Sratata - żółkły pierwsze partie MacBooków. Możecie więc króliczki

spać spokojnie.
Przy okazji rzucę linkiem. Jak dla mnie MEGA okazja. Kultowy komputerek, do tego ma wbrew pozorom spoko parametry. No i nie zżółkł ;]
http://www.myapple.pl/sprzedam-mac/74645-g...-ap-dvd-rw.htmlGdybym miał na stanie 1000zł to bym się nie zastanawiał
odwiedziłem dzisiaj ispot i teraz intensywnie myślę nad Makiem mini. macie ktoś takiego szkraba, jak to się sprawdza? bo dla mnie robiłby za taki typowy komp domowy (internet/mp3/pierdoły typu zdjęcia-filmiki), żadnych cudacznych programów i gier. no i dvd player (x360 wieczorami zagłusza filmy, hehehe), bo za monitor służył by hdtv. podzielcie się waszymi przeżyciami, tymi dobrymi jak i gorszymi..
Do wyżej wymienionych w zupełności Ci wystarcy. Aż nadto. Spokojnie bedziesz mógł się też pobawić w obrobkę zdjęć i filmów. Jeżeli zechesz ofkz.
Nie pograsz jednak w nowsze gry. Bez problemu postawisz też jednak Windę. Możes upoluj na A używanego iMaca 17'calowego. (Ze starej, białej serii?). Będziesz miał lepszą grafikę, no i... monitor

A cena będzie b. podobna.
z tym że monitora nie potrzebuje ani lepszej grafiki. do nowszych gier mam konsole (na pc tylko emulacja kilku staroci których nie ma na XBLA), windowsa raczej na pewno nie bede instalował bo wiem jak śmiga i co potrafi moacowy system. gdyby nie praca na mac'ach w mojej byłej szkole nawet bym się za nimi nie oglądał (stare imac'i 700mghz, 256ram - niezawieszalne i niezniszczalne).
No to łykaj malucha

Tym bardziej, że chodzą słuchy, że od jesieni mogą ich już nie produkować.
Takie pytanka mi sie dzisiaj urodzily w związku z nieurchonnie nadchodzącą przesiadką

1. Czy ktoś z Was odpalał Mac'a z podłączonym rzutnikiem multimedialnym, takim jak są np w salach wykładowych czy seminaryjnych? Są one robione konkretnie pod winde czy bez problemu poradzą sobie z mac'ami? Nie mówie o sprzetach, które mają kilkanascie lat, tylko raczej o jakichś nowszych, porządnych rzutnikach...
2. Support flac. Czytałem, że natywnie iTunes nie obsługuje .flac, ale za to ma bezstratny format .alac. Spoko, póki jestem na windzie to poprzerabiam sobie wszystko co mam we flac'u na .alac. Ale co poźniej? Jak sciaga się pliki .flac na Mac'u, jest jakis sposób na ich przekodowanie na .alac? Czy moze iTunes ma wbudowany konwerter albo encoder chociaż, żeby zakodować np wave'y do .alac, albo najlepiej żeby przerobić .flac do .alac? Albo moze w ogole jest jakiś zmyslny sposób na odpalenie .flac w iTunes? Z tagami oczywiscie
3. Znalezienie adresu MAC karty sieciowej w Macbook'u stanowi jakikolwiek problem? Są jakiekolwiek problemy z podłączaniem netu do Macbook'ów przez karte sieciową (standardowe złącze RJ-45) A jak to jest z Neostradą?
4. To prawda, że nadchodząca wersja GG, bodaj 8.0, ma być możliwa do odpalenia na linuchu i na MacOS własnie?
1) Bezproblemowo - Obojętnie czy mają VGA in czy HDMI in. Np. mój jest podpięty przez VGA do TV LCD Full HD i radzi sobie świetnie.
2) Nie wiem o czym ty w ogóle piszesz

Sugerowałbym napisanie nowego tematu na forum myapple.pl
3) Sam korzystam z NEO. A jak jest? Podpinasz Ethernet i... śmiga

