alienator
15 11 2007, 20:09
mam taki problem drobny.
łindołs mi wrzeszczy, że na C: kończy się miejsce.
klikam ppm=>właściwości i faktycznie, niecałe 500mb wolnego miejsca na dysku.
jako, że wydawało mi się to niemożliwe, sprawdziłem to drugim sposobem, czyli wszedłem do C:, ctrl+a i właściwości znowu (łącznie ze wszystkimi ukrytymi folderami) i tu jest zgrzyt właśnie, bo "wszystko wewnątrz C:" zajmuje dokładnie 5.77GB z 10GB partycji jaką ma systemowy dysk ;[ co sie stało sie? wszystkie tempy wyczyszczone odkurzaczem, system ma może ze 3-4miesiące i taka sytuacja ma miejsce tylko na C:. oczywiście defragmentacja roiona w miare regularnie.
co sie stało się, pytam...
filipppek
15 11 2007, 20:46
usun punkty przywracania systemu
moze masz ustawioną pamięć wirtualną na takim poziomie? albo ktos Ci przestawił ;]
Jesli masz desktop'a to nie wiem niestety, a jesli masz laptoka to czytaj nizej:
Całkiem mozliwe, ze masz zaoferowany przez producenta tzw "disc to disc recovery mode" - krótko mówiac, całkiem mozliwe, ze masz na dysku ukrytą partycje, na której znajduje sie instalka systemu, dzieki czemu, w razie awarii, mozesz jakas magiczna kombinacja przycisków przywrócić komputer do takiego stanu w jakim miałes go zaraz po zakupie. Ja mam w swoim Acer'rze taki motyw, teoretycznie dysk (40 GB) powinienem miec podzielony po równo na dwa, ale w praktyce, partycja D ma niecałe 20 GB, a partycja C - tylko 18 - 2Gb zajmuje mi ta rzeczona partycja ukryta. A ze masz nowego pewnie nowego kompa to u Ciebie moze wiecej zajmowac. Przejrzyj instrukcje czy nie ma nigdzie tam napisane nic na ten temat.
No chyba ze masz desktopa - wtedy pie.rdol to co napisałem wyzej i kombinuj dalej ;]
alienator
15 11 2007, 22:42
CYTAT(filipppek @ 15 11 2007, 20:46)

przecież one byly by chyba widoczne na dysku jako pliki i zajmowały miejsce, poza tym nie robiłem ich tyle (może ze dwa-trzy) żeby zajmowały 4giga ;[
CYTAT(bajej @ 15 11 2007, 20:48)

moze masz ustawioną pamięć wirtualną na takim poziomie? albo ktos Ci przestawił ;]
wszystko jest ustawione domyślnie, nic nie zmieniałem więc to raczej nie to. a juz na pewno nikt w domu mi tego nie przestawił ;]
CYTAT(ghost_spike @ 15 11 2007, 21:40)

Jesli masz desktop'a to nie wiem niestety, a jesli masz laptoka to czytaj nizej:
Całkiem mozliwe, ze masz zaoferowany przez producenta tzw "disc to disc recovery mode" - krótko mówiac, całkiem mozliwe, ze masz na dysku ukrytą partycje, na której znajduje sie instalka systemu, dzieki czemu, w razie awarii, mozesz jakas magiczna kombinacja przycisków przywrócić komputer do takiego stanu w jakim miałes go zaraz po zakupie. Ja mam w swoim Acer'rze taki motyw, teoretycznie dysk (40 GB) powinienem miec podzielony po równo na dwa, ale w praktyce, partycja D ma niecałe 20 GB, a partycja C - tylko 18 - 2Gb zajmuje mi ta rzeczona partycja ukryta. A ze masz nowego pewnie nowego kompa to u Ciebie moze wiecej zajmowac. Przejrzyj instrukcje czy nie ma nigdzie tam napisane nic na ten temat.
No chyba ze masz desktopa - wtedy pie.rdol to co napisałem wyzej i kombinuj dalej ;]
no to pier.dole to co wyżej napisane, bo to normalny desktop ;]
Ja bym sprobowal total commanderem:
- wyszukac wszystkie pliki calej partycji
- ustawic sortowanie po wielkosci i sprawdzic czy moze jakies wieksze, nieproszone pliki sie znalazly...
filipppek
16 11 2007, 09:50
CYTAT(alienator @ 15 11 2007, 22:42)

