków do OC. Większość da się puścić na 3,0GHz (tym samym oszczędzając kilkaset złotych).
Uderz na pclaba, purepc lub ten maniakcośtam

i poczytaj faq. Kręcenie dualcorów jest przyjemnością

(wiem , bo mam

)
Modecom jak sie nie myle. Ja nie mowie by go odrazu do 3ghz podnoscic bo raczej zasilacz by tego nie udzwignal ale np. do 2,2 bo tyle moge sobie "recznie" przez program (dawany do plyty gl.) robie ale to pewnie da mniej niz normalnie oc przez bios
Kornolio
15 11 2007, 21:55
Udźwignie, rzecz jasna kosztem szybkości pamięci ram... bez podnoszenia napięcia.
to ja poprosze jakis tutorial jak podkrecic moje c2d

bo samwole sie nie zabierac
CYTAT(signap @ 15 11 2007, 17:10)

plyta gigabyte ga-p35-s3
Kornolio
17 11 2007, 12:12
Myślę że ogólnie płyty Gigabyte i ASUS są dobre do podkręcania. Jakie masz chłodzenie na procku? zwykłe od producenta czy jakis inny? (anyway radze zmienić na coś z produktów ZALAMANA albo PENTAGRAMU, a i paste (na procku) zeskrobać na nową do OC, np. Arcitic Frezezone7 czy jakoś tak to się zwie.)
chlodzenie raczej odrazu z procka dodatkowo obudowa posiada dziure by wentylator proca ciagnal powietrze z zewnatrz
dobra juz sobie poradzilem, podkrecilem na 2,4ghz, narazie wiecej niepotrzebuje niechce spalic mobo

teraz musze troszke karte 8600gt asus 512mb
Ja swojego na razie puściłem na 3ghz. Jak będę miał chwilę czasu i chęci to sprawdzę ile maksa wyciągnie
a jaki masz zasilacz? ja mam modecom feel 350w i ludzie pisza ze lepiej nie podkrecac na tym zasilaczu
Lepiej to mało powiedziane

On pada nawet jak się nie podkręca O_o
Kup sobie lepszy
CYTAT(signap @ 16 11 2007, 08:01)

to ja poprosze jakis tutorial jak podkrecic moje c2d

bo samwole sie nie zabierac
Wyłącz EIST, podbij do 2,5 bez podnoszenia V, kości ustaw w 1:1 (jakie masz? A-Data? no name?) luzując lekko timingi, odpal orthosa, ustaw blend na 2-3h i monitoruj. Zacznie sypać błędami (prawie niemożliwe przy takim oc) to zmniejszasz, natomiast jak nie sypie to zwiększasz. Górnej granicy nikt Ci nie poda, bo wszystko zależy od poszczególnych komponentów. Ja na ten przykład e6750 wyciągnąłem w 24/7 na 3,8 i 4,0 w testach siedząc na G.Skill podczas gdy znajomy z takim samym cfg tyle, że z kostkami Patriot (nie LLE) nie mógł wybić się powyżej 3,2. Różnica była tylko w kościach (i mobo - on na IP35-E, ja na IP35Pro ale tutaj różnice nie powinny być aż tak widoczne, bo architektura podobna) a wyniki jak widać bardzo odległe
adata ale oc jest niemozliwmy przez moj super zasilacz
Wniosek? Wywal to coś i kup prawdziwe psu - tanio i dobrze to np. FreiErde a warto, bo sprzęt masz z potencjałem (a być moze masz szczęście i trafiłeś na A-Data na micronach) i przy odrobinie wprawy wykręcisz zeń trochę mhz
problem - kasa

bo planowalem jeszcze drugi tyle ramu i zasilacz
mam takie pytanie z innej beczki - kupilem kompa w sklepie komputerowym (wiekszosc wybieralem sam rzeczy), byly plomby na obudowie (glupota...) ale gdy wymienie zasilacz na inny czy doloze drugi ram to trace gwarancje??
warto inwestowac w wentylatory na sledziu na karte z pasywnym chlodzeniem?
Nie warto. Jak Ci się grzeje GPU to lepiej kupić za 10pln 80mm AC, przypiąć strapami i puścić na 5V
gwarę tracisz. Taki bezczel, dlatego trzeba było zapytać co i jak w sklepie, bo pewnie teraz (pipi)ki będą chciały kasę za to że Tobie ten zasilacz zamontują O_o
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.