Nic nie musisz instalować, sterowników, cudów na kiju.
4) Tak, zresztą gdy udostępniali betę do testu wyciekła instalka wersji 8.0. Ale i tak wszyscy na Macach korzystają, i zapewne będą korzystali z Adium
no i mam go w końcu. małe maleństwo..
Mac Mini, wrzucony leopard, wszystkie inne potrzebne w pierwszej kolejności programy. co moge powiedzieć? jestem mega zadowolony, szybciutki, cichutki, maleńki, wydajny.. przekonałem się do jabłuszka i nic a nic nie żałuję odejścia od łindołsa.
Pytanie do obeznanych - gdzie podział się model MacBooka za 2999? Wchodzę na stronę iSpota a tam podobna (o ile nie ta sama konfiguracja) za 3600.
Na Allegro pojawiło się kilkanaście sztuk śmiesznych jak na maki cenach - od 3300 do 4000 za nowe egzemplarze. Znakomita oferta ale coś tu brzydko pachnie - obecnie najbardziej pożądana maszyna ze stajni Apple za takie pieniądze?
LegionPolski
3 09 2008, 18:16
Witam Państwa.
Od Olszesky von Olszman das Olschmitz
siema chce kupic makbuka i mam pare pytan:
1. czy jest jakis program do sciagania pojedynczych piosenek, cos jak emule?
2. ogladam czesto mecze przez neta za pomoca sopcasta i tvu. jest jakas alternatywa na maca zeby sobie np. lige mistrzow ogladac?
3. czy football managera trzeba miec wersje na maca czy kazda da sie odpalic?
4. czy jest jakis program do kolejkowania linkow z rapidshare? cos jak universal share downloader, ze wklejam 7 linkow i sciaga mi je po kolei w nocy.
5. jaki jest najlepszy komunikator? jest kadu?
6. czy bede za czyms tesknil przesiadajac sie na mb z peceta?
CYTAT(greah @ 30 08 2008, 19:50)

Pytanie do obeznanych - gdzie podział się model MacBooka za 2999? Wchodzę na stronę iSpota a tam podobna (o ile nie ta sama konfiguracja) za 3600.
Na Allegro pojawiło się kilkanaście sztuk śmiesznych jak na maki cenach - od 3300 do 4000 za nowe egzemplarze. Znakomita oferta ale coś tu brzydko pachnie - obecnie najbardziej pożądana maszyna ze stajni Apple za takie pieniądze?
A nie sa to czasem wersje z US ?
CYTAT(greah @ 30 08 2008, 20:50)

notebooki.pl, sa fajne modele za bodajze 2900 i 3300. sklep moge polecic, kupowalem tam i jestem zadowolony.
CYTAT(LegionPolski @ 3 09 2008, 19:16)

Witam Państwa.
Od Olszesky von Olszman das Olschmitz
siema chce kupic makbuka i mam pare pytan:
1. czy jest jakis program do sciagania pojedynczych piosenek, cos jak emule?
2. ogladam czesto mecze przez neta za pomoca sopcasta i tvu. jest jakas alternatywa na maca zeby sobie np. lige mistrzow ogladac?
3. czy football managera trzeba miec wersje na maca czy kazda da sie odpalic?
4. czy jest jakis program do kolejkowania linkow z rapidshare? cos jak universal share downloader, ze wklejam 7 linkow i sciaga mi je po kolei w nocy.
5. jaki jest najlepszy komunikator? jest kadu?
6. czy bede za czyms tesknil przesiadajac sie na mb z peceta?
1. jest aMule (jak sie sprawuje nie wiem, nie uzywam)
2. nie wiem, ale powinien byc jakis odpowiednik.
3. FM smiga na macu i pc.
4. nie mam pojecia.
5. najlepszy zdecydowanie adium.
6. za wirusami i zwiechami.
LegionPolski
5 09 2008, 15:04
wiadomosc od Olszeskyego:
"legionie polski wejdz do tematu o japku, podziekuj kubie w moim imieniu i zapytaj sie czy mozna makbuka podlaczyc do tv (ma tylko wejscie na euro) zeby na nim ogladac np. film. tzn divx z makbuka ogladac na telewizorze.
elo
"
tylko wklejam, bo sie cholernie spiesze.
Olszesky: Tak, ale musisz kupić przejściówkę. Bodaj mini DVI - VGA?
Co do komunikatora. Adium rulez, łączy w sobie gg, msn i wiele innych. A "officjalne" GG będzie od wersji 8.0.
Co do sopcasta - niestety nie działa, czy jest odpowiednik nie wiem. Ale zawsze możesz sobie zrobić 10 gigową partycję na Windowsa
Ölschmitz
7 09 2008, 20:51
czytalem ze jest jakis sposob na odpalenie sopcasta ;]
jutro, albo pojutrze zamawiam macbooka ;]
Czy jesli mam na Macu wgranego windowsa i sciagne sobie jakis plik, to czy moge go odpalic, gdy przelacze sie na Leoparda? Wiem, ze sporo programow z Windowsa nie dziala na Macu i trzeba szukac zamiennikow, czy wersji dedykowanych dla Maca, ale przykladowo pobiore sobie na jednym z systemow jakis film, zdjecie, czy piosenke - czy na drugim z nich bede mogl to odtworzyc?
Wiem, ze na Macach nie ma wirusow, jednak co jesli zlapie wirusa na Windowsie, ktory zaatakuje mi caly dysk?
Ölschmitz
9 09 2008, 15:47
dzisiaj zamowilem na notebooki.pl mam nadzieje ze sie nie zawiode ;]
QUOTE(w07t3k @ 9 09 2008, 15:30)

