Dr.Czekolada
24 11 2007, 21:34
Witam, ostatnio zastanawiałem się nad usługą Chello - Light, którą używałbym do pogrania w sieci, pościągania co nieco.
Jako że Neostrada zaczyna mnie wkur** (no ba -ok 100 ping very funny

, niby mam podpisaną umowę na 1 MB, a g*** mam max 512-tke za ok 200 pln miesięcznie

), ciekawi mnie jak jest z Chello, czy nie ma z nią rzadnych problemów ?, chciałbym poznać wasze zdanie.
Z góry dziekuje za pomoc.
PS: Jedno NooB-owskie pytanie, czy gdybym zrezygnował z Neostrady, jak najbardziej może funkcjonować usługa telefonu z TP i Chello ?.
Ja mam chello light i mam limit chyba 10Gb ,jako ze go ostatnio przekraczam, strony ledwo dzialaja po przekroczeniu, a o livie nie ma co marzyc. Ogolnie jest git, tylko czasami mi na livie jakies zwiechy lapie ,mulenie itd, ale nie wiem czy to od neta.
przeciez w chello juz od ponad roku nie ma limitow pobierania danych. teraz nawet w easy mozna sciagac ile sie chce.
Ta ,tylko jest easy i jest light, light jest ostatni i jako jedyny ma.
ja mam chello light limit 30 gb ani razu go jescze nie przekroczylem. Troche sciagam gram duzo ping maly raczej nie robi to problemow. Tylko troche problemow jest przez router ;/
a moze Net24? Mam go juz z ponad rok (1mb/256), awaria byla moze 1-2 razy, ping jest dobry, nie ma lagow nawet gdy ping wynosci 120, brak limitow
Ja mam router i jedyne co ,to byly problemy z poczatkowym ustawieniem ,teraz zadnych - moze cos z routerem masz? Ja dziele na 2 kompy i X'a.
nie no problemow z graniem nie ma tylko ze sciaganiem z rapida ;]
znaczy ze (pipi)owo ze nie mozna ip zmienic ;/
Dr.Czekolada
24 11 2007, 23:56
Chello Light - Tu jest napisane że Light nie ma limitów... to jak jak w końcu jest ?... :|.
teraz nie ma. Ale jak ja podpisywalem umowe z upc to jescze byly. W efekcie nowi klijenci nie maja limitu a starzy tak
Owiec, co ty gadasz. Juz od dawna nie ma limitow. W chello light byl kiedys limit 15 gb, ale jak wprowadzili chello easy, to automatycznie zniesli limity w light. Od jakiegos czasu nie ma juz limitow nawet w chello easy.
CYTAT
teraz nie ma. Ale jak ja podpisywalem umowe z upc to jescze byly. W efekcie nowi klijenci nie maja limitu a starzy tak
A transfer tez zwiekszaja tylko nowym klientom? No wez przestan. Na poczatku mialem transfer 512kb, teraz jest 4mb. Kiedys, jak przekroczylem limit 15gb, spadala predkosc transferu, a teraz nic sie nie dzieje. Caly czas jest to ta sama usluga, z tym, ze co jakis czas zwiekszaja predkosc.
ja mam ciagle stala predkosc i limity. Ale pamietam ze po tym jak podpisalem umowe zniesli limity i ch.uj. Mam ciagle 1,5 Mb/s i 30 gb limitu
Ja mam u nich neta 3 lata i przez ten czas pare razy zwiekszali predkosc, a jakis czas temu zniesli limity. Mam obecnie umowe na czas nieokreslony, ale to raczej nie ma znaczenia, bo transfery zwiekszali jeszcze w okresie, kiedy obowiazywala pierwsza umowa na bodajze 18 miesiecy. A z tym stalym IP to tez nie bardzo, bo w latwy sposob mozna to obejsc. Wystarczy zmienic adres MAC (jak nie chce sie polaczyc, trzeba na chwile wyjac z gniazdka kabel od modemu) i automatycznie zostaje nam przydzielone nowe IP.
z ktorego gniazdka? Do czy od routera? Ja predkosc na bank mam stala. A po ilu zwiekszaja?
Chodzi o to, ze trzeba odlaczyc modem poprzez wyjecie kabla z gniazdka. Nie wiem, jak jest w przypadku routera, bo mam zwykly modem. Najpierw musisz jednak zmienic adres MAC. Jest to sprawdzona metoda, ale czasem trzeba pare razy pokombinowac z adresem.
Niestety nie wiem, po jakim czasie zwiekszaja predkosci, ale kiedys dzwonilem do nich, zeby sie dowiedziec, jaki mam limit pobierania danych, bo w momencie podpisywania umowy bylo 5gb i babka mi powiedziala, ze zwiekszyli do 15 (to bylo jakis czas temu) i co jakis czas beda zwiekszac dalej. Tak samo z predkoscia.
Posiadam Chello od okolo 6 lat.Stopniowo z biegiem lat oferta sie rozwijala,zwiekszali mi predkosc i znosili limit sciagania danych.Ogolnie jestem bardzo zadowolony z uslugi.Obecnie posiadam okolo 6mb download i 1mb upload dzieki czemu hostowanie gier na livie to sama przyjemnosc,a i granie idzie bardzo plynnie.O predkosci scigania chyba nie musze sie wypowiadac,bo jest bardzo zadowalajaca.
Kolejna zaleta jest bezproblemowe podlaczenie do live/pc,ja nawet nie uzywam routera a mam polaczenie internetwe zarowno w konsoli jak i kompie.
Czasami niestety zdarzaja sie jakies problemy lub awarie,ale tak jest wszedzie i nie wplywa to na ogolna jakosc uslugi.
Co do chello light i easy,zawsze mozna sobie dokupic dodatkowy pakiet za 20zl i podwoic upload,moim zdaniem bardzo ciekawa oferta.
Ogolnie polecam,ja mam to 6 lat i nie zaluje.
ShoGun1337
29 11 2007, 14:57
Velius napisał: Czasami niestety zdarzaja sie jakies problemy lub awarie.
O chłopie to nie widziałeś neostrady... takie coś to w neo normalka.
ja na neo+ zadko kiedy mialem jakies awarie czy problemy
Dr.Czekolada
29 11 2007, 18:14
Taaaaa..... Neostrada to niezła kicha. Telekompromitacja każe mi płacić 200 pln za łącze przy którym nie moge komfortowo posiedzieć np przed COD 4 ..

(ponoć u mnie w mieście są dosyć stare połączenia kablowe, poprzez co może mi nieźle naliczać $@!#$@!%).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.