przecież one byly by chyba widoczne na dysku jako pliki i zajmowały miejsce, poza tym nie robiłem ich tyle (może ze dwa-trzy) żeby zajmowały 4giga ;[
widzisz jakby to było takie logiczne to bym nie proponował, ale po pierwsze nie ma znaczenie czy to ty robisz pkt przywracania systemu bo win je robi automatycznie i to częściej niż myślisz, po drugie jak już coś takiego napisałem to możesz wierzyć, że nie bez podstawnie, po trzecie ja bym sprawdził, nie zaszkodzi ci, a być może się zdziwisz
w run/uruchom wpisz : RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\sr.inf,Uninstall
pozbedziesz się system restore na zawsze ;]
a pliki z niego są w folderze chronionym przez windowsa, więc musisz wejdź w panel sterowania, foldery i odznaczyć ukryj systemowe pliki czy coś takiego. Potem jak juz znajdziesz katalog System Volume Information\Restore na C to nadal będzie on zajmować 0 b miejsca, więc musisz wejść we właściwości i przyznać sobie pełną konstrolę nad katalogiem (musisz mieć odznaczone - proste udostępnianie - takze w PS = foldery). Jak juz wpiszesz tą linijke powyzej w uruchom, to potem tylko kasujesz te katalogi-śmieci
filipppek
16 11 2007, 11:17
generalnie jak chce jednorazowo wyczyścić pkt przywracania to start>programy>akcesoria>narzędzia systemowe>oczyszczanie dysku i zakładka więcej opcji
alienator
16 11 2007, 14:30
no faktycznie coś pomogło
Stare, ale odświeżę, bo może się komuś przyda. System restore ma niewiele wspólnego. Chodzi o dwie kwestie - 1) pamięć wirtualna, 2) plik hibernacji. Oba tak samo duże (z reguły) i oba często stanowią +/- odpowiednik wielkości pamięci operacyjnej. Gdy masz 1GB RAM, to plik pamięci wirtualnej będzie zajmował 1GB, gdy 2, to 2, itd. Podobnie z hibernacją. Co z tym zrobić? Ustawić manualnie wielkość pamięci wirtualnej (wyłączyć opcję, ze Windows ustala sobie sam), ale może to oznaczać problemy, gdy będzie jakaś bardzo zasobożerna odnośnie pamięci aplikacja. Najlepiej po prostu wyłączyć opcję hibernacji systemu i wywalić plik hibernacji (hiberfil.sys). W ten sposób od razu zyskujemy min. ten 1GB miejsca na HDD, a często nawet więcej. Kolega tu twierdzi, że zniknęło mu ok. 4GB, więc obstawiam, że ma 2GB RAM.
Acha - warto sobie włączyć pokazywanie ukrytych plików. W Total Commanderze robimy to w Configuration -> Options -> Display -> Show hidden/system files. Wtedy w katalogu głównym dysku C ukaża się nam hiberfil.sys i pagefile.sys. Aby móc je usunąć trzeba oczywiście wyłączyć sobie obie opcje (hibernację i pamięć wirtualną, przy czym tej ostatniej bym nie ruszął, co najwyżej ją zmniejszył).
Jak ktoś ma laptopa, to niestety lepiej sobie zostawić minimum wielkość ramu folder wymiany, czy partycji wymiany jak mamy jakiś inny system.
skyblue
25 05 2008, 12:22
hmm, mnie tez kiedys miejsca na c: brakowało, zerknałem na plik log programu PeerGuardian a tam 16GB po 3 miesiącach. Czasami warto sprawdzic same programy co one sobie tam przechowują.
Zią tak jest i będzie
...coś wnosisz tym przekazem czy chciałeś tylko pospamić? /stona
CYTAT(alienator @ 15 11 2007, 14:42)

Nie będą widoczne - wyłącznie konto System ma dostęp to SVI. Rozmiar zależy od tego jak często dodajesz/zmieniasz dane na dysku. Usuń punkty przywracania systemu tak jak mówi filipppek.
CYTAT(Ural @ 8 05 2008, 07:15)

Stare, ale odświeżę, bo może się komuś przyda. System restore ma niewiele wspólnego. Chodzi o dwie kwestie - 1) pamięć wirtualna, 2) plik hibernacji. Oba tak samo duże (z reguły) i oba często stanowią +/- odpowiednik wielkości pamięci operacyjnej. Gdy masz 1GB RAM, to plik pamięci wirtualnej będzie zajmował 1GB, gdy 2, to 2, itd. Podobnie z hibernacją. [ciach]
Tyle że autor wątku sprawdził zajętość danych na dysku po odkryciu plików ukrytych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.