Wiem, ze na Macach nie ma wirusow, jednak co jesli złapie wirusa na Windowsie, ktory zaatakuje mi caly dysk?
O ile wirus nie będzie zdolny kasować innych partycji, to się Macowi (czy jakiemukolwiek innemu systemowi) nic nie stanie.
Windows domyślnie nie obsługuje innych, niż windowsowe partycje. Inne systemy obsługują windowsowe partycje.
Jeśli jednak winda nie jest nam potrzebna do pracy, to można szybko się od niej odzwyczaić. Osobiście nie używam Windowsa.
Mac ma zdecydowanie więcej plusów, niż minusów względem Windowsa.
Kubaa__
13 09 2008, 14:24
CYTAT(Ölschmitz @ 9 09 2008, 16:47)

dzisiaj zamowilem na notebooki.pl mam nadzieje ze sie nie zawiode ;]
i jak??
Ölschmitz
14 09 2008, 11:31
wlasnie z niego pisze

jest zaje.bisty bez kitu tyle sie naczytalem i wsio sie sprawdzilo.
mam jeszcze pare pytan ale to pozniej ;D
dzieki wszystkim za pomoc ;]
przyszedl w piuntek, ale przez ten je.bany ban nie moge normalnie na forum wchodzic ;/
Uderzaj z pytaniami
Ölschmitz
14 09 2008, 12:11
ok ;]
1. sciaganie plikow:
powiedzmy ze odpalam torrenta i chce zeby sie sciagal przez noc. jak zamkne klape to sie uspi i sciaganie sie przerwie nie? to co mam zrobic, po prostu zostawic otwarty i "monitor" sie wylaczy ale transfer bedzie trwal nadal?
2. jaki jest najlepszy odtwarzacz do filmow?
3. jest jakas alternatywa dla itunes?
4. jak w adium wylaczyc te powiadomienia, ze ktos jest dostepny itd. no i czy po zakonczeniu pracy z adium, aktualny status jest widoczny?
narazie tyle. sorry jesli niektore pytania sa glupie, ale nigdy wczesniej nie mialem laptopa, ani do czynienia z makiem.
1. Generalnie nie chcesz, by jakikolwiek laptop chodził włączony przy zamkniętej klapie zbyt długo. Temperatura może uszkodzić ekran.
Prawie każdy laptop się usypa przy zamknięciu klapy.
Zostaw klapę przytwartą IMHO.
2. PMY Player i mplayer. Ten pierwszy bazuje na drugim.
3. VLC, ale iTunes nie jest taki zły, jak to niektórzy twierdzą IMHO.
4. Nie wiem, nie używam.
Ölschmitz
15 09 2008, 22:54
dzieki ;]
ale wracajac do sciagania plikow ;p
powiedzmy, ze sciagam duzy plik torrent, taki np. kilkunasto gigabajtowy.
1. czy macbook moze byc wlaczony przez kilka dni? nie ma z tym problemu ze nie moze za dlugo dzialac czy cos?
2. czy w ustawieniach oszczednosci (czy jakos tak) ustawic zeby usypial tylko monitor, a komputera nie? czy jak zostawie maka wlaczonego to po jakims czasie on sie uspi i sciaganie sie przerwie?
bo widzialem, ze moge tam zrobic uspij monitor i uspij komputer, nie wiem czy to zmieniac czy zostawic jak jest i normalnie bedzie cala noc sciagal plik...
1) Spokojnie.
2) Mówisz o ustawieniach na baterii?!
raczej chodzi mu o możliwość wyłączenia monitora bez wyłaczania kompa
MacBook mam blisko dwa lata i prawie nigdy go nie wyłączam.
Jedynie kilka razy sam się wyłączył, jak mi bateria się rozładowała. Normalnie ciągle jest na kablu.
Monitor jak najbardziej może się wyłączyć. Wystarczy przyciemnić na maksa.
BTW: Apple jest 6 na świecie producentem komputerów. W USA ma pozycję czwartą. Nieźle rośnie w siłę.
http://itbiznes.pl/art33763.html
Ölschmitz
16 09 2008, 07:12
no tak, o przyciemnianiu nie pomyslalem ;p
czyli nastawiam torrenta wylaczam monitor i hula
Planuje zakup i w zwiazku z tym mam pare pytań.
Gdzie najlepiej to kupić? Sprowadzic z USA? Czy nie ma roznicy cenowej jak kupie u nas?
W gry pewnie nie pogram?
Jak wyglada pakiet biurowy i czy jest zgodny ze standardami M$ Office? Nie będzie problemow jak napisze pismo na Macku i wysle je komys na PC z windowsem?
QUOTE(gekon @ 16 09 2008, 10:02)

