Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakup PSTwo (PSTwo Secon Edition), Kilka pytań
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
MateuszG_2005
Witam. Jakiś czas temu naszła mnie ochota na zakup PSTwo. Pomyślałem sobie o tylu grach w które nie grałem i stwierdziłem, że konsolka będzie idealna do gry na stancje, jej cena spadła i wyszło multum gier na nią. W związku z tym, że nie jestem na bieżąco z tematem playstation i, że nie mam wielu godzin czasu na wertowanie forum i szukaniu odpowiedzi na dane pytanie, proszę o odpowiedź na kilka niejasności:

1. Jaką wersję konsoli PS2 zakupić? Byłem zdecydowany na model najnowszy PSTwo Slim SCPH-77004 v16 lub v17 nie wiem dokładnie, ale dowiedziałem się o wydaniu nowej odsłony PS2 (lżejszej, grubszej, z zasilaczem w środku i o lepszym wyglądzie). Czy warto na nią czekać, czy zakupić PSTwo już teraz? Kiedy wyjdzie w Polsce? Czy nie będzie problemu z chipami, żywotnością lasera itp?
2. Jaka przeróbka jest lepsza i dlaczego? Ripper 3.41 czy MODBO 760+? A może Swap Magic?
3. W jakie zabezpieczenia musi być wyposażona konsola, żeby nie było z niej problemów technicznych i co on robią (słyszałem o Matrixie, Sub Zerro, SLIMFIX, Summone)
4. Co dokupić do konsoli?:
-2 pad jaki? (raczej zależy mi na bezprzewodowej wolności i krzyżaki Logitecha należą do lepszych niż te oryginalne od Sony, więc może taki http://allegro.pl/item272096773_game...r_ir_mex_.html lub taki pad http://allegro.pl/item274538739_logi...wy_radio.html? Albo może jeszcze inny?)
-memorkę pamięci (optowałbym przy Sony, jaki jest największa pojemność oferowana przez tą firmę? 16MB?)
-kable, które poprawią jakość (obiło mi się o uszy RGB Fix, więc jaki kabel lub kable mam dokupić?)
-czy jest sens zakupienia HDD?
5. Jakie gry zakupić na sam początek. Chodzi mi o tytuły Must Have (myślałem nad GT, MGS, Tekken, Crash, THPS, GOW, FF, WRC, PES, RE, DMC)

Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź na wszystkie frapujące mnie pytania. Pozdrawiam
CYTAT(MateuszG_2005 @ 28 11 2007, 01:46) *
krzyżaki Logitecha należą do lepszych niż te oryginalne od Sony

nie ma lepszego krzyżaka niz w oryginalnym dualu biggrin.gif
ArkejD
Najpierw pytasz jaką przeróbka będzie najlepsza, a potem jakie gry zakupić ? biggrin.gif hehe spoko
ja bym czekał na nową wersję, sam chyba wymienię swoją slimkę na se
genetyk@
nowa ps2 slim dla mnie tylko biala... cudo!!

crash najlepiej na jedtnke bo na 2 nieciekawe wyszly, oraz gt4, tekken 5, call of duty 3, mgs 3, god of war 1i 2

aaa i burnout 3 obowiazkowo
Berion
@MateuszG_2005
Na początku polecam swój FAQ (kryptoreklama).
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2generalfaq/

Sony robi memorki 8MB - tylko. Ciężko teraz dostać oryginalną. Graniczy to wręcz z cudem, szczególnie na aukcjach internetowych.

SCPH-9xxxx jest imo bardzo ładna, ale czy (a raczej kiedy) trafi do Europy to nie wiadomo. Tym bardziej z chipami do niej i ewentualnymi fixami (V14/V15 ich nie potrzebują - podobno w każdym razie). Trzeba czekać.

żywotność lasera zależy od Ciebie, nie od chipa.

Swap Magic to totalne (pipi) - chyba, że do homebrew. Pomyśl nad Memor32 - wydaje się być ciekawą alternatywą (niestety doskonały nigdy nie będzie).
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2swapshitFAQ/

Sens HDD do Slima? Znikomy, chyba że pod IDE, ale to tylko w V11/V12.

Gry na początek? O-kami smile.gif
MateuszG_2005
A jak się odniesiecie do najbardziej mnie frapujących spraw. Jaki Chip i jakie zabezpieczenia lasera/konsoli
Berion
No zależy od modelu i przede wszystkim od tego do czego Ci jest chip potrzebny. Jeśli tylko do kopii to możesz i wlutować jakiś wynalazek z pekińskiego bazaru (ważne, żeby miał auto-boot).

Jak do "czegoś więcej" to taki, który ma auto atad patch (w Slimie to Cię i tak lotto bo dysku nie będziesz raczej podłączać), funkcję disable i najważniejsze: przynajmniej dev1 i dev2 mode.
MateuszG_2005
Do Slima nie można podłączyć dysku?
Berion
Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie...
MateuszG_2005
Poczytałem trochę i nasunęło mi się kilka pytań:
1. Pod co lepiej podłączyć PSTwo (gdzie będzie lepsza jakość) na TV CRT 25' czy na monitorze CRT 21'?
2. Jaki zakupić kabel RGB do TV (aby poprawić jakość obrazu)
3. Różnica między PS2 grubym, a PSTwo podczas podłączenia dysku. Czy np. na PS2 grubym gry wczytują się szybciej niż na slimie itp
4. Czy już wiadomo kiedy będzie nowa wersja slima (z zasilaczem w środku)
5. Jaki modchip, najnowszy Ripper 3.41/ Modbo 760 czy może Modbo 4? Głównie chodzi o dobry odczyt kopi gier
Berion
1. Na TV oczywiście. Przeplot kamufluje wiele nie doróbek ;] No chyba, że gra obsługuje progresie scan.
2. Kabel RGB, po prostu. Najlepiej z pozłacanymi końcówkami.
3. Widzę, że nadal tego nie rozumiesz ;]
4. Jest już w Japonii.
5. Takie pytanie już było ;]
MateuszG_2005
Co do 3 pytania to przewertowałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi na nie. Szczególnie mi na dysku nie zależy, ale chciałbym wiedzieć co tracę wink.gif
5. Ale nie dostałem odpowiedzi tongue.gif (chip przede wszystkim ma dobrze współpracować z grami)
Berion
A widziałeś chip, który z nimi nie współpracuje (cokolwiek t oznaczy ;])? Wszystkie gry odpalisz na DOWOLNYM chipie. To nie Swap Magic (pomijając pierwsze chip jak Neo2.1, Neo2.2, Neo4 itd... Tego i tak nie dostaniesz, a Ci co montują chipy w większości nawet pewnie o tym nie słyszeli).

W FAQ, który podałem masz wszystko o dysku do PS2. Włącznie z odpowiedzią na pytanie, które zadałeś.
raven_raven
Jakie gry na początek?

Łykaj jakikolwiek Metal Gear Solid (z wielkim wskazaniem na 3), Gran Turismo 4, God of War I, II, Final Fantasy X, XII, Burnout...
BQG
CYTAT(Berion @ 28 11 2007, 23:39) *
@MateuszG_2005
Sony robi memorki 8MB - tylko. Ciężko teraz dostać oryginalną. Graniczy to wręcz z cudem, szczególnie na aukcjach internetowych.

Ja mam na sprzedaz 4 memorki oryginalne Sony.
Oraz PS2 gruba czarna z padem, nie przerobiona.
Berion
Jesteś w 100% pewien, że oryginalne? wink.gif
http://www.psxextreme.info/Oryginalna-kart...PS2-t57757.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.