Jak wyglada pakiet biurowy i czy jest zgodny ze standardami M$ Office? Nie będzie problemow jak napisze pismo na Macku i wysle je komys na PC z windowsem?
Na maca jest Open Office i Microsoft Office.
Ölschmitz
16 09 2008, 21:39
office jest i dziala elegancko

a ja mam kolejne pytanie

ogladalem sobie wlasnie mecz na sopcascie no i mak mocno sie rozgrzal. nie tak, zebym musial go zdjac z kolan, ale jednak byl naprawde goracy. glownie z lewej strony.
to normalne? nie przeszkadzalo mi, ale sie troche zdziwilem. teraz wylaczylem i juz jest normalnie.
koniol21
16 09 2008, 22:13
Maca nie mam, ale....lewy górny róg w lapkach to najczęściej procek, normalne ze robi się tam gorąco w czasie gdy obciążasz procek.
mord00k
16 09 2008, 22:44
Polecam przejście z Adium na Kadu.
Adium po dłuższym czasie może być nieznośne.
A do iTunes trzeba przywyknąć. W wersji Macowej jest to naprawdę świetny odtwarzacz ;]
Kadu jest najlepszym klientem GG. Lepszym, niż samo gg, ale nie na maca. Moim zdaniem tego się nie da używać na macu.
A co do nagrzewania. Na apple już tak ma. Obudowa sporo ciepła odbiera. Jest to wada i zaleta.
Wada, bo się obudowa nagrzewa.
Zaleta, bo działa jak radiator i przeważnie mac chodzi ultra cicho.
CYTAT(C1REX @ 16 09 2008, 19:18)

CYTAT(gekon @ 16 09 2008, 10:02)

Na maca jest Open Office i Microsoft Office.
No to elegancko. Dzięki.
Chyba zamowie tu
https://sklep.ispot.com.pl/cgi-bin/WebObjec...7.7.0.1.5.5.1.1Chyba ,ze są inne ciekawsze opcje?
Ölschmitz
17 09 2008, 09:45
notebooki.pl
kubaa mi polecil, ja teraz tez polecam ;]
a co do kadu, to sie zgadzam, ze nie ma lepszego komunikatora. ale zainstalowalem i na maca mnie troche denerwowal. moze jak wyjdzie w koncu ta nowa wersja...
CYTAT
W gry pewnie nie pogram?
Jest bardzo dużo gier przepisanych na Maca (google), a ponadto zawsze możesz postawić windę na drugiej partycji.
No z X3100 to sie z pewnoscia nagra.
Ja mam jeszcze gorszą kartę i mam w co grać - uwierz mi.
__bercik07
17 09 2008, 19:31
jasne gierki ala pasjans itp jest w czym wybierac ;] kazdy dobrze wie jakie osiagi ma ten x3100 i co udzwignie. Niestety ale macbook imo to jest laptop bardziej biznesowy niz do zabawy w domu (ohh jak ja chcialem to tu napisac, nareszcie wyrzucilem to z siebie

). To tyle, teraz mozecie po mnie jechac ;]
Kubaa__
17 09 2008, 19:44
no nie jest to sprzet do grania, ameryki nie odkryliscie. zaden stricte biznesowy.
inna sprawa - trzeba byc nienormalnym, zeby kupowac lapka do gier O_o
Nie ma czegoś takiego jak "komputer do gier", bo po prostu ani na Windowsa, ani na Maca nie wychodzą gry wiele ciekawsze od pasjansa. Jeśli ktoś kupuje komputer do gier, to znaczy tylko tyle, że ma za dużo kasy i wolnego czasu. A do czego poza grami potrzebna lepsza karta graficzna?
__bercik07
17 09 2008, 20:17
Nie wiem jak wy, ale ja ladujac calkiem pokazna sume pieniedzy w lapa wymagam czegos wiecej niz np. zintegrowanej grafy. Takie parametry to sa w lapach za tysiaka. Rozumiem, ze tu chodzi o OS, bialy kolor,logo i prestiz ale czy to jest warte ponad 2tysiaki?. Ale ok, nie chce wszczynac tutaj zadnej wojny. Peace
a laptop do gier ? czemu nie, geforce 8600gt nadal pozwala na uruchomienie obecnych gier w przyzwoitych ustawieniach.
mord00k
17 09 2008, 20:25
Ale Fallout działa.
Dzięki czemu mogę odpowiedzieć na pytanie o resztę gier: "i (pipi)'
;]
No ale właśnie o to chodzi, że te "bajery" Apple'a są więcej warte, niż karta graficzna. Bo karta graficzna nie jest nic warta. Na kompie się raczej nie gra, bo niby w co. Jest kilka maniaków, którzy wydadzą każde pieniądze na lepszą kartę graficzną, ale to, co będą na niej uruchamiać, to raczej benchmarki, niż godne uwagi gry.
Oggozo dobrze prawi

CYTAT(mord00k @ 17 09 2008, 21:25)

Ale Fallout działa.
Dzięki czemu mogę odpowiedzieć na pytanie o resztę gier: "i (pipi)'
;]
I World of Warcraft, i WC3, i SC, Diablo, i Sim City, i cywilizacje, itp. (mówię tu o wersjach Macowych)
Kapkę lepsze od pasjansja c'nie?
mord00k
17 09 2008, 20:57
Ano WOW działa i to całkiem ładnie.
Wyciąga koło 30 FPS ,a nawet wzwyż.
Ölschmitz
17 09 2008, 22:50
fallout 2? ale co, normalnie wersje ta co mam oryginalna wkladam plyte i sie instaluje? czy trzeba zassac wersje makowa?
QUOTE(__bercik07 @ 17 09 2008, 20:17)

Nie wiem jak wy, ale ja ladujac calkiem pokazna sume pieniedzy w lapa wymagam czegos wiecej niz np. zintegrowanej grafy. Takie parametry to sa w lapach za tysiaka. Rozumiem, ze tu chodzi o OS, bialy kolor,logo i prestiz ale czy to jest warte ponad 2tysiaki?. Ale ok, nie chce wszczynac tutaj zadnej wojny. Peace
Tu nie chodzi o prestiż, ale jakość wykonania. Klawiatura w MacBookach jest IMHO najlepsza w całym laptopowym świecie.
Nawet głupia wtyczka od zasilacza jest genialna.
No i karta dźwiękowa jest rewelacyjnie odizolowana. W niemal każdym laptopie słychać ciche burczenie, jak się podłączy dobre słuchawki.
W niektórych PC to jest wręcz porażka.
W MacBooku nie da się stwierdzić, czy słuchawki/głośniki są podłączone, jeśli nie gra żadna muza. 0 szumów.
Do tego laptop jest lekki i bardzo poręczny. Jak książkę można go zabierać.
No i dwu i pół letni system, którego nigdy nie wyłączam (jedynie usypiam) działa mi tak samo (albo lepiej, dzięki aktualizacjom) jak przy kupnie.
0 wirusów, 0 zawiech, 0 problemów.
mord00k
18 09 2008, 06:23
CYTAT(Ölschmitz @ 17 09 2008, 23:50)

fallout 2? ale co, normalnie wersje ta co mam oryginalna wkladam plyte i sie instaluje? czy trzeba zassac wersje makowa?
Zassać.
O ile się nie mylę to jest nieoficjalna przeróbka gry z Windowsa pod Maca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.